Το επόμενο βήμα

Άβαταρ μέλους
donP
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 630 times
Been thanked: 807 times

@herco
ίσως άθελά μου σας μπέρδεψα λίγο, αλλά δεν έχω (ακόμη τουλάχιστον...) την EJ.
Είναι ένας από τους μνηστήρες...
Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος.
Δημόκριτος
Άβαταρ μέλους
Petros.Mp
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 1131 times
Been thanked: 2139 times

Μπορείς να δοκιμάσεις και Mercur 41, 42 που ειναι πάρα πολυ ήπιες και αυτές. Επειδη τις έχω και τις 2 αν εισαι Αθήνα μπορώ να σου τις δανείσω να δοκιμάσεις και αυτές μήπως και σε βολέψουν.
Πέτρος

Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελλούς. Ἡμεῖς, ἂν δὲν εἴμεθα τρελλοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν.
Άβαταρ μέλους
donP
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14

Πέτρο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσφορά σου, αλλά είμαι Θεσσαλονίκη....
Δημόκριτος
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
13
Has thanked: 29948 times
Been thanked: 30303 times

Φίλε Πάνο, κατ' αρχήν θα συμφωνήσω με τον Άρη σε αυτά που σου είπε λίγες δημοσιεύσεις παραπάνω. Το είχαμε ξανασυζητήσει και σου έχω πει την γνώμη μου, η αγορά μιας νέας μηχανής δεν θα σου λύσει αυτομάτως τα προβλήματα που αναφέρεις, γιατί από αυτά που αναφέρεις, ξαναλέω ότι το πρόβλημά σου δεν φαίνεται να είναι η μηχανή αλλά η τεχνική (που σωστά δίνεις βάρος) και η προετοιμασία.

Επειδή είχα τα θεματάκια μου και εγώ παλαιότερα, ας τα αναλύσω λίγο παραπάνω αυτά τα δύο. Όταν αναφέρω για την τεχνική, εννοώ την σωστή κλίση ως προς το δέρμα, τα τεντώματα, την πίεση. Τα 2 πρώτα είναι σχετικά εύκολο να τα βρεις, λίγες πρακτικές δοκιμές και δεν αργείς να καταλάβεις που κόβει η μηχανή, ενώ με τα τεντώματα ή τις κινήσεις του προσώπου μπορεί να βρεις ότι βοηθάει στο ξύρισμα. Εξερευνώντας και την φορά των γενιών, λύνεις πολλά προβλήματα. Εγώ σχετικά πρόσφατα αλλάζοντας λίγο την κατεύθυνση σε κάποια περάσματα, δεν μπορείς να φανταστείς την βελτίωση που έχω στο ξύρισμα. Και ξανατονίζω, σχετικά πρόσφατα. Το θέμα πίεση όμως, είναι καυτό. Το ξέρω ότι έχω γίνει κουραστικός με αυτό, αλλά θα στο ξαναπώ. Και εγώ νόμιζα ότι δεν ασκούσα πίεση παλαιότερα και γέμιζα με κοψίματα και ερεθισμούς στην προσπάθεια για να κόψει πιο καλά, ενώ τελικά όπως διαπίστωσα αρκετά αργότερα, ασκούσα πολλή πίεση. Δεν είναι εύκολα διακριτό αυτό που σου λέω, αλλά δοκίμασε να κάνεις τα περάσματά σου μόνο με το βάρος της μηχανής, πιάνοντάς την από την βάση της λαβής και ότι πάρει. Ας μοιάζεις αξύριστος στο πρώτο πέρασμα, στα επόμενα θα δεις διαφορά. Επίσης επένδυσε λίγο παραπάνω χρόνο στο να εξερευνήσεις το πρόσωπο, την φορά των γενιών και πιθανές "προβληματικές" περιοχές. Όπου διαπιστώνεις ότι έχεις θέμα, μια αλλαγή της κλίσης του περάσματος, ένα τέντωμα διαφορετικό ίσως, μπορεί να κάνει την διαφορά. Αλλά προσπάθησε να μην ασκείς πίεση, είναι το βασικότερο όλων για να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα. Για να θυμηθούμε τι σου έλεγε ο Δορυφέρωντας πριν από 2 χρόνια:

Θέμα: Το ...δεύτερό μας Safety rasor
Δορυφέρων έγραψε:@ DonP οτι ειπε και ο Vanm66.

Δεν υπαρχει η "χρυση λυση" που αν την εφαρμοσουμε λυσαμε το προβλημα μας
Καθε ατομο ειναι ξεχωριστο και δυστυχως μονο μεσω δοκιμων θα βρεις τι σου ταιριαζει
Εμενα καποτε με βολευαν οι μακριες λαβες,τωρα τις κονταινω στα 7.5-7.8mm το πολυ
Μια ελαφρια μηχανη σε αναγκαζει να ασκησεις πιεση που φερνει προβληματα
Η κινηση πρεπει να ειναι καπως "ρευστη" οχι να δινεις μαχη με το μαγουλο σου να κοπει η τριχα
Σε συνδιασμο με οχι καλο πινελο-σαπουνι αρα και αφρο = προβληματικο ξυρισμα
.

Να βάλουμε και έναν ακόμη παράγοντα στην συζήτηση; Πόσο επενδύεις στην σωστή προετοιμασία; Τον πρώτο 1,5 χρόνο, έπλενα πρώτα το πρόσωπό μου, ακολούθως ξυριζόμουν και στο τέλος έκανα μπάνιο. Στην αρχή μεγάλο δράμα η όλη κατάσταση, όσο περνούσε ο καιρός και βελτιωνόταν η τεχνική αρκετά καλύτερα τα πράγματα μεν, αλλά πάλι μικροθεματάκια υπήρχαν. Ώσπου μια μέρα χρειάστηκε να κάνω πρώτα μπάνιο και μετά να ξυριστώ. Και αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα των ξυρισμάτων μου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί να νομίζουμε ότι κάνουμε καλή προετοιμασία ή βελτιώσαμε αρκετά την τεχνική μας, αλλά όταν βλέπεις ότι "δεν τραβάει", επένδυσε λίγο παραπάνω σε αυτά που μπορείς να βελτιώσεις άμεσα, μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Για να επιστρέψω στο θέμα σου, καλές οι open και οι closed και οι adjustable, αλλά μην περιμένεις θαύματα. Σαφώς και υπάρχουν διαφορές, σαφώς και ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του, αλλά η δικιά σου περίπτωση έχει ιδιαιτερότητες. Τι εννοώ; Ναι, με μια open θα κάνεις βαθύτερο ξύρισμα αλλά μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να την χρησιμοποιείς συχνά ή επίσης ένα άσχημο ξύρισμα μπορεί να είναι πιο επώδυνο με μια open από μια closed. Οπότε πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται ότι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους όλες οι μηχανές. Μπορεί να κερδίσεις κάπου και να χάνεις κάπου αλλού. Θα πρέπει να έρθεις σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορείς να ξυρίζεσαι με όλες και να παίρνεις από την κάθε μια διαφορετική απόλαυση. Αλλά είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο;

Μπορεί να σε κούρασα, μπορεί να γίνομαι μονότονος και βαρετός αλλά σε βλέπω και ταλαιπωρείσαι σαν και εμένα παλαιότερα, που ομολογουμένως άργησα να ξεμπλοκάρω. Για μένα οι Jagger είναι top σε γλύκα, ιδανικές για την περίπτωσή σου (μην νομίσεις ότι είναι σαν την wilkinson που είχες, καμία σχέση!).
Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
13
Has thanked: 4491 times
Been thanked: 5445 times

Άλλη μια ολοκληρωμένη και ουσιώδης απάντηση από τον Αντώνη. Πάνο ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Ναι έχουν οι μηχανές τις διαφορές τους , αλλά αν δεν βελτιώσεις κάποια άλλα πράγματα μην περιμένεις θαύματα . Και να θυμάσαι πάντα ότι άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις . Κάποια πράγματα κερδίζονται μόνο με την εμπειρία και τις συνεχόμενες δοκιμές .Και επειδή πιστεύω ότι όποια μηχανή διαλέξεις τελικά δεν θα μείνεις μόνο σε αυτή και θα πάρεις αργότερα και κάποια άλλη :megagrin ,γνώμη μου είναι να πάρεις κάτι πιο ήπιο αυτή τη φορά όπως η Jagger και μετά βλέπεις για κάτι επιθετικότερο αν το επιθυμείς .Ετσι κι αλλιώς μπορείς να βρεις στο "λιμάνι" vintage Gillette open comp σε πολύ φθηνές τιμές που με μια επιμετάλλωση γίνονται κουκλιά.

donP έγραψε:Πέτρο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσφορά σου, αλλά είμαι Θεσσαλονίκη....
Και πώς δεν σε είδαμε σε καμιά συνάντηση μέχρι τώρα???? :!@#! :megagrin
Άρης

Ζούν ανάμεσα μας........
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 830 times
Been thanked: 2604 times

Εχω ακουσει οτι οι slant bar μηχανες εχουν σχεδιαστει για ατομα μα σκληρα γενια και ευαισθητο δερμα.
Το Ιασονας με Ο
Άβαταρ μέλους
donP
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14

Κατ'αρχάς να σε ευχαριστήσω Αντώνη για την την υπομονή σου και το υπεραναλυτικό μήνυμά σου...

Δεν μπορώ να διαφωνήσω ούτε στο ελάχιστο με τα γραφόμενά σου αφού στην ουσία αποτελούν τον δεκάλογο του παραδοσιακού ξυρίσματος και τον ευκολότερο τρόπο εισαγωγής στον κόσμο αυτό.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να τηρήσω κατά γράμμα τις συμβουλές αυτές, αλλά παράλληλα κάνω και τις δοκιμές μου οι οποίες τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνουν (αλλά και κάποιες φορές διαψεύδουν) τον κανόνα.
Έχω δοκιμάσει όλους σχεδόν τους τρόπους προετοιμασίας, έχω κρατήσει τη μηχανή με άλλους τόσους τρόπους και έχω χρησιμοποιήσει ουκ ολίγα προϊόντα με την ελπίδα πως θα κάνω το τέλειο ξύρισμα.
Το καλύτερο όμως αποτέλεσμα ήταν απλά ένα "καλό ξύρισμα" κάτι το οποίο απέχει...κόσμους από τις εμπειρίες των υπόλοιπων μελών.
Γνωρίζω πως το δέρμα μου δεν μου επιτρέπει και πάρα πολλά πράγματα, αλλά δε σου κρύβω πως ήλπιζα σε αρκετά πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα...
Θα επανεξετάσω όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα μηνύματα για να δω αν κάποιος από αυτούς μπορεί με κάποιον τρόπο να βελτιωθεί, αλλά δεδομένων των εμπειριών μου δεν ελπίζω σε πολλά πράγματα.

Καταλαβαίνεις πως έχοντας εξαντλήσει ένα σημαντικό ποσοστό όλων των παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ξυρίσματος, αναγκαστικά στρέφεσαι στον εξοπλισμό και αναζητάς τη λύση εκεί. Έτσι κάπως ξεκίνησε η αναζήτησή μου για μια νέα μηχανή χωρίς όμως να έχω και πάλι υπερβολικές προσδοκίες. Ευελπιστώ σε μια ελάχιστη βελτίωση, τόση όση να μην παρατήσω εντελώς την ενασχόλησή μου με το παραδοσιακό ξύρισμα.
Θα δοκιμάσω την τύχη μου με κάποια εκ'των E.J. DE89, Muehle R41 (2013), Merkur Progress, κάποια Gillette new/old vintage, ίσως και με κάποιον συνδυασμό των παραπάνω...
Ευελπιστώ σε κάτι ενθαρρυντικό γιατί η επόμενη λύση είναι αυτή
Δημόκριτος
Άβαταρ μέλους
donP
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14

@aris22 ελπίζω να τα πούμε από κοντά σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις της Θεσσαλονίκης...

όσον αφορά στη μηχανή, πολύ φοβάμαι πως η ταλαιπωρία μου θα με οδηγήσει στο μόνο βέβαιο αποτέλεσμα...να μεγαλώσει η συλλογή μου... :megagrin

@Iasonas
δηλαδή να προσθέσω και την 37C στις υποψήφιες για αγορά ?
Δημόκριτος
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
13
Has thanked: 29948 times
Been thanked: 30303 times

Πριν βιαστείς να...απογοητευτείς, να σου υπενθυμίσω ότι το δέρμα και τα γένια εκπαιδεύονται, όσο αστείο και να ακούγεται! :megagrin

Για μένα προχώρα με την Jagger, δεν θα χρειαστεί ούτε να ταλαιπωρήσεις το δέρμα σου και μάλιστα είναι τόσο γλυκιά που θα θες να κάνεις παραπάνω ξυρίσματα.

Κάνε λίγο υπομονή, από εβδομάδα που επιστρέφει ο φίλτατος Άρης, καλό είναι να τα πούμε και από κοντά, ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 830 times
Been thanked: 2604 times

Εγω σου μεταφερω οτι εχω διαβασει, δεν την εχω την μηχανη αλλα αλλα μελη που την εχουν πιστευω πως μπορουν να σε βοηθησουν
Το Ιασονας με Ο
Απάντηση

Επιστροφή στο “Double edge razors”