Ένα χρόνο (και βάλε) αργότερα προσθέτω ό,τι (ίσως) χρήσιμο γνωρίζω σχετικά με τη moka (αυτό που εμείς ονομάζουμε μπρίκι για εσπρέσσο).
- Η moka είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ιταλία. Μάλιστα κάθε σπίτι έχει δεν ξέρω κι εγώ πόσες. Κυκλοφορούν διάφορα μεγέθη, τα οποία καθορίζονται από το πόσα φλιτζάνια καφέ μπορεί να βγάλει η μηχανή. Προσωπικά έχω δει μέχρι 12 φλιτζανιών, δεν ξέρω μέχρι πόσο φτάνει.
- Ο καφές που βάζουμε στη moka οφείλει να είναι πιο χοντροκομμένος απ' αυτόν που βάζουμε σε μια μηχανή espresso, καθώς λειτουργεί σε άλλη θερμοκρασία (και πίεση) , που σημαίνει καμένος καφές και δέυτερον, στον πιο πουδρέ καφέ διακινδυνεύουμε το να μην περνάει το νερό (εδώ παίζει ρόλο η πίεση).
- Από τους καφέδες που κυκλοφορούν στα super markets κατάλληλος για χρήση με moka είναι ο Lavazza Qualita Rossa. Εναλλακτικά πάμε σε Kimbo, Passalacqua κλπ, οι οποίοι έχουν ενδιάμεσο κόψιμο και κάνουν κυρίως για moka και έπειτα για μηχανή(o Kimbo espresso napoletano και ο Passalacqua Mekico πολύ αγαπημένοi μου)
- Για να ξέρει κάποιος τι να πάρει και να μην του βγαίνει καμένο το απόσταγμα, καλύτερα να αγοράζει από κάποιο καλό καφεκοπτείο (ει δυνατόν), ζητώντας "κόψιμο για moka (ή μπρίκι γουατέβα)". Μάλιστα, ένα τεστ ότι το καφεκοτείο είναι ενημερωμένο και ψαγμένο και κυριλέ και έτσι... είναι όταν τους ζητήσετε "καφέ για εσπρέσσο" να δείτε αν θα σας ρωτήσουν "για μηχανή;" (υπονοούν ως εναλλακτική τη moka).
Tέλος, να πω ότι είμαι μέγας φαν της moka. Έχω ήδη 2 στο σπίτι, μία στο εξοχικό, μία που είχα κάνει δώρο στη μάνα μου(την προσηλύτισα κι αυτήν χεχε) για τη δουλειά της και μία που την πήγα στο πατρικό μου(η πρώτη που είχα πάρει ως φοιτητής). Ήδη μαζεύτηκαν πολλές...
Φυσικά, δεν μπαίνω στη διαδικασία να συγκρίνω γευστικά το αποτέλεσμα της moka μ' αυτό της μηχανής του espresso, πολύ απλά γιατί μιλάμε για δύο διαφορετικές διαδικασίες δημιουργίας (εννοείται πως τα έντονα, βαθιά και περίεργα αρώματα και νότες μάλλον με καφέ από μηχανή του epresso θα τα καταλάβει κάποιος).