Αυτές οι μηχανές, machinetta ή και moka express (απο εκεί και το όνομα Moka της Yaqi), έχουν το μειονέκτημα ότι πάντα θα είναι λίγο πιο πικρός ο καφές. Αυτό γιατί το χαρμάνι ζεσταίνεται πριν περάσει το νερό και αυτό λένε δίνει λίγη πίκρα παραπάνω.
Για την τιμή του όμως και την ευκολία, μιας και μπορείς και σε ταξίδι π.χ. να το πάρεις, πιστεύω αξίζει τα λεφτά του.
Δεν έχεις και πολλές οικονομικές επιλογές για καφέ με πίεση, φτάνει λένε τα 2 bar. Άσε που παίρνεις κι ένα έργο τέχνης, έχει γίνει
έκθεμα στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νές Υόρκης!
Άλλοι βάζουν τη φωτιά στο φουλ δυνατό, άλλοι μέτριο. Εγώ το βάζω κάπου ενδιάμεσα. Εκεί που στα 7-10 λεπτα να είναι έτοιμος. Αν ισχύει αυτό που λένε για την πικρά και το ζεσταμένο χαρμάνι, τότε ισώς το προτιμήσεις σε πολύ δυνατή φωτιά, για να μην προλάβει να ζεσταθεί για πολλή ώρα. Θα κάνεις και τις δοκιμές σου, να δεις τι σας αρέσει.
Καλό είναι να ελέγχεις και ότι η βαλβίδα μπορεί να κινείται ελεύθερα, αν μπορείς να την τσιμπήσεις με τα δάχτυλα.
Έχει και στο youtube πολύ πράμα να δεις για αρχή.
Άντε καλούς καφέδες! (ψήθηκα κι εγώ, πάω να κάνω κανά ντικάφ!)