Η μπουγάτσα

Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15
Has thanked: 35 times
Been thanked: 149 times

Παίρνω αφορμή από σχόλια μελών για την μπουγάτσα και ανοίγω αυτό το θέμα.
Το κάνω με μεγάλο σεβασμό και νοσταλγία για το έδεσμα που αποτελούσε το πρωινό μου για δεκαετίες ολόκληρες μαζί με ένα γάλα «τοπίνο» και τα «σπορ του βορά».
Stefanos έγραψε:H μπουγατσα ειναι με κρεμα.. Οποτε δεν χρειαζεται να λες οτι πηρες "μπουγατσα με κρεμα" αυτο το κανουν οι χαμουτζηδες... :hystericalbs1
calmato έγραψε:Λοιπόν, λέγοντας μπουγάτσα εννοείται με κρέμα. Τα υπόλοιπα ως γνωστόν είναι τυροπιτες, σπανακόπιτες και λοιπες -πιτες
Και οι δύο κάνετε λάθος. Και είναι προφανές ότι δεν είστε Θεσσαλονικείς. Μπορεί κάποτε να είσουν Στέφανε, αλλά ίσως ξέχασες κάποια πράγματα. :beah2
Εγώ μένω εδώ και λίγα χρόνια στην Αθήνα, αλλά είμαι γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί έζησα 30χρόνια, και εκεί γυρνάω 3 φορές το χρόνο τουλάχιστον τώρα που είμαι στην ξενιτιά.

Στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ιερή Μακεδονία μας παραδοσιακά η μπουγάτσα είναι είτε με κρέμα (γλυκιά) είτε με τυρί. Κατά συνέπεια όταν πας σε μπουγατσατζίδικο στη Θεσσαλονίκη λες πάντα «μία μπουγάτσα με τυρί» η «μία μπουγάτσα με κρέμα» γιατί αν πεις «μία μπουγάτσα» θα σε ρωτήσει ο μπουγατσατζής «με κρέμα τη θες ;».
Στην Θεσσαλονίκη λοιπόν, όταν λες μπουγάτσα δεν εννοείται με κρέμα, πρέπει να το διευκρινήσεις.
Ενώ στην Αθήνα όταν θα πεις «μία μπουγάτσα» θα σου δώσουν με κρέμα διότι δεν έχουν και δεν γνωρίζουν άλλη.
Άρα ισχύουν τα αντίθετα από αυτά που λες Στέφανε.

Επίσης Δημήτρη δεν έχεις δίκιο όταν λες ότι η μπουγάτσα με τυρί είναι τυρόπιτα. Δεν είναι. Είναι άλλο πράγμα.
Η μπουγάτσα διαφοροποιείται από την τυρόπιτα και στην ζύμη αλλά και στην γέμιση.
Η ζύμη της μπουγάτσας είναι διαφορετική (ούτε τα κλασικά σφολιάτα, ούτε χωριάτικη, ούτε στριφτή, ούτε κιχί).
Επίσης η γέμιση της μπουγάτσας με τυρί είναι και αυτή διαφορετική από της τυρόπιτας. Η μπουγάτσα έχει πάντα κρέμα. Ακόμα και όταν είναι με τυρί, το τυρί έχει γίνει κρέμα και επίσης –πολύ σημαντικό- δεν έχει αυγό.
Αντίθετα η τυρόπιτα έχει τυρί σε κομματάκια συνήθως μέσα και όχι κρέμα τυριού. Άλλο πως κατάντησαν οι «βιομηχανοποιημένες» τυρόπιτες των αλυσίδων.

Επίσης ένα μικρό σχόλιο για τις μπουγάτσες που κυκλοφορούν ευρέως εδώ και 10 περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αλλού στη Βόρεια Ελλάδα και δεν είναι ούτε με κρέμα (γλυκιά), ούτε με τυρί, αλλά με σπανάκι, κιμά, κασέρι.
Αυτά δεν είναι παραδοσιακές μπουγάτσες. Έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και είναι υβρίδια μεταξύ μπουγάτσας και κοινής πίτας. Έχουν φύλο μπουγάτσας, αλλά η γέμισή τους δεν έχει καμία σχέση με κρέμα όπως θα έπρεπε αν θέλουν να είναι μπουγάτσες.

Και ένα τελευταίο σχόλιο που νομίζω ότι έχει σημασία:
Στα Χανιά της Κρήτης είχα φάει υπέροχη μπουγάτσα με τυρί αλλά γλυκιά! Με ζάχαρη άχνη και κανέλα από πάνω!

Τέλος να υπενθυμίσω το αυτονόητο, ότι αυτά που λέω ισχύουν σε γενικές γραμμές. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάμπολλες.
εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Slur έγραψε:Ενώ στην Αθήνα όταν θα πεις «μία μπουγάτσα» θα σου δώσουν με κρέμα διότι δεν έχουν και δεν γνωρίζουν άλλη.
Αυτό το επιβεβαιώνω ως βέρος Αθηναίος.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
vanm66
Λύκειο
Λύκειο
15
Has thanked: 231 times
Been thanked: 349 times

Σε μια πρόχειρη έρευνα που έκανα, βρήκα ότι:
1)Όταν λέμε μπουγάτσα αναφερόμαστε σε ένα έδεσμα που περιλαμβάνει ζύμη η οποία περικλύει γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, αλλα καμιά φορά και κιμά.
2)Απαντάται σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και με διάφορες μορφές (πχ.Τουρκία: ζύμη, συνήθως με γεύση γιαουρτιού, η οποία μπορεί να περικλύει διαφόρων τύπων γέμιση, Σερβία:τύπος ψωμιού κλπ)
3)Στον Ελλαδικό χώρο ήρθε και εξαπλώθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες
4)Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή, αλλά φαντάζομαι ότι έχει υποστεί και αλλαγές μέσα στο χρόνο.Λογικό δεν είναι; Τα σουτζουκάκια της κάθε γυναίκας δε διαφέρουν μεταξύ τους; Ή ακόμη: ίδιο ήταν το ψωμί που πουλιόταν στους φούρνους πριν από 50 χρόνια με αυτό που πουλιέται σήμερα;
5)Ετυμολογικά, το όνομά της πιθανολογείται ότι προέρχεται από το ιταλικό (λατινικό;) foccacia
6)Απλώς τυχαίνει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες να κάνου ίσως τη νοστιμότερη μπουγάτσα.
7)Στην Αθήνα πρέπει να πεις πίτα-γύρο ενώ στη Θεσσαλονίκη σουβλάκι. Ή, τέλος πάντων, κάπως έτσι. Θέλω να πω, ότι σε πολλά μέρη, έχουν διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο φαγητό. Όπως επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ίδια ονομασία για διαφορετικά φαγητά.
Πηγές: εδώ κι εδώ
:griechenland
Βαγγέλης
Άβαταρ μέλους
Aris
Λύκειο
Λύκειο
15
Has thanked: 34 times
Been thanked: 50 times

Πως λενε οι Θεσνικεις την Βασιλοπιτα;

Μπουγατσα με φλουρι :hystericalbs1

Ακομη θυμαμαι την πιο θεικη μπουγατσα (με κρεμα) που εχω φαει και μαλλον δεν θα ξαναφαω ποτε στη ζωη μου, την 10ετια του 80 στο εξοχικο μας στο Λιτοχωρο Πιεριας.

Ενα σοκολατουχο ΑΓΝΟ μαζι με ενα θεσπεσιο κομματι μπουγατσα ηταν το καθημερινο μου κρεπαλιασμα καθε απογευμα
My Ammo
Μηχανή: Edwin Jagger DE89L
Πινέλα: Boar Omega 10018, 10048, 2x10065, Edwin Jagger pure badger
Κρέμες: Body Shop Maca Root, Nivea
Σαπούνια: Valobra, Mama Bear Lavender
Λοσιόν: 4711, Floid Suave
Balm: Body Shop Maca Root
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15

Επίσης στο «Αιγαίον Λουκουμάδες» που μόλις πριν λίγο πήγα, μέχρι να τηγανιστούν οι λουκουμάδες, ζήτησα να μου φέρει και μία «γαλατόπιτα» που είδα ότι είχε καθώς έμπαινα.

Ήταν πολύ νόστιμη με πλούσια γέμιση.

Γιατί όμως αυτή τη λένε «γαλατόπιτα» και όχι μπουγάτσα με κρέμα ;
Μα γιατί η ζύμη της ήταν κλασσική ζύμη πίτας και μάλιστα χωριάτικης πίττας, και όχι μπουγάτσας.
Η μπουγάτσα έχει χαρακτηριστική ζύμη.
Επίσης και η γέμιση ήταν λίγο διαφορετική από της μπουγάτσας αλλά με μικρή διαφορά.

ΥΣ: Δεν είναι φιλόλογος, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να λέγεται «γαλακτόπιτα» και όχι «γαλατόπιτα».
Γαλατόπιτα θα ήταν η πίτα των Γαλατών. :megagrin
Άβαταρ μέλους
Μάικ
Νήπιο
Νήπιο
14
Been thanked: 1 time

Συντάσσομαι συντρέχω, παίδες!
αλλά, άντε να βρεις μπουγάτσα στην αμερική. κάποια πράγματα δεν... εισάγονται, ούτε και πρόκειται.

μερσί και για την ετυμολογία της λέξης, μόνο που ξεχάσαμε μια ενδιάμεση στάση:
μπουγάτσα και μπογάτσα (κατά Μπαπινιώτη )
< πογάτσα < τουρκ. boğaça, poğaça < ιταλ. focaccia (κατά 30φυλλίδη)
http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/d ... inetri.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

FAVORITE COMFORT FOOD
αναγκαστικά, λοιπόν, μόνος μου έμαθα να φτειάχνω εδώ και μπουγάτσα, και κουλούρι, και κόλυβα! από τις λίγες παιδικές και νοσταλγικές αναμνήσεις που απολαμβάνω πότε πότε και χωρίς να'χει πεθάνει κανείς :bigsmilie

ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ... «ΑΛΛΗ» ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ?
μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκα από φίλη πατρινή το εξής πρωτάκουστο:
στην Πάτρα, είπε, η λέξη «μπουγάτσα» δεν έχει καμία σχέση μ'αυτήν που ξέρουμε.
«μπουγάτσα» στην Πάτρα απλώς σημαίνει... ψωμί!

whaaat???
απ'τα κεραμίδια έπεσα... :eek
Μάικ
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Κοιτα.. Στο Freiburg λενε τα ψωμακια για σαντουϊτς - πρωϊνο "Weckerl". "Ξυπνητηρακια" δλδ! :hystericalbs1
Οποτε οπως καταλαβαινεις Μαϊκ υπαρχουν και χειροτερα!..
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
eliakiss
Δημοτικό
Δημοτικό
15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Slur έγραψε: έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να λέγεται «γαλακτόπιτα» και όχι «γαλατόπιτα».
Σωστό, αλλά επειδή οι Μεσογειακοί λαοί δεν αγαπούν πολύ να έχουν δύο σύμφωνα μαζί (έχουμε ελάχιστους διφθόγγους κι αυτούς τους κρατάμε μόνο αν μας βοηθούν να μιλάμε γρήγορα), γι' αυτό το <<κτ>> έγινε <<τ>> (άλλωστε λέμε <<γαλατάς>>). Επίσης, να προσθέσω ότι στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία και γενικώς σε περιοχές με κτηνοτροφία από αιώνων συνηθίζεται η γαλατόπιττα και μάλιστα έχει super νοστιμιά!
Clean face, clean heart...

Ηλίας
Άβαταρ μέλους
BABIS
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
15
Has thanked: 3 times
Been thanked: 211 times

Την μπουγάτσα του ΙΟΡΔΑΝΗ στα Χανιά την ξέρετε;;
Είναι σαν τυρόπιτα βασικά , αφού είναι με μυτζύθρα,
αλλά βάζουν από πάνω ζάχαρη και κανέλα.
Μαγαζί από δεκαετία του 1920.
Αλλά ο ιδρυτής δεν ήταν κρητικός , αλλά από Μ.Ασία.
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15

Σε αυτόν αναφερόμουνα Μπάμπη στο πρωτο μου ποστ:
Slur έγραψε:
Και ένα τελευταίο σχόλιο που νομίζω ότι έχει σημασία:
Στα Χανιά της Κρήτης είχα φάει υπέροχη μπουγάτσα με τυρί αλλά γλυκιά! Με ζάχαρη άχνη και κανέλα από πάνω!...
Αλλά δεν είσαι σαν τυρόπιτα. Είναι μπουγάτσα γλυκιά με τυρί :megagrin
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα”