Το κάνω με μεγάλο σεβασμό και νοσταλγία για το έδεσμα που αποτελούσε το πρωινό μου για δεκαετίες ολόκληρες μαζί με ένα γάλα «τοπίνο» και τα «σπορ του βορά».
Stefanos έγραψε:H μπουγατσα ειναι με κρεμα.. Οποτε δεν χρειαζεται να λες οτι πηρες "μπουγατσα με κρεμα" αυτο το κανουν οι χαμουτζηδες... :hystericalbs1
Και οι δύο κάνετε λάθος. Και είναι προφανές ότι δεν είστε Θεσσαλονικείς. Μπορεί κάποτε να είσουν Στέφανε, αλλά ίσως ξέχασες κάποια πράγματα. :beah2calmato έγραψε:Λοιπόν, λέγοντας μπουγάτσα εννοείται με κρέμα. Τα υπόλοιπα ως γνωστόν είναι τυροπιτες, σπανακόπιτες και λοιπες -πιτες
Εγώ μένω εδώ και λίγα χρόνια στην Αθήνα, αλλά είμαι γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί έζησα 30χρόνια, και εκεί γυρνάω 3 φορές το χρόνο τουλάχιστον τώρα που είμαι στην ξενιτιά.
Στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ιερή Μακεδονία μας παραδοσιακά η μπουγάτσα είναι είτε με κρέμα (γλυκιά) είτε με τυρί. Κατά συνέπεια όταν πας σε μπουγατσατζίδικο στη Θεσσαλονίκη λες πάντα «μία μπουγάτσα με τυρί» η «μία μπουγάτσα με κρέμα» γιατί αν πεις «μία μπουγάτσα» θα σε ρωτήσει ο μπουγατσατζής «με κρέμα τη θες ;».
Στην Θεσσαλονίκη λοιπόν, όταν λες μπουγάτσα δεν εννοείται με κρέμα, πρέπει να το διευκρινήσεις.
Ενώ στην Αθήνα όταν θα πεις «μία μπουγάτσα» θα σου δώσουν με κρέμα διότι δεν έχουν και δεν γνωρίζουν άλλη.
Άρα ισχύουν τα αντίθετα από αυτά που λες Στέφανε.
Επίσης Δημήτρη δεν έχεις δίκιο όταν λες ότι η μπουγάτσα με τυρί είναι τυρόπιτα. Δεν είναι. Είναι άλλο πράγμα.
Η μπουγάτσα διαφοροποιείται από την τυρόπιτα και στην ζύμη αλλά και στην γέμιση.
Η ζύμη της μπουγάτσας είναι διαφορετική (ούτε τα κλασικά σφολιάτα, ούτε χωριάτικη, ούτε στριφτή, ούτε κιχί).
Επίσης η γέμιση της μπουγάτσας με τυρί είναι και αυτή διαφορετική από της τυρόπιτας. Η μπουγάτσα έχει πάντα κρέμα. Ακόμα και όταν είναι με τυρί, το τυρί έχει γίνει κρέμα και επίσης –πολύ σημαντικό- δεν έχει αυγό.
Αντίθετα η τυρόπιτα έχει τυρί σε κομματάκια συνήθως μέσα και όχι κρέμα τυριού. Άλλο πως κατάντησαν οι «βιομηχανοποιημένες» τυρόπιτες των αλυσίδων.
Επίσης ένα μικρό σχόλιο για τις μπουγάτσες που κυκλοφορούν ευρέως εδώ και 10 περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αλλού στη Βόρεια Ελλάδα και δεν είναι ούτε με κρέμα (γλυκιά), ούτε με τυρί, αλλά με σπανάκι, κιμά, κασέρι.
Αυτά δεν είναι παραδοσιακές μπουγάτσες. Έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και είναι υβρίδια μεταξύ μπουγάτσας και κοινής πίτας. Έχουν φύλο μπουγάτσας, αλλά η γέμισή τους δεν έχει καμία σχέση με κρέμα όπως θα έπρεπε αν θέλουν να είναι μπουγάτσες.
Και ένα τελευταίο σχόλιο που νομίζω ότι έχει σημασία:
Στα Χανιά της Κρήτης είχα φάει υπέροχη μπουγάτσα με τυρί αλλά γλυκιά! Με ζάχαρη άχνη και κανέλα από πάνω!
Τέλος να υπενθυμίσω το αυτονόητο, ότι αυτά που λέω ισχύουν σε γενικές γραμμές. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάμπολλες.