Συμβουλές για παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού ξυρίσματος

Άβαταρ μέλους
tzavardin
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 02 Ιαν 2020, 14:54
4
Has thanked: 262 times
Been thanked: 371 times
Ηλικία: 29

Κοιτώντας τις δημιουργίες μελών του φόρουμ, που υπάρχουν σκόρπιες σε διάφορα νήματα, ζήλεψα και σκέφτηκα αν θα μπορούσα να φτιάξω κάτι τέτοιο και εγώ. Σε ψάξιμο που έκανα στο φόρουμ, δε βρήκα κάπου να έχει παρατεθεί κάποιος οδηγός, ή αναλυτικές συμβουλές, για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει σαπούνι. Βέβαια, μπορεί και να μην έψαξα καλά. Στο διαδίκτυο, υπάρχουνε πολλές συνταγές με αντίστοιχα πάρα πολλά υλικά ζψικά και φυτικά και μεθόδους. Αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να τα εμπιστευτώ, ειδικά όταν πολλά από αυτά είναι από ανθρώπους, που δεν έχουν και καμία σχέση με το ξύρισμα. Οπότε η ιδέα μου είναι, όσοι από εσάς έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, να παραθέσουν σε αυτό το νήμα κάποιον αξιόπιστο οδηγό για ψυχρή ή θερμή μέθοδο, αν γνωρίζουν που υπάρχουν πρώτες ύλες, και άλλες συμβουλές.

Η προσωπική μου αφετηρία δεν είναι να φτιάξω ένα τόσο καλό σαπούνι όσο των Δημήτρηδων, που να ανταγωνίζεται καλά σαπούνια της αγοράς. Καταλαβαίνω από την αρχή, πως θέλει αρκετό πειραματισμό και διάβασμα. Επίσης, δεν ζητώ από artisans να φανερώσουν όλα τα μυστικά τους, ή τη συγκεκριμένη συνταγή τους. Αλλά το να φτιάξω ένα σαπούνι, που ξυρίζει απλά ικανοποιητικά, ακόμα κι αν δεν έχει tallow ας πούμε, που δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το φτιάξεις, ή να το βρεις, και το σαπούνι αυτό να το κάνω δώρο στον πατέρα μου, και τον αδερφό μου, με τη δική μου προσωπική πινελιά, θα έχει αξία ανεκτίμητη.

Ακόμα και αν είναι πολύ αυτό που ζητάω, ή ανέφικτο, καθώς πιθανόν να είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάξεις σαπούνι ειδικά ξυρίσματος, που να αποδίδει, έστω κάποια καλή συνταγή, ως βάση για να δουλέψω, που έχει βρει κάποιος, θα βοηθούσε. Υπόψιν, δεν ξέρω καν αν είναι η σωστή ενότητα, που φτιάχνω το νήμα, ας μεταφερθεί αν είναι λάος, ή αν υπάρχει ήδη νήμα.
Ηλίας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4167
Εγγραφή: 02 Αύγ 2013, 15:25
10
Has thanked: 5730 times
Been thanked: 5632 times

Καλησπέρα, σαπούνι ξυρίσματος με κρύα μέθοδο νομίζω πως δεν γίνεται. Είναι πρακτικά αδύνατο γιατί χρειάζεσαι υψηλή περιεκτικότητα σε στεαρικό οξυ (=καλός και σταθερός αφρισμός) το οποίο στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες (δηλαδή 38C, όπου γίνεται η ψυχρή σαπωνοποίηση). Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με σαπούνι απλό - όχι ξυρίσματος. Το τελευταίο έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Στο soapmakingforum όρεξη να ‘χεις, έχει πολύ υλικό για μελέτη.
Για δύο πράγματα δε πρέπει να στεναχωριόμαστε..
Γι'αυτά που γίνονται και γι'αυτά που δε γίνονται.
Άβαταρ μέλους
tzavardin
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 02 Ιαν 2020, 14:54
4
Has thanked: 262 times
Been thanked: 371 times
Ηλικία: 29

Ναι έκανα πιο στοχευμένο διάβασμα την προηγούμενη ώρα και σε ξυριστικά σάιτ του εξωτερικού, και είδα αυτό που λες, συχνή συμβουλή για στεαρικό οξύ άνω του 50%, και πολλές επιπλέον παράμετροι που αφορούν τη στεγνότητα της επιδερμίδας, συν η υπερλίπανση, που έχει κάποιες δυσκολίες κα. Η αλήθεια είναι, πως για κάποιον νέο το σαπούνι ξυρίσματος έχει έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Θα το ψάξω παραπάνω και μόνος μου.
Άβαταρ μέλους
vsmirnios
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 854
Εγγραφή: 05 Ιαν 2016, 17:11
8
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 6216 times
Been thanked: 5380 times
Ηλικία: 54

http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
Δες και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει
Ordo ab chao
Άβαταρ μέλους
kikos7
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 834
Εγγραφή: 23 Απρ 2015, 07:44
9
Τοποθεσία: Γλυκά Νερά Αθήνα
Has thanked: 6940 times
Been thanked: 5988 times
Ηλικία: 49

Θα έλεγα ότι το παρακάτω νήμα αποτελεί τη βίβλο κάθε αρτιζανου και την αρχή για την αμερικανική σχολή σαπουνιων ξυρίσματος :
https://www.soapmakingforum.com/threads ... ess.34264/
Οποίος επιθυμεί να ασχοληθεί αξίζει να διαβάσει όλο το θέμα, νομίζω πως θα λύσει κάθε απορία.
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
tzavardin
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 02 Ιαν 2020, 14:54
4
Has thanked: 262 times
Been thanked: 371 times
Ηλικία: 29

Εικόνα


Εικόνα

Γεια σας, για ένα μήνα περίπου μπήκα ελάχιστα και δεν δημοσίευσα τίποτα, καθώς έπρεπε να γράψω εργασίες για το μεταπτυχιακό μου, και επέβαλλα στον εαυτό μου αναγκαστική αποχή από το ίντερνετ, γιατί δεν θα τελείωνα ποτέ :P . Παράλληλα όμως, αρχές Ιούνη, μετά από αρκετό διάβασμα, έκανα την προσπάθεια να φτιάξω το δικό μου σαπούνι ξυρίσματος. Έφτιαξα περίπου ένα κιλό σαπούνι, 3χ200 gr Λεβάντα - πατσουλί, (δεξιά) και 2χ 200 gr Lemongrass - πατσουλί (αριστερά). Το άρωμα έχει ως εξής: πολύ ψηλά ποσοστά η λεβάντα στο πρώτο, και μισό μισό στο δεύτερο, όλα αιθέρια έλαια, γιατί δεν βρήκα fragrances, που να με πείθουν, ότι θα βγάλουν αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Τα μοίρασα στον πατέρα μου και τον αδερφό μου, και κράτησα από ένα για μένα. Ακολούθησα την βασική αρτιζάνικη συνταγή, που έχει υψηλά τη στεαρίνη και το λάδι καρύδας, ενώ για υπερλίπανση χρησιμοποίησα λάδι αβοκάντο, για τις ενυδατικές του ιδιότητες, και την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Το μαγείρεμα έγινε σε μπεν μαρί, η βάση ήταν συνδυασμός KOH, με ένα μικρότερο ποσοστό NaOH.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, μετά από αρκετές δοκιμές, σίγουρα κάνει τη δουλειά του, και είναι από τα καλά σαπούνια που έχω. Ειδικά μετά από 2 βδομάδες curing, άρχισε να δέιχνει πολύ καλό πρόσωπο. Σίγουρα με προστατεύει καλύτερα από τα proraso, μοιάζει πάρα πολύ με την cella, και σε σύσταση και σε ιδιότητες (με εξαίρεση τον αφρισμό,φτιάχνει πυκνό lather με λιγότερη προσπάθεια από την cella), αν και θα ήθελα παραπάνω slickness (όχι ότι δεν έχει καθόλου το δικό μου), αλλά το residual slickness του arko ας πούμε, δεν το έχει. Αφήνει όμως, πολύ ωραία μεταξυριστική αίσθηση στο πρόσωπο, και δεν το στεγνώνει, πράγμα που φοβόμουν από το σχετικά ψηλό ποσοστό, που είχε το λάδι καρύδας. Μάλλον το λάδι αβοκάντο, κάνει τη δουλειά του. Παρόλα αυτά, πιστεύω δεν είναι το ίδιο καλό σε όλα με το razorock xxx, που χρησιμοποιώ. Προφανώς είναι πρόβλημα ότι δεν έχω μέχρι σήμερα στα χέρια μου ακριβότερα καλά σαπούνια διάφορων κατηγοριών, για να κάνω σωστή σύγκριση, όπως MdC, pannacrema, ή έστω MWF, αλλά να πω ότι λεφτά δεν υπάρχουν, μάλλον όταν και αν ξανακάνω προσπάθεια, θα έχω φροντίσει να έχω καλύτερη εμπειρία από ξυριστικά σαπούνια. (Σημειωτέον για τα παραπάνω, ξυρίζομαι με parker closed comb, και κοφτερές λεπίδες όλο αυτό το διάστημα - permasharp, gillete silver blue και platinum κλπ -και με την feather popular, με feather ξυραφάκια).


Βέβαια, να πω εδώ, ότι από την αρχή ο σκοπός μου ήταν να φτιάξω κάτι με τα χέρια μου για τους δικούς μου και μένα, με απλά ικανοποιητικό αποτέλεσμα και αυτό είναι που μετράει για μένα. Οπότε να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημιουργούς του forum, που πήρα αρκετές πληροφορίες από τα νήματά τους, τον @mengiorgos ,τον @dimitris και ειδικά τον @kikos7 , που με έστειλε στο σωστό μέρος.

Συνολικά, για να μιλήσω και για τον σκοπό του παρόντος νήματος, η διαδικασία να φτιάξεις ένα ξυριστικό σαπούνι, είναι πολύ ωραία και αξίζει. Οι πηγές, που παρατέθηκαν πιο πάνω είναι οι βασικές για να το κάνεις σωστά, θα ήθελα να προσθέσω και το www.eocalc.com , για αυτούς που θέλουν να βρουν συνδυασμούς αιθερίων ελαίων, και δεν ξέρουν από αυτά. Όμως, θέλει αρκετό διάβασμα, απαραίτητα όλο το νήμα, που παρέθεσε ο kikos7, και κάποια απαραίτητη προσοχή, καθώς θα χρειαστεί να χειριστείς πολύ ψηλές βάσεις, με κίνδυνο εγκαύματος. Για το οικονομικό του θέματος, κακά τα ψέματα, παρόλο που τα υλικά είναι φθηνά (με εξαίρεση τα αιθέρια έλαια, και κάποια έλαια όπως το αβοκάντο, το οποίο όμως μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο), αν δεν τυχαίνει να έχεις κάποιο βασικό εξοπλισμό, όπως ζυγαριά ακριβείας, και θερμόμετρο κουζίνας, (εγώ είχα και δοχεία ανάμιξης χημείας για τις βάσεις), τελικά θα πληρώσεις κάτι παραπάνω. Αν θες δηλαδή να κάνεις τη δουλειά σου, παίρνεις ένα φθηνό σαπούνι και ξενοιάζεις. Ή αν ψάχνεις την ποιότητα, πάλι καλύτερα να πληρώσεις κάτι παραπάνω και να ξενοιάσεις από τη φασαρία, και το ρίσκο. Επειδή βέβαια μένουν πολλά υλικά, μπορείς να ρεφάρεις κάπως, φτιάχνοντας σαπούνι ελαιολάδου, που είναι πιο εύκολο, ή και άλλα σαπούνια για τους φίλους σου για δώρο. Γενικά, όπως κατάλαβα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι αυτός, καθώς αφού όλα τα υλικά σχεδόν τα παίρνεις σε συσκευασίες κιλού, μετά δεν ξέρεις πότε θα τελειώσεις το σαπούνι που φτιάχνεις, εγώ ήδη με αυτά που κράτησα, είμαι καλυμμένος για κανα χρόνο, και μπορώ να φτιάξω 1-2 κιλά σαπούνι ακόμα :D . Αυτά από μένα, ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια!
Άβαταρ μέλους
maetsos
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2020, 00:11
3
Τοποθεσία: Βανκούβερ
Has thanked: 3669 times
Been thanked: 2119 times

Μπράβο, φαίνεται καλό. Έχεις και φωτό/βίντεο από δημιουργία μαρέγκας;

Σκέφτομαι κι εγώ κάποια στιγμή να προσπαθήσω να φτιάξω ένα σαπούνι. Για αρχή λέω να αντιγράψω το Silverfox
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
tzavardin
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 02 Ιαν 2020, 14:54
4
Has thanked: 262 times
Been thanked: 371 times
Ηλικία: 29

@maetsos Δεν έχω, θα βγάλω όμως μια φωτογραφία. Βέβαια συνηθίζω να φτιάχνω αφρό κετευθείαν στο πρόσωπο, η διαδικασία σε μπολ μου φαίνεται περιττή. Από το silverfox πάρε υπόψιν σου οπωσδήποτε την δημοσίευση που έχει με τίτλο new wrinkle. Το επόμενο σαπούνι που θα φυιάξω θα έχει λίπος, και θα μοιάζει αρκετά σε αυτό. Επίσης, η λανολίνη είναι σχετικά ακριβό υλικό αν θες να παραλείχψεις κάτι από το σαπούνι του. Μπορεί να αντικατασταθεί με διάφορα άλλα πραγματα. Αν έχεις κάποια απορία, που μπορώ να απαντήσω, στείλε μου.
Άβαταρ μέλους
maetsos
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2020, 00:11
3
Τοποθεσία: Βανκούβερ
Has thanked: 3669 times
Been thanked: 2119 times

Για μισό κιλό που θα πάω στην αρχή, βγαίνει κάτω από 2 ευρώ το κόστος για λανολίνη, που δεν είναι απαγορευτικό.
Πέρα από αλλεργίες ή βιγκανισμό, υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δε θα ήθελε κάποιος λανολίνη στο σαπούνι του;
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
tzavardin
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 02 Ιαν 2020, 14:54
4
Has thanked: 262 times
Been thanked: 371 times
Ηλικία: 29

@maetsos Έχουν περάσει κάποιες βδομάδες, αλλά μόλις τώρα είδα την ερώτησή σου. Δεν είχα βρει κάπου ποσότητες λανολίνης πολύ φτηνά, σίγουρα όχι με 2 ευρώ. 800gr της chemco, κάνουν ένα 20ευρο, οπότε με αυτή τη λογική, εφόσον δεν την χρησιμοποιώ κάπου αλλού, εγώ δε θα την εβαζα. Αλλά μόνο για αυτό και καθαρά προσωπικά. Από εκεί και πέρα, εχει μια φασαρία να υπολογίσει κάποιος την υπερλίπανση αν φτιάχνει σαπούνι με λανολινη, καθώς σχεδόν όλη δεν σαπωνοποιείται. Αλλά εσύ ήθελες να φτιάξεις ούτως η άλλως έτοιμη συνταγή, και ο δημιουργός της εχει λύσει το θέμα αυτό, οπότε κομπλέ. Τέλος, από ότι ξέρω η λανολίνη έχει μια μυρωδιά από φυσικού της, όπως και το tallow, όπως και το λαρδί. Υποτίθεται είναι μικρή η ποσοτητα, αλλά πάντα υπάρχουν μύτες που το καταλαβαίνουν, και οι σαπωνοποιοι το παίρνουν υπόψη. Αλλά δεν έχω δουλεψει το υλικό, για να σε βοηθήσω σε κάτι με αυτο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”