Με την πληθώρα reviewers και reviews που υπάρχουν εκεί έξω δεν χρειάζεται να πει πολλά κανείς, όμως επειδή καταλαβαίνω πως κάποιοι πιθανόν κάποτε (σύντομα) να κάνουν το βήμα σε FF camera, καλό είναι να πούμε πέντε πράγματα και κυρίως συγκριτικά σε σχέση με άλλα μοντέλα.
Η 6D είναι άλλη μία πανέμορφη camera που έχω την τύχη να αποκτήσω. Για να ξέρουμε πού πατάμε, η προιστορία μου με την μάρκα Canon είναι η εξής (είχα και έχω τα εξής σώματα και φακούς):
Film:
EOS 50E.
dSLR:
40D + grip + 2 batteries.
60D + grip + 2 batteries.
100D + 40/2.8 STM (White Edition kit Korea/Japan).
5D Mk II + grip + 2 batteries.
5D Mk III + grip + 2 batteries.
6D.
1D Mk II N + 2 batteries.
Digital Compact:
G10
Φακοί:
Sigma 15mm fisheye.
EF 28-135 USM.
EF-S 10-22 USM.
EF 20/2.8 USM.
EF 16-35/2.8L USM.
Tokina 11-16/2.8 DX.
EF 24/2.8 STM.
EF 40/2.8 STM (από αυτόν αν θυμάμαι καλά έχω 3 κομμάτια, ένα εκ των οποίο λευκό).
EF 28/2.8 USM.
EF 35/1.4L USM.
EF 50/1.8 II (Made in Japan rare copy).
EF 50/1.4 USM.
EF 85/1.2L II USM.
EF 90/2.8 TS-E.
EF 100/2.8 L USM IS Macro.
EF 70-200/2.8L IS USM.

Την 6D έχω στην κατοχή μου από εχθές και είναι φυσικό να έχω περάσει πολύ λίγο χρόνο μαζί της.
Όμως με βάση την εμπειρία και την εξοικείωση που έχω από το 2006 με όλα τα παραπάνω, κάποια πράγματα είναι πιό εύκολο να εντοπισθούν και να παρατηρηθούν για το κάθε εργαλείο.
H 6D αγοράστηκε ως κιτ με τον 40/2.8 STM φακό (η απλή, σκέτο σώμα ήταν out of stock τη στιγμή της αγοράς).
Η τιμή καταλόγου ήταν €1,699 ως κιτ (Media Markt) και αν δεν απατώμαι κάνει 36 άτοκες (αν είδα καλά στο site τους) κι ο Γεραμάς στο κέντρο τη δίνει €1,450 σώμα μόνο (παραλαμβάνει στοκ 4/Αυγ.)
Οι τιμές έχουν πέσει από το 2013 που πρωτοβγήκε, και ως μοντέλο η 6D είναι στο τελευταίο στάδιο προς αντικατάσταση.
Υπήρχε €150 cashback από την Canon Hellas ως τις 31/8.

Η αντικατάστασή της προβλέπεται για το 2017, πρώτο τρίμηνο ή εξάμηνο να γίνει η ανακοίνωση οπότε διαθεσιμότητα στις σοβαρές χώρες θα είναι από δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του έτους. Είναι σίγουρο ότι η νέα 6D θα πετάει όμως είναι επίσης σίγουρο πως καλό είναι κανείς να αφήσει τα πρώτα κομμάτια να φύγουν, να γίνουν τα reviews και να βγουν οι όποιες παιδικές ασθένειες που θα έχει το νέο μοντέλο. Μπορεί να βγει κάτι σοβαρό, banding, θέμα με το σένσορα ή με το νέο σύστημα AF που θα έχει, κλπ.
Με αυτή τη λογική, κάποιος που θέλει την entry level FF camera της Canon θα πρέπει να περιμένει ως τις αρχές ή ως το Πάσχα του '18, και δεν θα την πληρώσει και φθηνά μιας και θα είναι νέο μοντέλο + αναβαθμισμένη.

Με αυτό το σκεπτικό πάνω-κάτω έκανα την αγορά εχθές. Φακούς έχω, τις μηχανές στο χέρι μου τις ξέρω και με βολεύουν, ήλπιζα να είμαι στην Ιαπωνία όταν θα άλλαζε το μοντέλο 1D X σε 1D X II φέτος αλλά δεν τα κατάφερα (για να έπαιρνα καινούργια σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή την 'παλιά' 1D X). Έπαιξε και στο μυαλό μου η Sony Alpha 6000 την οποία θεωρώ πάρα πολύ γρήγορη στο AF, αλλά τελικά πήγα σε κάτι που ξέρω και που δεν με μπλέκει πάλι με άλλα φορμά.

Πλεονεκτήματα της 6D:
- Πιό ελαφριά και πιό μικρή από την 5D Mk III.
- Full frame, που ως επιλογή σου ανοίγει απεριόριστες δυνατότητες.
- Μηχανή που δίνει όσα ζητά ένας χομπίστας και πολύ περισσότερα.
- Πολύ καλό AF σε χαμηλό φωτισμό.
- Πολύ μικρός θόρυβος σε υψηλά ISO.
- Καλή κατασκευή, αν και δεν είναι 5D ή 1D.
- Πολύ καλή διάρκεια μπαταρίας, η οποία είναι ίδια με αυτήν της 5D.
- Πολύ καλή απόδοση ποιότητας εικόνων.
- Ωραία camera αναφορικά με εργονομικά κριτήρια, κάθεται πολύ ωραία στο χέρι.
- Υπέροχο viewfinder, μπορεί να έχει 97% κάλυψη κι όχι 100% όπως στην 5D ή 1D αλλά είναι μεγάλο και ευδιάκριτο.
- WiFi και GPS functions που δουλεύουν καλά και χωρίς προβλήματα.
- Όχι πολύπλοκο, κι επίσης σταθερό μενού.
- Κεντρικό σημείο AF στο VF είναι εξαιρετικό για καλή εστίαση, πολύ καλή και σταθερή ευαισθησία.

Μειονεκτήματα της 6D:
- Δεν έχει tilt back screen.
- Ξεπερασμένο AF σύστημα με λίγους σένσορες στο VF, αν και είναι (α) απόλυτα αξιόπιστο και (β) μακράν δοκιμασμένο.
- 1/4000 μέγιστη ταχύτητα, άρα κάποιες περιστασιακές δυσκολίες έξω σε πλούσιο ήλιο αν θες να παίξεις με χαμηλό f no.
- Επίκειται αναβάθμιση σε 1 χρόνο από τώρα. Το τωρινό μοντέλο σε 12 μήνες θα δείχνει περισσότερο ξεπερασμένο.
Ένα θέμα με τους STM φακούς οι οποίοι είναι πολύ καλοί, μικροί και πρακτικοί, είχα την εντύπωση πως είναι φτιαγμένοι κυρίως για cropped sensors. Τώρα βλέπω δίνουν kit 6D με τον 40/2.8 STM αλλά και με τον 24/2.8 STM. Από τη μία είναι πάρα πολύ ωραίο να έχεις τόσο καλή, εξελιγμένη και αξιόπιστη μηχανή FF, κι από την άλλη θα το κοιτάξω ώστε να σιγουρευτώ ότι αυτοί οι φακοί είναι εντάξει πάνω στα FF σώματα της Canon.
Να αναφέρω επίσης πως ως τώρα η συγκεκριμένη camera ούτε υπερεκθέτει ούτε υποεκθέτει, το οποίο είναι πολύ καλό.
Γιάννη στην επόμενη συνάντηση θα την φέρω να την δεις και να έχεις ιδία άποψη. Επαναλαμβάνω αυτό είναι απλή παρουσίαση αλλά με την εμπειρία και τις εικόνες που υπάρχουν κάποια γενικά σχόλια μπορούν να ειπωθούν.