Παλιά έβλεπα τον πατέρα όταν ξυριζόταν να παίρνει το πινέλο και να το μουσκεύει στο μικρό μεταλλικό μπολάκι.
Ύστερα έπαιρνε το ξυραφάκι το έβγαζε προσεκτικά και σχεδόν ευλαβικά από τη χάρτινη θηκούλα που πριν από λίγες μέρες το είχε βάλει πίσω.
Συναρμολογούσε την ξυριστική μηχανή αργά και σταθερό σαν κάτι να περιμένει, μετά αφού ολοκλήρωνε την συναρμολόγηση,
έβαζε και την μηχανή μέσα στο ίδιο μπολάκι παρέα με το πινέλο.
Ρύθμιζε τον καθρέπτη, έκανε μερικές γκριμάτσες ενώ ταυτόχρονα ψηλάφιζε με το χέρι του τα γένια του.
Έπιανε το πινέλο και αφού έσταζε το νερό που είχε απορροφήσει πάλι πίσω στο μεταλλικό μπολάκι έβαζε μια γενναία δόση αφρού.
Έχοντας βρέξει πριν το πρόσωπό του, άρχιζε σιγά σιγά με κυκλικές κινήσεις να καλύπτει τα γένια του με αφρό.
Αφού μετά από λίγα λεπτά τελείωνε με το άπλωμα του αφρού, έπιανε την μηχανή στο χέρι του από την άκρη της και άρχιζε να ξυρίζεται.
Θυμάμαι τώρα πια κάθε φορά που ξυρίζομαι αυτήν την τελετουργία.
Ο ήχος που κάνει το ξυράφι την ώρα που κόβει τα γένια μου δεν με αφήνει να το ξεχάσω.
Ελπίζω να μην με αφήσει ποτέ.
Αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος, που είχα καιρό να ακούσω μιας που πλέον δεν μένω με τους γονείς μου.
Όταν πριν περίπου από ένα μήνα ξυρίστηκα για πρώτη φορά με τον πατροπαράδοτο τρόπο "wetshave", μου ήρθε να δακρύσω.
Γιατί τότε θυμήθηκα αλλά και κατάλαβα γιατί ο πατέρας μου την ώρα του ξυρίσματος ήταν σαν να πετούσε.
Τώρα όμως οφείλω μία συγνώμη στον πατέρα μου.
Γιατί εγώ ο αδαής και ανήξερος τότε γιος του.
Του πρόσφερα κάτι τυποποιημένα ξυραφάκια, λέγοντας του, μπαμπά πάρε αυτά, είναι καλύτερα από αυτά που έχεις.
Μπορεί να ακούγομαι μελοδραματικός αλλά εγώ όταν το σκέφτηκα αυτό που έκανα.
Είπα από μέσα μου,
Αν ο πατέρας μου δεν ξυριζόταν τότε με μηχανή και ξυράφι αλλά με τα τυποποιημένα ξυραφάκια.
Θα είχα κάποιο ερέθισμα να τον θυμάμαι;
Ο πατέρας μου πλέον ξυρίζεται με αυτά που του έδωσα εγώ

Μία προσπάθεια που έκανε λέει να γυρίσει σε ξυράφια ασφαλείας κατακόπηκε! :oops:
Ενώ εγώ ελπίζω να είμαι εκεί και να τύχει μία μέρα που θα ξυρίζεται με ξυράφι ασφαλείας, και να μην είναι απλό ο ήχος για να μου θυμίζει τα παλιά.