Καλημέρα,
Από τότε που ξεκίνησα το Π.Ξ μου έχει μπει το μικρόβιο κάποτε να αποκτήσω και να μάθω να ξυρίζομαι με straight. Σιγα-σιγά άρχισα να διαβάζω για λεπίδες να μαθαίνω για δέρματα και πολλά άλλα. Φυσικά όλα αυτά μέσω του Forum μας. Θέλω να αγοράσω ένα straight για εισαγωγή σε αυτή την ιεροτελεστία αλλά και ένα δέρμα ώστε για αρχή να είμαι καλυμμένος. Οι απορίες μου :
Να αγοράσω καινούριο ή μεταχειρισμένο; Τα λεφτά μετά από ένα ψάξιμο κυμαίνονται από 200 ευρω δέρμα και straight για καινούριο 5/8 και περίπου 100+ για μεταχειρισμένο-restored με δέρμα από ξένα site πχ : whipped dog οπότε θέλω να κάνω μία σωστή επιλογή.
Να πάρω strop που να είναι ήδη τεντωμένο το δέρμα ή το κλασικό να το τεντώνω εγώ; Έχω διαβάσει ότι για αρχή καλό είναι να το πάρω τεντωμένο για να μην το κόψω στην αρχή. (Δεν ξέρω αν ισχύει)
Αν αγοράσω μεταχειρισμένο με ανησυχεί οτι η λεπίδα δεν είναι πεντακάθαρη, δεν γυαλίζει όπως ένα καινούριο και έχει μικρομαυράκια στίγματα όχι στην κόψη αλλά σχεδόν σε όλη την λεπίδα, θα έχω πρόβλημα όσον αφορά το θέμα υγιεινή; Πρέπει να το πάω για απολύμανση;
Απο καινούρια έχω δει του Γιώργου τα ΤΙ που είναι πανέμορφα αλλά ακριβά, κάποια Dovo στο κέντρο αλλά με προβληματίζει εάν θα είναι shave ready, τα Revisor στο site τους που ως ποιότητα δεν τα ξέρω αλλά η τιμή τους είναι πολύ καλή και πολλά restored που δεν έχω ιδεά εάν αξίζουν ή όχι. Τι θα μου προτείνατε ως λύση;
Να γράψω ότι δεν βιάζομαι να το πάρω σήμερα-αύριο απλά σε χρονικό ορίζοντα 6μήνου να έχω κατασταλάξει.
Ευχαριστώ
Αρχάριος&Straight razors
- Petros.Mp
- Λύκειο
- 13
- Has thanked: 1131 times
- Been thanked: 2139 times
Πέτρος
Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελλούς. Ἡμεῖς, ἂν δὲν εἴμεθα τρελλοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν.
Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελλούς. Ἡμεῖς, ἂν δὲν εἴμεθα τρελλοί, δὲν ἐκάναμεν τὴν ἐπανάστασιν.
- ch2700
- Λύκειο
- 13
- Has thanked: 672 times
- Been thanked: 1639 times
Νομιζω οτι το θεμα εχει αναλυθει στο παρελθον και οι αποψεις μου δεν εχουν αλλαξει. Οι περισσοτεροι απο εμας ξεκινανε με ενα καινουργιο μετριας τιμης και αρκετα καλης ποιοτητας. Αυτα ειναι τα Dovo. Οι τιμες παιζονται αρκετα. Εγω ξεκινησα με ενα Dovo best quality 5/8 και ο Χαρης νομιζω με το αντιστοιχο 6/8. Ειναι πολυ καλα μαχαιρια για αρχη και οπως σωστα λες δεν εχεις και το ψυχολιγικο παραγοντα τα καθαρισα καλα κλπ. Ο τυπος στο invisible edge που το πηρα εγω κανει καλο shave ready και εχει απο τα υπολοιπα αξεσουαρ. Για αρχη θα προτεινα το paddle strop το οποιο ειναι σχετικα φτηνο και πολυ βολικο για αρχαριο.Υπαρχει βεβαια οπως λες και το αμερικανικο σαιτ οπου εχω ακουσει καλα λογια αλλα δεν γνωριζω τιποτα αλλο. Εσυ αποφασιζεις. Δεν χρειαζεσαι κατι αλλο εκτος απο υπομονη και επιμονη και διαβασμα.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
- Harry
- Εξειδίκευση
- 12
- Has thanked: 5738 times
- Been thanked: 6984 times
Πέτρο, όλοι τους ίδιους προβληματισμούς είχαμε όταν ξεκινήσαμε με τα παραδοσιακά ξυράφια και τα ερωτήματά σου είναι σωστά.
Καταρχάς, το θέμα vintage ή καινούργιο ξυράφι: Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά ξυράφια, ιδιαίτερα τα Αγγλικά από το Sheffield, προσφέρουν πολύ μαλακό ξύρισμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Από καινούργια έχω μόνον ένα Dovo Best Quality 6/8” (που ήταν και το πρώτο μου) και χωρίς να έχω κάποιο παράπονο ως προς την αποτελεσματικότητά του, έχει λίγο πιο άγρια αίσθηση σε σχέση με ένα παλιό Sheffield, που γίνεται περισσότερο αισθητή με γένια μιας ημέρας και καθημερινό ξύρισμα. Τα Whipped Dog δεν έχω τα δοκιμάσει, ούτε και Revisor που θεωρούνται πολύ καλά ξυράφια (σύντομα μπορεί να πάρω ένα :megagrin).
Στα vintage ξυράφια η λεπίδα το πιθανότερο είναι να έχει κάποια στίγματα, συνήθως πατίνα που είναι διαφορετική χημικά από την σκουριά (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Στο SRP θα δει κανείς πολλούς να παλαιώνουν με πατινα τεχνητά τα ξυράφια τους! Φυσικά η κόψη του ξυραφιού που ακονίζεται είναι πάντα καθαρή και γυαλιστερή. Για την απολύμανση έχουν γραφτεί πολλά στα αντίστοιχα νήματα και μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι.
Αν αγοράσεις vintage για αρχή καλό είναι όχι από το ebay, αλλά από κάποιον που να το έχει συντηρήσει και να είναι σίγουρα shave ready.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερη βαρύτητα θα πρέπει να δόσεις ώστε το ξυράφι που θα πάρεις να είναι πραγματικά shave ready παρά αν θα είναι vintage ή καινούργιο. Έτσι και αλλιώς, αν σου αρέσει το «σπορ», δύσκολα θα μείνεις μόνο σε ένα ξυράφι οπότε θα έχεις χρόνο για δοκιμές. Το shave ready είναι σημαντικό, γιατί στην αρχή, μέχρι να αποκτήσεις την κατάλληλη τεχνική, το ξύρισμα δύσκολα θα είναι καλό και πρέπει να ξέρεις τι φταίει. Για παράδειγμα, στα δικά μου γένια είναι μάταιο να προσπαθώ να ξυρίσω το πηγούνι χωρίς καλο- ακονισμένο ξυράφι και το μόνο που θα καταφέρω είναι να ερεθίσω το δέρμα μου.
Προσωπικά, άργησα να μάθω το παραδοσιακό ξυράφι και μου πήρε περίπου ένα χρόνο και περίπου 100 ξυρίσματα για να αισθάνομαι ότι το κατέχω πραγματικά. Άλλοι προσδιορίζουν τον αντίστοιχο χρόνο σε 20 ξυρίσματα, αλλά εμένα με δυσκόλεψε.
Τα 5/8”, 11/16” ή ακόμα και τα 6/8” είναι σωστό μέγεθος για αρχή και καλό είναι να πάρεις full hollow. Στα δικά μου χέρια και πρόσωπο βρίσκω ευκολότερο για καθημερινό ξύρισμα ένα 5/8” παρά ένα 6/8” ειδικά για το πηγούνι και το μουστάκι κάτω από τη μύτη.
Αν και οι περισσότεροι ξεκινάνε με ένα paddle, προσωπικά ξεκίνησα με ένα σχετικά φτηνό, κρεμαστό λουρί και αργότερα πήρα ένα δεύτερο καλύτερο (και ακριβότερο). Τελικώς καταλήγω ότι το καλό λουρί (ή paddle) είναι περισσότερο κρίσιμο για έναν αρχάριο που δεν έχει την κατάλληλη τεχνική ώστε να τον βοηθάει στροπάρει σωστά. Το λάθος στροπάρισμα στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν βοηθάει στο ξύρισμα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση χαλάει την κόψη. Τα μικρο-κοψίματα στο λουρί (ή στο paddle) μην σε ανησυχούν γιατί όλοι μας κάνουμε.
Ως συμπέρασμα θα έλεγα ότι ένα Dovo (από τον κατάλληλο πωλητή ώστε να είναι shave ready) είναι μία σίγουρη και οικονομική επιλογή για να ξεκινήσει κανείς στην αρχή, χωρίς τους προβληματισμούς απολύμανσης κλπ.
Οι περισσότεροι έμπειροι ας πουν και αυτοί τις απόψεις τους και φυσικά συμφωνώ με τον Νίκο!
Για ότι άλλο θες εδώ είμαστε!
Καταρχάς, το θέμα vintage ή καινούργιο ξυράφι: Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά ξυράφια, ιδιαίτερα τα Αγγλικά από το Sheffield, προσφέρουν πολύ μαλακό ξύρισμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Από καινούργια έχω μόνον ένα Dovo Best Quality 6/8” (που ήταν και το πρώτο μου) και χωρίς να έχω κάποιο παράπονο ως προς την αποτελεσματικότητά του, έχει λίγο πιο άγρια αίσθηση σε σχέση με ένα παλιό Sheffield, που γίνεται περισσότερο αισθητή με γένια μιας ημέρας και καθημερινό ξύρισμα. Τα Whipped Dog δεν έχω τα δοκιμάσει, ούτε και Revisor που θεωρούνται πολύ καλά ξυράφια (σύντομα μπορεί να πάρω ένα :megagrin).
Στα vintage ξυράφια η λεπίδα το πιθανότερο είναι να έχει κάποια στίγματα, συνήθως πατίνα που είναι διαφορετική χημικά από την σκουριά (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Στο SRP θα δει κανείς πολλούς να παλαιώνουν με πατινα τεχνητά τα ξυράφια τους! Φυσικά η κόψη του ξυραφιού που ακονίζεται είναι πάντα καθαρή και γυαλιστερή. Για την απολύμανση έχουν γραφτεί πολλά στα αντίστοιχα νήματα και μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι.
Αν αγοράσεις vintage για αρχή καλό είναι όχι από το ebay, αλλά από κάποιον που να το έχει συντηρήσει και να είναι σίγουρα shave ready.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερη βαρύτητα θα πρέπει να δόσεις ώστε το ξυράφι που θα πάρεις να είναι πραγματικά shave ready παρά αν θα είναι vintage ή καινούργιο. Έτσι και αλλιώς, αν σου αρέσει το «σπορ», δύσκολα θα μείνεις μόνο σε ένα ξυράφι οπότε θα έχεις χρόνο για δοκιμές. Το shave ready είναι σημαντικό, γιατί στην αρχή, μέχρι να αποκτήσεις την κατάλληλη τεχνική, το ξύρισμα δύσκολα θα είναι καλό και πρέπει να ξέρεις τι φταίει. Για παράδειγμα, στα δικά μου γένια είναι μάταιο να προσπαθώ να ξυρίσω το πηγούνι χωρίς καλο- ακονισμένο ξυράφι και το μόνο που θα καταφέρω είναι να ερεθίσω το δέρμα μου.
Προσωπικά, άργησα να μάθω το παραδοσιακό ξυράφι και μου πήρε περίπου ένα χρόνο και περίπου 100 ξυρίσματα για να αισθάνομαι ότι το κατέχω πραγματικά. Άλλοι προσδιορίζουν τον αντίστοιχο χρόνο σε 20 ξυρίσματα, αλλά εμένα με δυσκόλεψε.
Τα 5/8”, 11/16” ή ακόμα και τα 6/8” είναι σωστό μέγεθος για αρχή και καλό είναι να πάρεις full hollow. Στα δικά μου χέρια και πρόσωπο βρίσκω ευκολότερο για καθημερινό ξύρισμα ένα 5/8” παρά ένα 6/8” ειδικά για το πηγούνι και το μουστάκι κάτω από τη μύτη.
Αν και οι περισσότεροι ξεκινάνε με ένα paddle, προσωπικά ξεκίνησα με ένα σχετικά φτηνό, κρεμαστό λουρί και αργότερα πήρα ένα δεύτερο καλύτερο (και ακριβότερο). Τελικώς καταλήγω ότι το καλό λουρί (ή paddle) είναι περισσότερο κρίσιμο για έναν αρχάριο που δεν έχει την κατάλληλη τεχνική ώστε να τον βοηθάει στροπάρει σωστά. Το λάθος στροπάρισμα στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν βοηθάει στο ξύρισμα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση χαλάει την κόψη. Τα μικρο-κοψίματα στο λουρί (ή στο paddle) μην σε ανησυχούν γιατί όλοι μας κάνουμε.
Ως συμπέρασμα θα έλεγα ότι ένα Dovo (από τον κατάλληλο πωλητή ώστε να είναι shave ready) είναι μία σίγουρη και οικονομική επιλογή για να ξεκινήσει κανείς στην αρχή, χωρίς τους προβληματισμούς απολύμανσης κλπ.
Οι περισσότεροι έμπειροι ας πουν και αυτοί τις απόψεις τους και φυσικά συμφωνώ με τον Νίκο!
Για ότι άλλο θες εδώ είμαστε!
Χάρης
- ch2700
- Λύκειο
- 13
- Has thanked: 672 times
- Been thanked: 1639 times
Τα εκατο ξυρισματα τα θελει σιγουρα. Ο χρονος ειναι σχετικος αναλογως ποσο συχνα ξυριζεσαι αλλα εχω τεραστιες αμφιβολιες για αυτους που λενε οτι το κατεχουν απο τα εικοσι ξυρισματα. Ισως τους φαινεται ετσι αλλα οταν θα φτασουν στα εκατο που πραγματικα θα το κατεχουν, θα λενε μεσα τους τις παπαριες ελεγα στα εικοσι ξυρισματα. 

Nikos
- iogi
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 15
- Has thanked: 24744 times
- Been thanked: 7864 times
:confused :confused :confused
"Τις κλισεις μην τις φοβασε θα τις μαθεις με το περασμα του χρονου,αυτες δεν κοβουν!!!"
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα αυτό?
"Τις κλισεις μην τις φοβασε θα τις μαθεις με το περασμα του χρονου,αυτες δεν κοβουν!!!"
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα αυτό?
Γιάννης
- iogi
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 15
Νότη, δεν είμαι εντελώς άσχετος με το αντικείμενο... Το οπλοστάσιο περιλαμβάνει 2 straight (+ πέτρες και λουριά), 3 Feather Artist Club και 2 σαβέτες. Το ότι η τεχνική μου δεν έχει βελτιωθεί οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση τους είναι σποραδική (κάτι σαν κάθε 29 Φεβρουαρίου :megagrin )
Σε κάποια από αυτά που λες συμφωνώ. Κάποιες παρατηρήσεις όμως:
Σε κάποια από αυτά που λες συμφωνώ. Κάποιες παρατηρήσεις όμως:
Αυτό δυσκολεύομαι να το πιστέψω, για μένα το πολύ-πολύ να "ξύνει" τις τρίχες...elefsina73 έγραψε:Κατα την διαρκεια του ξυρισματος παρατηρησα οτι και καθετα να σερνουμε την λεπιδα στο προσωπο, εκεινη συνεχιζε να κοβει.
Ναι, ξεκινάς έτσι, αλλά η κίνηση προς τα κάτω είναι περιστροφική.elefsina73 έγραψε:Οταν τωρα εφτανα στο μουστακι δεν ηταν δυνατον να κρατηθει αυτη η κλιση, γι αυτο και το ξυραφι σε εκεινη την περιοχη το περναγα καθετα στο δερμα με την φορα των τριχων,δηλαδη προς τα κατω.
Μην το προσπαθήσεις...elefsina73 έγραψε:Πιστευω(δεν το προσπαθησα) οτι και καθετα να ακουμπησω την λεπιδα στο προσωπο μου ασκωντας της πιεση, δεν θα με κοψει.
Γιάννης
- Harry
- Εξειδίκευση
- 12
Οι χαρακιές στο πρόσωπό μου, που φαίνονται ακόμα και μετά απο 10 μήνες επιβεβαιώνουν ότι το ξυράφι μπορεί να κόψει ακόμα και χωρίς να συρθεί στο πρόσωπο. Αρκεί λιγο μεγαλύτερη πίεση σε λάθος γωνία ή ένα κακό τέντωμα.
:doener
:doener
Χάρης
- Harry
- Εξειδίκευση
- 12
Νότη κανένα πρόβλημα. Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να φοβάται κάποιος που ξεκινάει το ξυράφι, αλλά σίγουρα θέλει προσοχη και κυρίως σεβασμό.
Ας μην επεκταθούμε όμως άλλο γιατί άλλα ρωτούσε ο Πέτρος και είμαστε εκτός θέματος!
Ας μην επεκταθούμε όμως άλλο γιατί άλλα ρωτούσε ο Πέτρος και είμαστε εκτός θέματος!
Χάρης
- iogi
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 15
Μα δεν παρεξηγήθηκα Νότη, απλά μια διευκρίνηση έκανα... Σίγουρα ο τρόπος που γράφω είναι κάπως λακωνικός και... "περίεργος", και γι αυτό και το μπέρδεμα. Οσο για το "Πως να καταλαβω φιλε μου με ποιον μιλαω", όπως σου έγραψα δεν είμαι εντελώς αρχάριος και κυριολεκτώ, δεν το είπα ειρωνικά ή επειδή "τα πήρα". Ο Νίκος και ο Χάρης που έγραψαν πιο πάνω (αλλά και άλλοι συνφορουμίτες) είναι σαφώς πιο έμπειροι.elefsina73 έγραψε:...
Δεν θελω σε καμια περιπτωση να υποβαθμισω τις ικανοτητες σου αλοιμονο.
Ειχα την εντυπωση οτι αναφερομαι σε αρχαριο,οπως εμενα.
Πως να καταλαβω φιλε μου με ποιον μιλαω?
Διαβαζοντας το πρωτο σου ποσταρισμα η κοινη λογικη σε παραπεμπει σε ανθρωπο που ασχολειται πρωτη φορα.
Με μπερδεψες, αλλα τελος παντων...
Αυτά τα ολίγα και όπως είπε και ο Χάρης:
"Ας μην επεκταθούμε όμως άλλο γιατί άλλα ρωτούσε ο Πέτρος και είμαστε εκτός θέματος!"
Γιάννης
- Petros.Mp
- Λύκειο
- 13
- Has thanked: 1131 times
- Been thanked: 2139 times
Καλημέρα,
Ξαναγράφω αυτά που έχω καταλάβει(;) για τα straight razors και περιμένω τα σχόλιά σας :
Τα παλιά ξυράφια κάνουν πιο γλυκό ξύρισμα αλλά για ξεκίνημα προτείνονται καινούρια.
Ιδανικά ως πλάτος θεωρούνται τα 5/8, 6/8 και 9/16 και full hollow.
Όταν πρωτοξεκίνησα το Π.Ξ με DE και ακόμη και σήμερα προτείνονται για αρχή/εισαγωγή closed comb και συγκεκριμένα 3 μηχανές, muhle r89, mercur 34c hd & edwin jagger de89. Κάτι αντίστοιχο όσο και να έψαξα για αρχή με straights δεν βρήκα κάτι. Δηλαδή μοντέλα συγκεκριμένα όχι γενικά πάρε Dovo και βλέπεις, υπάρχουν εισαγωγικά ξυράφια; Αν ναι θα ήθελά τα φώτα σας..
Αγορά : Θα ήθελα να μπορώ να τα δω, να τα αγγιξω γιατί εντάξει από κοντά είναι αλλιώς, είμαι παραδοσιακός τύπος ειδικά σε αυτά. Σκέφτομαι να πάρω είτε από κέντρο είτε από Γιώργο και να το στείλω έξω για ακόνισμα αν χρειάζεται. Ως ιδέα πως σας φαίνεται;
Ξαναγράφω αυτά που έχω καταλάβει(;) για τα straight razors και περιμένω τα σχόλιά σας :
Τα παλιά ξυράφια κάνουν πιο γλυκό ξύρισμα αλλά για ξεκίνημα προτείνονται καινούρια.
Ιδανικά ως πλάτος θεωρούνται τα 5/8, 6/8 και 9/16 και full hollow.
Όταν πρωτοξεκίνησα το Π.Ξ με DE και ακόμη και σήμερα προτείνονται για αρχή/εισαγωγή closed comb και συγκεκριμένα 3 μηχανές, muhle r89, mercur 34c hd & edwin jagger de89. Κάτι αντίστοιχο όσο και να έψαξα για αρχή με straights δεν βρήκα κάτι. Δηλαδή μοντέλα συγκεκριμένα όχι γενικά πάρε Dovo και βλέπεις, υπάρχουν εισαγωγικά ξυράφια; Αν ναι θα ήθελά τα φώτα σας..
Αγορά : Θα ήθελα να μπορώ να τα δω, να τα αγγιξω γιατί εντάξει από κοντά είναι αλλιώς, είμαι παραδοσιακός τύπος ειδικά σε αυτά. Σκέφτομαι να πάρω είτε από κέντρο είτε από Γιώργο και να το στείλω έξω για ακόνισμα αν χρειάζεται. Ως ιδέα πως σας φαίνεται;
Πέτρος