Τα λέω καλά?

Απάντηση
Ηλίας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4167
Εγγραφή: 02 Αύγ 2013, 15:25
10
Has thanked: 5730 times
Been thanked: 5632 times

Γειά σας παιδιά.Τσεκάρετε με γιατί είμαι λίγο προβληματισμένος, ενόψει επικείμενων αγορών.
Λοιπόν, ένα σαπούνι και μία κρέμα της ίδιας μάρκας δε διαφέρουν σε τίποτα στο άρωμα.Αλλά,
το σαπούνι στη θήκη του είναι ακριβότερο, κρατάει περισσότερο, ΑΝ πάρεις εξ αρχής refill θα πρέπει να'χεις αεροστεγώς κλειστό δοχείο και τέλος δουλεύετε καλύτερα με χοίρο.
Η κρέμα θέλει μπωλάκι για να χτυπηθεί, αλήθεια τα πλαστικά δε κρατάνε μυρωδιές απο τις άλλες, κάνει πλουσιότερο αφρό, προτιμά τα ασβοπίνελα, αλλά φουντουκάκι φουντουκάκι τελειώνει γρηγορότερα.
Πώς τα πάω ?
Για δύο πράγματα δε πρέπει να στεναχωριόμαστε..
Γι'αυτά που γίνονται και γι'αυτά που δε γίνονται.
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 10615
Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 26765 times
Been thanked: 26276 times

Ηλία, άνοιξες πολλά θέματα μαζί κατ' ουσίαν. Πάμε λοιπόν επιγραμματικά να τα δούμε:

-Συνήθως οι κρέμες και τα σαπούνια της ίδιας εταιρείας έχουν την ίδια μυρωδιά, μπορεί να διαφέρουν πιο συχνά όμως στην ένταση του αρώματος.

-Τα σαπούνια πράγματι κρατάνε πολύ περισσότερο σε σχέση με τις κρέμες. Σύμφωνα με την δική μου εμπειρία, σε ίδια ποσότητα προϊόντος, το σαπούνι έχει τριπλάσια διάρκεια από μια κρέμα.

-Ποιοτικά όμως έχουν αρκετά μεγάλες διαφορές. Στην σύσταση, στην συσκευασία, στην υφή, στις ιδιότητες, στον αφρισμό, στην απόδοση κατά το ξύρισμα και στην τελική αίσθηση που αφήνουν μετά το ξύρισμα. Ναι, συνήθως τα σαπούνια είναι πιο ακριβή η αρχική τους αγορά (δεν ισχύει όμως αυτό αν αναλυθεί περισσότερο), μπορείς να τα πάρεις είτε με την συκευασία τους (συνήθως κάποιο μπολ) είτε ως refill.

-Αν προτιμήσεις το refill, δεν είναι απαραίτητο να το τοποθετήσεις σε αεροστεγώς κλεισμένο μπολ, όταν φυσικά το χρησιμοποιείς τακτικά στα ξυρίσματά σου. Θα ήταν ίσως χρήσιμο ένα αεροστεγώς κλείσιμο, μόνο στην περίπτωση που έπαιρνες κάποιο refill, αλλά δεν θα το χρησιμοποιούσες για μακρά περίοδο, γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αφυδάτωσή του και να χάσει σε μεγάλο βαθμό το άρωμά του, τα οποία δεν θα αποτελούσαν κανένα πρόβλημα ως προς την απόδοσή του αργότερα. Ενδεικτικά, όταν πρωτοάνοιξα το Old Spice, είχε στεγνώσει στην κυριολεξία και δεν είχε καθόλου άρωμα. Μετά από μερικές χρήσεις, όλα επανήλθαν σχεδόν στην εργοστασιακή τους κατάσταση.

-Η κρέμα δεν είναι απαραίτητο να χτυπηθεί σε μπολάκι (bowl lather). Μπορεί κάλλιστα να γίνει και στο πρόσωπο (face lather). Εξαρτάται τι προτιμάει ο καθένας. Είναι αλήθεια ότι για έναν αρχάριο, ενδεχομένως να βολέψει στην αρχή το bowl, γιατί έχεις καλύτερο έλεγχο του αφρού σου και μπορείς να προσθέσεις ευκολότερα νερό. Όπως όμως βολεύει τον καθένα, αφού μάθεις να κάνεις έναν σωστό αφρό, πρέπει να δοκιμάσεις για να συγκρίνεις. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ σε όλα πλέον bowl, πολύ σπάνια κάνω face lather.

-Δεν θα το έλεγα σε καμία περίπτωση ότι οι κρέμες κάνουν πλουσιότερο αφρό. Στα χέρια ενός έμπειρου, αυτό δεν ισχύει. Για έναν άπειρο όμως, συνήθως προτείνουμε να ξεκινήσει με κρέμες ξυρίσματος, καθώς τα σαπούνια είναι λίγο πιο δύσκολα (όχι όμως κάτι τρομακτικό) και απαιτούν περισσότερη τεχνική. Η συνήθης πορεία ενός παραδοσιακά ξυριζόμενου είναι να ξεκινήσει με κρέμες και στην πορεία να κλίνει περισσότερο προς τα σαπούνια. Δυο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για όλα τα γούστα.

-Η αλήθεια είναι ότι οι κρέμες δουλεύονται καλύτερα με ασβούς και τα σαπούνια με χοίρους. Κανείς δεν αποκλείει βέβαια και το ανάποδο, είναι θέμα γούστου και τι βολεύει τον καθένα καλύτερα. Επειδή είναι δεδομένο ότι θα δοκιμάσεις και τις δυο κατηγορίες πινέλων, θα δεις και μόνος σου τι σε εξυπηρετεί καλύτερα.

-Ναι, η κρέμα θέλει ελάχιστη ποσότητα για έναν καλό αφρό. Δεν είναι απαραίτητο να βάζεις με το κουτάλι για να πετύχεις έναν πηχτό αφρό, μόνο σπατάλη θα κάνεις έτσι. Λίγη ποσότητα, θα έλεγα όσο ένα αμύγδαλο και σωστή αναλογία νερού χρειάζεται. Σε συνδυασμό με ένα καλό χτύπημα, το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Για αρχή θα πρότεινα να πειραματιστείς με μια φθηνή κρέμα και ένα φθηνό πινέλο, μέχρι να μάθεις να βγάζεις ένα σωστό αποτέλεσμα. Και φυσικά θα κάνεις και λίγες σπατάλες παραπάνω, ειδικά στην αρχή μέχρι να βρεις τα πατήματά σου, μηνανησυχείς. Αν δεις και κανένα video πως γίνεται ένας καλός αφρός, πολύ θα σε βοηθήσει. Δεν είναι δα και καμιά επιστήμη.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, απάντησα πολύ επιγραμματικά στις ερωτήσεις σου, γιατί όπως σου είπα και παραπάνω, άνοιξες πολλά και μεγάλα θέματα μαζί. Περίμενε να απαντήσουν και τα άλλα παιδιά και μην φοβάσαι να πειραματιστείς. Όλα θα πάνε καλά!
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 9900
Εγγραφή: 14 Ιουν 2010, 10:28
13
Τοποθεσία: [ Mering ]
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1189 times
Ηλικία: 49
Επικοινωνία:

Ο Αντωνης με καλυψε σχεδον πληρως. Μονο 2 σημεια, στα οποια θα σταθω μονο περιληπτικα.

1. Ενας ασβος με καλο backbone ειναι το ιδιο καλος με μια γουρουνα στο σαπουνι. Αλλα το θεμα σηκωνει πολλη αναλυση.,
2. Σε γενικες γραμμες εχει καποιο δικιο ο Αντωνης σε ο,τι εχει σχεση με την ποσοτητα της κρεμας, αλλα θα πρεπει να αντισταθμισουν και αλλοι παραγοντες:
α. ολες οι κρεμες δεν εχουν την ιδια αποδοση
β. η σκληροτητα και η ειδικη συνθεση του νερου παιζουν ρολο και στην ποιοτητα της κρεμας που παραγουμε (ειτε απο σαπουνι ειτε απο κρεμα), αλλα και στην απαιτουμενη ποσοτητα "πρωτης υλης".

Για το 2α.: βοηθαει μονο ενα πραγμα: Δοκιμασε, δοκιμασε, δοκιμασε, ΔΟΚΙΜΑΣΕ! (σας θυμιζει κατι? :megagrin )
Για το 2β.: Ειναι θεμα εμπειριας και καποια στιγμη θα βρεις τη σωστη αναλογια κρεμας/σαπουνιου και νερου.


Αυταααααα
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”