Πρωτα να πω οτι διαφωνω με τον τιτλο.
Εαν καποιος εχει στο μυαλο του οτι (θα) ειναι "μεταναστης" δεν ειναι σε καλυτερο επιπεδο απο εναν Αλβανο ή Πακιστανο στην Αθηνα. Δεν με θεωρω μεταναστη (αυτη ειναι μια εννοια που εμεινε μετα την μεγαλη φυγη στις δεκαετιες του '50 και '60) γιατι εχω προσαρμοστει στο κλιμα του τοπου που ζω. Ζω εδω, εργαζομαι, μιλαω τη γλωσσα (απταιστα αλλα ειναι καθαρα ΔΙΚΗ ΜΟΥ επιλογη - την εναλλακτικη κατασταση θα την δειτε στην πλατεια Αμερικης ή στην Ομονοια), μεχρι που γνωρισα τη Δωρα μου δεν ειχα κανει σχεση με ελληνιδα, παρα μονο με γερμανιδες, δεν με θεωρω ξενο κομματι της κοινωνιας που ζω. Μιας κοινωνιας που εφοσον λεω οτι εχω δικαιωματα εχω και υποχρεωσεις, για να εχω δικαιωμα στα δικαιωματα. Ειχα κατεβει Ελλαδα απο τον Σεπτεμβριο του 2007 εως τον Μαϊο του 2009 και ηδη απο τον Μαϊο του 2008 ηξερα οτι ΑΥΤΟ ηταν το μεγαλυτερο μου λαθος.. Ημουν σα "μεταναστης" στην ιδια μου την πατριδα... Τα μαζεψα και ηρθα. Ειχα την επιλογη. Και την ευκαιρια την οποια αξιοποιησα. Με το που ηρθα να πω οτι τιποτε δεν ηταν οπως το ηξερα, κυριως σε ο,τι αφορα τη δουλεια μου. Δεν μπορεσα να βρω στον τομεα μου, γιατι τα 2 αυτα χρονια απλα εχασα το τρενο. Και δεν παιζει ρολο το τι εκανα πριν, οποτε μη ρωτατε.
Δεν ξερω τι εχει περασει στην Ελλαδα σε ο,τι αφορα τη Γερμανια γενικοτερα, για την οικονομια της, για τις ευκαιριες εργασιας κλπ. Ακομη και σημερα πολλοι νομιζουν οτι η Γερμανια ειναι ο παραδεισος που ηταν στη δεκαετια του 1970 αντε και του 1980.. ΛΑΘΟΣ μεγαλο. Και αυτο διοτι η Γερμανια ειχε την συνενωση με την πρωην Ανατολικη Γερμανια, κατι το οποιο της κοστισε παρα πολυ χρημα, αλλα και ειχε σαν αποτελεσμα οι "δυτικογερμανοι" κατασκευαστες να πανε στην πρωην Ανατολικη Γερμανια γιατι τα κοστη παραγωγης ηταν πολυ πιο χαμηλα. Εαν καποιος δεν δουλευε σε μια εταιρεια που ειχε να κανει με μεταλλα (αυτοκινητοβιομηχανια, παραγωγη εργαλειων, καλωδιων κλπ κλπ) στα τελη του περασμενου αιωνα την ειχε βαμμενη. Και μετα ηρθε το €! Παρα το γεγονος οτι η ισοτιμια ηταν 1:2 περιπου, ακομη και σημερα υπαρχουν Γερμανοι που υπολογιζουν σε DM!
Η κατασταση με το ανοιγμα προς την ανατολικη Ευρωπη εχει δημιουργησει ακομη πιο εντονα προβληματα τη δεκαετια που τελειωνει, οχι μονο οικονομικα, αλλα και κοινωνικα. Ενδεικτικα, να πω οτι π.χ. στο Βερολινο υπαρχει ολοκληρο γκετο στο οποιο οταν πει η αστυνομια να μπει, το κανει με ειδικες δυναμεις (κατι σαν τα ΜΑΤ, μονο που τα ΜΑΤ ειναι παιδικη χαρα απο καθε αποψη, ακομη και αν συγκριθουν με την απλη αστυνομια εδω) και συνοδεια εφιππων αστυνομικων! Το θεμα ειναι οτι λογω της οικονομιας της η Γερμανια αφαιμαζεται πιο αγρια απο καθε αλλη χωρα απο την ΕΕ. Σκεφτειτε οτι το Μοναχο εχει ΑΕΠ μεγαλυτερο απο αυτο της Ελλαδος, και μιλαω για μια πολη μονο, με υπολογισμενη ακτινα εως το αεροδρομιο που ειναι στα 45 χλμ! Βεβαιως ειναι γεγονος οτι οι Γερμανοι προτιμουν Ελληνες απο τουρκους για παραδειγμα στις δουλειες τους, αλλα εχουμε το εξης παραδοξο: ξερω Ελληνες που ειναι 45 χρονια εδω και δεν ξερουν γρι. Η νεα γενια θελει να τελειωσει εδω το σχολειο και να παει Ελλαδα. Και παει Ελλαδα. Και τρωει την παπαρα. Και κοιτανε πλεον χωρις εκπαιδευση χωρις τπτ να ερθουν αρον αρον πισω! Και ερχονται εδω και...

Απο την αλλη, οι τουρκοι εχουν αφομοιωθει εδω πληρως, τη νεα γενια δεν μπορεις να καταλαβεις οτι ειναι τουρκοι (ειδικα τις τουρκαλες που παιδια, τερμα οι μαλακιες, ειναι πολυ *γκουχ*) γιατι μιλανε τη γλωσσα οπως οι γερμανοι και συν τοις αλλοις εχουν και γερμανικη παιδεια! Λιγοι ειναι οι ελληνες που πανε σε γερμανικα σχολεια, και οφειλεται στο οτι οι γονεις δεν ειναι σε θεση να βοηθησουν γιατι δεν κατεχουν τη γλωσσα! Γιαυτο και καταφευγουν στα ελληνικα σχολεια. Να τονισω οτι με εξαιρεση τη Γαλλια, μονο η Ελλαδα επιτρεπεται να εχει σχολεια στην Γερμανια. Δεν υπαρχουν αγγλικα, ισπανικα, ιταλικα (ουτε καν τουρκικα και εχει η Γερμανια πανω απο 3500000 τουρκους!)
Και ερχεται το ερωτημα. Στη θεση του γερμανου εργοδοτη ποιον θα προτιμησεις? Σε τελικη αναλυση αυτον που σε καταλαβαινει και τον καταλαβαινεις και ειναι αστερι στη δουλεια του! Ο γερμανος τερματιζει γρηγορα με τους συναισθηματισμους, και ειναι και ενας απο τους λογους γιατι αυτη η χωρα ο,τι και να γινει ανακαμπτει σχετικα γρηγορα.
Για να επανελθω ομως στο θεμα που καιει. Οκ, χαθηκε η εργασια στην Ελλαδα. Δανεια κλπ τρεχουν. Τι κανω? Εαν ξερω μια γλωσσα προσπαθω να την κοπανησω. Μαγκες στην Ευρωπη η Γερμανια ειναι οντως στην καλυτερη θεση απο πολλες, μετα απο αυτη εγω λεω Γαλλια, αλλιως... Η.Α.Ε. και δεν κανω πλακα!! Εαν ειστε χημικοι ειδικα, ή εχετε καποια μηχανικη ιδιοτητα (πχ μηχανικος αεροπλανων ή αεροναυπηγος) θα σας βουτηξουν απο τα μαλλια! Η Αυστραλια ειναι ζορικη για βιζα εργασιας, εχει πιο αγριο νομο αποτι οι ΗΠΑ. Και στις 2 περιπτωσεις πρεπει να εχεις βρει ηδη δουλεια, να εχεις προσκληση απο τον εργοδοτη ο οποιος πρεπει να εχει προηγουμενως αποδειξει οτι δεν εχει βρει καποιον ντοπιο για αυτη την θεση, οποτε ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥ και σε χρειαζεται! Ο Καναδας ειναι μια εναλλακτικη λυση την οποια την βλεπω ακομη και εγω. Σαν το επομενο σταδιο εξελιξης μου. Αλλα στον Καναδα πρεπει να ξερεις 2 γλωσσες, οχι μια, μην ξεχναμε οτι ειστε αλλοδαποι!
Ειναι στο χερι του καθενος τι θα κανει. Εσυ ξερεις τι βασεις εχεις, τι δυνατοτητες εχεις, και περισσοτερο ποσο ψηλα και ΠΟΥ θες να πας. ΕΣΥ και ο καθε ΕΣΥ ο οποιος αισθανεται θιγομενος απο το κειμενο.
Τελος να πω οτι τιποτε δεν ειναι ανεφικτο. Μεχρι και στην Ιαπωνια μπορει να παει και να διαπρεψει, αν εχει τα cojones! Εαν καποιος κανει σοβαρα σκεψεις για Γερμανια τον παρακαλω να επικοινωνησει μαζι μου μεσω ΠΜ. Ειπα μερικα πραγματα γενικα, αλλα για την ειδικη περιπτωση του καθενα ισχυουν διαφορετικες καταστασεις και καθεστωτα. (κινητρο: εδω το Tabac ειναι σε γελοια τιμη σε σχεση με το γνωστο ηλεκτρονικο μπακαλικο που λεει οτι ειναι το μεγαλυτερο διαδικτυακο αρωματοπωλειο στην Ελλαδα, ενω βεβαια η ποικιλια εδω ειναι ασυγκριτα πιο μεγαλη!)