Λοιπον σημερα μου ηρθς το μαχαιρι που ειχα αγορασει απο το SRP. Απο κοντα ειναι παρα πολυ ομορφο, η λεπιδα φτιαγμενη απο την Bay state MFG Co. απο το Worcester της Μασαχουσετης και ειναι 5/8" square point. Τα scales ειναι custom απο green lined Micarta. Στο ενα μερος της λεπιδας καμποσο pitting (ετσι νομιζω λεγεται) το οποιο εγω προσωπικα πιστευω οτι δινει στο ξυραφι χαρακτηρα.
Το μόνο που με προβληματίζει (από τις φωτογραφίες που έβαλες), είναι μήπως έχει θέμα σε βάθος χρόνου με το pitting. Είδα ότι έχει και στις 2 μεριές σε σχεδόν ίδια σημεία...
Κάποιες συζητήσεις που είχα κάνει παλιότερα με άλλα παιδιά από εδω μέσα, είχε αναφερθεί αυτό το ζήτημα και προσωπικά ήταν κάτι το οποίο αγνοούσα πλήρως!
Αν το δει κάποιος πιο έμπειρος μαχαιράς ίσως να μας πει περισσότερα.
Γιώργος
Dovo Best Quality 5/8", Frederick Reynolds 6/8", Frederick Reynolds 13/16", Merkur 15C, Vintage Gillette Eldorado Gold Tech '56
Το pitting είναι σαν καρκίνος του μετάλλου. Το τρώει και δημιουργεί τρύπες. Δεν είναι κάτι καλό. Όσο πιό κοντά στη λεπίδα είναι, τόσο πιό πολύ πρέπει να αποφύγεις να αγοράσεις ένα τέτοιο ξυράφι.
Κανονικά πρέπει να το γυαλίσεις εκεί και μετά να βάλεις ένα καλό κερί στη λεπίδα. Αυτό θα μπει μέσα στα σημεία/κενά που έχει εκεί λόγω pitting και να επιβραδύνει την περεταίρω οξείδωση (corrosion). Μετά καλό θα είναι να ξαναβάζεις το κερί σε τακτικά διαστήματα. Γενικά αυτή η περιοχή δεν πιάνει πάρα πολύ νερό όσο η κόψη.
Αφού το pitting ξεκινά από ψηλά, σχεδόν απ'τη ράχη, μπορείς να τρίψεις με γυαλόχαρτο τη συγκεκριμένη περιοχή - αυτό όμως θα αφήσει την περιοχή με μεγάλο βαθούλωμα και θα πρέπει να προσέξεις να μη χαλάσεις τη γεωμετρία της ράχης.
Αυτά βρήκα με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο που έκανα...
Κοινως Ιασονα καλοριζικο αλλα βιαστηκες. Δεν πειραζει μαθαινουμε. Ολοι μας.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Το ξυράφι ξυρίζει, δεν είναι θέμα. Γενικά όμως για να κάνει κανείς τη συγκεκριμένη λεπίδα να γυαλίζει (σαν καινούργια δηλαδή) θέλει λίγη δουλειά.
Ιάσονα, αν επιτρέπεται, πόσο το πήρες? Δε ρωτώ ποτέ άλλους για το πόσο πήραν κάτι, αλλά απλά είμαι τώρα περίεργος να δω πόσο το έδινε αυτός (με δεδομένη την κατάσταση της λεπίδας).