Τον τελευταίο καιρό διαβάζω και ακούω πολλά σχετικά με τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα,τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά,αφρόλουτρα,σαπούνια κοκ.Είμαι πεπεισμένος -όπως και οι περισσότεροι από εσάς φαντάζομαι-πως αυτό είναι οφθαλμοφανές και απροκάλυπτο πλέον.Έχω πολλές φορές άλλωστε διαβάσει μέσα στο φόρουμ σχετικά με parabens,tallow,σιλικόνες και άλλα ύποπτα υλικά που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν αρκετούς εδωμέσα.
Προφανώς και οι εταιρίες δεν νοιάζονται για την υγεία όσων χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους,αποσκοπούν στο κέρδος φανερά και προσωπικά πιστεύω πως το να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας σε όλους εμάς τους 'ευτυχισμένους καταναλωτές' δεν είναι για αυτούς μία ενδεχόμενη παράπλευρη απώλεια,αλλά και επιθυμητή ,αν όχι επιδιωκόμενη.
Με βάση τα παραπάνω έχει αρχίσει να στριφογυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα να παράξω τα δικά μου καλλυντικά,αφρόλουτρα,σαμπουάν,ίσως και κάποιο σαπούνι για το ξύρισμα.Βρήκα στο ίντερνετ διάφορες συνταγές παρασκευής σαπουνιών κά,ενώ ξέρω και κάποιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν,έχοντας στο παρελθόν αναγκαστικά ασχοληθεί με την διαδικασία λόγω έλλειψης επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε ό,τι έχουμε σήμερα εύκολα διαθέσιμο παντού(καλλυντικά και αφρόλουτρα ευρείας κατανάλωσης).Ευτυχώς είμαι αρκετά τυχερός,ωστέ να έχω πρόσβαση σε αγνότατες πρώτες ύλες,όπως πολλά βότανα,λαχανικά,μέλι,λάδι κά.
Δεν προσπαθώ να διαφημίσω τα μελλοντικά προϊόντα μου,έτσι και αλλιώς τα προορίζω για οικιακή κατανάλωση.Αν καταφέρω να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα,θέλω να σκέφτομαι πως δεν θα ξαναγυρίσω στα συμβατικά,ούτε καν για ένα απλό σαπούνι χεριών.Νομίζω είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για τον ίδιο και την οικογένειά του.Αφήστε δε που πιστεύω πως η φύση έχει τις λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας και μπορεί να μας προσφέρει ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε,αρκεί να αναγνωρίσουμε την μεγαλοσύνη της.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω την 'μανία' πολλών από εδώ για καινούρια σαπούνια,κρέμες,after shave κτλ.Σίγουρα δεν είμαι χημικός για να γνωρίζω τα συστατικά τους τί μπορεί να προκαλέσουν,και σίγουρα δεν κατασκευάζονται όλα με τις ίδιες προδιαγραφές και επεξεργασία.Ωστόσο,δεν θεωρώ οτι είναι ακίνδυνα.Και εγώ έχω μπει στο τριπάκι να θέλω να αποκτήσω κάποια από αυτά.Οι διαφορετικές τους ιδιότητες,η αίσθηση που αφήνουν,το άρωμά τους είναι παράγοντες που σε παρακινούν να δοκιμάσεις τουλάχιστον αρκετά από αυτά.Και πολλά είναι και αποτελεσματικά και φτηνά και μας αρέσουν και και και.Η απόλαυση των αισθήσεων μας όμως και η χαρά που αποκομίζουμε αξίζουν το αντίτιμο που πληρώνουμε-πολλές φορές εν αγνοία μας-επιβαρύνοντας σταδιακά και συσσωρευτικά την υγεία μας ?
Θα με ενδιέφερε πραγματικά να ακούσω τις δικές σας απόψεις επί του θέματος.Έχετε σκεφτεί τις βλάβες που προξενούνται στην υγεία μας από την καθημερινή χρήση ύποπτων και επικίνδυνων ουσιών?Το ενδεχόμενο να κάνετε κάτι για να προστατεύσετε εσάς και τους αγαπημένους σας?Την προοπτική,αν σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε τα αγαπημένα σας σαπούνια πχ,να τα εντάξετε στο rotation σας με άλλα,φυτικής προέλευσης,σίγουρα ανώτερης ποιότητας και ίσως μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας?
Όποιαδήποτε σκέψη σας,πρόταση ή παρότρυνση ευπρόσδεκτη.
Προϊόντα 'καθαρά'(όσο περισσότερο γίνεται)
-
- Λύκειο
- 13
- Has thanked: 3384 times
- Been thanked: 5292 times
Τα πάντα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά.Αλλά,και πάλι,θα είχαν απολύτως την ίδια σημασία.
- dimitris
- Εξειδίκευση
- 13
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 1807 times
Φίλε μου συμφωνώ σε όλα, εκτός από το tallow.
Είναι απλά ζωικό λίπος και όχι απαραίτητα βλαβερό από ότι νομίζω.
Είναι απλά ζωικό λίπος και όχι απαραίτητα βλαβερό από ότι νομίζω.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
- Arisk
- Λύκειο
- 15
- Has thanked: 1273 times
- Been thanked: 790 times
+1 και απο εμένα για το tallow του οποίου είμαι φανατικός οπαδός.
Αν είναι να μην εχει tallow καλύτερα να γυρίσω στους γκαζοτενεκέδες !!! (Καλά ντε μην βαράτε... πλάκα έκανα)
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και προσπαθώ να ελέγχω το κατα δύναμιν τι βάζω στο δέρμα μου. σαπούνια φυσικά, σαμπουάν απο όσο το δυνατον πιο καθαρές εταιρίες, ενυδάτωση προσώπου με απλους ορούς ενυδατωσης κλπ.
Θέλει γενικά προσοχή γιατί δεν είναι μόνο η ζημιά στο δέρμα αλλά γενικά σε όλον τον οργανισμό.
Αν είναι να μην εχει tallow καλύτερα να γυρίσω στους γκαζοτενεκέδες !!! (Καλά ντε μην βαράτε... πλάκα έκανα)
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όλα τα παραπάνω και προσπαθώ να ελέγχω το κατα δύναμιν τι βάζω στο δέρμα μου. σαπούνια φυσικά, σαμπουάν απο όσο το δυνατον πιο καθαρές εταιρίες, ενυδάτωση προσώπου με απλους ορούς ενυδατωσης κλπ.
Θέλει γενικά προσοχή γιατί δεν είναι μόνο η ζημιά στο δέρμα αλλά γενικά σε όλον τον οργανισμό.
Άρης
- coccolino
- Γυμνάσιο
- 13
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 206 times
+1 για το tallow
Η ζημιά που κάναμε τόσα χρόνια με όλα τα παπατζιλίκια που είχαμε και βάζαμε στα μούτρα μας (gel ξυρίσματος, αφρούς της πλάκας, ξυραφάκια κουκουρούκου και τα σχετικά) ήταν τεράστια, νομίζω ότι τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο και με λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και τα προϊόντα που έχουμε στο rotation μας.
Η ζημιά που κάναμε τόσα χρόνια με όλα τα παπατζιλίκια που είχαμε και βάζαμε στα μούτρα μας (gel ξυρίσματος, αφρούς της πλάκας, ξυραφάκια κουκουρούκου και τα σχετικά) ήταν τεράστια, νομίζω ότι τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο και με λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και τα προϊόντα που έχουμε στο rotation μας.
Γιώργος
Dovo Best Quality 5/8", Frederick Reynolds 6/8", Frederick Reynolds 13/16", Merkur 15C, Vintage Gillette Eldorado Gold Tech '56
Dovo Best Quality 5/8", Frederick Reynolds 6/8", Frederick Reynolds 13/16", Merkur 15C, Vintage Gillette Eldorado Gold Tech '56
- Antonis
- Διαχειριστής
- 13
- Has thanked: 29394 times
- Been thanked: 29550 times
Κατά την δική μου γνώμη, όλα θέλουν ένα μέτρο. Οκ, το tallow που αναφέρουν τα παιδιά δεν είναι και τόσο "αγνό", ούτε ο τρόπος παραγωγής του είναι τόσο "αθώα". Αλλά είναι ένα συστατικό που απογειώνει το σαπούνι στην κυριολεξία. Εννοείται ότι και εγώ το λατρεύω, το έχω δηλώσει κατ' επανάληψη άλλωστε. Όμως ένα αγνό προϊόν, δυστυχώς, δεν είναι και απαραίτητα καλό. Οπότε κατά την γνώμη μου, πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο σε όλο το εγχείρημα.
- Apostolos
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 16
- Has thanked: 1394 times
- Been thanked: 653 times
- Επικοινωνία:
Παιδιά το tallow βλαβερό ξεβλαβερό κάνει την διαφορά και απογειώνει ένα προϊόν. Τείνω να γίνω Slur και να αποκηρύξω οτιδήποτε δεν το έχει. Δυστυχώς, αλλά έτσι είναι.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
- Stefanos
- Καθηγητής Ξυρίσματος
- 15
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 1193 times
- Επικοινωνία:
Περα απο την πλακιτσα, ο ολος ντορος που εχει γινει με το tallow, δεν εχει να κανει με την "βλαβεροτητα" του εξ αρχης. Οταν πρωτοεμφανιστηκαν οι "τρελες αγελαδες", τοτε αρχισαν οι σκεψεις για το ποσο οι παθογονοι οργανισμοι μεταφερονταν στο tallow (ως αμεσο προϊον) και απο εκει στον ανθρωπο. Ειδικα αγγλικες εταιρειες εχουν απο τοτε αρχισει να μειωννουν σταδιακα την περιεκτικοτητα τους ή να το εχουν αφαιρεσει εντελως.
Αυτοι φαγαν τα σκατα, εμεις την πληρωνουμε, γαμωτο...
Αυτοι φαγαν τα σκατα, εμεις την πληρωνουμε, γαμωτο...

- dimitris
- Εξειδίκευση
- 13
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 1807 times
Το τι MacDonalds είχα φάει στην Αγγλία πριν σκάσει η βόμβα με τις αγελάδες...
Τι να σας πω βρε παιδιά, το μυαλό μου δεν έγινε σφουγγάρι. Μου φαίνεται κουφό να μεταφέρεται η νόσος των τρελών αγελάδων στο σαπούνι μέσω του tallow, αλλά φαντάζομαι ότι η μέθοδος παρασκευής του sodium tallowate θα είναι πιο ακριβή (και πιο "βρώμικη";) από το sodium palmate ή τα άλλα φυτικά συστατικά.
Αυτά μου φαίνονται λογικά, δεν ξέρω τι κάνουν οι σαπωνοπαραγωγοί.
Παρακαλώ να με διορθώσετε αν κάνω λάθος.
Τι να σας πω βρε παιδιά, το μυαλό μου δεν έγινε σφουγγάρι. Μου φαίνεται κουφό να μεταφέρεται η νόσος των τρελών αγελάδων στο σαπούνι μέσω του tallow, αλλά φαντάζομαι ότι η μέθοδος παρασκευής του sodium tallowate θα είναι πιο ακριβή (και πιο "βρώμικη";) από το sodium palmate ή τα άλλα φυτικά συστατικά.
Αυτά μου φαίνονται λογικά, δεν ξέρω τι κάνουν οι σαπωνοπαραγωγοί.
Παρακαλώ να με διορθώσετε αν κάνω λάθος.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
- Πάνος
- Λύκειο
- 13
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 426 times
Ομολογώ πως μέσα από αυτό εδώ το φόρουμ έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, η απλά δεν είχα βάλει ποτέ το μυαλό μου στην διαδικασία να τα ψάξει.
Ειδικότερα για το ζωικό λίπος , τα παραμπέν, την λανολίνη , την σιλικόνη και άλλα τόσα πολλά συστατικά που εμπεριέχονται σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης.
Έτρεξα λοιπόν στο μπάνιο - σχεδόν πανικόβλητος-και διάβασα για πρώτη φορά τα συστατικά των σαπουνιών αφρόλουτρων ,σαμπουάν , οδοντόκρεμων κλπ που είχα εκεί.
Πανικόβλητος γιατί? Για το κακό που μπορεί να έκανα στον εαυτό μου και στην οικογένεια μου τόσα χρόνια από την άγνοια μου.
Από την στιγμή εκείνη αποφάσισα πως ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω τέτοια προϊόντα και ας χάνω στην απόλαυση του ξυρίσματος και όλα αυτά τα καλά που λέτε ότι προσδίδουν.
Οκ θα απολαύσω 80-90 % και όχι 100 % ,αλλά θα είμαι ήσυχος με την συνείδηση μου αφού πια γνωρίζω.
Δίκαια ή άδικα πήρα αυτή την απόφαση , δεν ξέρω, αλλά νοιώθω ότι προστατεύομαι έτσι.
Το "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" εδώ κολλάει κατά την γνώμη μου επειδή οι " υποψιασμένοι" άνθρωποι ζουν αγχωμένα και στερούνται πολλά.
Και για να μην παρεξηγηθώ πτωχούς τω πνεύματι εννοώ στο σημείο αυτό ,τους μη " υποψιασμένους" , αυτούς που ανησυχούν λιγότερο δηλαδή, ελπίζω να είναι ξεκάθαρο αυτό.
Μπορεί κάποια συστατικά πραγματικά να απογειώνουν ένα προϊόν στην εφαρμογή του αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για μένα μπροστά στην υγεία και στα μελλοντικά επακόλουθα που μπορεί να υπάρχουν με την χρήση τους.
Σκεφτείτε πόσα ωραία πράγματα γύρω μας , τελικά μας κάνουν κακό.
Ξέρω ,θα μου πείτε και όλες αυτές οι γενιές που τα χρησιμοποιούσαν τι έπαθαν?
Πολύ απλά πιστεύω πως αυτά που πάθαιναν , ίσως δεν μπορούσαν να τα συνδέσουν τότε με αυτά τα προϊόντα αλλά και οι συνθήκες ζωής , διατροφής, περιβάλλοντος και καθημερινής σωματικής κίνησης ήταν πολύ διαφορετικά απ ότι σήμερα
Τηρώ το ίδιο και με τα τρόφιμα χρόνια τώρα για πράγματα που γνωρίζω.
Την ζάχαρη π.χ. την έχω κόψει χρόνια τώρα ....και τι έγινε? Απολαμβάνω τον καφέ μου το ίδιο, μην σας πω και καλύτερα.
Οκ ...ένα χάμπουργκερ από γνωστή αλυσίδα είναι πεντανόστιμο αλλά τι έχει μέσα?
Ένα πασίγνωστο αμερικάνικο αναψυκτικό είναι πολύ ωραίο αλλά πόσο ζάχαρη και καφεΐνη βάζω στον οργανισμό μου πίνοντας το?
Στο σημείο αυτό να σας πω ότι τα παιδιά μου δεν πίνουν τέτοιο αναψυκτικό παρά μόνο μια φορά που ήθελαν να δοκιμάσουν .Και με τα τόσα που τους έχω πει – πιστέψτε με – δεν τους άρεσε!
Όλα μια ιδέα είναι φίλοι μου, όπως το να στερείσαι κάτι !
Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν δεν ξέρεις ,πάει στο διάολο…όταν όμως ξέρεις και κλείνεις τα μάτια κατά την γνώμη μου είναι εγκληματικό.
Φυσικά αυτή είναι καθαρά προσωπική μου άποψη ,θέση και επιλογή χωρίς να θέλω να θίξω τους υπέρμαχους αυτών των προϊόντων ,την άποψη των οποίων σέβομαι απόλυτα.
Ειδικότερα για το ζωικό λίπος , τα παραμπέν, την λανολίνη , την σιλικόνη και άλλα τόσα πολλά συστατικά που εμπεριέχονται σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης.
Έτρεξα λοιπόν στο μπάνιο - σχεδόν πανικόβλητος-και διάβασα για πρώτη φορά τα συστατικά των σαπουνιών αφρόλουτρων ,σαμπουάν , οδοντόκρεμων κλπ που είχα εκεί.
Πανικόβλητος γιατί? Για το κακό που μπορεί να έκανα στον εαυτό μου και στην οικογένεια μου τόσα χρόνια από την άγνοια μου.
Από την στιγμή εκείνη αποφάσισα πως ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω τέτοια προϊόντα και ας χάνω στην απόλαυση του ξυρίσματος και όλα αυτά τα καλά που λέτε ότι προσδίδουν.
Οκ θα απολαύσω 80-90 % και όχι 100 % ,αλλά θα είμαι ήσυχος με την συνείδηση μου αφού πια γνωρίζω.
Δίκαια ή άδικα πήρα αυτή την απόφαση , δεν ξέρω, αλλά νοιώθω ότι προστατεύομαι έτσι.
Το "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" εδώ κολλάει κατά την γνώμη μου επειδή οι " υποψιασμένοι" άνθρωποι ζουν αγχωμένα και στερούνται πολλά.
Και για να μην παρεξηγηθώ πτωχούς τω πνεύματι εννοώ στο σημείο αυτό ,τους μη " υποψιασμένους" , αυτούς που ανησυχούν λιγότερο δηλαδή, ελπίζω να είναι ξεκάθαρο αυτό.
Μπορεί κάποια συστατικά πραγματικά να απογειώνουν ένα προϊόν στην εφαρμογή του αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για μένα μπροστά στην υγεία και στα μελλοντικά επακόλουθα που μπορεί να υπάρχουν με την χρήση τους.
Σκεφτείτε πόσα ωραία πράγματα γύρω μας , τελικά μας κάνουν κακό.
Ξέρω ,θα μου πείτε και όλες αυτές οι γενιές που τα χρησιμοποιούσαν τι έπαθαν?
Πολύ απλά πιστεύω πως αυτά που πάθαιναν , ίσως δεν μπορούσαν να τα συνδέσουν τότε με αυτά τα προϊόντα αλλά και οι συνθήκες ζωής , διατροφής, περιβάλλοντος και καθημερινής σωματικής κίνησης ήταν πολύ διαφορετικά απ ότι σήμερα
Τηρώ το ίδιο και με τα τρόφιμα χρόνια τώρα για πράγματα που γνωρίζω.
Την ζάχαρη π.χ. την έχω κόψει χρόνια τώρα ....και τι έγινε? Απολαμβάνω τον καφέ μου το ίδιο, μην σας πω και καλύτερα.
Οκ ...ένα χάμπουργκερ από γνωστή αλυσίδα είναι πεντανόστιμο αλλά τι έχει μέσα?
Ένα πασίγνωστο αμερικάνικο αναψυκτικό είναι πολύ ωραίο αλλά πόσο ζάχαρη και καφεΐνη βάζω στον οργανισμό μου πίνοντας το?
Στο σημείο αυτό να σας πω ότι τα παιδιά μου δεν πίνουν τέτοιο αναψυκτικό παρά μόνο μια φορά που ήθελαν να δοκιμάσουν .Και με τα τόσα που τους έχω πει – πιστέψτε με – δεν τους άρεσε!
Όλα μια ιδέα είναι φίλοι μου, όπως το να στερείσαι κάτι !
Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν δεν ξέρεις ,πάει στο διάολο…όταν όμως ξέρεις και κλείνεις τα μάτια κατά την γνώμη μου είναι εγκληματικό.
Φυσικά αυτή είναι καθαρά προσωπική μου άποψη ,θέση και επιλογή χωρίς να θέλω να θίξω τους υπέρμαχους αυτών των προϊόντων ,την άποψη των οποίων σέβομαι απόλυτα.
Ταπεινοφροσύνη είναι η ντροπή που νοιώθεις όταν λες στους άλλους πόσο υπέροχος είσαι.
- Stefanos
- Καθηγητής Ξυρίσματος
- 15
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 1193 times
- Επικοινωνία:
Σχετικα με τη ζαχαρη και την καφεϊνη, στο συνδυασμο του γνωστου μπουρμπουληθρονερου....
Οκ, η ζαχαρη ειναι επιβλαβης. Αλλα οταν σκεφτομαι ποση καφεϊνη παιρνω απο τον πρωινο καφε μου, νομιζω οτι χρειαζεται να πινω μια βδμαδα αποκλειστικα και μονο απο το συγκεκριμενο μπουρμπουληθρονερο για να με καλυψει στο 10% που παιρνω με το ενα φλυτζανι! :megagrin
Παντως χαιρομαι που το φορουμ επηρρεαζει στη σωστη κατευθυνση. Οσο περναει ο καιρος, γινεται και πιο δυσκολος ο διαχωρισμος του "τι ειναι καλο" και τι οχι. Ολοι μας λιγο ή πολυ πλεον ψιλοψαχνομαστε, μαθαινουμε και μοιραζομαστε τις γνωσεις μας μεσω του φορουμ!
ΥΓ: Σαν Σαλονικιος, τρελλαινομαι για τα "βρωμικα", τουτεστιν και για το tallow. Call me βρωμιαρη! :beah2 :megagrin
Οκ, η ζαχαρη ειναι επιβλαβης. Αλλα οταν σκεφτομαι ποση καφεϊνη παιρνω απο τον πρωινο καφε μου, νομιζω οτι χρειαζεται να πινω μια βδμαδα αποκλειστικα και μονο απο το συγκεκριμενο μπουρμπουληθρονερο για να με καλυψει στο 10% που παιρνω με το ενα φλυτζανι! :megagrin
Παντως χαιρομαι που το φορουμ επηρρεαζει στη σωστη κατευθυνση. Οσο περναει ο καιρος, γινεται και πιο δυσκολος ο διαχωρισμος του "τι ειναι καλο" και τι οχι. Ολοι μας λιγο ή πολυ πλεον ψιλοψαχνομαστε, μαθαινουμε και μοιραζομαστε τις γνωσεις μας μεσω του φορουμ!
ΥΓ: Σαν Σαλονικιος, τρελλαινομαι για τα "βρωμικα", τουτεστιν και για το tallow. Call me βρωμιαρη! :beah2 :megagrin