Αρχάριος ψάχνεται :)

Kirios
Νήπιο
Νήπιο
13
Has thanked: 6 times

Καλησπέρα...
Σήμερα το πρωί πήρα απόφαση να πάρω ηλεκτρική ξυριστική μηχανή διότι όντας αρχάριος δε γνώριζα ότι ακόμα υπάρχει αυτός ο τρόπος ξυρίσματος που χρησιμοποιούν όλοι εδώ μέσα και πίστευα πως η ηλεκτρική ήταν η μόνη μου λύση! Ύστερα από 1-2 αναζητήσεις στον γούγλη κατάλαβα πως η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή είναι ο αίσχατος τρόπος ξυρίσματος! Ποιό είναι το πρόβλημα μου λοιπόν, Από τότε που θυμάμε να ξυρίστικα πρώτη φορά άρχισα με τα κλασικά bic με τη μονή λεπίδα τότε... ανέβαινα σταδιακά με το καιρό σε mach 1-2-3 και τώρα σε fusion αλλά είτε αυτές δε κάνουν δουλειά είτε το δέρμα μου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Αυτό διότι πολύ σπάνια ξυρίζομαι κόντρα μιας και ερεθίζεται το δέρμα και με ενοχλεί. Μου αρέσει η λεία επιδερμίδα σα κωλαράκι μωρού :P αλλά με τον ερεθισμό του προσώπου το αποφεύγω εκτός εάν πρέπει. Διάβασα πολλά θέματα σχετικά με τις μηχανές και τα πινέλα κτλπ αλλά προσπαθώ να βρω ένα σετ για να το κάνω παραγγελία μιας και βρίσκομαι μακριά απο αυτόν τον Τσομπάρη (ή Στομπάρη) είτε από shaving.ie είτε από e-bay. Ζητώ λοιπόν κάποιον-ους να βοηθήσουν στην επιλογή και παραγγελία αυτού του αρχικού σετ.
Για αρχή όπως πολοί προτείνουν έχω αυτό κατά νου:

Merkur 34c HD (http://www.shaving.ie/products/Merkur-3 ... Razor.html" onclick="window.open(this.href);return false;)

Στη συνέχεια θα χρειαστώ πινέλο, κάτι για να ανακατεύω τη κρέμα ξυρίσματος και τη κρέμα ξυρίσματος. Για πινέλο η πρώτη επιλογή είναι το φθηνότερο με τρίχα ασβού:
(http://www.shaving.ie/products/Pure-Bad ... Brush.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
Και για μπολάκι ανακατέμματος:
(http://www.shaving.ie/products/Muhle-Be ... -Bowl.html" onclick="window.open(this.href);return false;)

Τέλος από κρέμες δεν είμαι σίγουρος τι να πάρω όπως επίσης διάβασα πως καλό θα ήταν να πάρω γλυκερίνη από φαρμακείο για να βάζω μερικές σταγόνες στον αφρό κατά το ανακάτεμα.
Χρειάζομαι κάτι άλλο; Ξυραφάκια παίρνει αυτή η μηχανή; εάν ναι τι ξυραφάκια;
Επιπρόσθετα θα ήθελα να ρωτήσω για after shave προϊόντα, μου αρέσουν τα αλκοολούχα μετά το ξύρισμα αλλά δε ξέρω εάν είναι καλό η όχι λόγω ερεθισμών (ερεθίζεται το πρόσωπο είτε βάλω αλκοολούχο είτε μη είτε δε βάλω τίποτα απολύτως! [μιλώντας για κόντρα ξύρισμα])

Απότι βλέπω είναι εκτός στοκ η μηχανή αυτή, να παραγγείλω από αλλού η να περιμένω καλύτερα; Είδα και μία ίδια αλλά με χρυσό χρώμα, δε μου αρέσει αλλα είναι φαινομενικά το ίδιο μοντέλο και μάλλον θα τη κάνει τη δουλειά του ε;
Θα με ενδιέφερε πιστεύω και το μονό ξυράφι αλλά αυτό είναι το επόμενο στάδιο ή θα μπορούσα να αρχίσω σιγά σιγά με κάτι τέτοιο από τώρα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρω,
Διονύσης
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 1363 times
Been thanked: 4912 times

Διονύση γεία σου. Ομολογώ, εύλογες οι ερωτήσεις σου, γι' αυτό ας τα πάρουμε απο την αρχή. Η 34c είναι πολύ καλή μηχανή, την έχω κι εγώ και την έχω βολευτεί πολύ. Για μαγαζιά μπορείς να δεις και εδώ ή εδώ. Συνήθως τα e-shops που διαθέτουν safety razors, πουλάνε και λεπίδες.
Το ξύλινο μπολάκι που επέλεξες είναι περισσότερο για αποθήκευση σαπουνιού και όχι για την δημιουργία αφρού. Άποψή μου είναι οτι δεν χρειάζεται να ξοδευτείς για μπολάκι απο την αρχή, αφού μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με ένα μπολάκι παγωτού απο το σουπερμάρκετ(με κόστος γύρω στο 1€).
Το πινέλο δεν το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά δείχνει καλό. Επειδή είναι απο τρίχα ασβού, θα πρέπει να προσέχεις με τι κρέμες το χρησιμοποιείς, αφού αυτές που περιέχουν σιλικόνη (π.χ.Nivea, Tabac), μπορεί μακροπρόθεσμα να χαλάσουν τις τρίχες.
'Οσον αφορά το τι κρέμα ή σαπούνι θα χρησιμοποιήσεις, αυτό είναι λίγο υποκειμενικό, πάντως υπάρχουν αρκετές και στην ελληνική αγορά (σούπερ μάρκετ, καταστήματα καλλυντικών κλπ). Πρόσεχε λίγο στα συστατικά των κρεμών. Η γλυκερίνη χρησιμέυει στο να μαλακώνει τα σκληρά σαπούνια, πρίν το "χτύπημα".
Εξίσου υποκειμενικό είναι και το θέμα after shave. Αυτή την περίοδο χρησιμοποιώ ένα balsam της Avene, που πωλείται στα φαρμακεία και το βρίσκω πολύ καλό.

Αυτά για αρχή. Είμαι σίγουρος οτι οι "συνάδελφοι", εδώ στο φόρουμ θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Fotakas την 12 Δεκ 2011, 21:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.

(Ο.Ε.)
Kirios
Νήπιο
Νήπιο
13

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου και την επεξήγηση αυτού του μπολ :)
Για το άλλο το μονό ξυράφι τι λές; να το αποφύγω τωρα στην αρχή;;
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Όταν λές μονό εννοείς το straight (δηλαδή αυτό που υπάρχει πάνω-πάνω στην πρώτη σελίδα του forum)?

(Ο.Ε.)
Kirios
Νήπιο
Νήπιο
13

Ναι το straight εννοω, αυτό που λένε πως είναι επικίνδυνο! :P
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Δεν έχω χρησιμοποιήσει (ακόμα), γι' αυτό δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Για μένα προσωπικά, αποτελεί κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο του wet shaving.

(Ο.Ε.)
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15
Has thanked: 156 times
Been thanked: 181 times

Άστο ακόμα το straight Διονύση, καλύτερα να μάθεις τα μυστικά του wet shaving με μια διπλής όψης μηχανη και αργότερα κάνεις το μεγάλο βήμα! Από καταστήματα δες και το http://connaughtshaving.com" onclick="window.open(this.href);return false; , είναι πολύ καλό. Λεπίδες πάρε πχ Personna, και από σουπερ μαρκετ Αστορ, Wilkinson και από τον Χόντο Gillette. Για τα πινέλα τώρα, δες και ενα χοίρου, είναι πολύ καλά, κάποιο εδώ μέσα τα προτιμάμε από τους ασβούς! Αν θες να κάνεις παραγγελία υπάρχει και ο Ξένος...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Διονυση ειναι ολοκληρη επιστημη το ζητημα της επιλογης της ξυριστικης μηχανης, λεπιδας, του σαπουνιου/κρεμας ξυρισματος. Σε καποιον που ποτε δεν εχει παρει καποιο safety razor στο χερι του, του προτεινω να προσπαθησει να βρει ενα live, εαν μενεις Αθηνα εχεις τυχη γιατι υπαρχουν μερικα σημεια πωλησης. Ο λογος ειναι απλος. Δεν ξερεις ακομη ποιο ειδος λαβης σε καθεται καλυτερα στο χερι. Μακρια, ή κοντη? Ελαφρια ή βαρια μηχανη? Εξ ου και η αναζητηση που προτεινω. Δεν ειναι must. Αλλα ισως να σε σωσει απο εξτρα εξοδα. Η 34c ειναι απο τις κλασικες μηχανες, καταλληλη και για αρχαριο. Εφοσον σε βολευει η κοντη λαβη, εχεις επενδυσει σωστα τα χρηματα σου. Εαν σε βολευει η μακρια, μπορεις να δεις τις 38c, 43c, 23c (ελαφρια με μεγαλη λαβη), ή τελος παντων σε αυτο το στυλ. Για την αρχη χρησιμοποιησε με safety bar και οχι open comb, ειδικα αν εχεις ευαισθητο δερμα.

Θα συμφωνησω με τον Φωτη, ειδικα στην αρχη που δεν ξερεις εαν το σαπουνι θα σε αρεσει, μην παρεις το κανονικο με το μπωλακι του, ενα refill την κανει την δουλεια του. Ενα κεραμικο μπωλακι, ή ενα ομορφο ταπερακι αρκουν και παλι για την αποθηκευση. Αφησε τη φαντασια σου ελευθερη, δεν υπαρχει καποιο "must have" για το πως θα πρεπει να ειναι το μεσο αποθηκευσης. Μονο ενα πραγμα πρεπει να κανει, και αυτο ειναι να αφηνει οσο το δυνατο λιγοτερο αερα να ερχεται σε επαφη με το σαπουνι! Ειδικα αν εχεις πολλα σαπουνια οπως μερικοι εδω ( :cool4 ) και τα εχεις σε rotation.

Oι τριχες βεβαια του πινελου δεν χαλανε εαν παρεις κρεμα με σιλικονη, ισως ειναι λιγο ατυχης η εξηγηση που εδωσε ο Φωτης. Η σιλικονη (Dimethicone - ολες οι ουσιες που τελειωνουν σε -one ειναι σιλικονες - το λεω σαν απλο οδηγο, δε χρειαζεται να εισαι χημικος για να τις αναγνωριζεις) στην κρεμα εχει τον σκοπο να δημιουργει ενα φιλμ επανω στο δερμα ωστε να γλυστραει πιο ευκολα η λεπιδα (ή οι λεπιδες εαν χρησιμοποιει καποιος μηχανη συστηματος). Απο τη μια, αυτη η σιλικονη μπορει να βουλωσει τους πορους σε καθημερινη χρηση, και σε ευαισθητη επιδερμιδα δε χρειαζεται να αναλυσω τι μπορει να συμβει. Επισης με καθημερινη χρηση, αυτο που γινεται ειναι να δημιουργηθει γυρω απο την τριχα του πινελου, ενας υμενα ο οποιος θα εμποδιζει την τριχα να αποροφησσει νερο. Σε τελικη αναλυση δεν θα μπορεις να χτυπησεις ευκολα μια πλουσια κρεμα. Απο την εμπειρια μου, το εχω κανει απλο. Στους ασβους η σιλικονη ειναι "absolutely no go", στις γουρουνες υψηλης ποιοτητας το ιδιο, εαν ειναι φτηνιαρικη, δεν με απασχολει. Στα συνθετικα πινελα δεν υπαρχει προβλημα και εχω παρει ενα απο το body shop γιαυτη τη δουλεια. Η γλυκερινη στην ουσια βοηθαει στην ενυδατωση και περιποιηση της επιδερμιδας, ειναι δε καλη εαν το σαπουνι ειναι σα στοκος σε μπλοκ ή σκονη (ονοματα δε λεμε, υποληψεις δεν θιγουμε). Προσωπικα την εχω καταργησει, ισως και λογω του οτι εχω ποιοτικα καλυτερα προϊοντα σε σχεση με οταν αρχισα. Διαβασε στο σχετικο νημα για τη χρηση της πριν κανεις ο,τιδηποτε!

Και τελος σε ο,τι αφορα τις λεπιδες.... Η λεπιδα ειναι ενας πολυ ασταθμητος παραγοντας. Δεν μπορει να πει κανεις με σιγουρια ποια λεπιδα ταιριαζει στο προσωπο καποιου αλλου, σε τελικη αναλυση αυτο που κανουμε εδω, ειναι μια συγκριση των λεπιδων μεταξυ τους, αλλα και παλι ειναι υποκειμενικο, διοτι οπως εχω αναφερει και αλλου, μια λεπιδα για την οποια εγω λιωνω, δε σημαινει οτι λειτουργει και σε σενα! Learning by doing. Απεφυγε ομως σε γενικες γραμμες λεπιδες με τουλαχιστον μετρια σχολια. Εκει μπορεις να εισαι σχετικα σιγουρος οτι πραγματικα δεν ειναι καλες για σενα.

Και το πιο σημαντικο στην υποθεση: Σημεια αγορας. Θα σε προτεινω ενα μαγαζι το οποιο χαιρει ιδιαιτερης εκτιμησης και εδω στο φορουμ, αλλα και στα φορα του εξωτερικου (προσωπικα δεν το εχω χρησιμοποιησει, αλλα μπορω να στο προτεινω). Το Connaught. Θα προτεινα ομως να ριξεις μια ματια στο σχετικο νημα με λινκ καταστηματων.

Εαν εχεις ερωτησεις (που τις εχεις!), μην αγχωνεσαι, εδω ειμαστε! :megagrin

Φιλικα
Στεφος
Εικόνα
NavalArchitect

Συμφωνώ με τα όσα είπαν οι προηγούμενοι, και θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:

- Safety razor: Ξεκίνα με 34C (Merkur 'HD') και με μια λεπίδα τύπου Wilkinson / Gilleltte / Personna. Η επιλογή του 34C ειδικά είναι πολύ ασφαλής αφού ακόμη κι αν δεν σε βολέψει μπορείς εύκολα να το πουλήσεις αργότερα. Το χρυσό είναι εξίσου καλό, το πρώτο δικό μου HD ήταν χρυσό (και μετά ακολούθησε και το νίκελ αλλά και το νίκελ σε open comb version). Να θυμάσαι πως αν ασχοληθείς με αυτό το χόμπυ σίγουρα σε κάποιο στάδιο αργότερα θα πρέπει να πάρεις και ένα χρυσαφί ξυράφι (είτε Merkur είτε vintage Gillette).

- Κρέμες και σαπούνια: Η λίστα με πιθανά προτεινόμενα είναι ατελείωτη. Καλό είναι ενευθέτω χρόνω να έχεις ένα στικ, ένα σαπούνι και μια κρέμα. Άλλες μέρες, άλλα κέφια, και οι περισσότεροι από εμάς τα επαναφέρουμε στο rotation ενίοτε, αναλόγως με τι έχουμε τράβηξη. Κάποια σαπούνια είναι πολύ κλασικά και αγαπημένα για μερικούς (π.χ. Mitchell's Wool Fat, Palmolive Stick, Cella), ενώ άλλοι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία σε σπέσιαλ κρέμες όπως είναι για παράδειγμα οι Πορτογαλικές (οι οποίες σχεδόν όλες περιέχουν λανολίνη) ή σε κρέμες της Αγγλικής σχολής (Taylor's, κλπ.) ή ακόμη και σε artisan soaps (Nanny's, κλπ.)

- After shave creams/balms: Πάλι πολλές οι επιλογές. Μερικοί χρησιμοποιούν το απλό Nivea, το οποίο παρ'όλη την χαμηλή του τιμή και την ταπεινή του καταγωγή έχει ένα πολύ καλό και σχεδόν άριστα ισορροπημένο αριθμό συστατικών. Προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ και δεν μου αρέσει, αλλά η αλήθεια να λέγεται. Άλλοι προτιμούν balms όπως το Speick (πολύ καταπραυντικό) ή το Proraso pre/post (το οποίο μπορείς να ανακατέψεις στην παλάμη του χεριού σου με after shave και μετά να περάσεις το πρόσωπό σου. Το Vifrex gel είναι επίσης πάρα πολύ καλό (μόνο ανακατεμένο με after shave). Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν άλλα προιόντα, που τα βρίσκεις σε διαφορετικά web shops ή vendors, όπως το Institut Karite, το La Toja Manantiales ή το Myrsol.

- Το πινέλο που έχεις διαλέξει θέλει προσοχή. Είναι καλό αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν πρέπει να είναι από αυτά με πολύ δυνατή 'κορμοστασιά' θυσάνου (δηλαδή μπορεί να είναι αρκετά floppy που λέμε στα Αγγλικά). Αυτό είναι θετικό ή αρνητικό αναλόγως με το πώς κάνεις σαπουνάδα - face or bowl lather. Κάποια στιγμή σίγουρα θα δοκιμάσεις και ένα χοίρο, τα πινέλα της Omega και Semogue είναι πολύ καλά και οι τιμές τους είναι μια χαρά. Αν επιλέξεις σαπούνι κι όχι κρέμα ξυρίσματος προτείνω ένα από αυτά τα δύο (π.χ. Semogue 830, SOC, 2000 ή Omega 31064).

- Online vendors: Ναι, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε Connaught και Shaving.ie, αλλά υπάρχουν κι αρκετοί άλλοι vendors με ενδιαφέροντα προιόντα, π.χ. στην Ισπανία (G&C) κλπ.

Καλή συνέχεια, καλώς ήλθες στο φόρουμ και με το καλό οι πρώτες αγορές!
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Αν και οι προλαλήσαντες με έχουν καλύψει να πώ και εγώ ότι για το ξυράφι που ανέφερες παρόλο που κάποια μέλη και εδώ αλλά και σε διεθνής κοινότητες ξεκίνησαν πρώτα με straight razor και μετά με safety (η και καθόλου safety) προσωπικά δεν το προτείνω, αν το αποφασίσεις να είσαι έτοιμος για δύσβατο δρόμο, αυτό θέλει πολύ κουβέντα.

Σε ότι αφορά τα ASL (After Shave Lotion- αλκοολούχα AS) δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα εφόσον το ξύρισμα έχει πάει καλά. Τα συνηθέστερα προβλήματα ερεθισμών στην πλειοψηφία των αντρών δεν τα προκαλεί το οινόπνευμα του AS αλλά ο αφρός στο τενεκεδάκι, η μηδενική προετοιμασία, η ταχύτητα, η ελλιπής ενυδάτωση.
Σε ένα σωστό παραδοσιακό ξύρισμα εκτός από τα υλικά και εργαλεία πρέπει να κάνεις σωστή προετοιμασία, να ενυδατώσεις σωστά το πρόσωπο και κατά συνέπεια τις τρίχες και να μην βιάζεσαι. Τότε κανένα πρόβλημα δεν θα έχεις να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε AS ακόμη και από Super Market, φυσικά όλα δεν δουλεύουν το ίδιο καλά σε όλους.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”