Φυσικό σαπούνι από χοιρινό λίπος

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 35 times
Been thanked: 149 times

Πριν μερικές μέρες έκανα μία πολύ hard core αγορά. Βρήκα σε ένα υπόγειο στο κέντρο έναν τύπο που πουλάει φυσικά σαπούνια.
Όταν λέμε φυσικά εννοούμε φυσικά όπως γινόταν πριν 100 χρόνια. Πουλάει σαπούνια ελαιολάδου κυρίως. Μία πλάκα κοστίζει περίπου 15 ευρώ.

Το έχω ξαναπεί ότι από τα σαπούνια ελαιολάδου που πωλούνται χύμα αλλά και συσκευασμένα, από μικρές αλλά και καλές εταιρίες, φτιαγμένα από ελαιόλαδο είναι το ελάχιστα!
Σχεδόν όλα τους είναι φτιαγμένα από παράγωγα ελαιολάδου, μούργα και λάσπη ελαιοτριβείου.

Αυτός λοιπόν ισχυρίζεται ότι τα σαπούνια του τα φτιάχνει ένας γέρος και είναι φτιαγμένα από καθαρό ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι έτσι, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι είναι τελείως διαφορετικά από όλα τα υπόλοιπα που έχω δει και δοκιμάσει, τουλάχιστον στην όψη. Και όχι μόνο επειδή είναι παλιά, δηλαδή πιο στεγνά.

Τέλος πάντων εγώ δεν ενδιαφέρθηκα τόσο για τα σαπούνια από ελαιόλαδο αλλά από κάποια λίγα που είχε που ήταν φτιαγμένα από ζωικό λίπος, μάλλον χοιρινού.

Θυμάμαι η γιαγιά μου έλεγε ότι τα σαπούνια παλιά τα έφτιαχναν από λίπος χοιρινού και αυτό μου έκανε πάντα εντύπωση γιατί ζούσε σε μία περιοχή με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου.

Αγόρασα από τον τύπο μία πλάκα στην τιμή των 5 ευρώ και όταν βρω κουράγιο θα τη δοκιμάσω πλένοντας τα χέρια μόνο. Θα είναι δυνατή εμπειρία!

Εικόνα
εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Πολύ ενδιαφέρον Slur.
Είναι προφανές ότι ένα σαπούνι που κάνει 0,50ή 1 € θα είναι από μούργα ή τηγανόλαδο…
Η σωστή τιμή για ένα σαπούνι ελαιολάδου είναι αυτή που ανέφερες. Βέβαια εδώ έχουμε το μεγάλο ρίσκο να το χρυσοπληρώσεις και να είναι και αυτό από μούργα όπως και το άλλο. Αυτός είναι και ο μεγάλος μου φόβος σχετικά μετά βιολογικά προϊόντα.
Το σαπούνι με το λίπος που πήρες για τι χρήση προορίζεται από αυτόν που το φτιάχνει, σου είπε;
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Apostolos έγραψε:Το σαπούνι με το λίπος που πήρες για τι χρήση προορίζεται από αυτόν που το φτιάχνει, σου είπε;
Για το σώμα.
Αλλά αυτό που πήρα εγώ το σνόμπαρε λίγο. Θεωρούσε ποιοτικά τα ελαιοσάπουνά του και λίγο μπας κλας αυτό που πήρα εγώ. Επειδή αυτό τον καιρό έχω 6 ελαιοσάπουνα όμως τα οποία θα αργήσω να τελειώσω δεν θέλησα να πάρω και άλλο από αυτόν. Σε κάποια φάση θα δοκιμάσω και τα ελαιοσάπουνά του και θα δω πως είναι.

Apostolos έγραψε:Πολύ ενδιαφέρον Slur.
Είναι προφανές ότι ένα σαπούνι που κάνει 0,50ή 1 € θα είναι από μούργα ή τηγανόλαδο…
Αυτό το θέμα το έχω συζητήσει πολλές φορές με τον εαυτό μου και για εμένα τουλάχιστον δεν είναι προφανές όπως λες. Μπορεί να έχεις δίκιο, δεν είμαι σίγουρος, όμως όταν το ελαιόλαδο το πουλάνε χύμα σε τιμές 2-3 ευρώ το κιλό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα έπρεπε να υπερδεκαπλασιάζεται η τιμή στο κιλό του σαπουνιού.
Καταλαβαίνω να αυξάνεται, άντε να διπλασιάζεται, αισχροκερδώς να τριπλασιάζεται, αλλά να σου πουλάει ένα κομμάτι 300γρ 15 ευρώ μου φαίνεται διαστημική τιμή.
Και ας λάβουμε υπόψη ότι τόνοι ελληνικού ελαιολάδου μένουν απούλητοι κάθε χρόνο λόγο της πολιτικής που ακολουθεί η Ιταλία η οποία ελέγχει την παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15
Has thanked: 156 times
Been thanked: 181 times

Στη Μύκονο που ήμουνα το καλοκαιρι ήταν γεματα τα σοκάκια απο καταστηματα με σαπουνια, ενα ευρω τα ειχαν τα ελαιολαδου. Δεν πηρα αν και μπηκα στον πειρασμο, ισως καποια στιγμη φτιαξω απο δικο μου λαδι, περα το Νοεμβριο πιυ θα βγει το νεο!
Εικόνα
dimitris7
Νήπιο
Νήπιο
14
Has thanked: 18 times
Been thanked: 16 times

Ωραίο θέμα.

Και εγώ πάντα έχω αυτές τις απορίες γύρω από τα σαπούνια όσον αφορά τη σχέση ποιότητα (που αναγράφουν) με την τιμή.Και πράγματι δεν θεωρώ ότι ένα σαπούνι από 100% ελαιόλαδο δικαιλογεί την τιμή που το εχουν κάποιες εταιρίες...

Στέρεα σαπούνια έχω δοκιμάσει αρκετά από σούπερ μάρκετ (αλεπουδέλη, καραβάκι, κλεοπάτρα, lux, imperial leather και ένα πράσινο ελληνικό από "ελαιόλαδο" και άλλα πολλά) τιμή πάνω κάτω 1 ευρώ όλα το πολύ και προτιμώ του αλεπουδέλη το άσπρο. Δεν έχω κάνα σοβαρό λόγο αλλά μ' αρέσει η μυρωδιά του και νιώθω ότι καθαρίζει αρκετά καλά το δέρμα μου.

Από φαρμακεία έχω δοκιμάσει κορρέ, apivita και μια άλλη εταιρία ελληνική χύμα στο ταμείο τα είχε. Πιο καλά προσωπικά πάντα βρίσκω του κορρέ αλλά γενικά τα φαρμακευτικά τα θεωρώ κάπως υπερεκτιμημένα στην τιμή 2-3 ευρώ και ανεβαίνει η τιμή σε μερικά... Και δε νομίζω ότι προσφέρουν κάτι πιο ουσιαστικό από τα παραπάνω που ανέφερα μιας και δεν είναι τόσο "μη" χημικά όσο γράφουνε.
Πάντως το σαπούνι ρόδι του κορρέ το βρίσκω καλό για τα δικά μου γούστα ισάξιο με Αλεπουδέλη αλλά έχει 2,5 ευρώ...

Σαπούνια αμάλθια έχει δοκιμάσει κανείς;; http://www.amalthia-soap.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
1 σαπουνι 200-300 γραμμάρια κάνει 12 ευρώ αλλά λένε ότι είναι 100% βιολογικά από αγνό ελαιόλαδο, κατά πόσο τώρα θα ισχύει αυτό μόνο οι ίδιοι θα γνωρίζουνε. Γενικά αρκιβά προιόντα αλλά βιολογικά.
Slur έγραψε:
Θυμάμαι η γιαγιά μου έλεγε ότι τα σαπούνια παλιά τα έφτιαχναν από λίπος χοιρινού και αυτό μου έκανε πάντα εντύπωση γιατί ζούσε σε μία περιοχή με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου.
Ναι ναι και εμένα μου το έχουν πει αυτό!!
Όπως και άλλους τρόπους που καθάριζαν παλιά σπίτια και ρούχα! Θεωρητικά με ζωικό λίπος τι κερδίζεις στην επιδερμίδα όμως; Μάλλον θα είναι πιο απαλό και διαφορετική αίσθηση στο μπάνιο. Και φυσικά ανώτερης ποιότητας και από ελαιόλαδο... Έτσι το σκέφτομαι εγώ...
calmato έγραψε:Στη Μύκονο που ήμουνα το καλοκαιρι ήταν γεματα τα σοκάκια απο καταστηματα με σαπουνια, ενα ευρω τα ειχαν τα ελαιολαδου. Δεν πηρα αν και μπηκα στον πειρασμο, ισως καποια στιγμη φτιαξω απο δικο μου λαδι, περα το Νοεμβριο πιυ θα βγει το νεο!
Τέτοια σαπούνια βρίσκεις εύκολα αλλά δυστυχώς δεν είναι 100% αγνό ελαιόλαδο αλλά από "κατακάθια". Άσε που τα περισσότερα δεν αναγράφουν καν συστατικά πάνω...

Το καλυτερο είναι αυτό που λες στο τέλος και θέλω να το κάνω και εγώ κάποια στιγμή που θα έχω όρεξη...
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Δημήτρη συμφωνώ με όσα λες. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σπάνια συμμφωνώ με κάποιον στο θέμα των σαπουνιών.

Όταν λες το "άσπρο του Αλεπουδέλη" ποιό εννοείς; Το "αγνό σαπούνι" που βλέπεις εδώ;
Και εμένα μου αρέσει πολύ.
Άβαταρ μέλους
Δορυφέρων
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 46 times
Been thanked: 148 times

Το εχω δοκιμασει αυτο παρα πολλες φορες σαν Προετοιμασια.
«ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ»

Blog: http://ksyrisma-shaving.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
dimitris7
Νήπιο
Νήπιο
14

Nαι αυτό εννοώ του Αλεπουδέλη με την άγκυρα, τύπου Μασσαλίας που γράφει... Το χρησιμοποιώ για μπάνιο στο σώμα και στα χέρια μ αρέσει πολύ ...Όταν πάω σούπερ θα πάρω 5-6 να έχω για το χειμώνα μιας και τέλειωσε το τελευταίο χθες και η τιμή του είναι σούπερ. (κάπου στα 60-70 λεπτά το βρίσκω αν θυμάμαι καλά)

Ο παππούς μου μου έλεγε ότι στα νιάτα του έλουζαν και το μαλλί με σαπούνι από ελαιόλαδο (όντως ήταν από ελαιόλαδο και τα έφτιαχναν στο χωρίο με λάδι από δικές τους ελιές) και δεν έκαναν ξηροδερμία, πιτυρίδες και τέτοια... Βέβαια ο παππούς είναι από τα 40 του καραφλός ( :hystericalbs1 ) αλλά μάλλον αυτό είναι θέμα γονιδιακό γιατί και τα άλλα του αδέρφια έχουν ακόμα μαλλιά και φτιάχνουν ακόμα σαπούνια μερικοί! Είναι σήμερα πάνω από 70 χρονών όλοι αυτοί βέβαια...

Εγώ πάντως τελευταία φορά σαπούνι στα μαλλιά έβαλα πριν 2-3 χρόνια και βγήκα τίγκα στην πυτιρίδα και στην ξηροδερμία, οπότε από φόβο και μόνο δεν ξαναβάζω αν και πολλά ενδείκνυνται και για μαλιά και για πρόσωπο, που και εκεί το αποφεύγω.
dimitris7
Νήπιο
Νήπιο
14

Από ένα κατάστημα με βιολογικά πήρα αυτό εδώ το σαπουνάκι:
ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΑΓΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ
Εικόνα

Ντάξει δεν ξέρω αν όντως είναι από ελαιόλαδο 100% (όπως γράφτηκε στα προηγούμενα ποστ) αλλά είναι αρκετά καλύτερη η υφή του και η μυρωδιά του από αντίστοιχα σαπούνια "ελαιόλαδου" που έχω δοκιμάσει, οπότε δεν το αποκλείω σίγουρα... Και στα χέρια δίνει ωραία αίσθηση και κάνει καλό αφρό για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον.

Τιμή: 2 ευρώ τα 100 gr.

(επίσης σύντομα θα ετοιμάσω review για βιολογικό σαμπουάν weleda και κρέμα προσώπου ανδρική amalthia που γράφει ότι κάνει ΚΑΙ για μετά το ξύρισμα. Θα τα χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά σύντομα.)
Άβαταρ μέλους
StavrosM
Νήπιο
Νήπιο
12
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Επειδή τα σαπούνια τα έχω "σπουδάσει"...... σαπούνι με Βιολογικό Έξτρα Παρθένο 100% ελαιόλαδο, είναι ουσιαστικά και πρακτικά 10 φορές χειρότερο από σαπούνι που φτιάχτηκε με μούργα (κατακάθια).
Στα κατακάθια μαζεύονται όλες οι βιταμίνες και τα οξέα που χρειαζόμαστε για ένα ποιοτικά ανώτερο σαπούνι.!!!!!!!
Άλλωστε οι γιαγιάδες μας δεν θα κάνανε ΠΟΤΕ σαπούνι το πολύτιμο γι' αυτους Ελαιόλαδο αλλά τα κατακάθια που έτσι και αλλιώς δεν μπορούσαν να τα κανουν τίποτα εκτος από το να ανάβουν τα καντηλάκια !!!
Αν ψάξετε λίγο στο Google θα το διαβάσετε σε άπειρες σελίδες και με την υπογραφή πολλών καταξιωμένων χημικών και ανθρώπων που είναι επαγγελματίες.
Όσα σαπούνια γράφουν 100% Ελαιόλαδο ή Παρθένο - Έξτρα παρθένο...... απλά ψεύδονται ασύστολα.
99.9% είναι κατακάθια και πυρηνέλαιο !!!!!!!!!!!!!!!
Απλά δεν μπορεί να σου γράψει επάνω "Σαπούνι από 100% Βιολογικά Κατακάθια Ελαιολάδου"...... δεν θα το πάρεις ποτε.!!!!

Τώρα όσον αφορά το χοιρινό λίπος (λαρδί), το χρησιμοποιούσαν στα χωριά πάρα για χ λόγους :
1ον θα το πετάγανε... έτσι το αξιοποιούσαν. Τίποτα δεν παέι χαμένο στην αγροτική ζωή
2ον Σκληραίνει το σαπούνι αρκετά σε συνδυασμό με τη μούργα, από μόνη της δίνει σχετικά μαλακό σαπούνι
3ον δίνει ΛΕΥΚΟ αποτέλεσμα στον χρωματισμό του σαπουνιού , σκέτη μούργα κιτρινο-μπεζ-καφε
3ον ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα
4ον Προσθέτει έξτρα ενυδάτωση στο σαπούνι παρόλο που η ελιά έχει ήδη αρκετή
5ον έχει ελάχιστο μεν (σχεδόν ανύπαρκτο) αλλά αρκετά κρεμώδη αφρό

Ενδεικτικά αναφέρω πως σαπούνι με 50% λαρδί και 50% μούργα δίνει τα παρακάτω στοιχεία
------------------ΜΙΝ-ΜΑΧ----Τιμή
Σκληρότητα------29-54----30 = Οριακά σκληρό
Καθαρισμός------12-22----1 = Ανύπαρκτη καθαριστική αξία
Περιποίηση-------44-69----68 = Περιποίηση δέρματος ... δε πάει άλλο
Αφρισμός---------14-46----1 = Ανύπαρκτος
Κρεμώδης υφή---16-48----29 = Αρκετά καλή

Βλέπετε ότι αφρισμός και καθαριστική αξία.... είναι ανύπαρκτα.

Ελάχιστα σαπούνια καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας από ένα σαπούνι και αυτά είναι σχετικά ακριβά
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ακριβά σαπούνια περιέχουν και ακριβά έλαια (πχ έλαιο Jojoba 12 ευρώ τα 100μλ)

Πάντα να διαβάζετε με προσοχή τα στοιχεία και το τι περιέχει ένα σαπούνι......... αν χρειάζεστε διευκρίνηση μπορείτε ελεύθερα να με ρωτήσετε.

Σε λίγες μέρες θα έχω έτοιμο σαπούνι ξυρίσματος και θα σας πώ όλα τα συστατικά που περιέχει και θα καταλάβετε για πιο λόγο κάποια σαπούνια είναι πολύ ακριβά ;)
"Ουδείς Επικυνδυνέστερος Εχθρός εκ του Ευεργετηθέντος Αχάριστου"
Απάντηση

Επιστροφή στο “Καθαριότητα και περιποίηση σώματος και μαλλιών”