Εχθες ειχα λαβει σε ενα μικρο πλαστικο κουτακι ενα δειγμα της κρεμας Eukutol. Σαν μαρκα προκειται για ενα προπολεμικο brand name. Η Promonta ιδρυθηκε το 1926 ενω το 1954 την αγορασε η Jade (L'Oréal). To ονομα Eukutol υπηρχε μεχρι τη δεκαετεια του 70 περιπου.
Aς ερθω στο δειγμα μου. Προερχεται απο ενα σωληναριο της περιοδου 1936-1942. Το χρωμα ειναι πορτοκαλοκαφε (οπως η λανολινη στην φωτο που ειχε βαλει ο Slur περιπου) ενω το αρωμα ειναι πλεον πουδρωδες, ισως με μια ιδεα γαρυφαλλου αν αφησει κανεις για ωρα ελαχιστη ποσοτητα στο δερμα ωστε να εξατμιστει. Εαν και κατα ποσο εχει σχχεση με το αρωμα οταν παρηχθει, φυσικα και δεν το ξερω, αφου δεν ειχα ποτε και αλλη δυνατοτητα δοκιμης.. Οταν ηρθε σε επαφη με το ζεστο νερο για να κανω την κρεμα στη μουσουδα, σα να με ηρθε ελαφρια μια μυρωδια μουχλας-κλεισουρας, κατι που εφυγε ομως αμεσα. Χρησιμοποιησα οση κρεμα χρησιμοποιω απο τις συγχρονες. Και απεδειχθει οτι ηταν πολλη! Δεν πειραζει.. Η κρεμα που παραγεται ειναι πηχτη, ενω δεν δινει την ασθηση οτι ειναι ενυδατικη ή οτι θα μπορουσε πραγματικα να προστατεψει το δερμα. Αμ δε.. Το ξυρισμα που εκανα δεν εχει ουτε ενα cut, με μια λεπιδα που εχει 11 ξυρισματα στο ενεργητικο της, και ASL δεν εχω βαλει ακομη! Κανω δοκιμη. Και βλεπω οτι το δερμα ουτε τραβαει, ουτε τσουζει.
Δεν εχω την συνθεση της κρεμας, αλλα ειναι γνωστο οτι τοτε και πιο "καθαρες" πρωτες υλες βαζανε, και δεν ειχαν συντηρητικα (χαρακτηριστικο ειναι οτι το EDTA εμφανιστηκε στα τελη της δεκαετειας του '40).
Σε τελικη αναλυση, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ξυρισμα απο μια κρεμα η οποια οταν παρηχθη δεν ζουσε κανενας απο εμας!
Σε αυτο το σημειο και παλι η φωτο για να ξερουμε για ποιο πραγμα μιλαμε!
Ο,τι ερωτησεις εχετε, ευχαριστως!
Φιλικα
Στεφος