Πέτρα ακονίσματος.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12
Has thanked: 59 times
Been thanked: 190 times

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Απλά με φοβίζει η διαδικασία του πώς φτιάχνεις τη λάσπη. Το πώς δημιουργείς το slurry Ή το πόσο δημιουργείς βοηθά στην εναλλαγή των grit? Σε φυσική μπορείς να φτιάχνεις από την αρχή την κόψη?
chris82
Δημοτικό
Δημοτικό
12
Has thanked: 410 times
Been thanked: 205 times

Slurry κάνεις ή με slurry stone ή με κάποια dmt κάρτα σε χαμηλά grit. Αν και δεν χρειάστηκε να φτιάξω κόψη στην coticule (χρησιμοποιώ την Naniwa 1Κ) νομίζω πως γίνεται. Σχετικά με την λάσπη απλά ξεκινάς με πηχτή λάσπη και σταδιακά αραιώνεις με νερό απο εκεί και πέρα και ανάλογα με την πρόοδο ή επανέρχεσαι με φρέσκια λάσπη ή συνεχίζεις με σκέτο νερό.
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12

Νομίζω πως ξεκαθάρισα πολλά πράγματα σχετικά με τις φυσικές πέτρες. Θα ήθελα συσικά να ακούσω και άλλες απόψεις από την εμπειρία κάποιων σχετικά με την επιλογή φυσικής ή norton.Τελευταία ερώιτηση : αν κάποιος προσανατολιστεί σε φυσική, ποιά θεωρείται καλύτερη (ποιο γρήγορο αποτέλεσμα και μεγαλύτερου εύρους slurry) : βέλγικη, ιαπωνική, arkansas ? (θουριγγιανές δεν λεω καν γιατί είναι απλησίαστες!)
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12

Σήμερα έπεσε κι άλλο διάβασμα και επέστρεψα με περισσότερες απορίες : έχω επιλέξει ότι θα ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με vintage straights. Οι φυσικές πέτρες έχουν εύρος grit από 4000 και πάνω συνήθως. Για να είμαι τελείως αυτόνομος τι ακριβώς χρειάζομαι ???? Ένα σετ Norton 220/1000 + 4000/8000 και μία φυσική υψηλού grit για τελείωμα ή ένα norton 220/1000 και μία καλή φυσική που θα αναλαμβάνει τ δουλειά από τα 4000 και πάνω? είναι εφικτό κάτι τέτοιο?
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Εγω ακολούθησα την συμβουλή του Νίκου (hero) και του Γιάννη (yv) και αρχικά ξεκίνησα με μια coticule μόνο. Τώρα που αρχίζω να την μαθαίνω, λέω να πάρω μια διαμαντόπετρα 1000 grit. Νομίζω ότι η 220grit χρειάζεται μόνο για επισκευές όπου πρεπει να φύγει πολυ μέταλλο, πχ όταν λείπει κομμάτι απο την ακμή.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12

Μία coticule θα μπορεί να επαναφέρει τα chips πάνω στη λεπίδα παλιών μαχαιρών? Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν, ότι δηλαδή τα 220 πρέπει να είναι για πολύ φθαρμένα μαχαίρια και κυρίως για σπασμένα στην λεπίδα...Χάρη εξοικειώθηκες γρήγορα με την coticule? Προτείνεις κίτρινη coticule κατευθείαν (που την υπολογίζουν περίπου από 6000 grit) ή ΒΒW (μπλε βέλγικη νερόπετρα) που είναι λένε πιο αργή και πάει και σε χαμηλότερα grit (4000)?
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13

Εγω έχω την κλασσική κίτρινη. Δεν μπορώ να πω ότι την έχω μαθει ακόμα, αλλά το παλεύω. Υπάρχουν ξυραφια που τους έκανα καλή δουλειά και κάποια που δεν το πέτυχα. Νομίζω ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποκτήσει κανεις την απαιτούμενη εμπειρία.
Ψάξε στο YouTube για ένα video του Lynn Abrams για ακονισμα με την coticule (one stone honning method
συγνωpμη αλλά γράφω από το κινητό και δεν είναι εύκολο να βάλω το link).
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12

Δεν πειράζει Χάρη, εξάλλου ήδη με βοήθησαν αρκετά αυτά που μου είπες. Απλά για να εξηγούμαι, δεν θέλω ούτε περιμένω να γίνω hone meister με 2 φορές. Αυτό που με νοιάζει είναι αν η διαδικασία με coticule είναι γενικά εύκολη να τη μάθεις ή είναι λόγω δυσκολίας αποτρεπτική στην αρχή, οπότε να ξεκινήσω με κάτι άλλο. Για τις μπλε βέλγικες νερόπετρες τις έχει χρησιμοποιήσει κάποιος, ξέρει κάτι παραπάνω?
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

H βελγικη θα καλυψει πληρως το ακονισμα και συντηριση μαχαιριων σε καλη κατασταση . Μια 1000 θα σε βοηθησει σε φθαρμενα μαχαιρια να ερθουν σε κατασταση προετοιμασιας ,απο το σημειο αυτο και μετα η βελγικη θα κανει την δουλεια . Την ιδια δουλεια θα κανεις και με το σετ norton , μεχρι και τα 8000-10000 αλλα με 3 πετρες . Γνωμη μου ειναι να υπαρχει και μια 12000 εαν δεν παρεις την βελγικη . Επισης μεγαλη σημασια εχει να μαθουμε λιγο τις παστες , χρησιμη μια 1μ και η πρασινη οξειδιου , αυτες μπορουν να κανουν τεραστια διαφορα στο τελικο αποτελεσμα .
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13

Νίκο, σχειτκά με τις πάστες, περιμένω τα σχόλια σου στο παλαιότερο θέμα που είχες ανοίξει.
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιποίηση των straight razors”