Παραδοσιακα εδω δεν εχουμε σουβλα το πασχα, αλλα μαστελο, ετσι λεμε το πηλινο σκευος που βαζουμε το αρνι ή κατσικι. Αν το σκευος ειναι καινουργιο, πρεπει πριν βαλουμε το κρεας να εχει μπη στο φουρνο μια φορα με ρεβυθια. Αυτο γινεται πρωτον για να φυγει η χωματιλα (μιας και δεν ειναι γυαλωμενο) που θα βγαλει την πρωτη φορα, δευτερον για να μην τυχον και εχει καμια ρωγμη κατασκευαστικη και σπασει το μαστελο στο φουρνο και τριτον και αρκετα σημαντικο να παρει αυτη την λαδιλα που θα το βοηθησει στο ψησιμο. Το κρεας κοβεται σε κομματια ( μεριδες ) και πλενεται με κρασι κοκκινο, μετα αλατι, πιπερι ριγανη (την οποια μαζευουμε εδω) και στη συνεχεια τοποθετειται στο μαστελο. Τα πιο χοντρα κομματια μπαινουν κοντα στα τειχωματα και τα πιο μικρα στο κεντρο για να μην καουν. Απο πανω βαζουμε ανιθο και μετα κοκκινο κρασι (εγω ημιγλυκο που το φτιαχνει ενας φιλος). Στην συνεχεια αλουμινοχαρτο και στο φουρνο
Το μαστελο με το κατσικι

Το μαστελο χωραει ενα ολοκληρο κατσικι εδω ετοιμο για τον φουρνο

Ο φουρνος αναβει για τρεις ωρες να καψη καλα και να εχει την επιθυμητη θερμοκρασια την οποια πρεπει να διαρκεση καθολη την διαρκεια του ψησιματος


Εδω ο φουρνος σχεδον ετοιμος τα τειχωματα γυρω - γυρω εχουν ασπρισει απο την θερμοκρασια δειγμα οτι εχει πυρωσει

τα μαστελα ετοιμα για τον φουρνο 6 τον αριθμο

Ο φουρνος σφραγιζεται αφου πρωτα εχουν βγει απο μεσα ολα τα κομματια που καινε ακομα

Και μετα απο τρεις ωρες ψησιματος το αποτελεσμα ειναι


Ολα αυτα λαμβανουν χωρα το Μ. Σαββατο. Αφου φιαχτουν τα μαστελα κατα τις 3 το μεσημερι αναβει ο ξυλοφουρνος, κατα τις 6 μπαινουν τα μαστελα μεσα και κατα τις 9 ειναι ετοιμα. Αυτο γινεται γιατι καποιοι δεν τρωνε μαγειριτσα μετα την ανασταση αλλα μαστελο