CAMILLERI ANDREA "Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΛΑΝΟΤΤΙ" (ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΜΟΝΤΑΛΜΠΑΝΟ) εκδ. ΠΑΤΑΚΗ
Με τον CAMILLERI μπορεί κανείς να συμφωνεί, μπορεί κανείς να διαφωνεί - με την έννοια ότι στο έργο του είναι έντονο το ιδεολογικό στοιχείο - ωστόσο κανείς δεν θα διαφωνήσει με το ότι το διάβασμα των βιβλίων του δεν είναι "χάσιμο χρόνου", πάντα έχει κάτι να σου δώσει. Αυτή εδώ είναι ίσως η πιο ώριμη από πολλές απόψεις ιστορία με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (προσωπικά μου αρέσουν όλες) για αυτό και η πιο δύσκολη. Φαινομενικά ένα απλό αστυνομικό με καλή πλοκή και όχι ιδιαίτερα δύσκολη έκβαση, σε άλλο επίπεδο ανάγνωσης ένα καλά κρυμμένο φιλοσοφικό κείμενο και ακόμη ένας ύμνος στο θέατρο, την αξία και τις επιδράσεις του.
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο "μουσικές καρέκλες" του Σουηδού Arne Dahl. Ευφάνταστο σενάριο, γρήγορη πλοκή, αρκετοί "ορφανοί" φονοι και ένα ανατρεπτικό τέλος. Σε σχήμα τσέπης και μόνο 4 ευρώ από συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Συστήνεται ολη η συγκεκριμένη σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας.
Το Παζαρι βιβλιου στην πλατεια Κλαυθμωνος τελειωνει οποτε περασα μια βολτα. Νιτσε, λοιπον, για λιονταρισια τροφη που ελεγε και ο δασκαλος του Ταυγετου. Καλυτερος φιλος απο το βιβλιο δεν …..
Ας μου επιτραπεί να προτείνω, για όσους ενδιαφέρονται για Νίτσε, τις μεταφράσεις του εκδοτικού οίκου Gutenberg, με σχόλια και επιμέλεια φιλολογική του Ηρκου Αποστολίδη. Προσεγμένη δουλειά για έναν τόσο σημαντικό συγγραφέα ~ λογοτέχνη.