Δεν ξέρω αν η μουσική γενικώς μπορεί να θεωρηθεί απλά ως χόμπι,όπως το βλέπει ο καθένας θα μου πείτε,αλλά προσωπικά διαφωνώ,και το γράφω αυτό γιατί όσους ανθρώπους γνώρισα που έβλεπαν την μουσική σαν χόμπι,κανείς από αυτούς δεν έμαθε να παίζει μουσική,για να παίξεις μουσική χρειάζεται να είναι κάτι παραπάνω από χόμπι,καθαρή αγάπη θα το έλεγα...
Ανδρέα μην το σκέφτεσαι κάν,και όρμα κανονικά,αφού είσαι στα 38 μια χαρά μπορείς να μάθεις να παίζεις,όταν φτάσεις τα 88 εκεί το συζητάμε το θέμα.
Μπορείς να αγοράσεις ένα αρμόνιο,κανά δυό βιβλία εκμάθησης αρμόνιου,τα οποία έχουν και τραγούδια μέσα για να μάθεις να παίζεις και όσο πιό τακτικά ασχοληθείς τόσο καλύτερα και γρηγορότερα θα μάθεις,σίγουρα ο καλύτερος τρόπος είναι ένα ωδείο ή ένας δάσκαλος,αλλά και έτσι μπορείς αν το αγαπήσεις,αν (αφαιρέσεις την τιμή αγοράς) μετά είναι τσάμπα και άσε που είναι υπέρ-κολλητικό για όλη την οικογένεια.
Καλύτερα πάρε αρμόνιο και όχι συνθεσάιζερ επειδή στα αρμόνια υπάρχουν ρυθμοί και θα είναι πιό ευχάριστη η εκμάθηση του,το συνθεσάιζερ κυρίως είναι για να φτιάχνεις ήχους και να παίζεις και δεν έχει ρυθμούς. Ποτέ δεν είναι αργά απλά θέλει υπομονή και επιμονή,όπως όλα.
Θα σου προτείνω ένα μικρο Yamaha PSR μοντέλο,καινούργιο ή μεταχειρισμένο,θα είναι μια χαρά,η ποιότητα του ήχου ακόμα και στα φτηνά μοντέλα έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια,τα Yamaha αρμόνια από το φτηνότερα κιόλας,έχουν έξοδο MIDI για να συνδεθούν με pc,για αρμόνιο μάρκας (στο κλασσικό μέγεθος) δεν νομίζω να βρίσκεις με λιγότερα από 200 ευρώ...τα πλήκτρα πρέπει να είναι κανονικά (όχι μικρότερα) και το κλαβιέ να έχει 5 οκτάβες (61 πλήκτρα) βέβαια αν θέλεις κάτι καλύτερο που θα είναι και σαν μια επένδυση για όλη την οικογένεια,και κοντά στα 700€ πάμε στο korg PA 80 που το είχα και εγώ το πούλησα όμως...

ήταν Jet.
Από θεωρία προτείνω του Μπαλταζάνη,είναι Βατό,σε βάζει όμορφα σε ρυθμούς,μελωδίες κλπ. Επίσης του William Leavitt (Berklee press) το πρώτο για να εξοικειωθείς με παρτιτούρα και νότες,και 'Το χρυσό βιβλίο του αρμονίου' έχει όλα τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις,και παραπέρα ακόμα από το βήμα του αρχαρίου.
ΥΓ:Γράφεις ότι σε νίκησε το ρημάδι ο υπολογιστής,και καταλαβαίνω απόλυτα,πρέπει να σε ρωτήσω όμως,από "μουσικό αυτί" πως πάμε; το έχεις; είναι κάτι που επιδέχεται βελτίωσης το αυτί εκπαιδεύεται,αλλά είναι άλλο να το έχεις εκ γενετής είναι μεγάλο χάρισμα,που δεν το έχουν όλοι.