Τεχνικές Φωτογράφησης

Άβαταρ μέλους
Αλέξουρος
Δημοτικό
Δημοτικό
14
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Να χαίρεσαι τα συμπράγκαλα! Πολύ πράμα βλέπω, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνουν οι ομπρέλες.

Εδώ ψάχνουμε να μικρύνουμε το βάθος πεδίου με κανένα φωτεινό φακό μεγάλης εστιακής απόστασης, μπας και βγάλουμε καμία φωτογραφία που να απομονώνει τις περιττές πληροφορίες του κάδρου κι εσύ κοιτάς πώς να το μεγαλώσεις, αγοράζοντας full frame; :bigsmilie
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

Αλεξουρε το βαθος πεδιου στο τοπιο ειναι το ζητουμενο για αυτο εγω ο βλαμενος τραβαω με νταλα ηλιο
παντα με τριποδο και διαφραγμα 16-20 . Δηλαδη κλειστο διαφραγμα μικρη ταχυτητα .
Οι ζουμ φακοι διαφερουν ,εαν θελεις ποτρετο βαζεις ανοιχτο διαφραμα για να θολωσει το πισω μερος και ετσι να δωσεις βαρυτητα στο προσωπο . Εαν τραβηξεις το ιδιο πλανο με 50 mm και με 200 mm το βαθος πεδιου θα ειναι εντελως διαφορετικο .
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Αλέξουρος
Δημοτικό
Δημοτικό
14

Συμφωνώ σε όσα λες Νίκο, δεν ήξερα ότι τραβάς τοπία.

Και πάλι όμως το βάθος πεδίου χρειάζεται αν στα τοπία έχεις και αντικείμενα κοντά σου που θέλεις να βγουν ευκρινή. Αν τα πάντα βρίσκονται μακριά ή μακριά και σε μέσες αποστάσεις, δε χρειάζεται ούτε εκεί το βάθος πεδίου.
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14

Αλέξουρος έγραψε:Συμφωνώ σε όσα λες Νίκο, δεν ήξερα ότι τραβάς τοπία.

Και πάλι όμως το βάθος πεδίου χρειάζεται αν στα τοπία έχεις και αντικείμενα κοντά σου που θέλεις να βγουν ευκρινή. Αν τα πάντα βρίσκονται μακριά ή μακριά και σε μέσες αποστάσεις, δε χρειάζεται ούτε εκεί το βάθος πεδίου.
Βγαλε μια φωτο βραδυ με φωτα μακρια στο 1,4 η 1,8 διαφραγμα θα βγουν στεφανια και θολα , επειτα βαλε
8 σε τριποδο και χρονο αναλογα με το φωτομετρο και συγκρινε θα καταλαβεις τι ενοοω .
Επισης θα πρεπει να γνωριζεις την υπερεστιακη αποσταση του φακου για να ξερεις αναλογα με το διαφραγμα που βαζεις ποσο μπροστα και ποσο πισω θα ειναι νεταρισμενα απο εκει που θα εχεις εστιασει .
Στα ανοιχτα διαφραγμα αυτο ειναι κατι λιγα εκατοστα . Να φαντασεις τραβας ενα προφιλ ανθρωπου και το αυτι ειναι νετ και η μυτη οχι , αρα κατι τετοιο γινεται και στο τοπιο .
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος hero την 27 Φεβ 2011, 00:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Αλέξουρος
Δημοτικό
Δημοτικό
14

Η φωτογραφία έχει πολλές πτυχές και παραδέχομαι ότι ξέρω λίγες. Τον τελευταίο καιρό δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τη φωτογραφία, ενώ παλαιότερα εμφάνιζα σε σκοτεινό θάλαμο.

Κατά τη γνώμη μου ένα από τα δυσκολότερα σημεία είναι να δράσει κάποιος αφαιρετικά. Από ένα γεμάτο πληροφορία κάδρο να καταφέρει να τονίσει το σημείο που θέλει, διαλέγοντας την κατάλληλη οπτική γωνία, την προοπτική, αφαιρώντας στοιχεία που κουράζουν το μάτι και μπερδεύουν.

Για εμένα, πρώτα απ' όλα η φωτογραφία είναι η τέχνη της αφαίρεσης. Δεν την κατέχω, αλλά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία κάνω τις προσπάθειές μου.
Άβαταρ μέλους
zamc
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 18 times
Been thanked: 49 times

hero έγραψε:Μην υποτιμας την μηχανουλα σου πριν 20 χρονια με το 1/10 των δυνατοτητων τις δικια σου δουλευανεπαγγελματιες με εντυπωσιακες δουλειες .
Η φωτογραφια δεν ειναι εξοπλισμος ειναι εξασκηση , ματι (να δεις το φως οπως δεν το βλεπουν οι αλλοι και
να επιλεξεις το καταλληλο θεμα στην καταλληλη ωρα ) και πολυ διαβασμα .
Να σου δωσω ενα παραδειγμα ολοι τραβανε φωτο απο το υψος του κεφαλιου σκυψε γονατισε βγαλε φωτο και θα δεις αλλη προοπτικη .
Ναι ρε συ το ξέρω! :megagrin Για αστείο το είπα! Όσο για τη φωτογραφία το ξέρω ...σημασία δεν εχει το μέσο αλλα ...η φωτογραφία! Εχω κάνει και καποια μαθηματάκια φωτογραφίας οπότε κουτσοξέρω κάποια πραγματάκια!
Χαίρομαι που βρήκα και εδώ μέσα άτομα που τους αρέσει η φωτογραφία!

Να ρε σωτήσω, απ τον tamron που εχεις, ευχαριστημένος?
OTI KAI NA KANEIΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ,
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
M.GANDHI
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14

Αλεξουρε θα μπορουσες να ασχοληθεις με μακρο η με φωτογραφια δρομου , ακρως ενδιαφεροντα και τα δυο μεσα στα ορια που σου αρεσει .
Νίκος
Άβαταρ μέλους
Αλέξουρος
Δημοτικό
Δημοτικό
14

hero έγραψε:Βγαλε μια φωτο βραδυ με φωτα μακρια στο 1,4 η 1,8 διαφραγμα θα βγουν στεφανια και θολα , επειτα βαλε 8 σε τριποδο και χρονο αναλογα με το φωτομετρο και συγκρινε θα καταλαβεις τι ενοοω .
Αυτά είναι διαστημικά διαφράγματα. Δεν έχουμε τέτοια. :beah2
Ειδικά το 1,4 μόνο σε κάτι 50mm φακούς το βρίσκεις σε γήινες τιμές.

Επισης θα πρεπει να γνωριζεις την υπερεστιακη αποσταση του φακου για να ξερεις αναλογα με το διαφραγμα που βαζεις ποσο μπροστα και ποσο πισω θα ειναι νεταρισμενα απο εκει που θα εχεις εστιασει .
Στα ανοιχτα διαφραγμα αυτο ειναι κατι λιγα εκατοστα . Να φαντασεις τραβας ενα προφιλ ανθρωπου και το αυτι ειναι νετ και η μυτη οχι , αρα κατι τετοιο γινεται και στο τοπιο .
Στο τοπίο που εστιάζεις στο άπειρο (τουλάχιστον αυτά τα τοπία μου έρχονται τώρα στο μυαλό), δεν έχεις τέτοια θέματα, ακόμα και με διαφράγματα κοντά στο 2,8.

Από την άλλη, στα πορτραίτα το ζητούμενο είναι συχνά το μικρό βάθος πεδίου. 80-135mm equiv, ανοικτό διάφραγμα σε φωτεινό φακό, για να βγάλεις κάτι ωραίο.
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14

Ο tamron ειναι ενας φακος που στα χρηματα που κοστιζει κτυπαει ανετα εναν τριπλασιας αξιας 2,8 σε ολο το
φασμα . Μελανο σημειο το λιγο θορυβοθες και αργο μοτερ , επισης να γνωριζεις οτι σε ολους τους φακους τριτων κατασκευαστων το qualite control δεν ειναι αναλογο με των εταιρειων οποτε πρεπει να ψαξεις πολυ
γιατι μπορει να σου βγει λεμονι .
Νίκος
Άβαταρ μέλους
Αλέξουρος
Δημοτικό
Δημοτικό
14

hero έγραψε:Αλεξουρε θα μπορουσες να ασχοληθεις με μακρο η με φωτογραφια δρομου , ακρως ενδιαφεροντα και τα δυο μεσα στα ορια που σου αρεσει .
Η μακροφωτογραφία ποτέ δε με έλκυε.

Θεωρώ πολύ δύσκολη τη φωτογραφία δρόμου. Θέλει πολύ καλό μάτι για να δεις τη στιγμή μέσα στο θόρυβο των εικόνων και να την αποτυπώσεις σωστά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φωτογραφία”