Πόσες φορές χρησιμοποιείτε κατά μέσο όρο το κάθε ξυραφάκι? Δεν έχω την εμπειρία να καταλάβω αν θέλει αλλαγή- έχω κάνει 6 ξυρίσματα.
Υπάρχει κάποια διαδικασία καθαρισμού που ακολουθείτε μετά το ξύρισμα? Εγώ λύνω την μηχανή και απλά ρίχνω νερό τρίβοντας παράλληλα με το χέρι για να φύγουν τα υπολείμματα από το σαπούνι.
Πόσα ξυρίσματα ανα λάμα;
Εξαρτάται το ξυραφάκι, δεν υπάρχει κάτι standard. Όταν θέλει αλλαγή, το καταλαβαίνω από το ελαφρύ τράβηγμα και την αδυναμία κοπής της λεπίδας σε κάποια σημεία. Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να αγγίξεις τα όρια της λεπίδας...
Λύσιμο, καθάρισμα με ζεστό νερό, σκούπισμα, συναρμολόγηση και ντουλαπάκι. Το ξυραφάκι το περνάω από ζεστό νερό, να φύγουν οι όποιες τρίχες έχουν απομείνει. Μετά το ακουμπάω σε χαρτοπετσέτα, το αναποδογυρίζω( για να στεγνώσει) και μετά πάλι μέσα στη μηχανή.
Λύσιμο, καθάρισμα με ζεστό νερό, σκούπισμα, συναρμολόγηση και ντουλαπάκι. Το ξυραφάκι το περνάω από ζεστό νερό, να φύγουν οι όποιες τρίχες έχουν απομείνει. Μετά το ακουμπάω σε χαρτοπετσέτα, το αναποδογυρίζω( για να στεγνώσει) και μετά πάλι μέσα στη μηχανή.
-
- Νήπιο
- 11
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 33 times
Φίλε Νίκο.
Ένα μικρό,και λίγο κοινό μυστικό.Οι λεπίδες,όχο μόνο εδώ οι ξυριστικές,αλλά και τα μαχαίρια ακόμα(κουζινομάχαιρα κ.α.),στομώνουν με το ζεστό νερό.Για τα ξυραφάκια,ενας λόγος παραπάνω που είναι πιο λεπτοφτιαγμένα ντελικάτα,και που κύριος σκοπός τους είναι να κάνουν όσο περισσότερα ξυρίσματα το καθένα.Προσωπικά,όταν τελειώνω το ξύρισμα,το ξεπλένω με τρεχούμενο νερό,κρύο δηλαδή.Όσο για την αποστείρωση,που είναι στο μυαλό όλων,απλά,ξέρουμε ποιο είναι το δικό μας ξυραφάκι,δηλ.δε θα'πρεπε να ξυριστείς με χρησιμοποιημένο αλλουνού,έστω κι αν είναι ο δίδυμος αδελφός μας.
Ένα μικρό,και λίγο κοινό μυστικό.Οι λεπίδες,όχο μόνο εδώ οι ξυριστικές,αλλά και τα μαχαίρια ακόμα(κουζινομάχαιρα κ.α.),στομώνουν με το ζεστό νερό.Για τα ξυραφάκια,ενας λόγος παραπάνω που είναι πιο λεπτοφτιαγμένα ντελικάτα,και που κύριος σκοπός τους είναι να κάνουν όσο περισσότερα ξυρίσματα το καθένα.Προσωπικά,όταν τελειώνω το ξύρισμα,το ξεπλένω με τρεχούμενο νερό,κρύο δηλαδή.Όσο για την αποστείρωση,που είναι στο μυαλό όλων,απλά,ξέρουμε ποιο είναι το δικό μας ξυραφάκι,δηλ.δε θα'πρεπε να ξυριστείς με χρησιμοποιημένο αλλουνού,έστω κι αν είναι ο δίδυμος αδελφός μας.
Ανδρέας
- Vulcan
- Νήπιο
- 14
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 184 times
Το λύσε/δέσε της μηχανής για να καθαρίσουμε το ξυραφάκι δεν συνιστάται διότι έτσι χάνεται το πάτημα που έχει το ξυραφάκι. Κάθε φορά που ξυριζόμαστε υπάρχει φθορά στο ξυραφάκι η οποία γί εται με βάση το πάτημα που έχει στη μηχανή. Καλό είναι ο τρόπος φθοράς να μην αλλάζει για να μπορεί να μας βγάλει περισσότερα απροβλημάτιστα ξυρίσματα.
Δεν λύνεις/ πλένεις τη μηχανή και αφήνεις το ξυραφάκι όπως ήταν. Εγώ, τουλάχιστον, το αναποδογυρίζω. Π.χ. η ΑSP, έχει και νούμερα σε κάθε πλευρά( 1-2, 3-4).
- natnat
- Λύκειο
- 12
- Has thanked: 2676 times
- Been thanked: 4672 times
Προσωπικά με κρύο πλύσιμο και όχι λύσιμο μηχανής συνέχεια. Λίγο πριν ξυριστώ βουτάω όπως είναι την μηχανή σε 70% οινόπνευμα και μετά από 2 λεπτά ξεκινάω.
Τα ίδια ξυρίσματα βγάζω με την μία πλευρά. Με personna, feather, polsilver μέχρι 6 το πολύ. Ανάλογα και τα γένια.
Τα ίδια ξυρίσματα βγάζω με την μία πλευρά. Με personna, feather, polsilver μέχρι 6 το πολύ. Ανάλογα και τα γένια.
Παναγιώτης
Ηλίαααα! Ριιίχτο!!!
Ηλίαααα! Ριιίχτο!!!
-
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- 11
- Has thanked: 16341 times
- Been thanked: 17335 times
εμενα και οι bic chrome platinum kai oi personna platinum μου δινουν κατα μ.ο. 4-5 ξυρισματα πολυ καλα.καθε ξυρισμα γινεται με 3 περασματα(φορα,διαγωνια,κοντρα).πιστευω οτι αντεχουν πιο πολυ αλλα οπως και να εχει στο 5 ξυρισμα τις αλλαζω.οι υπολοιπες λεπιδες(astra sp,derby,wilkinson sword,bic astor,gillette)μου δινουν max.3 ξυρισματα.οι feather πιστευω οτι δινουν πολλα ξυρισματα αλλα δυστυχως η ευτυχως το δερμα μου δεν τις αντεχει.
- Stefanos
- Καθηγητής Ξυρίσματος
- 15
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 1193 times
- Επικοινωνία:
Αλέξης έγραψε:Πώς αιτιολογείται ότι τα ξυραφάκια στομώνουν με ζεστό νερό αλλά όχι με κρύο? :confused
Εστω με μια καθυστερηση - καλλιο αργα παρα ποτε! Οπως ειχε αναφερει ο Tony καπου αλλου, η αιτια ειναι απλη φυσικη. Επεξηγημενα: Το ζεστο νερο προκαλει διαστολη του μεταλλου. Αυτο το ξερουμε ολοι. Οποτε ειναι πιο ευκολο να μπουνε ατομα νερου στην κοψη της λεπιδας (τα μεταλλα δεν ειναι συμπαγη, με την εννοια οτι ειναι αδιαπεραστα - αν ηταν ετσι, δεν θα υπηρχε και οξειδωση σε βαθος) και πιο συγκεκριμενα στην κοψη. Οταν το μεταλλο επανερχεται στη νορμαλ θερμοκρασια του συστελλεται, και αυτο συμβαινει παντα πριν εξατμιστει το νερο. Με αποτελεσμα, τα ατομα να μην ειναι σε θεση να επανελθουν στην αρχικη θεση τους. Οποτε τα "κενα" που δημιουργουνται, παραμενουν οταν εχει εξατμιστει το νερο, και ετσι "στομωνει" η κοψη της λεπιδας. Αυτος ειναι ο γενικος κανονας. Προσωπικα παντα την ξεπλενω με ζεστο εως καυτο νερο, και μετα καπακι παγωμενο. Το ζεστο νερο καθαριζει την κεφαλη (ειδικα αν ειναι χτενακι, με παγωμενο νερο, ΔΕΝ καθαριζει γρηγορα) και το παγωμενο νερο συστελλει σουμπιτο το μεταλλο στην αρχικη του κατασταση.
Οποτε τι εχουμε? Καθαρη κεφαλη και λεπιδα τζιτζι! :megagrin
Οπως εχω αναφερει αλλου, εχω ξεκινησει ενα project για να μπορεσω να βρω ποσα ξυρισματα ανα λαμα (διαφορες μαρκες, στανταρ συνθηκες) ειναι max εφικτα, πριν πεσει η ποιοτητα του ξυρισματος σε μη αποδεκτα επιπεδα. Θα μπορεσω να το παρουσιασω μολις τα φτυσει η πρωτη λαμα, αν και μαλλον εχει αρκετα ψωμακια να φαει.. χαχα Ειμαι σιγουρος οτι και θα σας αρεσει, αλλα κυριως θα ξαφνιαστειτε, οπως εχω ξαφνιαστει και εγω μεχρι τωρα!
Προσωπικα με βαση τα συμπερασματα που εχω βγαλει μεχρι τωρα, και βασιζομενος και στο projext που κανω, διαφωνω ριζικα. Δεν παιζει ρολο το "πατημα". Η φθορα στην λεπιδα εξαρταται απο την ποιοτητα του μεταλου, το αν χρησιμοποιουμε κεφαλη με μπαρα ασφαλειας ή χτενακι, την (ελλειπη) προετοιμασια των τριχων, την ποιοτητα του software, την θερμοκρασια του νερου - ολα αυτα ναι. Τα "πατηματα" οχι. Ειναι ενας αστικος μυθος του μοντερνου ΠΞ!Vulcan έγραψε:Το λύσε/δέσε της μηχανής για να καθαρίσουμε το ξυραφάκι δεν συνιστάται διότι έτσι χάνεται το πάτημα που έχει το ξυραφάκι. Κάθε φορά που ξυριζόμαστε υπάρχει φθορά στο ξυραφάκι η οποία γί εται με βάση το πάτημα που έχει στη μηχανή. Καλό είναι ο τρόπος φθοράς να μην αλλάζει για να μπορεί να μας βγάλει περισσότερα απροβλημάτιστα ξυρίσματα.
Φιλικα
Στεφος

-
- Νήπιο
- 11
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 33 times
Ωραία τα λες,φίλε Stefanos,με τη διαφορά οτι το πράγμα αυτό(συστολή-διαστολή)συμβαίνει απαράβατα,δηλ.χωρίς εξαίρεση.
Δηλαδίς,δεν υπάρχει περίπτωση να ζεσταθεί το ξυράφι μας(SR),και να μη διασταλεί.
Πάνω σ'αυτό βασίζεται η οξείδωση.
Τώρα... Πως το καταπολεμούμε αυτό,πως το αντιμετωπίζουμε,κι αφορά αυτό,κυρίως τους straightάδες:η αντιμετώπιση,ή μάλλον πρόληψη,είναι ο αφρός που κάνει κάποιος να μην καυτός,να είναι οσο το δυνατόν σε χαμηλή θερμοκρασία(επίφοβο κι επικίνδυνο,σ'ένα σημείο).
Μ'αυτό δεν διαστέλεται τόσο η κόψη(η οποία επαναφέρεται μετά κόπου και χρόνου),και,κατα συνέπεια μειώνεται και η διεισδυτικότητα των ατόμων του νερού.
Απο 'κει και μετά,ας πούμε οτι κάποιος εχει δερματικό πρόβλημα,και δεν μπορεί να ξυριστεί με κρύο αφρό.
Απλά αυτός,θα πρέπει μετά το ξύρισμα να ξεπλένει το ξυράφι του με χλιαρό νερό και μετά,σχολαστικό σκούπισμα.Χλιαρό νερό,,γιατί,δεν συστέλλεται αμέσως το μεταλλό μας,που του δίνει την ευκαιρία να στεγνώσουν πιο καλά τα άτομα του νερού που έχουν διεισδύσει στην αγαπημένη μας λεπίδα.Η αποθήκευση του δε,είναι καλό να είναι όσο το δυνατόν προφυλαγμένο απ'τον αέρα,γιατί πάνω σ'αυτό βασίζεται η οξείδωση.
Να συνοψίσουμε,γιατί σας μπάφιασα λίγο.Όταν ειναι κρύο το νερό το ξυράφι κόβει καλά,σκουριάζει πιο αργά(σε βάθος χρόνου),και κρατάει την αθέρα του περισσότερο.
Όταν είναι ζεστό το νερό,το ξυράφι στομώνει πιο πολύ,θα σκουριάσει πιο γρήγορα(κυλώντας ο χρόνος,όπως είπα λίγο πριν),και χάνει την αθέρα του πιο γρήγορα.
Αυτά τα ολίγα,και συγνώμη για το μεγάλο του κειμένου,Σίγουρα σας κούρασα.
Δηλαδίς,δεν υπάρχει περίπτωση να ζεσταθεί το ξυράφι μας(SR),και να μη διασταλεί.
Πάνω σ'αυτό βασίζεται η οξείδωση.
Τώρα... Πως το καταπολεμούμε αυτό,πως το αντιμετωπίζουμε,κι αφορά αυτό,κυρίως τους straightάδες:η αντιμετώπιση,ή μάλλον πρόληψη,είναι ο αφρός που κάνει κάποιος να μην καυτός,να είναι οσο το δυνατόν σε χαμηλή θερμοκρασία(επίφοβο κι επικίνδυνο,σ'ένα σημείο).
Μ'αυτό δεν διαστέλεται τόσο η κόψη(η οποία επαναφέρεται μετά κόπου και χρόνου),και,κατα συνέπεια μειώνεται και η διεισδυτικότητα των ατόμων του νερού.
Απο 'κει και μετά,ας πούμε οτι κάποιος εχει δερματικό πρόβλημα,και δεν μπορεί να ξυριστεί με κρύο αφρό.
Απλά αυτός,θα πρέπει μετά το ξύρισμα να ξεπλένει το ξυράφι του με χλιαρό νερό και μετά,σχολαστικό σκούπισμα.Χλιαρό νερό,,γιατί,δεν συστέλλεται αμέσως το μεταλλό μας,που του δίνει την ευκαιρία να στεγνώσουν πιο καλά τα άτομα του νερού που έχουν διεισδύσει στην αγαπημένη μας λεπίδα.Η αποθήκευση του δε,είναι καλό να είναι όσο το δυνατόν προφυλαγμένο απ'τον αέρα,γιατί πάνω σ'αυτό βασίζεται η οξείδωση.
Να συνοψίσουμε,γιατί σας μπάφιασα λίγο.Όταν ειναι κρύο το νερό το ξυράφι κόβει καλά,σκουριάζει πιο αργά(σε βάθος χρόνου),και κρατάει την αθέρα του περισσότερο.
Όταν είναι ζεστό το νερό,το ξυράφι στομώνει πιο πολύ,θα σκουριάσει πιο γρήγορα(κυλώντας ο χρόνος,όπως είπα λίγο πριν),και χάνει την αθέρα του πιο γρήγορα.
Αυτά τα ολίγα,και συγνώμη για το μεγάλο του κειμένου,Σίγουρα σας κούρασα.
Ανδρέας