Επειδή έχει αρχίσει να με ενδιαφέρει δειλά δειλά το θέμα, θα ήθελα να πείτε ποιους μύλους άλεσης έχει ο καθένας και έναν μικρό σχολιασμό.
:thnx
Μύλοι άλεσης καφέ
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
- Antonis
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 10615
- Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
- 12
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
- Has thanked: 26767 times
- Been thanked: 26282 times
- nik16v
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1234
- Εγγραφή: 12 Νοέμ 2013, 08:46
- 10
- Has thanked: 8866 times
- Been thanked: 3947 times
- ch2700
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1735
- Εγγραφή: 28 Μάι 2012, 11:24
- 12
- Has thanked: 672 times
- Been thanked: 1639 times
Υποθετω για εσπρεσσο. Αυτον που εχει ο Νικος εχω και εγω. Ειναι αξιοπιστος αλλα μετριος στο κοψιμο με την εννοια οτι δεν ειμαι συγουρος οτι κοβεται σωστα (το πιθανοτερο οχι). Απο οτι παντως εχω καταλαβει, διοτι εχω ασχοληθει παλαιοτερα, εαν δεν θελεις να διαθεσεις πανω απο 100-150 για μυλο καλλιτερος ειναι ο χειροκινητος απο πλευρας ποιοτητος κοψιματος.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
- Antonis
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 10615
- Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
- 12
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
- Has thanked: 26767 times
- Been thanked: 26282 times
Σωτά, παράληψή μου. Για espresso μιλάω. Νομίζω και εγώ ότι ένας χειρόμυλος θα ήταν καλύτερα, καθώς δεν έχω σκοπό να διαθέσω τόσα χρήματα (>50€).
-
- Δημοτικό
- Δημοσιεύσεις: 587
- Εγγραφή: 04 Οκτ 2013, 09:50
- 10
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 895 times
- Επικοινωνία:
Αν ενδιαφέρεσαι για εσπρέσο, είναι μονόδρομος: Μύλος μηχανικός, βαρύς. Ελάχιστος ο Ascaso, περί τα 150 ευρώ. Και μετά ανεβαίνει 250, κλπ.
Χωρίς καλό μύλο, ΔΕΝ πίνεις εσπρέσο στο σπίτι.
Αν φτιάχνεις καφέ σε μπρίκι Μόκα ή φίλτρου, μπορείς και με μύλο χειροκινητο Ηario.
Χωρίς καλό μύλο, ΔΕΝ πίνεις εσπρέσο στο σπίτι.
Αν φτιάχνεις καφέ σε μπρίκι Μόκα ή φίλτρου, μπορείς και με μύλο χειροκινητο Ηario.
He shaved evenly and with care, in silence, seriously. ― James Joyce
- digibill
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1296
- Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
- 10
- Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
- Has thanked: 2206 times
- Been thanked: 2875 times
- Ηλικία: 40
- Επικοινωνία:
Προσυπογράφω το τελευταίο σχόλιο του Νίκου, και προσθέτω επιπλέον πως πολύ αξιόλογος χειροκίνητος μύλος -κατάλληλος και για μηχανή- είναι και ο porlex tall (με πέτρες άλεσης), κατά τη γνώμη μου καλύτερος από τον Ηario.
Αν δεν θες να διαθέσεις πάνω από 150 - 200€, ένας χειροκίνητος σαν τον porlex είναι μονόδρομος. Οι φτηνοί ηλεκτρικοί (Delonghi, izzy κλπ) δεν αλέθουν τον καφέ αλλά τον λιώνουν, δίνοντας ως αποτέλεσμα σκόνη χωρίς έλαια - πίνεις δηλαδή άνοστη λάσπη!
Με τον porlex και καλούς specialty καφέδες (TAF, Tailormade κλπ) ακόμα και στην ταπεινή εσπρεσιέρα μου των 130€ (AEG) πίνω απίστευτους καφέδες, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του νεροπλύματος που σερβίρουν στην πλειοψηφία των καφετεριών...
Αν δεν θες να διαθέσεις πάνω από 150 - 200€, ένας χειροκίνητος σαν τον porlex είναι μονόδρομος. Οι φτηνοί ηλεκτρικοί (Delonghi, izzy κλπ) δεν αλέθουν τον καφέ αλλά τον λιώνουν, δίνοντας ως αποτέλεσμα σκόνη χωρίς έλαια - πίνεις δηλαδή άνοστη λάσπη!
Με τον porlex και καλούς specialty καφέδες (TAF, Tailormade κλπ) ακόμα και στην ταπεινή εσπρεσιέρα μου των 130€ (AEG) πίνω απίστευτους καφέδες, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του νεροπλύματος που σερβίρουν στην πλειοψηφία των καφετεριών...
-
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1437
- Εγγραφή: 23 Ιούλ 2014, 23:22
- 9
- Has thanked: 3820 times
- Been thanked: 4323 times
Βασίλη, για πόσες δόσεις αλέθει καφέ ο χειροκίνητος μύλος σου; Μπορείς να του βάλεις καφέ και για μία μόνο δόση;
Θοδωρής
"Keep your friends close, but your enemies closer" - The Godfather
"Keep your friends close, but your enemies closer" - The Godfather
- digibill
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1296
- Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
- 10
- Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
- Has thanked: 2206 times
- Been thanked: 2875 times
- Ηλικία: 40
- Επικοινωνία:
Χωράει περίπου 40 - 45 γρ κόκων καφέ. Μια συνήθης διπλή δόση εσπρέσο είναι 15 - 18 γρ. (οι μονές δόσεις συνήθως δεν προτιμώνται στις μικρές οικιακές εσπρεσιέρες, γιατί είναι μικρή η ποσότητα καφέ και εξαιρετικά μικρός ο χρόνος εκχύλισης, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις σωστό αποτέλεσμα).
Μπορείς λοιπόν με τον porlex να βγάλει από μία μονή ως και περίπου 2 διπλές δόσεις με ένα άλεσμα.
Τώρα, αν εννοείς αν έχει δοσομετρητή, η απάντηση είναι όχι (κανένας χειροκίνητος δεν έχει απ όσο ξέρω). Βγάζεις τη δόση ζυγίζοντας τους κόκους.
Μπορείς λοιπόν με τον porlex να βγάλει από μία μονή ως και περίπου 2 διπλές δόσεις με ένα άλεσμα.
Τώρα, αν εννοείς αν έχει δοσομετρητή, η απάντηση είναι όχι (κανένας χειροκίνητος δεν έχει απ όσο ξέρω). Βγάζεις τη δόση ζυγίζοντας τους κόκους.
-
- Δημοτικό
- Δημοσιεύσεις: 587
- Εγγραφή: 04 Οκτ 2013, 09:50
- 10
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 895 times
- Επικοινωνία:
Xειροκινητο έχω τον Hario Skerton. Καλό άλεσμα για καφέ φίλτρου και μόκας.
Για εσπρέσο δεν νομίζω ότι τα καταφέρνει. Κι αν ναι, θα είναι πολύ κουραστικό... Δεν έχω δοκιμάσει
Για τους Porlex έχω ακούσει από γνώστες πολύ καλά λόγια.
Πάντως Βασίλη, για εσπρέσο εννοώ πολύ ψιλό άλεσμα, επαγγελματικό, για σπιτική μηχανή με επαγγελματικό portafilter και basket non-pressurized, π.χ. Gaggia Classic, Rancilio Silvia etc.
H AEG που αναφέρεις έχει pressurized φίλτρο-καλαθάκι, που απαιτεί λίγο πιο χοντρο κόψιμο του καφέ, περίπου σαν την μόκα. Εχουν περάσει καμπόσες από τα χέρια μου...
Βεβαίως ο φρεσκοαλεσμένος καφές κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά σε οποιαδήποτε παρασκευή καφέ, και η διαφορά γίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ αν είναι και φρεσκοκαβουρδισμένος και καλής ποιότητας!
Απειρες συμβουλές και γνώσεις μπορείτε να βρείτε στο φόρουμ greekespresso.gr, όπου έχουμε και μερικά κοινά μέλη.
Στο σπίτι για εσπρέσο χρησιμοποιώ έναν επαγγελματικό Mazzer Major, αγορασμένο μεταχειρισμένο (χωρίς την "καμπάνα" στην κορυφή, γιατί δεν χωράει στην κουζίνα!). Θηρίο. Δεν χαλάει ποτέ. Απλώς του αλλάζεις μαχαίρια μια στις τόσες.
Για εσπρέσο δεν νομίζω ότι τα καταφέρνει. Κι αν ναι, θα είναι πολύ κουραστικό... Δεν έχω δοκιμάσει
Για τους Porlex έχω ακούσει από γνώστες πολύ καλά λόγια.
Πάντως Βασίλη, για εσπρέσο εννοώ πολύ ψιλό άλεσμα, επαγγελματικό, για σπιτική μηχανή με επαγγελματικό portafilter και basket non-pressurized, π.χ. Gaggia Classic, Rancilio Silvia etc.
H AEG που αναφέρεις έχει pressurized φίλτρο-καλαθάκι, που απαιτεί λίγο πιο χοντρο κόψιμο του καφέ, περίπου σαν την μόκα. Εχουν περάσει καμπόσες από τα χέρια μου...
Βεβαίως ο φρεσκοαλεσμένος καφές κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά σε οποιαδήποτε παρασκευή καφέ, και η διαφορά γίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ αν είναι και φρεσκοκαβουρδισμένος και καλής ποιότητας!
Απειρες συμβουλές και γνώσεις μπορείτε να βρείτε στο φόρουμ greekespresso.gr, όπου έχουμε και μερικά κοινά μέλη.
Στο σπίτι για εσπρέσο χρησιμοποιώ έναν επαγγελματικό Mazzer Major, αγορασμένο μεταχειρισμένο (χωρίς την "καμπάνα" στην κορυφή, γιατί δεν χωράει στην κουζίνα!). Θηρίο. Δεν χαλάει ποτέ. Απλώς του αλλάζεις μαχαίρια μια στις τόσες.
He shaved evenly and with care, in silence, seriously. ― James Joyce
- digibill
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1296
- Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
- 10
- Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
- Has thanked: 2206 times
- Been thanked: 2875 times
- Ηλικία: 40
- Επικοινωνία: