Η σύζυγος αγόρασε πριν κάποιο καιρό μπρίκι espresso...
Είναι κάποιος που να έχει εμπορεία με αυτά τα διαολεμένα μαραφέτια;
Παρεμπιπτόντως, είναι για έναν καφές, με το ζόρι χωράει 1 ποτήρι.
Κάποια πρόταση για απαλό (όχι πικρό) και γευστικό καφέ;
Πήρα το lavazza
lavazza espresso perfetto symphony qualita oro
Αλλά δεν έχει τόσο πολύ γεύση αλλά πικρίζει αρκετά.
Γενικά στους καφέδες έχω μαύρα μεσάνυχτα.
Ευχαριστώ για την βοήθεια.
Espresso με μπρίκι
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Αυτή η συζήτηση είναι μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
- andreas
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 7408
- Εγγραφή: 20 Ιαν 2009, 15:49
- 15
- Τοποθεσία: Nederlands
- Has thanked: 11324 times
- Been thanked: 10759 times
- Ηλικία: 45
- Επικοινωνία:
ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα
- Bill the butcher
- Γυμνάσιο
- Δημοσιεύσεις: 870
- Εγγραφή: 17 Μαρ 2020, 13:30
- 4
- Has thanked: 7683 times
- Been thanked: 8234 times
Ανδρέα ο καφές είναι μεγάλο κεφάλαιο από μόνου του και θαρρώ ότι αξίζει να μπεις στη διαδικασία του διαβάσματος .
Για τους φίλους του καφέ, η εξερεύνηση των ποικιλιών, οι διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής αλλά και παρασκευής μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι σου κλπ , είναι τόσο απολαυστικοί, όσο και η τελική γευστική εμπειρία.
Ρίξε μια γρήγορη ματιά στις βασικές κατηγορίες μονοποικιλιακων , την προέλευσή, χώρες παραγωγής, οξύτητα, σώμα κλπ.
Βρες έναν κοντινό έμπορο και κάνε τις δοκιμές σου.
Θα πρότεινα να ξεκινήσεις με έναν "ελαφρύ" "σοκολατένιο", από τους πολλούς νοτιοαμερικανικους μονοποικιλιακους κι έναν όξινο αφρικανικό ως αντιδιαστολή , ώστε να δεις τι μπορεί να είναι αυτό που σε ευχάριστει και τι σε απωθεί χονδρικά.
Κάνεις τους αντίστοιχους ιστότοπους "Ευαγγέλιο"( θου Κύριε) και ξεκινάς το ταξίδι.
Από την άλλη αν ψάχνεις απλώς έναν "νόστιμο" καφέ για να πίνεις το πρωινό σου και κουράστηκες μόνο που διάβασες τα παραπάνω, ένα ελαφρύ χαρμάνι μιας επώνυμης ιταλική εταιρείας ίσως να σε καλύψει (supermarket) .
Για τους φίλους του καφέ, η εξερεύνηση των ποικιλιών, οι διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής αλλά και παρασκευής μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι σου κλπ , είναι τόσο απολαυστικοί, όσο και η τελική γευστική εμπειρία.
Ρίξε μια γρήγορη ματιά στις βασικές κατηγορίες μονοποικιλιακων , την προέλευσή, χώρες παραγωγής, οξύτητα, σώμα κλπ.
Βρες έναν κοντινό έμπορο και κάνε τις δοκιμές σου.
Θα πρότεινα να ξεκινήσεις με έναν "ελαφρύ" "σοκολατένιο", από τους πολλούς νοτιοαμερικανικους μονοποικιλιακους κι έναν όξινο αφρικανικό ως αντιδιαστολή , ώστε να δεις τι μπορεί να είναι αυτό που σε ευχάριστει και τι σε απωθεί χονδρικά.
Κάνεις τους αντίστοιχους ιστότοπους "Ευαγγέλιο"( θου Κύριε) και ξεκινάς το ταξίδι.
Από την άλλη αν ψάχνεις απλώς έναν "νόστιμο" καφέ για να πίνεις το πρωινό σου και κουράστηκες μόνο που διάβασες τα παραπάνω, ένα ελαφρύ χαρμάνι μιας επώνυμης ιταλική εταιρείας ίσως να σε καλύψει (supermarket) .
- maetsos
- Νήπιο
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: 19 Ιούλ 2020, 00:11
- 3
- Τοποθεσία: Βανκούβερ
- Has thanked: 3669 times
- Been thanked: 2119 times
Αυτές οι μηχανές, machinetta ή και moka express (απο εκεί και το όνομα Moka της Yaqi), έχουν το μειονέκτημα ότι πάντα θα είναι λίγο πιο πικρός ο καφές. Αυτό γιατί το χαρμάνι ζεσταίνεται πριν περάσει το νερό και αυτό λένε δίνει λίγη πίκρα παραπάνω.
Για την τιμή του όμως και την ευκολία, μιας και μπορείς και σε ταξίδι π.χ. να το πάρεις, πιστεύω αξίζει τα λεφτά του.
Δεν έχεις και πολλές οικονομικές επιλογές για καφέ με πίεση, φτάνει λένε τα 2 bar. Άσε που παίρνεις κι ένα έργο τέχνης, έχει γίνει έκθεμα στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νές Υόρκης!
Άλλοι βάζουν τη φωτιά στο φουλ δυνατό, άλλοι μέτριο. Εγώ το βάζω κάπου ενδιάμεσα. Εκεί που στα 7-10 λεπτα να είναι έτοιμος. Αν ισχύει αυτό που λένε για την πικρά και το ζεσταμένο χαρμάνι, τότε ισώς το προτιμήσεις σε πολύ δυνατή φωτιά, για να μην προλάβει να ζεσταθεί για πολλή ώρα. Θα κάνεις και τις δοκιμές σου, να δεις τι σας αρέσει.
Καλό είναι να ελέγχεις και ότι η βαλβίδα μπορεί να κινείται ελεύθερα, αν μπορείς να την τσιμπήσεις με τα δάχτυλα.
Έχει και στο youtube πολύ πράμα να δεις για αρχή.
Άντε καλούς καφέδες! (ψήθηκα κι εγώ, πάω να κάνω κανά ντικάφ!)
Για την τιμή του όμως και την ευκολία, μιας και μπορείς και σε ταξίδι π.χ. να το πάρεις, πιστεύω αξίζει τα λεφτά του.
Δεν έχεις και πολλές οικονομικές επιλογές για καφέ με πίεση, φτάνει λένε τα 2 bar. Άσε που παίρνεις κι ένα έργο τέχνης, έχει γίνει έκθεμα στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νές Υόρκης!
Άλλοι βάζουν τη φωτιά στο φουλ δυνατό, άλλοι μέτριο. Εγώ το βάζω κάπου ενδιάμεσα. Εκεί που στα 7-10 λεπτα να είναι έτοιμος. Αν ισχύει αυτό που λένε για την πικρά και το ζεσταμένο χαρμάνι, τότε ισώς το προτιμήσεις σε πολύ δυνατή φωτιά, για να μην προλάβει να ζεσταθεί για πολλή ώρα. Θα κάνεις και τις δοκιμές σου, να δεις τι σας αρέσει.
Καλό είναι να ελέγχεις και ότι η βαλβίδα μπορεί να κινείται ελεύθερα, αν μπορείς να την τσιμπήσεις με τα δάχτυλα.
Έχει και στο youtube πολύ πράμα να δεις για αρχή.
Άντε καλούς καφέδες! (ψήθηκα κι εγώ, πάω να κάνω κανά ντικάφ!)
Δημήτρης
- Algebar
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1741
- Εγγραφή: 25 Οκτ 2020, 20:03
- 3
- Τοποθεσία: Παλλήνη
- Has thanked: 13789 times
- Been thanked: 14781 times
- Ηλικία: 54
Δεν ξέρω από moka pot αλλά σε κανονική μηχανή espresso και aeropress που έχω φτιάξει η πίκρα είναι συνάρτηση θερμοκρασίας και χρόνου εκχύλισης (όσο μεγαλώνουν πιο πικρός) και ψησίματος καφέ ( πιο σκούρος πιο πικρός).
Νομίζω ότι καλό θα ήταν να δοκίμαζες από καφεκοπτείο κάτι φρεσκοκομμένο medium roast και να τον φτιάξεις σε μέτρια φωτιά. Από εμπορικούς καφέδες ο illy είναι πολύ καλός.
Επίσης είχα δει στο coffee island ένα βίντεο που νομίζω ότι δίνει σωστές οδηγίες αν και όπως είπα δεν είχα ποτέ mokapot
Νομίζω ότι καλό θα ήταν να δοκίμαζες από καφεκοπτείο κάτι φρεσκοκομμένο medium roast και να τον φτιάξεις σε μέτρια φωτιά. Από εμπορικούς καφέδες ο illy είναι πολύ καλός.
Επίσης είχα δει στο coffee island ένα βίντεο που νομίζω ότι δίνει σωστές οδηγίες αν και όπως είπα δεν είχα ποτέ mokapot
Γιάννης
-
- Νήπιο
- Δημοσιεύσεις: 217
- Εγγραφή: 24 Οκτ 2013, 23:05
- 10
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
- Has thanked: 3392 times
- Been thanked: 2120 times
- Ηλικία: 45
-
- Νήπιο
- Δημοσιεύσεις: 107
- Εγγραφή: 02 Ιαν 2014, 18:10
- 10
- Has thanked: 269 times
- Been thanked: 29 times
- Ηλικία: 42
Πριν απο κανα χρόνο περίπου,μου χάλασε η κανονική μηχανή εσπρέσσο.Απο τότε και μετά πήρα ενα τέτοιο μπρίκι.Δε φτάνει τη ποιότητα και τη γεύση της μηχανής της κανονικής,αλλά είναι καλή λύση.Τα πιο καλά μπρίκια ειν' τα inox,όχι τα αλουμινίου.Δίνουν λίγο καλύτερη γεύση.
Ανδρέας
- yiannischris
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- Δημοσιεύσεις: 5371
- Εγγραφή: 22 Μαρ 2013, 09:22
- 11
- Τοποθεσία: Patras
- Has thanked: 8965 times
- Been thanked: 17780 times
- Ηλικία: 58
Τέτοιες χρησιμοποιούσαμε φοιτητές στήν Ιταλία, μετά από καιρό ο καφές έπαιρνε την μυρωδιά τού αλουμινίου.
Η θεία μου, Ιταλίδα μού εξήγησε τότε. Κάθε καλοκαίρι πού ερχόταν Ελλάδα αγόραζε καινούρια καφετιέρα, άν μείνει χωρίς χρήση χαλάει καί δέν πλένεται ποτέ μέ σαπούνι, παίρνει μυρωδιά ο καφές. Είναι μία φθηνή λύση, τότε φυσικά όλα τά σπίτια στήν Ιταλία αυτές χρησιμοπούσαν, αργότερα έβγαλαν ανοξείδωτες, καλύτερη γεύση αλλά καμμία σχέση μέ τήν γεύση τού καφέ από μηχανή, ότι καφέ καί να χρησιμοποιήσεις !!
Η θεία μου, Ιταλίδα μού εξήγησε τότε. Κάθε καλοκαίρι πού ερχόταν Ελλάδα αγόραζε καινούρια καφετιέρα, άν μείνει χωρίς χρήση χαλάει καί δέν πλένεται ποτέ μέ σαπούνι, παίρνει μυρωδιά ο καφές. Είναι μία φθηνή λύση, τότε φυσικά όλα τά σπίτια στήν Ιταλία αυτές χρησιμοπούσαν, αργότερα έβγαλαν ανοξείδωτες, καλύτερη γεύση αλλά καμμία σχέση μέ τήν γεύση τού καφέ από μηχανή, ότι καφέ καί να χρησιμοποιήσεις !!
Γιάννης
- Tzimisce
- Εξειδίκευση
- Δημοσιεύσεις: 2729
- Εγγραφή: 08 Δεκ 2017, 13:42
- 6
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Has thanked: 8223 times
- Been thanked: 10088 times
- Ηλικία: 52
- Επικοινωνία:
Τον Lavazza Oro δεν τον άντεξα...
Προτιμώ τον Lavazza Tierra selections.
Τελευταία δοκίμασα τον Covim Orocrema. Πολύ ωραίος καφές, πολύ σοκολατένιος και κάπου στα 11€ το κιλό.
Όταν άνοιξα τη συσκευασία νόμιζα ότι έκαναν λάθος και μου έστειλαν σοκολάτα!
Πάντως την μεγάλη διαφορά θα την δεις με έναν μύλο. Για τη brika παίζει ακόμη και ο φτηνός της Delonghi (κάπου στα 40€) αλλά αξίζει 100% τα λεφτά που θα δώσεις.
Προτιμώ τον Lavazza Tierra selections.
Τελευταία δοκίμασα τον Covim Orocrema. Πολύ ωραίος καφές, πολύ σοκολατένιος και κάπου στα 11€ το κιλό.
Όταν άνοιξα τη συσκευασία νόμιζα ότι έκαναν λάθος και μου έστειλαν σοκολάτα!
Πάντως την μεγάλη διαφορά θα την δεις με έναν μύλο. Για τη brika παίζει ακόμη και ο φτηνός της Delonghi (κάπου στα 40€) αλλά αξίζει 100% τα λεφτά που θα δώσεις.
Μιχάλης
- Algebar
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1741
- Εγγραφή: 25 Οκτ 2020, 20:03
- 3
- Τοποθεσία: Παλλήνη
- Has thanked: 13789 times
- Been thanked: 14781 times
- Ηλικία: 54
+1 για το μύλο αλλά ο φθηνός της Delonghi αν δεν κάνω λάθος είναι με λεπίδες (blades) και όχι με μαχαίρια (burrs) με αποτέλεσμα πολύ ανομοιόμορφη άλεση, σε εισαγωγικούς μύλους προτείνεται συνήθως ο Graef CM702 γύρω στο 80άρι.
Επίσης αν έχεις μύλο αξίζει δοκιμής κάποιος φρεσκοκαβουρδισμένος καφές από τοπικό roaster π.χ. από ΜΟΚΚΑ που αναφέρθηκε πιο πάνω αλλά σίγουρα θα είναι ακριβότερος από 11/κιλό.
Επίσης αν έχεις μύλο αξίζει δοκιμής κάποιος φρεσκοκαβουρδισμένος καφές από τοπικό roaster π.χ. από ΜΟΚΚΑ που αναφέρθηκε πιο πάνω αλλά σίγουρα θα είναι ακριβότερος από 11/κιλό.
Γιάννης
- Tzimisce
- Εξειδίκευση
- Δημοσιεύσεις: 2729
- Εγγραφή: 08 Δεκ 2017, 13:42
- 6
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Has thanked: 8223 times
- Been thanked: 10088 times
- Ηλικία: 52
- Επικοινωνία:
O kg79 είναι με burrs.
Εκεί που είναι ο Ανδρέας δεν είναι και τόσο "τοπικός" roaster ο Mokka.
Εκεί που είναι ο Ανδρέας δεν είναι και τόσο "τοπικός" roaster ο Mokka.
Μιχάλης