Ηλίας έγραψε:
Aνδρέα, έχεις ένα κατοπτρικό-νευτώνειο πάνω σε ισημερινή βάση τηλεσκόπιο. Πιθανόν το 130/900. Με λίγη υπομονή Θα μπορέσεις να διακρίνεις αρκετους γαλαξιες και νεφελωματα, είναι μιά καλή επιλογή για κάποιον που ξεκινά τώρα, πόσο μάλιστα αν είναι και δώρο..και με τη προσθήκη αστροστάτη να κάνεις και φωτογραφήσεις.
Το απόκτημά μου...
20150218_131406_Goudenregenstraat.jpg
Τι είναι ο αστροστάτης;;;
Ηλίας έγραψε:
Όποτε μπορείς γράψε αν το πήρες μαζί με κάτι έξτρα όπως φίλτρα ( ηλίου, σελήνης, φωτορύπανσης ) αλλά και προσοφθάλμιους φακούς ή/και Barlow .
Αυτά είναι τα έξτρα που πήρα μαζί με το τηλεσκόπιο.
20150218_131547_Goudenregenstraat.jpg
Το πάνω οριζόντιο είναι αντάπτορας για φωτογραφική μηχανή.
Βλέπω ένα Barlow (ότι και να είναι αυτό...)
Φίλτρο/α δεν έχω βρει
Ηλίας έγραψε:
Να ξέρεις απο το τηλεσκόπιο δε μπορείς να διακρίνεις χρώματα ! Εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις μή περιμένεις να δείς κάτι όπως οι αστροφωτογραφίες της NASA. Στο γράφω αυτό γιατί ανέφερες πως θα ήθελες να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών. Δε ξέρω πόσο ετών είναι αλλά υπάρχει η μικρή πιθανότητα να ψιλοβαρεθούν ( sorry ) και να προτιμήσουν να κοιτούν τον έναστρο ουρανό απλά δια γυμνού οφθαλμού. Ξεκίνα μαθαίνοντας τον και αν μπορείς να τους τον περιγράφεις. Έχεις πολύ χρόνο. Κάθε νύχτα τα αστέρια θα είναι στο ίδιο σημείο ( Ποιητική αδεία. Βασικά ένα αστέρι θα είναι στο ίδιο " ακριβώς "σημείο μετά απο ένα χρόνο ).
Πως βάζουν τα χρώματα δηλαδή;
Φαντάζομαι πως έχεις δίκιο για τα παιδιά. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. :megagrin
Ηλίας έγραψε:
Τα Skywatcher είναι κινέζικα . Eδώ βάζω μιά άνω τελεία. Πολλά πράγματα πλέον φτιάχνονται στη Κίνα, ( πάααρα πολλά ) κάποιοι κατασκευαστές πολύ ακριβότερων τηλεσκοπίων φτιάχνουν τους φακούς τους στη Κίνα. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις εσύ είναι η βάση γιατί για το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είχαν ακουστεί τα καλύτερα λόγια. Σαν ερασιτέχνη αστρονόμο όμως θα σε καλύψει. Αυτό μη σε ανησυχεί.
20150218_131649_Goudenregenstraat.jpg
Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο! :hystericalbs1
Ηλίας έγραψε:
Το τηλεσκοπιό σου ( αν είναι το 130/900 ) έχει δυνατότητα μέγιστης μεγένθυσης χωρίς απώλειες 260χ. ( 130 χ 2 )
Πρόσεξε όμως γιατί ο ο λόγος της μεγένθυνσης είναι αντιστρόφως ανάλογος του οπτικού πεδίου και της φωτεινότητας.
Δες την παραπάνω φωτογραφία.
Ηλίας έγραψε:
Πρίν ξεκινήσεις θα πρέπει να έχει γίνει η πολική ευθυγράμμιση . Έχει γίνει ?
Επίσης πρέπει να γίνει η ευθυγράμμιση του σκοπεύτρου με το τηλεσκόπιο.
20150218_131437_Goudenregenstraat.jpg
Έχω κάνει για το σκόπευτρο, νομίζω δηλαδή. (έχει μια κόκκινη κουκκίδα όταν το ανάβεις, υποτίθεται βοηθάει)
Αλλά δεν έχω κάνει την πολική ευθυγράμμιση. φαντάζομαι είναι κάπως πιο δύσκολη.
Είναι και οι απορίες που έχω.
Πως κάνω την ευθυγράμμιση;
Άντε και κάνω την ευθυγράμμιση, στο σπίτι μου όπως είναι τώρα αν βγω έξω δεν θα πρέπει να ξανακάνω ευθυγράμμιση;
Ηλίας έγραψε:
Ανδρέα τον ουρανό τον παρατηρούμε απο το σκόπευτρο του τηλεσκοπίου. Ο δικός σου είναι 5χ24 ( μεγενθύνει 5χ ), μέτριος σε απόδοση / αλλά φθηνός
όμως η χρήση του είναι αναγκαία αν σκεφτείς αυτό που σου έγραψα παραπάνω για την μεγένθυση. Μεγάλη μεγένθυση = μικρό οπτικό πεδίο .
Δεν ήξερα ότι κάνει μεγέθυνση...
Ηλίας έγραψε:
Όταν ξεκινήσεις τη παρατήρηση κάνε τα εξής. Προσάρμοσε τα μάτια σου στο σκοτάδι ( χρειάζονται περίπου 20' ) και άφησε το τηλεσκόπιο να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η αλλαγή απο τη ζέστη μέσα στο σπίτι στο κρύο εκτός θα προκαλέσει παραμορφώσεις στην αρχή.
και τέλος πάρε μαζί σου ένα κόκκινο φακό. Θα σου επιτρέψει να διαβάσεις τους ουράνιους χάρτες στο σκοτάδι.
Και εδώ έχω απορίες. Πρέπει να βγω στον κήπο/αυλή του σπιτιού μου;
Εντός του σπιτιού (πίσω από το παράθυρο δηλαδή) δεν θα μπορέσω να δω κάτι;
Ουράνιο χάρτη δεν έχω ακόμα... :bigeek (ούτε κόκκινο φακό! :dash )
Ηλίας έγραψε:
Είναι πολλά ακόμα αυτά που θέλω να σου γράψω. Το αφήνω για κάποια άλλη στιγμή. Νομίζω πως θα σε κουράσω ή και θα σε μπερδέψω. Αν έχεις κάποια απορία κάπου εδώ θα με βρείς.
Δεν κουράζεις καθόλου, εσύ μάλλον θα κουραστείς/έχεις κουραστεί.
Όλα αυτά δεν γράφονται εύκολα και για αυτό σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! :thnx
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.