Προστασια Σαπουνιου

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Has thanked: 3617 times
Been thanked: 5359 times
Επικοινωνία:

Τι εννοουμε οταν λεμε οτι το ταδε σαπουνι παρεχει προστασια?
Ή δεν μου εχει τυχει σαπουνι που δεν παρεχει προστασια, ή ολα τα σαπουνια μου, παρεχουν προστασια και δεν εχω καταλαβει τη διαφορα?
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
kikos7
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
10
Has thanked: 7181 times
Been thanked: 6589 times

Σπύρο εγώ θεωρώ ως υψηλή προστασία ενός σαπουνιού όταν έχω ένα ξύρισμα ελεύθερο από ερεθισμούς και κοψίματα. Οι κυρίες ιδιότητες ενός σαπουνιού που θα του δώσουν υψηλή προστασία είναι:
1) η ολισθηροτητα που έχει, να γλυστρά, να τρέχει το ξυραφάκι ή μαχαίρι γιατί αν σκαλώσει και πιέσεις θα κοπείς
2) Το λεπτό φιλμ αφρού-μαξιλάρι, (cushioning το λένε στο χωριό μου) που μένει στην επιδερμίδα κατά το πέρασμα της λεπίδας για να την προστατέψει.
Αν τα ξυρίσματα σου είναι άψογα χωρίς τον παραμικρό ερεθισμό, ναι όλα τα σαπούνια σου έχουν μεγάλη προστασία. Φυσικά όπως όλα στο χόμπι μας και εδώ τα πάντα είναι υποκειμενικά, αφού το αποτέλεσμα ενός ξυρίσματος δεν εξαρτάται μόνο από το σαπούνι, αλλά και από την μηχανή, την λεπίδα και κυρίως τον χρήστη. Δώσε πχ Edwin Jagger DE 89 με Feather και σαπούνι παπουτσανης γλυκερίνη σε έμπειρο και θα ξυριστεί άψογα. Δώσε τα ίδια σε νέο εισερχόμενο και θα βγει με 50 κοψίματα.
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Has thanked: 3617 times
Been thanked: 5359 times
Επικοινωνία:

kikos7 έγραψε: 04 Ιαν 2025, 16:02 ... το αποτέλεσμα ενός ξυρίσματος δεν εξαρτάται μόνο από το σαπούνι, αλλά και από την μηχανή, την λεπίδα και κυρίως τον χρήστη.
Εδώ είναι το θέμα.
Πολλές φορές βγαίνουν λάθος συμπεράσματα για ένα σαπούνι λόγω άλλων παραγόντων όπως οι παραπάνω.
Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει να τον προστατέψει το σαπούνι από μια κακή λεπίδα, μηχανή ή την κακή τεχνική του (ή και την ατυχία καμιά φορά πχ σε κάποια βιαστική κινηση).

Να προσθέσω κι ένα σημαντικό όπως κατάλαβα στην πορεία μου παράγοντα, την κατάσταση του δέρματος μας πριν το ξύρισμα.
Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν μας προστάτεψε ένα σαπούνι, ή μια λεπίδα ή μια μηχανή δεν ήταν καλή, αν μας έκοψε ή μας ερέθισε ένα δέρμα που ήταν ήδη ερεθισμένο.
Τι περιμέναμε; Να το γιατρέψει το ξύρισμα;

Το θέμα λοιπόν είναι ένα σαπούνι που δοκιμάζεται σε ένα υγιές δέρμα, με μια μηχανή και μια λεπίδα δοκιμασμένη, από ένα χρήστη που ξέρει τι κάνει, να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από το πουθενά.
(Βέβαια πρέπει να εξαιρεθεί η μεμονωμένη περίπτωση της αλλεργίας που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα συστατικό).

Από εκεί και πέρα, να μας δίνει ευχαρίστηση κατά τη διαδικασία με τη γλύστρα του, τη υφή του και το άρωμα του.
Όπως και να μας αφήνει ευχάριστη αίσθηση στο δέρμα όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μετά το ξύρισμα.
Αν είναι και εύκολο στο lathering, είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα ακόμα.
Σπύρος Δέλτα.
Άβαταρ μέλους
babkoug
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
9
Has thanked: 11403 times
Been thanked: 15032 times

Τι θεωρώ εγώ... Ο αφρός ανάλογα πόσο πυκνός-στεγνός είναι τόσο περισσότερο προστατεύει από ερεθισμούς ακόμα κ από μικροκοψίματα, εφόσον δημιουργεί μία προστατευτική στρώση ανάμεσα στο ξυράφι και το δέρμα. Παράλληλα όμως θέλουμε να είναι υδαρής κ αραιός ώστε βα έχει γλίστρα κ ρεζίντουαλ, προκειμένου να γλιστρά η μηχανή και να μην μπουκώνει από το σύμπλεγμα γενιών και αφρού. Για μένα το ζητούμενο είναι να έχω έναν σχετικά πυκνό σε δομή αφρό για να έχω προστασία, αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο στεγνό ώστε να μη γλιστρά ή να μπουκώνει μηχανή+λεπίδα. Υπάρχουν σαπούνια πού ικανοποιούν αυτό το ισοζύγιο με καλύτερο τρόπο. Αυτό 🤔.
Μπάμπης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος”