Πόσα ξυρίσματα ανά λεπίδα ,τελικά ;

Άβαταρ μέλους
NYC1920
Λύκειο
Λύκειο
6
Has thanked: 11742 times
Been thanked: 9447 times

Ως πρόλογο του παρόντος νήματος θα παραθέσω μια παμπάλαιη διαφήμιση της Gillette.
Προσέξτε τι αναγράφει πλησίον της εικόνας της λεπίδας,κάτω δεξιά
αυτής.

Εικόνα

Και προσέξτε: η διαφήμιση αφορά παμπάλαιες λεπίδες,με κατώτερα και με ποιο ανομοιογενή κρυστάλλωση κράματα χάλυβα από τα σύγχρονα ανοξείδωτα !
Τελικά ποιο σοφότερο ;

Μία χρήση και πέταμα ,δυο-τρία ξυρίσματα και δρόμο,πέντε-έξι μέχρι τα
πρώτα σημάδια κόπωσης ή απίστευτο ξεζούμισμα των δέκα και άνω ξυρισμάτων ;

Επίσης να σας επισημάνω πως τα φθοριούχα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες λεπίδες για προστασία των κόψεων έναντι της οξείδωσης αποκολλούνται έως και 99,9% με το πρώτο ξύρισμα.Δυστυχώς ,αποτελούν "παντοτινά πολυμερή" ( "forever plastics" / PFAS )και έχουν ήδη ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις του θυρεοειδή αδένα ,καθώς επίσης για βλάβες στο ήπαρ
( google PFAS για περισσότερες πληροφορίες ) .

Προσωπικά χρησιμοποιώ την όποια λεπίδα ,μέχρι να εμφανίσει σημάδια
"κόπωσης" ,δηλαδή μέχρι η συσσώρευση των μίκρο-θραύσεων στις αιχμές της λεπίδας να έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ,που το επόμενο ξύρισμα δεν θα είναι
ευχάριστο ( η λεπίδα θα "σκαλώνει",θα "τραβά" τα γένια αντί να τα κόβει άνετα,κτλ ) .
Θεωρώ επίσης πως η πρώτη χρήση -αφορά τις
περισσότερες αν όχι όλες- δεν είναι και η καλύτερη,λόγω της πολυμερούς επικάλυψης και την "φρέσκοτροχισμένη" ( μη στιλπνή ) επιφάνεια του μετάλλου .
Αριθμός δεδομένος δεν υπάρχει. Έχω πετάξει λεπίδα στο τρίτο ή τέταρτο ξύρισμα
και μια -δυο φορές έχω φτάσει τα δεκατρία-δεκατέσσερα ξυρίσματα .
Σίγουρα,κάποιες λεπίδες δείχνουν ανώτερη ανθεκτικότητα από τις άλλες,
αλλά και με αυτές έχει τύχει να βγουν δύο ή τρία μόνο ξυρίσματα .

Σαν μέσο όρο θα έλεγα πως γενικά βγαίνουν περίπου πέντε (5) αξιοπρεπέστατα ξυρίσματα από έκαστη λεπίδα και αυτόν τον αριθμό έχω "θεσπίσει" ως ελάχιστο ,
τουλάχιστον για αυτές που θεωρώ ως ποιοτικές λεπίδες.

Βέβαια,καλή και η διαφήμιση και
άγια όσα υποστηρίζει ,αλλά η πραγματικότητα
είναι και η αλήθεια :

(1927 survey conducted by the American Advertising Agency- Batten, Barton, Durstine & Osborn)
" In practice, of course, few shavers sought to husband their blades to the last dim vestiges of keenness, and BBD&O’s 1927 survey showed that the average American - who shaved, by the way, 4.4 times a week - was able to squeeze out 8.5 shaves per blade. The number of shaves reported most frequently by the survey subjects, however, was three, considerably more gratifying from a sales standpoint."

Προστέθηκε μετά από 28 λεπτά 36 δευτερόλεπτα:
Να σημειώσω πως εξαίρεση αποτελούν η ιαπωνικές Feather HI-Stainless ,που ενώ
έχουν εξαιρετικά λεπτή επίστρωση PTFE και εξαιρετικά στιλπνές επιφάνειες στις
κόψεις τους ,πιθανώς η θερμική κατεργασία σκλήρυνσης ,αλλά και το γεγονός πως
είναι τροχισμένες σε τρεις διαφορετικές γωνίες ( three-beveled ) τις καθιστούν εξαιρετικά κοφτερές και "απαλές" σχεδόν από την πρώτη χρήση τους,
αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητες στο φαινόμενο των μίκρο-θραύσεων ( chipping ) .
Σπάνια να αντέξουν πάνω από δύο-τρεις χρήσεις.
Άβαταρ μέλους
qsplan
Λύκειο
Λύκειο
3
Has thanked: 9623 times
Been thanked: 7758 times

Προσωπικά, δεύτερη χρήση δεν υπάρχει σε μένα... Ξύρισμα, συνήθως 4 χέρια και πέταμα...

Εξαίρεση ίσως υπάρξει στις Ice Temperes λεπίδες, αν και δυο που χρησιμοποίησα μέχρι τώρα κι αυτές πετάχτηκαν μετα την πρώτη χρήση...

Εξαίρεση, οι My Blades που κράτησαν ένα χέρι...
:ty .'. Κώστας .'. ένας vintage έφηβος :thankyou

Heck, Bay Rum was invented to refresh sailors who were pirating ‘round the Caribbean; if that’s not a group that knows how to beat the heat, I’m not sure who is.
Άβαταρ μέλους
DAK
Δημοτικό
Δημοτικό
8
Has thanked: 235 times
Been thanked: 567 times

3 ξυρισματα με δυο περασματα κ γεια σας! Εχω τοσες πολλες λεπιδες που αποκλειεται να τις τελειωσω εν ζωη!!Κληρονομια στους απογονους θα γινουν!
YOU 'LL NEVER WALK ALONE!!
Άβαταρ μέλους
Algebar
Λύκειο
Λύκειο
4
Has thanked: 17172 times
Been thanked: 18881 times

Έχω πολύ σκληρά και πυκνά γένια και συνήθως στο τρίτο ξύρισμα αρχίζει το τράβηγμα, 100% στις Feather και αρκετά συχνά στις υπόλοιπες οπότε μένω στα δύο ξυρίσματα, ένα που βγαίνει από το κουτάκι και ένα που πετιέται.
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
foxtrot
Συντονιστής
Συντονιστής
10
Has thanked: 31170 times
Been thanked: 32663 times

Προσωπικά και γω είμαι στο ξύρισμα (πάντα 3 περάσματα) και πέταμα, λόγω μεγάλου stock που έχω κάνει.

Εξαίρεση οι Kai, που τις έχω φτάσει στα 10 ξυρίσματα και οι Polsilver super iridium (οι παλιές) στα 7, χωρίς σημάδια κόπωσης.
Και στις δύο περιπτώσεις, τις πέταξα επειδή είχα βαρεθεί να τις βλέπω :d

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες που θα άντεχαν πάνω από 2 με 3 ξυρίσματα...
Γιάννης
aenaos15
Νήπιο
Νήπιο
1
Has thanked: 1221 times
Been thanked: 314 times

Μέχρι 3 ξυρίσματα και μετά αλλαγή.
Νίκος
Άβαταρ μέλους
babkoug
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
9
Has thanked: 11390 times
Been thanked: 15030 times

Όσο πάει, αλλά ποτέ πάνω από 5 νομίζω. Πάντως με πολλές μάρκες βγάζω 4-5 καλά ξυρίσματα. Μπορεί να βγάζουν κ παραπάνω αλλά πλέον τις πετάω όταν περάσω αυτό το όριο. Υπόψη πως εχω αρκετά σκληρά κ πυκνά γένια. Τόσο που δεν υπάρχει περίπτωση να μη νιώθω στην κόντρα αυτό που λέμε τράβηγμα στην περιοχή κάτω από το πηγούνι, αν δεν έχουν προηγηθεί δύο wtg.
Μπάμπης
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
13
Has thanked: 29357 times
Been thanked: 29497 times

Και εγώ στα 2 ξυρίσματα (από 2,5 περάσματα το κάθε ξύρισμα) την αλλάζω. Εξαίρεση στο ξύρισμα κεφαλής που καταπονείται περισσότερο, ξύρισμα και γεια σας. Η ζωή είναι μικρή και η μούρη μας πολύτιμη για να κάνουμε οικονομία στις λεπίδες!
Gian_Arg
Δημοτικό
Δημοτικό
1
Has thanked: 4439 times
Been thanked: 2507 times
It’s my birthday

Νομίζω πως δεν έχω υπερβεί τα 4 ξυρίσματα! Συνήθως είμαι στα 3 ξυρίσματα των τριών περασμάτων! Υπάρχουν και λεπίδες που δείχνουν την κόπωση τους νωρίτερα στο πρόσωπο μου! Πάντως δεν μου πάει η καρδιά να πετάξω λεπίδα από το πρώτο ξύρισμα ενώ ξέρω πως κάποιες λεπίδες στο δεύτερο αποδίδουν καλύτερα!
Άβαταρ μέλους
Spyros Delta
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
1
Has thanked: 3610 times
Been thanked: 5336 times
Επικοινωνία:

Από 2 έως 4 συνήθως, αν και φαίνεται στις περισσότερες λεπίδες ότι θα έβγαζαν περισσότερα ξυρίσματα.
Οι Lab Blue που χρησιμοποιώ τώρα, βγάζουν άνετα 4-5 (με 2-3 περάσματα το καθένα).
Δεν τις ζορίζω παραπάνω.

ΥΓ τις γυρίζω και πλευρές σε κάθε ξύρισμα.
Σπύρος Δέλτα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “To ξυραφάκι”