Extra hollow vs full hollow

Άβαταρ μέλους
Sotiris_A
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 158
Εγγραφή: 15 Οκτ 2020, 16:30
3
Has thanked: 2774 times
Been thanked: 1935 times

Το μικρόβιο ξαναχτύπησε και σκέφτομαι να αποκτήσω άλλο ένα ξυράφι, αλλά αυτήν τη φορά να πάω σε διαφορετικό μέγεθος ή/και grind σε σχέση με τα 6/8 full hollow που έχω. Έως τώρα στράφηκα προς τα τελευταία, διότι συνίστανται για αρχάριους, αλλά και κάνοντας μία προβολή από την εμπειρία μου με μηχανές ασφαλείας. Στις τελευταίες προτιμώ να μην κρατούν τη λεπίδα με άκαμπτο τρόπο, π.χ. αγαπημένη μου μηχανή είναι η Progress και άρα σκέφτηκα πως και τα πιο άκαμπτα ξυράφια, half ή quarter hollow, δε θα με βόλευαν. Σωστό ή λάθος δεν ξέρω, αλλά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την επιλογή μου ως τώρα.

Η ερώτηση είναι αν βρίσκετε διαφορά σε ένα extra hollow σε σχέση με τα full hollow και αν θα προτείνατε κάποιο ξυράφι. Εγώ κοιτούσα το Dovo Prima Klang το οποίο είναι 5/8 και θα ήθελα τη γνώμη και τις προτάσεις σας. Ευχαριστώ!
Σωτήρης
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2011, 11:57
12
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times
Ηλικία: 66

Εγω προσωπικα μεταξυ extra hollow και full hollow δεν βρισκω καμια διαφορα.
Ισως λιγο στον ηχο, αλλα και παλι...
Θεωρω οτι μεχρι τα 1/2 διαμορφωσης ολα πανω κατω αφηνουν την ιδια αισθηση αντε με καποιες διαφορες στον ηχο μικροτερες ή μεγαλυτερες, που δεν ειναι βεβαιο οτι προερχονται απ την διαμορφωση αλλα και απ την κατεργασια, το μεταλλο, την σκληρυνση, οποτε αντε βγαλε ακρη!

Καποιο λαθος κανεις! Δεν νομιζω οτι υπαρχει ξυραφι που ως διαμορφωση να συνισταται σε αρχαριους ή οχι.
Τις ιδιες ευκολιες ή δυσκολιες θα αντιμετωπισουν ειτε ειναι extra full hollow ειτε ειναι wedge και το ιδιο τελικο αποτελεσμα στο ξυρισμα. Σαφως η αισθηση ειναι διαφορετικη, αλλα αυτο δεν παιζει ρολο στην ευκολια ή την δυσκολια ξυρισματος (Η μονη ισως προτροπη ειναι στο μεγεθος 5/8, αλλα εγω πιστευω οτι μια χαρα ειναι και το 6/8 για καποιον που πρωτοξεκιναει)
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
vsmirnios
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 854
Εγγραφή: 05 Ιαν 2016, 17:11
8
Τοποθεσία: Ελευσίνα
Has thanked: 6216 times
Been thanked: 5379 times
Ηλικία: 54

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το γ.ν. η διαφορά είναι μόνο στον ήχο. θα πρόσθετα το ακόνισμα ως διαφορά. Ένα wedge ξυράφι θέλει περισσότερη δουλειά να ακονιστή από ένα full, half ή quarter hollow.
Ordo ab chao
Άβαταρ μέλους
Sotiris_A
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 158
Εγγραφή: 15 Οκτ 2020, 16:30
3
Has thanked: 2774 times
Been thanked: 1935 times

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Εφόσον δεν υπάρχουν διαφορές ως προς την αίσθηση, πέραν του ήχου, τότε δεν έχει νόημα στην περίπτωσή μου.

Καλό είναι που τέθηκε το θέμα σε σχέση με το τι προτείνεται σ' έναν αρχάριο, γιατί τόσο σε φόρα του εξωτερικού, όσο και σε καταστήματα ξυριστικών, η πρόταση είναι συνήθως 5 ή σπανιότερα 6/8, round point, half ή full hollow.
Σωτήρης
Άβαταρ μέλους
y.v
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2011, 11:57
12
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1832 times
Ηλικία: 66

Δεν νομιζω οτι τα αποκλειουν...
Μαλλον τα συμπεριλαμβανουν χωρις να τα κατονομαζουν.
Εγω πχ θεωρω τα extra full hollow απλως υποδιαιρεση των full hollow και οχι κατι διαφορετικο και δεν τα ξεχωριζω οταν αναφερομαι σε ενα ξυραφι. Ασε που, εως και τα 1/2, συνηθως τα λεω γενικα hollow αφου εχουν ελαχιστες διαφορες στην συμπεριφορα.
Γιάννης B.
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 566
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3671 times
Been thanked: 3398 times

Αν και παλαιότερο το θέμα συμφωνώ και εγώ με τα προλεγόμενα. Να προσθέσω ότι οι εταιρίες δεν έχουν κάποιο κοινό πρότυπο για το διαχωρισμό full hollow και extra full hollow. Σε δυο ξυράφια της ίδιας εταιρίας θα υπάρχουν σίγουρα διαφορές αλλά υπάρχει η πιθανότητα ένα full hollow μιας εταιρίας να είναι το ίδιο “λεπτό” με το extra full hollow μιας άλλης εταιρίας.

Μικροδιαφορές υπάρχουν αλλά για έναν αρχάριο είναι αδύνατο να παρατηρηθούν και για κάποιον έμπειρο σχεδόν ανεπαίσθητες. Στην πραγματικότητα παίζουν πολλά περισσότερο ρόλο.

Προσωπικά θεωρώ ότι και το ατσάλι συμβάλει σε μεγάλο βαθμό (όπως η σκλήρυνση, η ύπαρξη ή όχι σταθεροποιητή κα). Για παράδειγμα έχω ένα Le Grelot 363 με πλάτος 6/8 που ανέφερε ότι ήταν τα λεπτότερα της εταιρίας Double Evidé Sonnant (extra full hollow, η ΤΙ σήμερα τα λέει Évidé Sonnant Extra).

Εικόνα

Όμως, ένα άλλο μου Le Grelot έχει την ίδια λείανση αλλά πιο εύκαμπτο άκρο! Ποια είναι η διαφορά; Το 363 έχει “σκληρό” γαλλικό χάλυβα (Acier Français) ενώ το άλλο “μαλακό” Sheffield Steel. Στην πραγματικότητα του ξυρίσματος όμως η απόδοση είναι η ίδια (θα μπορούσε η μη ύπαρξη σταθεροποιητή να ισοφαρίζει τη διαφορά αλλά και όχι).

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι διάφορες στο ξύρισμα είναι μικρές στα κοίλα ξυράφια. Καθοριστικότερος παράγοντας είναι το αν είναι κοφτερή η λεπίδα. Αυτό και μόνο πρέπει να απασχολεί τον νεοεισερχόμενο χρήστη για μένα.

Και μιας και αναφέρθηκαν διαφοροποιήσεις βάζω μια εικόνα (συγνώμη για την ανάλυση αλλά είναι από το κινητό μου) του Le Grelot με ένα J.A. Henckels Friodur 72 και του Friodur με ένα Gold Dollar 208 που είναι ½ hollow.

Εικόνα

Εικόνα
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 834 times
Ηλικία: 63

Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με την "γεωμετρία " των λεπίδων των ξυραφιών μου μετρώντας με βερνιέρο την γωνία της κόψης κι από ότι θυμάμαι ή γωνία του Friodur μου ήταν η πιό οξεία από όλα τα άλλα ξυράφια που έχω ( περίπου 15 μοίρες). Ο χάλυβας του Friodur είναι ίσως ο πιο σκληρός που έχω μαζί με το Filarmonica και είναι πιο σκληροί από το Boker Engelbert του οποίου η ταυτότητα έγραφε ότι είναι 59 HRC. Τα νούμερα αυτά που σας λέω είναι αυτά που δηλώνουν οι κατασκευαστές . Όλα μου τα ξυράφια έχουνε περάσει μία φορά από την πέτρα και από τότε φρεσκάρω την κόψη τους μόνο με το λουρί.Εκείνο που έχω καταλάβει εγώ από την μέχρι τώρα ενασχόλησή μου είναι ότι κάποια ατσάλια μου κάθονται καλύτερα στο πρόσωπο άσχετα με την σκληρότητα η τον βαθμό κοίλωσης που έδωσε ο κατασκευαστής.
Ένα 'αλλο θέμα που θα ήθελα να θίξω χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω αλλά δεν μπορώ να μην καταθέσω την άποψή μου είναι ότι όταν ένα ατσάλι δυσκολεύεται να ακονισθεί δεν είναι πρώτης ποιότητας , και σίγουρα δεν είναι σκληρό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος πάρτε ένα μαχαίρι από τα lidl και προσπαθείστε να το ακονίσετε. Ύστερα δοκιμάστε να ακονίσετε και το μαχαίρι αυτό https://coozina.gr/maxairia/sylloges/ia ... 691-606185.
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 566
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3671 times
Been thanked: 3398 times

Αγαπητέ @ntinos60 συμφωνώ με τα λεγόμενά σου. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον όρο σκληρό ατσάλι καταχρηστικά στις διατυπώσεις μας. Μιλώντας με HRC μπορούμε να έχουμε κοινό σημείο αναφοράς. Τώρα, ως προς τη δυσκολία ακονίσματος, συμφωνώ ότι αν ένα ξυράφι δεν "παίρνει" ακόνισμα το μέταλλό του δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας γενικά. Αυτό που έχω δει όμως είναι ότι πολλά ατσάλια δείχνουν διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα την πέτρα. Αν και δεν έχω πολλές, οι διαφορές είναι εμφανέστατες σε μένα. Βέβαια δεν έχω κάνει πολλούς πειραματισμούς γιατί όταν τελειώσω με το ακόνισμα του καθενός ξυραφιού δεν το ακονίζω ξανά. Κάποια δεν έχουν ακονιστεί ουσιαστικά ποτέ μιας και ήταν καινούρια και είτε πέρασαν μια καλή συνεδρία στο λουρί ή μερικά απλά περάσματα στην πέτρα. Ένα από τα Friodur που έχω, παρότι λένε ότι είναι δύσκολα στο ακόνισμα, με ελάχιστα περάσματα ήταν έτοιμο (κάπου είχε αγγίξει η κόψη του και αναγκάστηκα να χαλάσω τον αιθέρα). Η συγκράτηση των άκρων είναι και αυτή δείγμα ποιότητας. Τα περισσότερα καλά μου ξυράφια δεν είναι ιδιότροπα στο ακόνισμα και επιπρόσθετα κρατούν τον αιθέρα τους για πολλά πολλά ξυρίσματα. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, μερικά σουηδικά μου έβγαλαν το λάδι να τα ακονίσω αλλά από εκεί και μετά τα πάνε εξαιρετικά (και είναι εξαιρετικά). Τέλος, διακρίνω μια "μάστιγα" ακονίσματος σε αρκετούς χρήστες ξυραφιών που δημοσιεύουν και video. Μετά από μερικά (ελάχιστα) ξυρίσματα αρχίζουν να χαλάνε τον αιθέρα και πάνε σε πέτρες 1000 και μετά 2000, 3000 μέχρι να φτάσουν στις 12000 και 15000. Με μερικά περάσματα σε μια ποιοτική υψηλή πέτρα θα είχαν φρεσκάρει την αιχμή και αυτό ήταν, τέλος πάντων.
Νομίζω όμως ότι εδώ μπορεί είμαστε off topic (εκτός του hollow vs extra hollow) και αν η διαχείριση θέλει να μας μετακινήσει αλλού είναι ευπρόσδεκτη.
ntinos60
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 03 Αύγ 2020, 08:27
3
Τοποθεσία: Κομοτηνή
Has thanked: 1154 times
Been thanked: 834 times
Ηλικία: 63

Συμφωνώ απόλυτα με τα περισσότερα από αυτά που είπες αγαπητέ @SrTv . Όταν θέλουμε να φρεσκάρουμε την κόψη του ξυραφιού μας ακολουθούμε ακριβώς την αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολουθήσαμε για να πετύχουμε τον αιθέρα της κόψης. Έτσι λοιπόν όταν η κόψη δεν βελτιώνεται με το λουρί και το καραβόπανο , τότε " κατεβαίνουμε" στην πάστα οξειδίου του χρωμίου και στην συνέχεια "ανεβαίνουμε" στο καραβόπανο και στο λουρί. Άν μετά το ακόνισμα στην πάστα δούμε ότι η κόψη εξακολουθεί να μην βελτιώνεται , τότε "κατεβαίνουμε" στην πέτρα 12Κ. Σε γενικές γραμμές για το φρεσκάρισμα της κόψης , τεχνητή πέτρα κάτω από 12Κ , δεν χρειάζεται.
Άβαταρ μέλους
SrTv
Δημοτικό
Δημοτικό
Δημοσιεύσεις: 566
Εγγραφή: 13 Οκτ 2020, 20:30
3
Has thanked: 3671 times
Been thanked: 3398 times

....................... Να προσθέσω ότι οι εταιρίες δεν έχουν κάποιο κοινό πρότυπο για το διαχωρισμό full hollow και extra full hollow. Σε δυο ξυράφια της ίδιας εταιρίας θα υπάρχουν σίγουρα διαφορές αλλά υπάρχει η πιθανότητα ένα full hollow μιας εταιρίας να είναι το ίδιο “λεπτό” με το extra full hollow μιας άλλης εταιρίας.

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, σχετικά με την μη ύπαρξη κοινού προτύπου ορισμού του βαθμού hollow, υπάρχουν διαφοροποιήσεις και μεταξύ μιας εταιρίας. Παράδειγμα το εικονιζόμενο Bengall που έχω.

Εικόνα

Στην εικόνα που ακολουθεί το προφίλ 1 ανήκει σε αυτό. Πάρα το γεγονός ότι αναγράφει στη λεπίδα του Extra Hollow Ground, κάποιος θα έλεγε ότι είναι 1/2 Hollow και σίγουρα (με τα τώρα δεδομένα) δεν είναι Extra Hollow. Το προφίλ 2 ανήκει σε ένα μεταγενέστερο Bengall μου που στο κουτί του αναφέρεται απλά ως Hollow Ground. Προφανώς είναι πολύ λεπτότερο το άλεσμά του.

Εικόνα

Η διαφοροποίηση αυτή δικαιολογείται από τη διαφορά του χρόνου κατασκευής τους και τα εργαλεία στο Sheffield. Την περίοδο που αυτό κατασκευάστηκε ήταν το πέρασμα από τις σφήνες στο κοίλο άλεσμα και επιπρόσθετα οι Άγγλοι (τότε) ήταν πίσω από τους Γερμανούς στην ικανότητα αυτή.
Μερικοί κατασκευαστές του Sheffield (όπως η Kropp), αυτή την περίοδο, έδιναν τα ξυράφια τους για κοίλο «άλεσμα» στο Solingen (ένας άλλος λόγος ήταν και τα φθηνότερα εργατικά χέρια). Πράγμα που το πιστοποιεί η αναγραφή σε αυτά Ground in Germany.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για τα straight razors”