Επιτρέψτε μου να πω κι εγώ λίγα λόγια το το ενδιαφέρον θέμα που ανοίξατε.
Μια και μιλάμε για 18650 μπαταρίες, από τους πιο καλούς, ασφαλείς (το τονίζω αυτό γιατί υπάρχουν και φορτιστές για λίγα μόνο ευρώ, αμφιβόλου όμως ποιότητας ) και οικονομικούς φορτιστές είναι αυτός
εδώ.
Για κάποιον που δεν γνωρίζει πολλά για το "σπορ" συνιστώ επώνυμες, προστατευμένες (protected) μπαταρίες λιθίου έστω και εάν είναι ακριβότερες. Το παραπάνω site είναι Ευρωπαϊκό (Ολλανδία) και -αναλογικά- φθηνό ειδικά τώρα που το eBay δεν συμφέρει τόσο λόγω της πτώσης του ευρώ.
Γενική συμβουλή σε φόρουμ με φακούς είναι να αποφεύγονται μπαταρίες που τελειώνουν με τη λέξη "fire". Συνιστάται επίσης να μην βάζει κανείς σε σειρά απροστάτευτες μπαταρίες 18650. Ξεκίνησα με απροστάτευτες Ultrafire (με κόστος 1 ευρώ η μια) γνωρίζοντας πολύ καλά όμως τι πρέπει να προσέχω -και με ένα πολύμετρο στο χέρι. Πλέον τις έχω δώσει για ανακύκλωση και χρησιμοποιώ μόνο επώνυμα στοιχεία, η απόδοση των οποίων (και η ασφάλεια) δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες. Panasonic, Sanyo, Samsung, KeepPower, Armytek (Panasonic), LG, Eagletac (Panasonic ή Samsung), Enerpower (το ίδιο).
Επί του θέματος των 18650 φακών:
Έχω αρκετούς 18650 που χρησιμοποιούνται πολύ.
-Ο πιο φθηνός είναι ο Ultrafire 502B που υποτίθεται ότι είναι 1000 lumens. Γενικά με τους κινεζικούς φακούς η απόδοση διαφέρει, αφήστε που κυκλοφορούν και μαϊμούδες με το σήμα της εταιρείας και ελαφρά διαφορετική γραμματοσειρά. Πολύ καλή απόδοση, με πολύ χαμηλό κόστος -περίπου στα 10-15 δολάρια από Κίνα.
-Έχω μαζί μου έναν Fenix PD-35 λόγω απόδοσης και μεγέθους. Εξαιρετικός φακός αλλά ακριβός πλέον. Στο eBay έβγαινε γύρω στα 50 ευρώ όταν το ενιαίο νόμισμα ήταν πιο ψηλά.
-Καλύτερο από όλους θεωρώ τον Armytek Predator Pro v 2.5 ο οποίος έχει πολύ μεγάλο throw ("καρφί" για να δείχνει σε απόσταση) για το μέγεθός του. Πλήρως αδιάβροχος, στρατιωτικών προδιαγραφών με καταπληκτική επικάλυψη στο μέταλλο. Αντικαθίσταται τώρα από την v 3 αλλά δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερος φακός... Έχω επίσης τον πιο γενικής χρήσης (πιο ευρεία δέσμη) Armytek Viking Pro v 2.5. Τώρα βγαίνει το v 3 αλλά ισχύει ότι έγραψα και πριν. Από καιρό σε καιρό οι Armytek φακοι βγαίνουν σε προσφορά από το παραπάνω κατάστημα.
-Ο Armytek Barracuda U2 (2χ18650 μπαταρίες) είναι ειδικού τύπου -"καρφί" για πολύ πολύ μακριά.
Από ΑΑ φακούς:
-Προτείνω ανεπιφύλακτα τον Sipik SK68 και τους κλώνους του. Έχουν μερικά μόνο ευρώ και η απόδόσή τους είναι καταπληκτική για το κόστος. Είναι περίπου στα 3W και τους δηλώνουν για 200-300 lumens. Με μια κοινή και πάμφθηνη μπαταρία ΑΑ (συνιστώνται πάντα οι επαναφορτιζόμενες Eneloop) κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Έχω δώσει τουλάχιστον 5-6 σε συγγενείς και φίλους που δεν έχουν σχέση με το σπορ και είναι ενθουσιασμένοι. Βγαίνουν με 1 mode (on-off) και με 3 modes (χωρίς μνήμη όμως).
-Πολύ καλός και πολύ μικρός είναι ο Olight S15 αλλά το κόστος πολύ υψηλότερο.
-Στους 2χΑΑ ο καλύτερος για τα χρήματά του είναι ο Fenix LD-20 (υπάρχει και νεότερο μοντέλο LD-22 αλλά είναι πιο ακριβό). Πολύ ποιοτικός, υπεραρκετό φως (180 lumens), καλή διάρκεια.
Βασικά δεν πρέπει να κοιτάει πάντα κανείς μόνο τα Lumens αλλά να διαβάζει δοκιμές για το πως αυτά αποδίδονται. Πολλοί κατασκευαστές κάνουν δική τους μέτρηση και όχι κατά ANSI. Εάν δει κάποιος τη δέσμη του Predator, για παράδειγμα, δεν πιστεύει ότι ο φακός είναι "μόνο" 670 lumens. Το αντίθετο συμβαίνει με πολλούς κινεζικούς φακούς.
Αυτά προς το παρόν, εάν υπάρχει ενδιαφέρον θα επανέλθω.