Tetrasodium EDTA

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
digibill
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
10
Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
Has thanked: 2206 times
Been thanked: 2875 times
Ηλικία: 40
Επικοινωνία:

Το ερώτημα είναι απλό: είναι ή δεν είναι επικίνδυνο το εν λόγω συστατικό; Όσο κι αν έχω ψάξει στο διαδίκτυο, δεν έχω βρει σαφή απάντηση.

Το tetrasodium EDTA (ή αλλιώς Ethylenediaminetetraacetic acid) αντικατέστησε σταδιακά τα parabens στα προϊόντα ατομικής περιποίησης. Είναι χημική ένωση (συντίθεται από φορλμαδεΰδη, κυάνιο κ.ά.) υδατοδιαλυτή και έχει ρόλο συντηρητικού, καθώς και διαλυτικού των αλάτων του νερού (χρησιμοποιείται με σκοπό να κάνει πιο λειτουργικά τα προϊόντα ατομικής περιποίησης σε σκληρό νερό).

Οι επίσημοι φορείς παγκοσμίως το θεωρούν ασφαλές για εξωτερική χρήση: μελέτες έχουν δείξει πως σε συγκεντρώσεις εντός καλλυντικών δεν είναι τοξικό για τον οργανισμό, αρκεί να γίνεται χρήση εκτός του δέρματος. Μπορεί να καταστεί τοξικό σε λήψεις από του στόματος (κάτι που κανονικά δεν προβλέπεται στη χρήση του). Το αν είναι καρκινογενές ή όχι, είναι μάλλον διφορούμενο, καθώς άλλες μελέτες (σε ζώα) έχουν απαντήσει αρνητικά στην πιθανότητα αυτή, ενώ κάποιες άλλες καταλήγουν ότι ίσως και να είναι. Η μόνη επιβεβαιωμένη παρενέργειά του είναι πως υπό συνθήκες και ανάλογα τον τύπο δέρματος, μπορεί να περάσει το φράγμα του δέρματος και να διεισδύσει στην κυκλοφορία του αίματος. Στις επιτρεπόμενες στα καλλυντικά συγκεντρώσεις του το EDTA δεν είναι τοξικό ούτε σε αυτή την περίπτωση· ωστόσο, αν το προϊόν περιέχει κάποιο άλλο τοξικό συστατικό, είναι πιθανόν το EDTA να το συμπαρασύρει μαζί του κάτω από τον φραγμό του δέρματος και να το περάσει στην κυκλοφορία. Ο κίνδυνος τοξικότητας τότε προέρχεται από το οποιοδήποτε άλλο συστατικό - γι αυτό και οι κατασκευαστές καλλυντικών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι συστατικά έχουν τα προιόντα τους που περιλαμβάνουν επίσης EDTA. (πηγή)

Οι διάφορες βάσεις επικινδυνότητας συστατικών καλλυντικών, επίσης δίνουν διφορούμενες απαντήσεις. Για παράδειγμα, το cosDNA το θεωρεί ακίνδυνο (δείτε πχ την ανάλυση συστατικών στο LaToja stick), το ίδιο και το Cosmetic Safety Database. Από την άλλη, το biodizionario.it το παρουσιάζει ως άκρως επικίνδυνο (δύο κόκκινες τελίτσες). :confused

Επειδή το EDTA βιοδιασπάται αρκετά αργά, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός γύρω από την ολοένα αυξανόμενη συγκέντρωσή του στα νερά του δυτικού (ανεπτυγμένου) κόσμου. (πηγή)

Με λίγα λόγια.... χάος!
Το ζήτημα είναι ότι το συγκεκριμένο συστατικό υπάρχει σχεδόν παντού! Απ' όταν άρχισα να καταλαβαίνω τι σημαίνουν τα διάφορα συστατικά στα σαπούνια / προϊόντα ατομικής περιποίησης και να κοιτάζω τις συστάσεις τους, πετυχαίνω το EDTA σχεδόν παντού: σαπούνια χεριών, σώματος, ξυρίσματος, after shave lotions, κρέμες ενυδάτωσης, υπάρχει ακόμα και σε σαπούνια για μωρά που διαφημίζονται ως απολύτως ασφαλή και κατάλληλα για την περιποίηση βρεφών!

Προφανώς και όποτε μπορεί να το αποφύγει κανείς, το αποφεύγει. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό αυτό. Μπορώ πχ στο ξύρισμα να χρησιμοποιήσω σαπούνι synergy αντί του LaToja stick, όμως όταν πχ κάνω μπάνιο το πιτσιρίκι μου, δεν μπορώ εύκολα να αντικαταστήσω το υγρό σαπούνι fissan με παπουτσάνη ελαιολάδου, γιατί το τελευταίο δεν είναι τόσο απαλό για το δέρμα του και ενίοτε κάνει ερεθισμούς.

Κάθε συνεισφορά στο θέμα, ειδικά από γνωρίζοντες (χημικούς, σαπωνοποιούς κλπ) παραπάνω από ευπρόσδεκτη...
macho
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5173
Εγγραφή: 23 Ιουν 2014, 19:15
9
Has thanked: 16341 times
Been thanked: 17333 times

απο οσο γνωριζω,δεν ειμαι ειδικος,το tetrasodium edta ειναι ακρως καρκινογονο γιατι οι ουσιες που περιεχει(φορμαλδευδη,κυανιο,κτλ),ειναι τοξικες ουσιες που σπανε το φραγμα του δερματος και περνανε στο αιμα. στην βιομηχανια καλλυντικων χρησιμοποιουνται γιατι ειναι πιο φτηνα απο τις παραφινες που ειναι παραγωγα του πετρελαιου.τωρα γιατι χρησιμοποιουνται ενω ειναι τοσο τοξικα και βλαβερα δεν το γνωριζω, αλλα και ο αερας που αναπνεουμε μηπως ειναι καλυτερος? :shocking
Άβαταρ μέλους
digibill
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1296
Εγγραφή: 02 Απρ 2014, 15:20
10
Τοποθεσία: Πολίτης του κόσμου
Has thanked: 2206 times
Been thanked: 2875 times
Ηλικία: 40
Επικοινωνία:

Μάχο, το ότι η φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνα, δε σημαίνει πως είναι καρκινογόνα κι όλα τα παράγωγά / σύνθετά της. Μια αλλαγή σε έναν μοριακό δεσμό, μπορεί να αλλάξει εντελώς την συμπεριφορά και τις ιδιότητες μιας ουσίας. Γι' αυτό κι είναι τόσο χάος η κατάσταση με τα συστατικά....
macho
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5173
Εγγραφή: 23 Ιουν 2014, 19:15
9
Has thanked: 16341 times
Been thanked: 17333 times

σε αυτο που λες εχεις δικιο.παρολα αυτα δεν θα επρεπε να χρησιμοποιειται γιατι ειναι εξαιρετικα τοξικη.οπως και με τα synergy υπαρχουν λυσεις.εγω το αγνο πρασινο σαπουνι το χρησιμοποιω και ας μην ειναι τοσο καλο οσο τα αλλα καλλυντικα.μηπως τελικα η''προοδος''ειναι χιμαιρα? :confused
Άβαταρ μέλους
rufous
Νήπιο
Νήπιο
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 21 Ιαν 2023, 22:59
1
Has thanked: 30 times
Been thanked: 50 times

Μία αναβίωση του παρόντος!

9 χρόνια μετά, έχουμε νεότερα σχετικά με το Tetrasodium EDTA, τη χρήση του και τις επιπτώσεις του;
Άβαταρ μέλους
NYC1920
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1401
Εγγραφή: 15 Ιαν 2019, 19:42
5
Τοποθεσία: Βόλος
Has thanked: 11522 times
Been thanked: 9173 times
Ηλικία: 47

Σε τέτοιου είδους θέματα θεωρώ πως σοφό είναι να
αποφασίσει ο χρήστης του προϊόντος μόνος του .

Προσωπικά το TS EDTA το έχω
στη "black list" συστατικών ,όπως και
πληθώρα άλλων ,λόγω αμφιβολιών.

Καθημερινά η έκθεση σε χημικούς παράγοντες
είναι αναπόφευκτη.
Η συνειδητή απόρριψη ή αποφυγή όποιων τροφίμων ,
ποτών και προϊόντων υγιεινής -ακόμη και φαρμακευτικών σκευασμάτων -που ενδεχομένως μας δημιουργούν αμφιβολίες για την ασφάλεια τους είναι απόλυτα προσωπική υπόθεση και είναι σεβαστή.
Ακόμη και ειδικούς να συμβουλευτεί
κάποιος ενδέχεται να δεχθεί αντικρουόμενες συστάσεις .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”