Σελίδα 1 από 4
Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγ 2014, 05:47
από Antonis
Επειδή έχει αρχίσει να με ενδιαφέρει δειλά δειλά το θέμα, θα ήθελα να πείτε ποιους μύλους άλεσης έχει ο καθένας και έναν μικρό σχολιασμό.
:thnx
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγ 2014, 06:47
από nik16v
Αυτόν αλλά τον πήρα μόνο για το
μπρίκι
Κάνει μόνο για mokka pot και για γαλλικό αυστηρά (μετά το σχόλιο του digibill) νομίζω πρέπει να ανέβεις/ανέβω
κατηγορία.
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγ 2014, 09:23
από ch2700
Υποθετω για εσπρεσσο. Αυτον που εχει ο Νικος εχω και εγω. Ειναι αξιοπιστος αλλα μετριος στο κοψιμο με την εννοια οτι δεν ειμαι συγουρος οτι κοβεται σωστα (το πιθανοτερο οχι). Απο οτι παντως εχω καταλαβει, διοτι εχω ασχοληθει παλαιοτερα, εαν δεν θελεις να διαθεσεις πανω απο 100-150 για μυλο καλλιτερος ειναι ο χειροκινητος απο πλευρας ποιοτητος κοψιματος.
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγ 2014, 16:20
από Antonis
Σωτά, παράληψή μου. Για espresso μιλάω. Νομίζω και εγώ ότι ένας χειρόμυλος θα ήταν καλύτερα, καθώς δεν έχω σκοπό να διαθέσω τόσα χρήματα (>50€).
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγ 2014, 17:12
από NikosX
Αν ενδιαφέρεσαι για εσπρέσο, είναι μονόδρομος: Μύλος μηχανικός, βαρύς. Ελάχιστος ο Ascaso, περί τα 150 ευρώ. Και μετά ανεβαίνει 250, κλπ.
Χωρίς καλό μύλο, ΔΕΝ πίνεις εσπρέσο στο σπίτι.
Αν φτιάχνεις καφέ σε μπρίκι Μόκα ή φίλτρου, μπορείς και με μύλο χειροκινητο Ηario.
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγ 2014, 15:23
από digibill
Προσυπογράφω το τελευταίο σχόλιο του Νίκου, και προσθέτω επιπλέον πως πολύ αξιόλογος χειροκίνητος μύλος -κατάλληλος και για μηχανή- είναι και ο
porlex tall (με πέτρες άλεσης), κατά τη γνώμη μου καλύτερος από τον Ηario.
Αν δεν θες να διαθέσεις πάνω από 150 - 200€, ένας χειροκίνητος σαν τον porlex είναι μονόδρομος. Οι φτηνοί ηλεκτρικοί (Delonghi, izzy κλπ) δεν αλέθουν τον καφέ αλλά τον λιώνουν, δίνοντας ως αποτέλεσμα σκόνη χωρίς έλαια - πίνεις δηλαδή άνοστη λάσπη!
Με τον porlex και καλούς specialty καφέδες (TAF, Tailormade κλπ) ακόμα και στην ταπεινή εσπρεσιέρα μου των 130€ (AEG) πίνω απίστευτους καφέδες, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του νεροπλύματος που σερβίρουν στην πλειοψηφία των καφετεριών...
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγ 2014, 17:37
από desperado
Βασίλη, για πόσες δόσεις αλέθει καφέ ο χειροκίνητος μύλος σου; Μπορείς να του βάλεις καφέ και για μία μόνο δόση;
Re: Απ: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγ 2014, 18:00
από digibill
Χωράει περίπου 40 - 45 γρ κόκων καφέ. Μια συνήθης διπλή δόση εσπρέσο είναι 15 - 18 γρ. (οι μονές δόσεις συνήθως δεν προτιμώνται στις μικρές οικιακές εσπρεσιέρες, γιατί είναι μικρή η ποσότητα καφέ και εξαιρετικά μικρός ο χρόνος εκχύλισης, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις σωστό αποτέλεσμα).
Μπορείς λοιπόν με τον porlex να βγάλει από μία μονή ως και περίπου 2 διπλές δόσεις με ένα άλεσμα.
Τώρα, αν εννοείς αν έχει δοσομετρητή, η απάντηση είναι όχι (κανένας χειροκίνητος δεν έχει απ όσο ξέρω). Βγάζεις τη δόση ζυγίζοντας τους κόκους.
Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγ 2014, 18:51
από NikosX
Xειροκινητο έχω τον Hario Skerton. Καλό άλεσμα για καφέ φίλτρου και μόκας.
Για εσπρέσο δεν νομίζω ότι τα καταφέρνει. Κι αν ναι, θα είναι πολύ κουραστικό... Δεν έχω δοκιμάσει
Για τους Porlex έχω ακούσει από γνώστες πολύ καλά λόγια.
Πάντως Βασίλη, για εσπρέσο εννοώ πολύ ψιλό άλεσμα, επαγγελματικό, για σπιτική μηχανή με επαγγελματικό portafilter και basket non-pressurized, π.χ. Gaggia Classic, Rancilio Silvia etc.
H AEG που αναφέρεις έχει pressurized φίλτρο-καλαθάκι, που απαιτεί λίγο πιο χοντρο κόψιμο του καφέ, περίπου σαν την μόκα. Εχουν περάσει καμπόσες από τα χέρια μου...
Βεβαίως ο φρεσκοαλεσμένος καφές κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά σε
οποιαδήποτε παρασκευή καφέ, και η διαφορά γίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ αν είναι και φρεσκοκαβουρδισμένος και καλής ποιότητας!
Απειρες συμβουλές και γνώσεις μπορείτε να βρείτε στο φόρουμ greekespresso.gr, όπου έχουμε και μερικά κοινά μέλη.
Στο σπίτι για εσπρέσο χρησιμοποιώ έναν επαγγελματικό
Mazzer Major, αγορασμένο μεταχειρισμένο (χωρίς την "καμπάνα" στην κορυφή, γιατί δεν χωράει στην κουζίνα!). Θηρίο. Δεν χαλάει ποτέ. Απλώς του αλλάζεις μαχαίρια μια στις τόσες.

Re: Μύλοι άλεσης καφέ
Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγ 2014, 19:52
από digibill
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο :thumbsup