Αν εξαιρέσουμε σιλικόνες, το πόσο ωραίο αφρό κάνουν και ίσως και κάποιες ουσίες που δεν κάνουν για το προσωπάκι μας, σε τι μειονεκτούν τα απλά σαπούνια έναντι αυτών ξυρίσματος;
Εννοώ λειτουργικά, θα μπορούσα να βγάλω το ίδιο αποτέλεσμα με ένα σαπούνι χειροποίητο και αγνό απέναντι σε ένα μέτριο ξυρίσματος;
Το έχει δοκιμάσει κάποιος με επιτυχία; Δεν μιλάω για το πράσινο που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας π.χ., αυτό το δοκίμασα μια φορά με αποτυχία.
Απλά vs ξυρίσματος.
- newinhere
- Γυμνάσιο
- 11
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 180 times
Νομίζω έχω S.A.D.
“I have come here to chew bubblegum and kick ass…and I’m all out of bubblegum.”
Μην κοιτάς το τι· αλλά το γιατί!
-
- Δημοτικό
- 11
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 895 times
- Επικοινωνία:
Τα καλά σαπούνια ΔΕΝ περιέχουν σιλικόνη. Μερικές κρέμες ξυρ. περιέχουν.
Το σαπούνι σώματος ΔΕΝ ενδείκνυται για ξύρισμα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας.
Το σαπούνι ξυρίσματος έχει φτιαχτεί έτσι ώστε ο αφρός του να μαλακώνει τα γένια αλλά και να προστατεύει την ευαίσθητη επιθερμίδα του προσώπου. Εκτός από τα επιλεγμένα έλαιά του, μπορεί να επριέχει και άλλα συστατικά επριποίησης και προστασίας, π.χ. αλόη, γλυκερίνη, λανολίνη, αιθέρια έλαια, κ.λπ.
Ασφαλώς μπορείς να κάνεις αφρό για ξύρισμα με οτιδήποτε αφρίζει... Και με σαμπουάν που λέει ο λόγος. Το θέμα είναι τι απαιτήσεις έχεις για το πρόσωπό σου.
Γιατί ψάχνεσαι; Αν είναι το κόστος, μην σε απασχολεί. Ενα καλό ιταλικό σαπούνι ξυρίσματος, π.χ. Cella, Proraso, είναι πάμφθηνο, όσο ένα κοινό σαπούνι, και διαρκεί παααάρα πολύ. Θα το βαρεθείς!
Το σαπούνι σώματος ΔΕΝ ενδείκνυται για ξύρισμα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας.
Το σαπούνι ξυρίσματος έχει φτιαχτεί έτσι ώστε ο αφρός του να μαλακώνει τα γένια αλλά και να προστατεύει την ευαίσθητη επιθερμίδα του προσώπου. Εκτός από τα επιλεγμένα έλαιά του, μπορεί να επριέχει και άλλα συστατικά επριποίησης και προστασίας, π.χ. αλόη, γλυκερίνη, λανολίνη, αιθέρια έλαια, κ.λπ.
Ασφαλώς μπορείς να κάνεις αφρό για ξύρισμα με οτιδήποτε αφρίζει... Και με σαμπουάν που λέει ο λόγος. Το θέμα είναι τι απαιτήσεις έχεις για το πρόσωπό σου.
Γιατί ψάχνεσαι; Αν είναι το κόστος, μην σε απασχολεί. Ενα καλό ιταλικό σαπούνι ξυρίσματος, π.χ. Cella, Proraso, είναι πάμφθηνο, όσο ένα κοινό σαπούνι, και διαρκεί παααάρα πολύ. Θα το βαρεθείς!
He shaved evenly and with care, in silence, seriously. ― James Joyce
- newinhere
- Γυμνάσιο
- 11
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 180 times
Ευχαριστώ πολύ. Αναρρωτιόμουν επειδή έχω βρει σε κατα τόπους αγορές αρκετά χειροποίητα σαπούνια -από ιδιώτες κυρίως- τα οποία είχαν πολύ ωραίες μυρωδιές ή απλά μου φαινόταν πολύ ωραία αλλά δεν μου χρειάζονται για τα χέρια ή το σώμα...
Νομίζω έχω S.A.D.
- Stefanos
- Καθηγητής Ξυρίσματος
- 15
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 1193 times
- Επικοινωνία:
Τα περισσοτερα σαπουνια σωματος εχουν ουδετερο PH, δλδ καπου 5,5. Τα σαπουνια ξυρισματος ειναι αλκαλικα, δλδ εχουν παντα υψηλοτερο ΡΗ. Οσο πιο αλκαλικο το σαπουνι, τοσο πιο ποιοτικο και χωρις αναγκη για "βοηθηματα". Σαπουνια οπως το Golddachs Spezial ή τα Klar, εχουν ΡΗ καπου στο 12. Αυτος ειναι ο κυριος λογος γιατι το σαπουνι ξυρισματος δεν εχει "σχεση" με ενα "απλο" σαπουνι. Και καπου εδω θα διορθωσω ελαφρα το Νικο. Οι τριχες μαλακωνουν επειδη απορροφουν το νερο και φουσκωνουν. Αυτος ειναι ο λογος που τα αλκαλικα σαπουνια ειναι καταλληλα για το ξυρισμα. Βοηθουν την τριχα να απορροφησει το νερο. Ετσι "μαλακωνει" η τριχα.
Θα με πεις οτι υπαρχουν και τασαπουνια ξυρισματος γλυκερινης.. Ναι. Αλλα κανενα τους δεν φτανει ποιοτικα και "ΡΗικα" ενα σωστα παρασκευασμενο σαπουνι (με ή χωρις tallow). Και γιαυτο ειναι για σφαλιαρες ολα τους. Ανεξαιρετως..
Προσωπικα προτιμω τα στερεα σαπουνια απο τα υγρα κρεμοσαπουνα για το πλυσιμο των χεριων (εκτος και αν ειμαι στη δουλεια), και σε καποιες φασεις τα προτιμω και για το σωμα. Αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.
Αυτα... Ερωτησεις, αποριες; :megagrin
Φιλικα
Στεφος
Θα με πεις οτι υπαρχουν και τασαπουνια ξυρισματος γλυκερινης.. Ναι. Αλλα κανενα τους δεν φτανει ποιοτικα και "ΡΗικα" ενα σωστα παρασκευασμενο σαπουνι (με ή χωρις tallow). Και γιαυτο ειναι για σφαλιαρες ολα τους. Ανεξαιρετως..
Προσωπικα προτιμω τα στερεα σαπουνια απο τα υγρα κρεμοσαπουνα για το πλυσιμο των χεριων (εκτος και αν ειμαι στη δουλεια), και σε καποιες φασεις τα προτιμω και για το σωμα. Αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.
Αυτα... Ερωτησεις, αποριες; :megagrin
Φιλικα
Στεφος

- Stelios2247
- Νήπιο
- 9
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 30 times
Στέφανε, δεν βλέπω με ποιον τρόπο το οποιοδήποτε σαπούνι μπορεί να έχει τόσο υψηλό PH, άλλο που θα σου έκανε τρύπες στο δέρμα! Χειροποίητα που φτιάχνω με ψυχρή μέθοδο, ξεκινούν από μέγιστο περίπου 10,5-10,7 την πρώτη μέρα και μετά από περίπου 4 εβδομάδες έχουν πέσει σίγουρα κάτω από το 10. Φαντάζομαι ότι τα περισσότερα, μην σου πω όλα, τα σαπούνια ξυρίσματος (και σίγουρα αυτά που χρησιμοποιούν καυστική ποτάσα) έχουν παρασκευαστεί με τη θερμή μέθοδο οπότε είναι και έτοιμα για χρήση από την πρώτη κιόλας μέρα.
Από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι όλο και κάποιος μπορεί να έχει κάνει πατάτα και να κυκλοφόρησε στην αγορά σαπούνι που δεν έχει ωριμάσει, όπως και είναι βέβαιο ότι σαπούνι με σαπούνι θα έχει διαφορά. Υποπτεύομαι μάλιστα ότι ορισμένοι που λένε "κάποιο από τα συστατικά με πείραξε" ίσως να μην έχουν πραγματικά αλλεργία σε κανένα συστατικό, αλλά να μην αντέχει το δέρμα τους το υψηλό PH. Δυστυχώς διαθέτω ελάχιστα συγκριτικά σαπούνια και κρέμες (13 αυτή τη στιγμή) για να τα τεστάρω και να βγει σοβαρό συμπέρασμα.
Από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι όλο και κάποιος μπορεί να έχει κάνει πατάτα και να κυκλοφόρησε στην αγορά σαπούνι που δεν έχει ωριμάσει, όπως και είναι βέβαιο ότι σαπούνι με σαπούνι θα έχει διαφορά. Υποπτεύομαι μάλιστα ότι ορισμένοι που λένε "κάποιο από τα συστατικά με πείραξε" ίσως να μην έχουν πραγματικά αλλεργία σε κανένα συστατικό, αλλά να μην αντέχει το δέρμα τους το υψηλό PH. Δυστυχώς διαθέτω ελάχιστα συγκριτικά σαπούνια και κρέμες (13 αυτή τη στιγμή) για να τα τεστάρω και να βγει σοβαρό συμπέρασμα.
- dimitris
- Εξειδίκευση
- 13
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 1807 times
Στέφανε δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ένα σαπούνι pH 12! Το ανώτερο επιτρεπτό είναι 9 και δεν έχω συναντήσει σαπούνι με περισσότερο.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ