Το omega 81569 ήταν το πρώτο μου πινέλο, αυτό που με έβαλε στον κόσμο του παραδοσιακού ξυρίσματος. Το πήρα (14€ από κατάστημα του κέντρου) μη έχοντας την παραμικρή ιδέα περί των ιδιοτήτων του, απλά και μόνο επειδή μου άρεσε!

Πράγματι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μοντέρνο σχέδιο, χαρακτηριστικό ιταλικής φινέτσας: χρωμέ, μπλε και μια νότα πορτοκαλί δημιοργούν ένα νεανικό, μοντέρνο αποτέλεσμα. Από τεχνικής πλευράς, πρόκειται για ένα πινέλο χοίρου (boar bristle), σχετικά μεγάλο: ύψος 109 mm, Loft: 56 mm, Base: 53 mm, Knot: 24 mm. Στεγνό το πινέλο είναι αρκετά σκληρό στις άκρες και με σκληρό backbone. Η λαβή του είναι "μπόλικη", ταιριάζει σε μεγάλες παλάμες, αλλά θέλει καλό κράτημα βαθιά μες στη χούφτα, διότι αν κρατηθεί με τα δάχτυλα γλιστράει λόγω των αυλακώσεων.
Τον πρώτο καιρό της χρήσης του (τότε ακόμη δε γνώριζα ότι τα πινέλα θέλουν στρώσιμο) με είχε εκνευρίσει αφάνταστα. Δεν μούλιαζε, ακόμη και μετά από 10 λεπτά στο νερό, δεν κράταγε την ίδια ποσότητα υγρασίας σε κάθε ξύρισμα, δεν μπορούσα να το αφρίσω έστω και με κρέμες. Κρατούσε τον αφρό μέσα του και δεν απέδιδε καλά στις κυκλικές κινήσεις. Μετά από κάθε χρήση το πινέλο είχε την εμφάνιση... ξεμαλιασμένου γατιού, με άτσαλα ανοιγμένες υγρές τρίχες! :bigsmilie
Φωτογραφία χαρακτηριστική των πρώτων αφρισμάτων (2 μήνες χρήσης)

Σταδιακά άρχισα να εφαρμόζω μεγαλύτερη πίεση στο πινέλο κατά το άφρισμα, κόντρα στο δυνατό του backbone, και μετά από περίπου 3 μήνες μέτριας χρήσης (ξύρισμα ανά 3 μέρες περίπου) οι τρίχες του έσπασαν στις άκρες, δείγμα ότι το πινέλο άρχισε να στρώνει. Επίσης, άρχισε να ανοίγει ο θύσανός του σχετικά πιο ομοιόμορφα. Ακόμα και τότε όμως, αργούσε αρκετά να μουλιάσει και δεν μπορούσα να πετύχω το σωστό ποσοστό υγρασίας - κρέμας / σαπουνιού. Από τη στιγμή που αγόρασα δεύτερο πινέλο (ασβού) το χρησιμοποιούσα ελάχιστα.
Τον τελευταίο καιρό που το ξαναενέταξα στο rotation μου παρατήρησα τεράστια διαφορά σε σχέση με την πρόταιρη απόδοσή του. Τα τελευταία 5 - 6 ξυρίσματά μου τα έχω κάνει μόνο με το 81569, με αποτελέσματα από πολύ καλά ως εξαιρετικά! Το πινέλο πλέον μουλιάζει αμέσως, σε χρόνο dt! Αν το αφήσω 5 λεπτά μέσα στο νερό μουλιάζει τόσο πολύ που οι άκρες του γίνονται τόσο μαλακές, σχεδόν λιώμα, σε βαθμό που να μην μπορείς να φορτώσεις από σκληρό σαπούνι! Έτσι, αρκεί πλέον ένα βρέξιμό του κάτω από τρεχούμενο νερό και καλούτσικο τίναγμα.
Αφού βραχεί με τον τρόπο αυτό το πινέλο γίνεται αρκετά μαλακό μα διατηρεί σχετικά σκληρό backbone. Η αίσθηση στο πρόσωπο είναι πολύ ευχάριστη: απαλό μα σκληρούτσικο, αισθάνεσαι το τρίψιμο αλλά καθόλου τσίμπημα ή ξύσιμο. Επίσης βγάζει καλύτερα τον αφρό, δεν τον κρατάει μέσα του όσο παλιότερα, και επιπλέον αποδίδει μια χαρά στις κυκλικές κινήσεις.
Στον αφρισμό το πινέλο έχει επίσης αλλάξει δραματικά: κρέμες και μαλακά σαπούνια τα σαρώνει, αφρίζει εύκολα και αρκετά, αρκεί κανείς βέβαια να ασκεί πίεση κόντρα στο backbone. Στα σκληρά σαπούνια δεν το έχω δοκιμάσει ιδιαίτερα (έχω μόνο ένα muhle κι ένα TOBS jermyn street, τα οποία και δεν χρησιμοποιώ πολύ συχνά) κι έτσι επιφυλάσσομαι να εκφράσω άποψη...
Εκεί που πραγματικά χάρηκα το στρωμένο 81569 ήταν σε face lathering με το latoja stick (όχι τριμμένο, απλά περασμένο από το πρόσωπο). Πλούσιο άφρισμα, όμορφη αίσθηση στο πρόσωπο.

Πλέον, μετά τη χρήση ο θύσανός του ανοίγει πάρα πολύ όμορφα και συμμετρικά, αν και καθώς στεγνώνει μαζεύει λιγάκι.

Συμπερασματικά, το "νέο" (στρωμένο) 81569 θέλει πίεση στον αφρισμό, όχι πίεση στο πρόσωπο, δεν κρατάει τον αφρό, αποδίδει καλά και θέλει ελάχιστο βρέξιμο.
Θα το συνέστηνα; Μη έχοντας δοκιμάσει ακόμη άλλα πινέλα χοίρου αυτής της κατηγορίας, δεν μπορώ να εκφράσω συγκριτική άποψη. Για να πω την αλήθεια, ένα μήνα νωρίτερα σκεφτόμουν να χαρίσω το 81569 σε ένα φίλο και να αγοράσω κάποιο samogue (Πολύ μου αρέσει πχ το samogue 1305 και έχω περιέργεια να δω πώς αποδίδει και πόσο στρώσιμο θέλει...) Έτσι όπως μεταμορφώθηκε το 81569 τον τελευταίο μήνα όμως, από τη μία εξεπλάγην ιδιαίτερα ευχάριστα και δεν σκέφτομαι πλέον να το δώσω, από την άλλη όμως εκνευρίστηκα γιατί δεν έχω πλέον δικαιολογία για να ψωνίσω samogue :dash (χμμ, έρχεται και η μέρα του πατέρα... ίσως ζητήσω ένα δωράκι από τον νεογέννητο γιο μου!! :b :megagrin )
Θετικά: εμφάνιση, μέγεθος, αίσθηση τρίχας
Αρνητικά: πολύ μεγάλος χρόνος στρωσίματος, στεγνώνει πολύ αργά (το χειμώνα θέλει ίσως 3 ημέρες, το καλοκαίρι 1,5 με 2).