Συνταγές για ψωμί
Δημοσιεύτηκε: 28 Ιαν 2014, 07:23
Νέο θέμα λοιπόν για όσους θέλουν να προσπαθήσουν.
Υποσχέθηκα μετά τις φωτό του ψωμιού την συνταγή.
Προζύμι.
Προσπάθησα αρκετές φορές να φτιάξω προζύμι με απογοητευτικά αποτελέσματα.
Ο καλύτερος τρόπος για εμένα εδώ
Το προζύμι αφού γίνει μετά από 5-8 μέρες όσο περνάει ο καιρός και το ταΐζετε τόσο θα δυναμώνει.
Η συνταγή για το ψωμί
350γρ. χλιαρό νερό (μη χλωριομένο έχει καλύτερα αποτελέσματα ιδίως στο αρχικό "πιάσιμο" του προζυμιού)
150γρ. προζύμι το οποίο διαλύουμε στο νερό (προζύμι μπορούμε να βάλουμε και 170γρ. και το ψωμί θα φουσκώσει γρηγορότερα)
13γρ. αλάτι
550γρ. αλεύρι σκληρό (όχι από σουπερ αλλά από φούρνο ή κατάστημα στην τοπική αγορά με τέτοια είδη)
Επίσης αλεύρι από αλεύρι έχει διαφορά και χρειάζονται μικροτροποποιήσεις στην ποσότητα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι αρχικά και στη συνέχεια με τα χέρια ζυμώνουμε. Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα (15-20 λεπτά) για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε αρτοπαρασκευαστή μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα μόνο εκεί (πρώτο 20λεπτο) γιατί θέλει περισότερο χρόνο στο φούσκωμα (4-5 ώρες). Το βάζουμε στη φόρμα, σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τουλάχιστον τον αρχικό του όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200-210 για 35-45 λεπτά.
Αν θέλετε σκληρή κόρα (για την χθεσινή συνταγή) θέλει 10 λεπτά στους 250 και μετά 200 για 35 λεπτά.
Η παραπάνω συνταγή θέλει φόρμα για να γίνει αφού το ζυμάρι είναι αρκετά υδαρό για να κρατήσει το σχήμα του. Αφού απέκτησα εμπειρία 1 έτους στην παραπάνω συνταγή αφαίρεσα 100γρ νερό χθες και το ζυμάρι έγινε αρκετά σκληρό διατηρώντας όμως το αρχικό του σχήμα (φούσκωσε κανονικά). Εδώ χρειάζεται η εμπειρία για να καταλάβεις πότε είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Στον παραπάνω σύνδεσμο έχει τεχνικές ζυμώματος κλπ. Πολύ χρήσιμα τα σχόλια παρακάτω από τα άρθρα. Τί να λέμε όποιος δοκιμάσει το ψωμάκι του (ειδικά με προζύμι) του φούρνου είναι λύση ανάγκης. Θέλει χρόνο αλλά σε αποζημιώνει.
Υποσχέθηκα μετά τις φωτό του ψωμιού την συνταγή.
Προζύμι.
Προσπάθησα αρκετές φορές να φτιάξω προζύμι με απογοητευτικά αποτελέσματα.
Ο καλύτερος τρόπος για εμένα εδώ
Το προζύμι αφού γίνει μετά από 5-8 μέρες όσο περνάει ο καιρός και το ταΐζετε τόσο θα δυναμώνει.
Η συνταγή για το ψωμί
350γρ. χλιαρό νερό (μη χλωριομένο έχει καλύτερα αποτελέσματα ιδίως στο αρχικό "πιάσιμο" του προζυμιού)
150γρ. προζύμι το οποίο διαλύουμε στο νερό (προζύμι μπορούμε να βάλουμε και 170γρ. και το ψωμί θα φουσκώσει γρηγορότερα)
13γρ. αλάτι
550γρ. αλεύρι σκληρό (όχι από σουπερ αλλά από φούρνο ή κατάστημα στην τοπική αγορά με τέτοια είδη)
Επίσης αλεύρι από αλεύρι έχει διαφορά και χρειάζονται μικροτροποποιήσεις στην ποσότητα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι αρχικά και στη συνέχεια με τα χέρια ζυμώνουμε. Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα (15-20 λεπτά) για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε αρτοπαρασκευαστή μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα μόνο εκεί (πρώτο 20λεπτο) γιατί θέλει περισότερο χρόνο στο φούσκωμα (4-5 ώρες). Το βάζουμε στη φόρμα, σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τουλάχιστον τον αρχικό του όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200-210 για 35-45 λεπτά.
Αν θέλετε σκληρή κόρα (για την χθεσινή συνταγή) θέλει 10 λεπτά στους 250 και μετά 200 για 35 λεπτά.
Η παραπάνω συνταγή θέλει φόρμα για να γίνει αφού το ζυμάρι είναι αρκετά υδαρό για να κρατήσει το σχήμα του. Αφού απέκτησα εμπειρία 1 έτους στην παραπάνω συνταγή αφαίρεσα 100γρ νερό χθες και το ζυμάρι έγινε αρκετά σκληρό διατηρώντας όμως το αρχικό του σχήμα (φούσκωσε κανονικά). Εδώ χρειάζεται η εμπειρία για να καταλάβεις πότε είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Στον παραπάνω σύνδεσμο έχει τεχνικές ζυμώματος κλπ. Πολύ χρήσιμα τα σχόλια παρακάτω από τα άρθρα. Τί να λέμε όποιος δοκιμάσει το ψωμάκι του (ειδικά με προζύμι) του φούρνου είναι λύση ανάγκης. Θέλει χρόνο αλλά σε αποζημιώνει.