(Άλλη) μια βοήθεια στον αρχάριο!

minime
Νήπιο
Νήπιο
12
Has thanked: 20 times
Been thanked: 8 times

Καλησπέρα σε όλους! Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για το τεράστιο και μπερδεμένο ποστ και ελπίζω ότι κάποιος γκουρού ή και μαθητεύομενος γκουρού, θα καταλάβει τι εννοώ ο ποιητής και θα μου δώσει τα φώτα του! :thnx

Ξεκίνησα κι εγώ πρόσφατα να δοκιμάσω το παραδοσιακό ξύρισμα, μιας και απογοητεύτικα τελείως από τα ακριβά πολλαπλών λεπίδων ξυραφάκια, αλλά κυρίως από τα μη ικανοοποιητικά αποτελέσματα που είχα μαζί τους.
Ετσι λοιπόν πολύ πρόσφατα αγόρασα μια DE89L, ένα Semogue 1305, μια Jermyn Street κρέμα και από ένα πακετάκι Asra SP, Personna Platinum, 7 o'clock SharpEdge (κίτρινες) και τις Derby της μηχανής.
Μετά λοιπόν από 10 περίπου ξυρίσματα, η τεχνική μου έχει βελτιωθεί πολύ, οι ερεθισμοί, κοψίματα, κλπ που είχα με τα άλλα ξυραφάκια έχουν μειωθεί σε εκπληκτικό βαθμό και το ξύρισμά μου είναι γενικά πολύ καλύτερο και από την αρχή, αλλά και από παλιότερα με τα cartridges.

Βασικά όμως έχω 2 προβλήματα προς επίλυση:
To πρώτο είναι ότι τα γένια μου είναι πάρα πολύ σκληρά. Υπερβολικά σκληρά. Σε σημείο δηλαδή να σκαλώνει η λεπίδα.
Η προετοιμασία μου είναι καλή νομίζω: Κάνω ζεστό ντουσάκι όπου στην αρχή πλένω το πρόσωπο με μαλακό σαπούνι και όχι μόνο αφήνω το νερό πάνω, αλλά βρέχω και συνέχεια το πρόσωπο. Αφού τελειώσω το ντους, παίρνω λίγη κρέμα με τα χέρια και την απλώνω στο πρόσωπο κάνοντας μασάζ και την αφήνω εκεί μέχρι να ετοιμασω τον αφρό μου και να οργανωθώ.
Αυτή ο τρόπος έχει προφανώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το 'canned goo' πάνω και ξύρισμα του παρελθόντος αλλά δεν μαλακώνει αρκετά τα γένια και έτσι πρόσθεσα στο τέλος 3 λεπτά με πετσέτα με ζεστό νερό πάνω από την κρέμα.
Λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι, σε μερικά σημεία όπως στο μουστάκι, στο σαγόνι και στο λαιμό, δεν άλλαξαν και πολλά.
Οι 7 o'clock δουλεύουν για μένα πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες (οι Derby είναι απλά σα να με κοροϊδεύουν) αλλά πάλι θέλω περισσότερα περάσματα και ειδικά μουστάκι και λαιμό η λεπίδα κυριολεκτικά σκαλώνει και τραβάει το δέρμα.
Ο αφρός μου είναι καλός πλέον και έχω ιδανική γωνία στο ξυραφάκι. Υπάρχει καμία λύση γι' αυτό; Κάποιο θαυματουργό pre-shave ίσως;

Το άλλο πρόβλημα είναι (οι) τρίχες...
Τα γένια βγαίνουν περίεργα, δηλαδή για να τα πάρω κόντρα, πρέπει να κάνω τα εξής:
Δεξί μάγουλο, στην ευθεία της φαβορίτας, τα μισά πάνω και τα μισά προς το σαγόνι,
στο σαγόνι βγαίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις και στο
αριστερό μάγουλο από το σαγόνι προς το αυτί και μετά προς τα πάνω.
Στο λαιμό, από δεξιά προς αριστερά όλα, με σημεία που βγαίνουν και κουκουρούκου όμως.

Στο λαιμό δεν μπορώ να τα πάρω όλα από δεξιά προς αριστερά (κόντρα δηλαδή) γιατί ερεθίζεται ο λαιμός και έχω κοψίματα.
Από το σαγόνι και πάνω (συνήθως) μπορώ να κάνω οτιδήποτε με ελάχιστους ερεθισμούς, εκτός από το μουστάκι που είναι σαν τον λαιμό, δε δέχεται συνήθως κόντρα.

Το πρόβλημα είναι το εξής: για να έχω ένα ομοιόμορφο ξύρισμα πρέπει ουσιαστικά να τα πάρω όλα προς τα κάτω. Αυτό όμως δεν είναι πολύ καλό οπτικά γιατί μένουν τρίχες που από κοντά φαίνονται αρκετά μεγάλες. Βασικά με αυτόν τον τρόπο, δείχνω σαν να είμαι αξύριστος σχεδόν μια μέρα!
Από την άλλη όμως αν καθαρίσω καλύτερα το πρόσωπο θα κάνει αντίθεση με το λαιμό όπου θα φαίνονται εκεί οι τρίχες (τον οποίο δεν μπορώ συνήθως να ξυρίσω κόντρα.
Το ίδιο οπτικά αποτέλεσμα (πολύ καλύτερο βέβαια) έχω αν ξυριστώ από πάνω προς τα κάτω όλα και μετά από κάτω προς τα πάνω.
Και πάλι δεν με ικανοποιεί όμως, πάλι φαίνονται μεγάλες τρίχες και δεν έχω και το BBS που ονειρευόμουν ότι θα μου προσφέρουν τα safety razors.
Yπάρχει πάλι κάτι που μπορώ να κάνω για να πετύχω ενα πολύ καλό ξύρισμα; Κάτι που ίσως μου επιτρέψει να ξύριζομαι κόντρα, έστω και όχι κάθε μέρα;
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 1364 times
Been thanked: 4912 times

Πόσα περάσματα κάνεις?
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.

(Ο.Ε.)
Άβαταρ μέλους
Arisk
Λύκειο
Λύκειο
15
Has thanked: 1273 times
Been thanked: 790 times

Επειδή απο οτι φαινεται η προετοιμασια σου ειναι επαρκεστατη το προβλημα σου ειναι στην λεπίδα. Σκληρα γενια και με ακανονιστη κατευθυννση χρειαζονται λεπίδα που να παιρνει τις τριχες ευκολα κ με την μια. Δοκίμασε λοιπόν feather κ μάλλον θα βρεις λυση στο πρόβλημα σου
Άρης
Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
13
Has thanked: 4491 times
Been thanked: 5445 times

Το ίδιο προτείνω και εγω . Δοκίμασε τις Feather , οι οποίες είναι κατα γενική ομολογία οι πιο κοφτερές λεπίδες (άλλο αν κάτσουν στο πρόσωπο σου) Όπως και να έχει δοκίμασε . Και κάτι άλλο που βοήθησε αρκετά εμένα είναι στα σημεία που έχουυν το πρόβλημα να περνάω την μηχανή πολύ απαλά χωρίς καθόλου πίεση και αργά , όχι βιαστικά.
Άρης

Ζούν ανάμεσα μας........
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times

Το πρόβλημα λύνεται εύκολα με δυο τρόπους:
- Να ακολουθείς τη φορά της τρίχας. Πίστεψε με, δεν είσαι ο μόνος με ανώμαλες τρίχες.
- Να πάρεις μια slant. Η κύρτωση της λεπίδας κόβει πιο εύκολα τις σκληρές τρίχες και ιδιαίτερα αυτές που βγαίνουν ακανόνιστα. Στο λαιμό έχω μια περιοχή που οι τρίχες βγαίνουν σαν σπιράλ, και μόνο η slant τις ξυρίζει χωρίς να καταλαβαίνω κάτι ή να έχω ερεθισμό μετά.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια Open Comb ή οποία με καλή προετοιμασία θα κάνει πιο βαθύ ξύρισμα και με λιγότερα περάσματα.

Αυτά όλα με κοφτερή λεπίδα που να σου ταιριάζει (για μένα είναι οι Feather, Gillette SharpEdge, Personna, Super Iridium κτλ).
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
NikosX
Δημοτικό
Δημοτικό
12
Has thanked: 208 times
Been thanked: 895 times
Επικοινωνία:

1. Παρατηρώ ότι χρησιμοποιεις πινέλο αγριόχοιρου με κρέμα.
Δοκίμασε το καλό πινέλο σου με σαπούνι, εκεί αποδίδει ιδανικά. Ξεκίνα με το φτηνό και άριστο Cella. Με ιταλική μέθδο φορτώματος-αφρισμού (έχει σχετικό βίντεο εδώ ο Naval Architect). Kαι επίμονο facelathering.
Αν δεν σου δουλέψει με το Cella, πήγαινε σε άλλα προσιτά με tallow (ζωικό λίπος): Mitchell's Wool Fat (το refill είναι φτηνό), Speick stick κ.ο.κ.

2. Δοκίμασε και κανένα pre-shave oil.

3. Μηχανή open comb ή το θηρίο Futur, με λεπίδες Feather. Κόβουν τα πάντα! (από Slant δεν έχω πείρα)

4. Το σημαντικότερο, το είπανε και οι προλαλήσαντες: Ακολούθα τη φορά της τριχοφυϊας.
Πώς; Ενας τρόπος μη οπτικός: Οταν ξυρίζεσαι, στο δεύτερο πέρασμα τουλάχιστον, ψαύε διαρκώς το πρόσωπό σου με τα ακροδάχτυλα, να νιώθεις πού έχει περιοχές με γένια. Φρόντιζε πάντα να λιπαίνεις διαρκώς τοπικά με σαπουνάδα από τα δάχτυλα. Δηλαδή, πήγαινε πιο κοντά "απτικά" στην επιδερμίδα.
Το κάναν πάντα και οι μπαρμπέρηδες...
He shaved evenly and with care, in silence, seriously.James Joyce
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Χαλαρωστε μερικοι.. :beah2

Μολις ξεκινησε το ΠΞ και μιλατε για Futur, κλπ.. Η προετοιμασια οντως φαινεται να ειναι επαρκης. Εγω θα ελεγα οτι εκτος απο την λεπιδα, θα επρεπε να αλλαξεις και την γωνια της λεπιδας στο δερμα. Εμεις λεμε 30-33°, αλλα δε σημαινει οτι ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ βολευονται! Ειναι η γενικοτερα πιο αποδοτικη γωνια. Δεν σημαινει οτι μικρες αποκλισεις αποκλειονται!

Και πετα τις Derby, μακρια απο Wilkinson και Bic Astor (εν αντιθέσει οι Bic Chrome platinum - οι κιτρινες δλδ - αναδεικνυονται σε απιστευτες λεπιδες, αυτη την περιοδο που τις δοκιμαζω)

Φιλικα
Στεφος
Εικόνα
minime
Νήπιο
Νήπιο
12

Σόρρυ που δεν είχα χρόνο να απαντήσω νωρίτερα και ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον!

Δεν ξέρω αν έχω δικαίωμα να μιλάω από τώρα για λεπίδες και μηχανές, αλλά πραγματικά βλέπω ότι αυτά που έχουν δε δουλεύουν καλά σε μένα. Δεν ξέρω αν όταν βελτιωθεί και άλλο η τεχνική μου και στρώσει και το δέρμα μου, δουλεύουν καλύτερα, αλλά προς το παρών το αποτέλεσμα είναι δεν είναι το αναμενόμενο.
Ίσως φταίει και το ότι είχα υψηλές προσδοκίες από τα safety razors. Μια ζωή από μικρός άκουγα ότι αυτές οι λεπίδες κόβουν και σκοτώνουν και ουσιαστικά περίμενα ότι με 2 περάσματα θα γίνω γλόμπος. Αυτό προφανώς όχι μόνο δε συμβαίνει, αλλά και έχω και φαινόμενα που ποτέ δεν είχα φανταστεί, όπως στο 2ο - 3ο πέρασμα η SharpEdge να σκαλώνει κυριολεκτικά στο κόντρα στο μουστάκι και στο λαιμό. Για να μην αναφέρω το σοκ του πρώτου ξυρίσματος με τη Derby που δεν κατέβαινε σε γένια 4 ημερών...

Το επόμενο βήμα πάντως είναι η Feather. Δεν πήρα από την αρχή, γιατί σκέφτηκα ότι θα ήταν υπερβολικό να έχω από τώρα τις πιο κοφτερές λεπίδες. Που να ΄ξερα... Θα χρησιμοποιήσω μερικές και αν δεν αλλάξει κάτι, θα πάω για καινούρια μηχανή. Η DE89 πάντως βλέπω ότι δεν μου ταιριάζει.
Θα πάω σε 37C / 39C, ακόμα και για R41 σκέφτομαι - αν μου κάτσει καλά και έχω ένα πολύ καλό ξύρισμα με 2 περάσματα και χωρίς κόντρα που με ενοχλεί στο λαιμό, μπορώ να ξυρίζομαι μέρα παρά μέρα και να τελειώσει η ιστορία.
Το πρόβλημα είναι ότι αν δε δοκιμάσεις τη μηχανή δεν μπορείς να ξέρεις και δε με συγκινεί η ιδέα να γεμίσω μηχανές από τώρα... Θα ήταν φοβερό να μπορούσες να νοικιάσεις από καταστήματα μηχανές για να βρεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα!

Fotaka, αν δεν τα πάρω κόντρα, κάνω 3 περάσματα στο πρώσοπω και 2 στο λαιμό. Συν περισσότερα σε διάφορα σημεία που είναι πιο σκληρές οι τρίχες ή νγαίνουν όπως θέλουν.

Το πινέλο είναι μεγάλη απογοήτευση με την κρέμα. Είναι φυσικά άστρωτο ακόμα, οπότε μπορεί να γίνει αποδεκτό κάποια στιγμή, αλλά για την ώρα μετανοιώνω που δεν πήρα έστω έναν φτηνό ασβό. Μου φαίνεται και μεγάλο για μένα.

Όσον αφορά την γωνία... βασικά χρησιμοποιώ την γωνία που δουλεύει καλύτερα στο πρόσωπό μου - ποτέ δε σκέφτηκα ότι πρέπει να έχω κάποια συγκεκριμένη.

Ακολουθώντας τη φορά των τριχών δε δουλεύει επίσης σε μένα. Το ξυράφι κυρίως περνάει από πάνω και κόβει πολύ μικρές περιοχές που υποθέτω ότι είναι τρίχες που βγαίνουν με άλλη φορά. Μόνο το across έχει αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι και αυτό θα αλλάξει με πιο επιθετικές μηχανή και λεπίδες.

Θα δείξει. Ξεκινάω με τις Feather και βλέπουμε.

(BTW, αν κάποιος έχει μια R41 ή/και μια οποιαδήποτε slant που μπορεί να μου δανίσει για 1-2 βδομάδες ή να την ανταλλάξει προσωρινά με τη DE89L μου, ας στείλει ένα πμ.)
nikos.a

Γνωμη μου ειναι να παρεις μια απλη open comb, π.χ. την 41c που την βρισκεις ακομα και με 20Ε. Την εχω και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος. Για R41, θα ελεγα οχι, τουλαχιστον ακομα, γιατι πολυ απλα θελει εμπειρια και δεν μπορεις να πεις εκει ξυριζομαι με οποια γωνια με βολευει. Ειναι μια μηχανη που για μενα η πολυ προσοχη που θελει, μειωνει την απολαυση απο την στιγμη που εχεις το μονιμο αγχος μην σφαχτεις... Αυτη ειναι η αληθεια. Ριξε μια ματια και στα ξενα φορουμ να δεις τι λενε. Το πινελο που εχεις και αρκετοι wet shavers εχουμε, ειναι απο τα καλυτερα χοιρου που κυκλοφορουν. Η τριχα στην πορεια θα μαλακωσει αρκετα. Μαλλον απογοητευση ειναι η κρεμα... Δοκιμασε καποιο σαπουνι με tallow( Cella, Palmolive Stick, D.R. Harris) και σιγουρα θα δεις διαφορα. Κι εγω εχω πολυ σκληρα και πυκνα γενια σε ολο το προσωπο και το λαιμο και με προιοντα που περιεχουν tallow κανω πολυ καλυτερα ξυρισματα.
minime
Νήπιο
Νήπιο
12

Νίκο, η 41C θα κάνει καλή δουλειά με το συρματόπλεγμα μου; Δε με πειράζει (με πειράζει πολύ δηλαδή, αλλά μετά την ήττα με την EJ θέλω να πάρω κάτι που να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι καλό για μένα) να δώσω παραπάνω για να μην έχω άλλη μια μηχανή εγκαταλελειμμένη στο ντουλάπι μου.
Έχεις δοκιμάσει κάποια Merkur Slant; Πως συγκρίνεται με τη 41C;

Όσον αφορά την R41, δεν μπορώ να πω ότι με φοβίζει η ιδέα να τη χρησιμοποιήσω. Έχω διαβάσει για την προσοχή που χρειάζεται και όλα αυτά, αλλά από την άλλη, αν και διάσημος μανταλάκιας - κουλοχέρης στην καθημερινότητά μου (δε θέλεις να σου φέρω δίσκο με ποτά ή καφέδες...) έχω μείνει έκπληκτος με το "ταλέντο" μου στο ξύρισμα. Βέβαια όλοι λένε ότι δεν είναι για αρχάριους, οπότε ίσως δεν είναι καλή ιδέα να τη χτυπήσω τώρα, χωρίς τουλάχιστον να έχω άλλη μια ικανοποιητική μηχανή ήδη.

Για την κρέμα που λες, πρέπει να έχεις τα δίκια σου. Δεν νομίζω ότι είναι κρέμα που θα την προσκυνήσεις, αλλά όταν δουλεύει, δουλεύει πολύ καλά. Πολύ καλό ξύρισμα, γλύστρημα και ενυδάτωση. Το δέρμα μου σχεδόν αφυδατώνεται μετά το ξύρισμα (μόνο τότε), αλλά με την κρέμα είμα πολύ καλά.
Έχω θέμα όμως με την παρασκευή αφρού και με την ποιότητά του μέχρι το επόμενο πέρασμα. Έχουν μερίδιο και το πινέλο (imho) και το σκληρό νερό μου.

Είχα σκοπό να κινηθώ έτσι κι αλλιώς προς ένα tallow based σαπούνι. Διάβαζα για το νέο Valobra και λέω να περιμένω καμιά 10αριά μέρες μπας και βγει μέχρι τότε, αλλιώς με βλέπω για MWF μάλλον (με απιονισμένο νερό :p).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το ξύρισμα”