Σελίδα 1 από 2

Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάι 2013, 22:46
από νικος
Ειπα να κανω ενα φωτορεπορταζ απο το πως φτιαχνουμε τον πασχαλινο οβελια στην Σιφνο

Παραδοσιακα εδω δεν εχουμε σουβλα το πασχα, αλλα μαστελο, ετσι λεμε το πηλινο σκευος που βαζουμε το αρνι ή κατσικι. Αν το σκευος ειναι καινουργιο, πρεπει πριν βαλουμε το κρεας να εχει μπη στο φουρνο μια φορα με ρεβυθια. Αυτο γινεται πρωτον για να φυγει η χωματιλα (μιας και δεν ειναι γυαλωμενο) που θα βγαλει την πρωτη φορα, δευτερον για να μην τυχον και εχει καμια ρωγμη κατασκευαστικη και σπασει το μαστελο στο φουρνο και τριτον και αρκετα σημαντικο να παρει αυτη την λαδιλα που θα το βοηθησει στο ψησιμο. Το κρεας κοβεται σε κομματια ( μεριδες ) και πλενεται με κρασι κοκκινο, μετα αλατι, πιπερι ριγανη (την οποια μαζευουμε εδω) και στη συνεχεια τοποθετειται στο μαστελο. Τα πιο χοντρα κομματια μπαινουν κοντα στα τειχωματα και τα πιο μικρα στο κεντρο για να μην καουν. Απο πανω βαζουμε ανιθο και μετα κοκκινο κρασι (εγω ημιγλυκο που το φτιαχνει ενας φιλος). Στην συνεχεια αλουμινοχαρτο και στο φουρνο

Το μαστελο με το κατσικι

Εικόνα

Το μαστελο χωραει ενα ολοκληρο κατσικι εδω ετοιμο για τον φουρνο

Εικόνα

Ο φουρνος αναβει για τρεις ωρες να καψη καλα και να εχει την επιθυμητη θερμοκρασια την οποια πρεπει να διαρκεση καθολη την διαρκεια του ψησιματος

Εικόνα

Εικόνα

Εδω ο φουρνος σχεδον ετοιμος τα τειχωματα γυρω - γυρω εχουν ασπρισει απο την θερμοκρασια δειγμα οτι εχει πυρωσει

Εικόνα

τα μαστελα ετοιμα για τον φουρνο 6 τον αριθμο

Εικόνα

Ο φουρνος σφραγιζεται αφου πρωτα εχουν βγει απο μεσα ολα τα κομματια που καινε ακομα

Εικόνα

Και μετα απο τρεις ωρες ψησιματος το αποτελεσμα ειναι

Εικόνα

Εικόνα

Ολα αυτα λαμβανουν χωρα το Μ. Σαββατο. Αφου φιαχτουν τα μαστελα κατα τις 3 το μεσημερι αναβει ο ξυλοφουρνος, κατα τις 6 μπαινουν τα μαστελα μεσα και κατα τις 9 ειναι ετοιμα. Αυτο γινεται γιατι καποιοι δεν τρωνε μαγειριτσα μετα την ανασταση αλλα μαστελο

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάι 2013, 23:22
από Αλέξης
Φοβερό, Νίκο! λουκούμι πρέπει να γίνονται :drool ...στην τελευταία φώτο σου έχει αρπάξει λίγο ή εχει απλά ξεροψηθεί η πέτσα?

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάι 2013, 23:29
από νικος
Ευχαριστω Αλεξη !! Τα πανω-πανω παντα ξεροψηνονται αλλα αυτο που φαινεται ειναι ο ανηθος. Ειναι πολυ νοστιμο και καμια σχεση με την σουβλα που φυσικα εχει αλλη νοστιμια.

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάι 2013, 23:33
από Iasonas
πωπω χαλια φαγητα εχετε εκει στην Σιφνο :beah2 :bigsmilie . Σοβαρα τωρα φαινεται πεντανοστιμο!

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάι 2013, 05:37
από Antonis
Αν και δεν είχα ξανακούσει την ονομασία και για το έθιμο, πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου Νίκο. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο ψησίματος παίρνει άλλη νοστιμιά το φαγητό.

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάι 2013, 06:27
από yiannischris
Πολύ ενδιαφέρων,τι σου είναι η Ελλάδα ,κάθε τόπος και άλλα έθιμα !!

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάι 2013, 07:08
από aris22
Nίκο φανταστικό φαίνεται! Προσωπικά μου τα χαλάει λίγο ο άνηθος, αλλά θα το τιμούσα ιδιαιτέρως αν παραβρισκόμουνα.... :drool

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάι 2013, 07:43
από Antonis
Παλαιότερα και εγώ είχα θέμα με τον άνηθο, όπως και με όλα τα μυρωδικά (μαϊντανό, ρίγανη κλπ). Τώρα πλέον απλά τα λατρεύω, νιώθω ότι κάτι λείπει αν δεν είναι σε ικανοποιητικές ποσότητες. Εξαίρεση το σέληνο, δεν το χώνεψα ποτέ μου, ούτε καν στην φασολάδα.

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάι 2013, 08:36
από Fotakas
Προτείνω στην επόμενη συνάντηση που θα παραυρεθείς, να φέρεις ένα μαστέλο (γεμάτο φυσικά) ώστε να σχηματίσουμε ιδίαν άποψη για το υπέροχο της γεύσης... :bigsmilie

Re: Μαστελο Σιφνου

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάι 2013, 08:36
από marinos79
Υπέροχη παρουσίαση. Αν και πρωί μου άνοιξες την όρεξη. Τελικά απ' ότι κατάλαβα η Σίφνος, πέρα απο την φουρνιστή ρεβιθάδα, μαγειρεύει και πολλά άλλα στον φούρνο μέσα σε πήλινα.