Ειπα να κανω ενα φωτορεπορταζ απο το πως φτιαχνουμε τον πασχαλινο οβελια στην Σιφνο
Παραδοσιακα εδω δεν εχουμε σουβλα το πασχα, αλλα μαστελο, ετσι λεμε το πηλινο σκευος που βαζουμε το αρνι ή κατσικι. Αν το σκευος ειναι καινουργιο, πρεπει πριν βαλουμε το κρεας να εχει μπη στο φουρνο μια φορα με ρεβυθια. Αυτο γινεται πρωτον για να φυγει η χωματιλα (μιας και δεν ειναι γυαλωμενο) που θα βγαλει την πρωτη φορα, δευτερον για να μην τυχον και εχει καμια ρωγμη κατασκευαστικη και σπασει το μαστελο στο φουρνο και τριτον και αρκετα σημαντικο να παρει αυτη την λαδιλα που θα το βοηθησει στο ψησιμο. Το κρεας κοβεται σε κομματια ( μεριδες ) και πλενεται με κρασι κοκκινο, μετα αλατι, πιπερι ριγανη (την οποια μαζευουμε εδω) και στη συνεχεια τοποθετειται στο μαστελο. Τα πιο χοντρα κομματια μπαινουν κοντα στα τειχωματα και τα πιο μικρα στο κεντρο για να μην καουν. Απο πανω βαζουμε ανιθο και μετα κοκκινο κρασι (εγω ημιγλυκο που το φτιαχνει ενας φιλος). Στην συνεχεια αλουμινοχαρτο και στο φουρνο
Το μαστελο με το κατσικι
Το μαστελο χωραει ενα ολοκληρο κατσικι εδω ετοιμο για τον φουρνο
Ο φουρνος αναβει για τρεις ωρες να καψη καλα και να εχει την επιθυμητη θερμοκρασια την οποια πρεπει να διαρκεση καθολη την διαρκεια του ψησιματος
Εδω ο φουρνος σχεδον ετοιμος τα τειχωματα γυρω - γυρω εχουν ασπρισει απο την θερμοκρασια δειγμα οτι εχει πυρωσει
τα μαστελα ετοιμα για τον φουρνο 6 τον αριθμο
Ο φουρνος σφραγιζεται αφου πρωτα εχουν βγει απο μεσα ολα τα κομματια που καινε ακομα
Και μετα απο τρεις ωρες ψησιματος το αποτελεσμα ειναι
Ολα αυτα λαμβανουν χωρα το Μ. Σαββατο. Αφου φιαχτουν τα μαστελα κατα τις 3 το μεσημερι αναβει ο ξυλοφουρνος, κατα τις 6 μπαινουν τα μαστελα μεσα και κατα τις 9 ειναι ετοιμα. Αυτο γινεται γιατι καποιοι δεν τρωνε μαγειριτσα μετα την ανασταση αλλα μαστελο
Μαστελο Σιφνου
- νικος
- Λύκειο
- Δημοσιεύσεις: 1994
- Εγγραφή: 11 Νοέμ 2012, 02:41
- 11
- Τοποθεσία: ΣΙΦΝΟΣ
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 241 times
- Ηλικία: 54
Ευχαριστω Αλεξη !! Τα πανω-πανω παντα ξεροψηνονται αλλα αυτο που φαινεται ειναι ο ανηθος. Ειναι πολυ νοστιμο και καμια σχεση με την σουβλα που φυσικα εχει αλλη νοστιμια.
Ολα ειναι δρομος
- Iasonas
- Εξειδίκευση
- Δημοσιεύσεις: 3663
- Εγγραφή: 19 Νοέμ 2012, 14:34
- 11
- Has thanked: 830 times
- Been thanked: 2604 times
- Ηλικία: 30
πωπω χαλια φαγητα εχετε εκει στην Σιφνο :beah2 :bigsmilie . Σοβαρα τωρα φαινεται πεντανοστιμο!
Το Ιασονας με Ο
- Antonis
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 10568
- Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
- 12
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
- Has thanked: 26482 times
- Been thanked: 25953 times
Αν και δεν είχα ξανακούσει την ονομασία και για το έθιμο, πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου Νίκο. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο ψησίματος παίρνει άλλη νοστιμιά το φαγητό.
- yiannischris
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- Δημοσιεύσεις: 5371
- Εγγραφή: 22 Μαρ 2013, 09:22
- 11
- Τοποθεσία: Patras
- Has thanked: 8965 times
- Been thanked: 17780 times
- Ηλικία: 58
Πολύ ενδιαφέρων,τι σου είναι η Ελλάδα ,κάθε τόπος και άλλα έθιμα !!
Γιάννης
- aris22
- Δάσκαλος Ξυρίσματος
- Δημοσιεύσεις: 5383
- Εγγραφή: 30 Απρ 2012, 07:08
- 12
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
- Has thanked: 4477 times
- Been thanked: 5443 times
Nίκο φανταστικό φαίνεται! Προσωπικά μου τα χαλάει λίγο ο άνηθος, αλλά θα το τιμούσα ιδιαιτέρως αν παραβρισκόμουνα.... :drool
Άρης
Ζούν ανάμεσα μας........
Ζούν ανάμεσα μας........
- Antonis
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 10568
- Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
- 12
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
- Has thanked: 26482 times
- Been thanked: 25953 times
Παλαιότερα και εγώ είχα θέμα με τον άνηθο, όπως και με όλα τα μυρωδικά (μαϊντανό, ρίγανη κλπ). Τώρα πλέον απλά τα λατρεύω, νιώθω ότι κάτι λείπει αν δεν είναι σε ικανοποιητικές ποσότητες. Εξαίρεση το σέληνο, δεν το χώνεψα ποτέ μου, ούτε καν στην φασολάδα.
- Fotakas
- Εξειδίκευση
- Δημοσιεύσεις: 4045
- Εγγραφή: 31 Αύγ 2011, 17:49
- 12
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη
- Has thanked: 1362 times
- Been thanked: 4911 times
- Ηλικία: 41
Προτείνω στην επόμενη συνάντηση που θα παραυρεθείς, να φέρεις ένα μαστέλο (γεμάτο φυσικά) ώστε να σχηματίσουμε ιδίαν άποψη για το υπέροχο της γεύσης... :bigsmilie
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.
(Ο.Ε.)
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.
(Ο.Ε.)
- marinos79
- Γυμνάσιο
- Δημοσιεύσεις: 886
- Εγγραφή: 22 Ιαν 2013, 12:57
- 11
- Τοποθεσία: Βύρωνας - Αττικής.
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 762 times
- Ηλικία: 62
Υπέροχη παρουσίαση. Αν και πρωί μου άνοιξες την όρεξη. Τελικά απ' ότι κατάλαβα η Σίφνος, πέρα απο την φουρνιστή ρεβιθάδα, μαγειρεύει και πολλά άλλα στον φούρνο μέσα σε πήλινα.