Μαστελο Σιφνου

Άβαταρ μέλους
νικος
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1994
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2012, 02:41
11
Τοποθεσία: ΣΙΦΝΟΣ
Has thanked: 42 times
Been thanked: 241 times
Ηλικία: 54

Ειπα να κανω ενα φωτορεπορταζ απο το πως φτιαχνουμε τον πασχαλινο οβελια στην Σιφνο

Παραδοσιακα εδω δεν εχουμε σουβλα το πασχα, αλλα μαστελο, ετσι λεμε το πηλινο σκευος που βαζουμε το αρνι ή κατσικι. Αν το σκευος ειναι καινουργιο, πρεπει πριν βαλουμε το κρεας να εχει μπη στο φουρνο μια φορα με ρεβυθια. Αυτο γινεται πρωτον για να φυγει η χωματιλα (μιας και δεν ειναι γυαλωμενο) που θα βγαλει την πρωτη φορα, δευτερον για να μην τυχον και εχει καμια ρωγμη κατασκευαστικη και σπασει το μαστελο στο φουρνο και τριτον και αρκετα σημαντικο να παρει αυτη την λαδιλα που θα το βοηθησει στο ψησιμο. Το κρεας κοβεται σε κομματια ( μεριδες ) και πλενεται με κρασι κοκκινο, μετα αλατι, πιπερι ριγανη (την οποια μαζευουμε εδω) και στη συνεχεια τοποθετειται στο μαστελο. Τα πιο χοντρα κομματια μπαινουν κοντα στα τειχωματα και τα πιο μικρα στο κεντρο για να μην καουν. Απο πανω βαζουμε ανιθο και μετα κοκκινο κρασι (εγω ημιγλυκο που το φτιαχνει ενας φιλος). Στην συνεχεια αλουμινοχαρτο και στο φουρνο

Το μαστελο με το κατσικι

Εικόνα

Το μαστελο χωραει ενα ολοκληρο κατσικι εδω ετοιμο για τον φουρνο

Εικόνα

Ο φουρνος αναβει για τρεις ωρες να καψη καλα και να εχει την επιθυμητη θερμοκρασια την οποια πρεπει να διαρκεση καθολη την διαρκεια του ψησιματος

Εικόνα

Εικόνα

Εδω ο φουρνος σχεδον ετοιμος τα τειχωματα γυρω - γυρω εχουν ασπρισει απο την θερμοκρασια δειγμα οτι εχει πυρωσει

Εικόνα

τα μαστελα ετοιμα για τον φουρνο 6 τον αριθμο

Εικόνα

Ο φουρνος σφραγιζεται αφου πρωτα εχουν βγει απο μεσα ολα τα κομματια που καινε ακομα

Εικόνα

Και μετα απο τρεις ωρες ψησιματος το αποτελεσμα ειναι

Εικόνα

Εικόνα

Ολα αυτα λαμβανουν χωρα το Μ. Σαββατο. Αφου φιαχτουν τα μαστελα κατα τις 3 το μεσημερι αναβει ο ξυλοφουρνος, κατα τις 6 μπαινουν τα μαστελα μεσα και κατα τις 9 ειναι ετοιμα. Αυτο γινεται γιατι καποιοι δεν τρωνε μαγειριτσα μετα την ανασταση αλλα μαστελο
Ολα ειναι δρομος
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 1101
Εγγραφή: 12 Ιαν 2013, 18:54
11
Has thanked: 59 times
Been thanked: 190 times

Φοβερό, Νίκο! λουκούμι πρέπει να γίνονται :drool ...στην τελευταία φώτο σου έχει αρπάξει λίγο ή εχει απλά ξεροψηθεί η πέτσα?
Άβαταρ μέλους
νικος
Λύκειο
Λύκειο
Δημοσιεύσεις: 1994
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2012, 02:41
11
Τοποθεσία: ΣΙΦΝΟΣ
Has thanked: 42 times
Been thanked: 241 times
Ηλικία: 54

Ευχαριστω Αλεξη !! Τα πανω-πανω παντα ξεροψηνονται αλλα αυτο που φαινεται ειναι ο ανηθος. Ειναι πολυ νοστιμο και καμια σχεση με την σουβλα που φυσικα εχει αλλη νοστιμια.
Ολα ειναι δρομος
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 3663
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2012, 14:34
11
Has thanked: 830 times
Been thanked: 2604 times
Ηλικία: 30

πωπω χαλια φαγητα εχετε εκει στην Σιφνο :beah2 :bigsmilie . Σοβαρα τωρα φαινεται πεντανοστιμο!
Το Ιασονας με Ο
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 10568
Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 26482 times
Been thanked: 25953 times

Αν και δεν είχα ξανακούσει την ονομασία και για το έθιμο, πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου Νίκο. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο ψησίματος παίρνει άλλη νοστιμιά το φαγητό.
Άβαταρ μέλους
yiannischris
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5371
Εγγραφή: 22 Μαρ 2013, 09:22
11
Τοποθεσία: Patras
Has thanked: 8965 times
Been thanked: 17780 times
Ηλικία: 58

Πολύ ενδιαφέρων,τι σου είναι η Ελλάδα ,κάθε τόπος και άλλα έθιμα !!
Γιάννης
Άβαταρ μέλους
aris22
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δημοσιεύσεις: 5383
Εγγραφή: 30 Απρ 2012, 07:08
12
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Has thanked: 4477 times
Been thanked: 5443 times

Nίκο φανταστικό φαίνεται! Προσωπικά μου τα χαλάει λίγο ο άνηθος, αλλά θα το τιμούσα ιδιαιτέρως αν παραβρισκόμουνα.... :drool
Άρης

Ζούν ανάμεσα μας........
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 10568
Εγγραφή: 15 Δεκ 2011, 20:57
12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 26482 times
Been thanked: 25953 times

Παλαιότερα και εγώ είχα θέμα με τον άνηθο, όπως και με όλα τα μυρωδικά (μαϊντανό, ρίγανη κλπ). Τώρα πλέον απλά τα λατρεύω, νιώθω ότι κάτι λείπει αν δεν είναι σε ικανοποιητικές ποσότητες. Εξαίρεση το σέληνο, δεν το χώνεψα ποτέ μου, ούτε καν στην φασολάδα.
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
Δημοσιεύσεις: 4045
Εγγραφή: 31 Αύγ 2011, 17:49
12
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Has thanked: 1362 times
Been thanked: 4911 times
Ηλικία: 41

Προτείνω στην επόμενη συνάντηση που θα παραυρεθείς, να φέρεις ένα μαστέλο (γεμάτο φυσικά) ώστε να σχηματίσουμε ιδίαν άποψη για το υπέροχο της γεύσης... :bigsmilie
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.

(Ο.Ε.)
Άβαταρ μέλους
marinos79
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
Δημοσιεύσεις: 886
Εγγραφή: 22 Ιαν 2013, 12:57
11
Τοποθεσία: Βύρωνας - Αττικής.
Has thanked: 190 times
Been thanked: 762 times
Ηλικία: 62

Υπέροχη παρουσίαση. Αν και πρωί μου άνοιξες την όρεξη. Τελικά απ' ότι κατάλαβα η Σίφνος, πέρα απο την φουρνιστή ρεβιθάδα, μαγειρεύει και πολλά άλλα στον φούρνο μέσα σε πήλινα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα”