Έχω απορίες...

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
The Coon
Νήπιο
Νήπιο
13

Καλησπέρα σε όλους!:)
Το δέμα το παρέλαβα τη Δευτέρα που μας πέρασε και έκτοτε έχω ξυριστεί κάθε μέρα εκτός απο την Παρασκευή.

Ξεκίνησα με τα ξυραφάκια Derby μιας και είχα διαβάσει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αιχμηρά και φιλικά προς τους αρχάριους. :mnew Φοβόμουν μην κοπώ και το πήγαινα απαλά απαλά... χωρίς καθόλου πίεση... όταν λέμε καθόλου, καθόλου:P. Όμως έτσι οι τρίχες δεν κόπηκαν στην αρχή πολύ καλά. Έτσι το πρώτο ξύρισμα ήταν αρκετά επιφανειακό και έμεινα δυσαρεστημένος:/. Δεν περίμενα βέβαια θαυμάσια αποτελέσματα, είχα διαβάσει ότι θέλει λίγο καιρό να συνηθίσεις.:)

Την επομένη δε φοβήθηκα να βάλω λίγη παραπάνω πίεση και η διαφορά ήταν αισθητή. Πάλι καθόλου κόψιμο (μα γιατί ακούγεται παντού για τα κοψίματα:P. Και να προσπαθούσα να κοπώ θα ήταν πολύ δύσκολο:P, εδώ και άτσαλες κινήσεις έκανα και πάλι δεν κόπηκα. Μήπως φταίει που χρησιμοποιώ τα Derby? ), αλλά το ξύρισμα ήταν καλύτερο.

Τις τελευταίες μέρες ξυρίστηκα σε 3-4 περάσματα, το πρώτο με τη φορά, και τα υπόλοιπα across the grain που λεν κι οι Αγγλοσάξονες (κάθετα προς τη φορά των τριχών). Δεν ήταν όμως πολύ βαθύ ξύρισμα. Σήμερα ξυρίστηκα κόντρα σε μερικά σημεία και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν δέρμα μπεμπέ (χωρίς κοψίματα!).

Κάνω επίκληση στην εμπειρία σας:P. Συγκεντρωτικά, για όποιον είχε την υπομονή να φτάσει μέχρι εδώ κάτω ( :thnx :D ) έχω τις εξής απορίες:
1) Είναι απαραίτητη η άσκηση πίεσης; Δεν εννοώ την πίεση που ασκείται με τα πολυ-λέπιδα ξυράφια ή τις ηλεκτρικές μηχανές, αλλά μια ελαφριά πίεση.
2) Την 4η μέρα το ξυραφάκι πρέπει να είχε στομώσει γιατί το δέρμα μου είχε ερεθιστεί αρκετά. Οπότε 3 μέρες τα Derby και τέρμα; Λίγο μου φαίνεται, μήπως κάποιο λάθος στην τεχνική προκαλεί ελάττωση του χρόνου ζωής των ξυραφιών;
3) Είναι εφικτό το βαθύ ξύρισμα χωρίς να πάει κανείς κόντρα; Αλλά με across the grain πέρασμα;
4) Τι κάνετε με τα γ*&$@*@*@@;α σπυράκια; Όποτε ξυρίζομαι, είτε με μηχανή είναι αυτό, είτε με ξυράφι, μου βγαίνουν σπυράκια. Δεν ανοίγουν με το ξύρισμα που έκανα αυτή τη βδομάδα, με τα νέα εργαλεία, αλλά καθιστούν το δέρμα πολύ πιο επιρρεπές στους ερεθισμούς και σε ελαφρές αμυχές.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Υ.Γ.: Κύριε Συντονιστά (:P), σιγά, δεν πειράζει, με το πάσο σου:P.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος andreas την 24 Ιουν 2012, 22:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Το μετέφερα εδώ γιατί εκεί είναι ο χώρος για τις χαιρετούρες. Φιλικά Ανδρέας
"None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free."
-Johann Wolfgang von Goethe
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
13
Has thanked: 29519 times
Been thanked: 29730 times

Φίλε Αλέξανδρε, αν και με έχεις μπερδέψει λίγο με τις ερωτήσεις σου, ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Καταρχήν ο εξοπλισμός που έχεις είναι πολύ καλός και ενδείκνυται για αρχάριο. Διαπιστώνω από αυτά που λες ότι έχεις ταλαιπωρήσει αρκετά το δέρμα σου. Καθημερινό ξύρισμα, ακμή, πολλαπλά περάσματα. Είναι απαραίτητο να ξυρίζεσαι καθημερινά; Αν έχεις την δυνατότητα, άσε να περάσουν 1-2 ημέρες από το τελευταίο ξύρισμα για να συνέλθει λίγο το δέρμα. Για τα σπυράκια, που δυστυχώς δυσκολεύουν αρκετά το ξύρισμα, θεωρώ ότι βελτιώνει σημαντικά μια καλή προετοιμασία με αρκετό μασάζ στο πρόσωπο, αν έχεις την δυνατότητα χρησιμοποίησε και ένα pre-shave oil και καλό είναι γενικότερα να μην ταλαιπωρείς το δέρμα σου με πολλαπλά ή και κόντρα περάσματα, γιατί ερεθίζουν παραπάνω το δέρμα σου. Δεν θυμάμαι την ηλικία σου, αν είσαι στην μετα-εφηβική ηλικία, είναι φυσιολογικό και θα εξαφανιστούν σταδιακά, αν είσαι μεγαλύτερος, καλό θα ήταν να πάρεις και μια γνώμη ενός δερματολόγου.

Τώρα στα ερωτήματά σου:

1) Η πίεση που ασκούμε στο ξυράφι είναι ελάχιστη, τόση όση να παραμένει αυτό σε επαφή με το πρόσωπο. Από την φύση τους αυτές οι μηχανές έχουν αρκετό βάρος (κυρίως στην κεφαλή) για να κόβουν τις τρίχες χωρίς να χρειάζεται να ασκείται παραπάνω πίεση. Η άσκηση παραπάνω πίεσης από το κανονικό επιφέρει ερεθισμούς και κοψίματα.

2) Το ξυραφάκι μάλλον δεν στόμωσε, πιθανές αιτίες του ερεθισμού μπορεί να είναι η κακή τεχνική (γωνία ξυραφιού σε σχέση με το πρόσωπο, κακή φορά κοπής των γενιών κλπ), ελλειπής προετοιμασία, πολλαπλά περάσματα κλπ. Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να μην είναι η Derby η κατάλληλη λεπίδα για σένα. Για μένα πάντως δεν είναι. Εφόσον, αν θυμάμαι καλά, έχεις πάρει ένα sample pack, δοκίμασε και άλλες λεπίδες.

3) Ναι, είναι εφικτό ένα αποδεκτό ξύρισμα χωρίς το κόντρα πέρασμα. Μπορεί να μην είναι το τελικό αποτέλεσμα bbs (baby's butt shave) αλλά είναι αξιοπρεπέστατο, ειδικά αν ξυρίζεσαι κάθε μέρα. Άλλωστε, όπως λέει και ο Απόστολος και έχει δίκιο, δεν είναι δυνατό το κόντρα ξύρισμα για όλους.

4) Για τα σπυράκια στο ανέφερα παραπάνω. Το μόνο που δεν κατάλαβα είναι αν πρόκειται για ακμή ή αναφέρεσαι σε ερεθισμούς έτσι όπως το γράφεις. Σε κάθε περίπτωση δαπάνησε παραπάνω χρόνο σε προετοιμασία, ένα καλό μασάζ με το πινέλο και πιθανόν να σε βοηθήσει και ένα pre-shave oil ή κρέμα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου έναν ειδικό.

Ελπίζω να βοήθησα, περίμενε να πάρεις και γνώμες από τα άλλα παιδιά και εδώ είμαστε για ότι χρειαστείς.
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Ο Αντώνης με κάλυψε. Το μόνο που θέλω να πω και εγώ είναι ότι δεν σε άκουσα να μιλάς πουθενά για προετοιμασία. Χωρίς αυτήν, παραδοσιακό ξύρισμα με DE δεν μπορεί να υπάρξει.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
The Coon
Νήπιο
Νήπιο
13

Σ' ευχαριστώ πολύ wolfy για την εκτεταμένη απάντηση. Ναι εντάξει αυτό με τα σπυράκια το καταλαβαίνω:P. Είμαι 19 και έχω σπυράκια από την Πέμπτη Δημοτικού :dash, oπότε ναι μεν είναι φυσιολογικό αλλά τα έχω σιχαθεί:P. Ευτυχώς έχουν λιγοστέψει από τότε αλλά ακόμη να φύγουν.

Δεν είναι απαραίτητο να ξυρίζομαι καθημερινά, αλλά μ' αρέσει να είναι καθαρό το πρόσωπό μου. Πόσα περάσματα προτείνετε; Έχω δει τα videos του Mantic στο youtube και ο τυπάς λέει ότι στόχος δεν είναι η άμεση εκ της βάσης κοπή της τρίχας, αλλά η σταδιακή σμίκρυνση του μήκους της, εξ ου και τα πολλαπλά περάσματα. Τώρα σταματώ στο 3ο, και όπου πετύχω καμιά ατέλεια ξαναστρώνω τον αφρό (ανάλογα και με το πόσο έχει μείνει) και περνάω πάλι μια φορά.

1) ΟΚ.
2) Μμμ, δεν ξέρω, γιατί προχτές άνοιξα καινούριο ξυραφάκι και είχα πολύ λιγότερους ερεθισμούς. Το επόμενο που θ' ανοίξω δε θα 'ναι Derby:).
3) OK!
4) Βασικά, ούτε κι εγώ καταλαβαίνω πολύ καλά:P. Είναι φαίνεται ανάλογα με το σπυράκι. Τα μικρά μπιμπικωτά μπορεί να σπάσουν και να ματώσουν. Τα πιο μεγάλα "χαλάνε" το ισόπεδο του δέρματος και ενθαρρύνουν μάλλον την εμφάνιση ερεθισμών

Όσον αφορά την προετοιμασία: νόμιζα πως το πλύσιμο με το ζεστό (όχι καυτό) νερό και το μασάζ με τη βούρτσα και ακολούθως η αναμονή 3' μετά το στρώσιμο με την κρέμα στο πρόσωπο ήταν αρκετά; Μήπως επειδή περιμένω μόνο στο 1ο στρώσιμο;

Υ.Γ.: Και για να μην παρεξηγηθώ για το προηγούμενο υστερόγραφο, επειδή είναι out of context, αναφέρομαι στο "συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση" στο άλλο thread που άνοιξα:P.
"None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free."
-Johann Wolfgang von Goethe
Άβαταρ μέλους
Antonis
Διαχειριστής
Διαχειριστής
13
Has thanked: 29519 times
Been thanked: 29730 times

Ένας χρήσιμος οδηγός για την προετοιμασία (και όχι μόνο) είναι εδώ φίλε μου. Διάβασέ τον προσεκτικά και εάν έχεις άλλες απορίες, εδώ είμαστε να τις συζητήσουμε.

Σημ: Για τα άλλα που ρωτάς, τα αφήνω για λίγο πιο μετά, ας ξεκινήσουμε τώρα με τα βασικά και θα τα δούμε τα υπόλοιπα ένα προς ένα.
Άβαταρ μέλους
ch2700
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 672 times
Been thanked: 1639 times

Διαβαζα σημερα οτι για το τελειο παραδοσιακο ξυρισμα μετα απο το δευτερο η τριτο περασμα βαζεις στα μεροι που ξυρισες στυπτηρια αχετα εαν εχεις κοπει η οχι. Ισχυει?

Nikos
Sent from my iPad using Tapatalk
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Όχι αν δεν έχεις κοπεί ανάμεσα στα περάσματα δεν βάζεις ούτε στυπτηρία ούτε alum. Μετά το ξύρισμα κάποιοι βάζουν alum, διάβασε εδώ, όλο το θέμα μέχρι το τέλος.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
ch2700
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 672 times
Been thanked: 1639 times

Ευχαριστω με καλυψες.

Nikos
Sent from my iPad using Tapatalk
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το ξύρισμα”