Ξύρισμα με κλασσικό πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου

Άβαταρ μέλους
Νεκρομάντης
Δημοτικό
Δημοτικό
13
Has thanked: 148 times
Been thanked: 41 times

Από την άποψηπου είχε ο Στέφος για τα σαπούνια ελαιόλαδου, μου μπήκε η ιδέα να το δοκιμάσω. Να σας πω την αλήθεια το ψιλοφοβόμουνα, αφού είμαι νέος στο παραδοσιακό ξύρισμα και υπήρχε η περίπτωση να σφαχτώ. Έχω αρκετά σαπούνια ελαιόλαδου στο σπίτι, που αν και τα θεωρώ εξαιρετικά για το πλύσιμο των χεριών, αντιμετωπίζω ένα πρακτικό πρόβλημα: Επειδή έχω το "κουσούρι" να πλένω συνέχεια τα χέρια μου (πάνω από 15 φορές τη μέρα) τα σαπούνια αυτά λόγω του ότι κρατάνε πολύ υγρασία, μαλακώνουν υπερβολικά και σταδιακά διαλύονται σε μικρά κομματάκια που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.
Τα σαπούνια αυτά τα έχω πάρα πολλά χρόνια, μπορεί και 20, οπότε έχουν μπαγιατέψει. Παρ' όλα αυτά δεν έχουν χάσει ούτε το άρωμά τους, ούτε τις ιδιότητές τους. Απλά έχουν ξεραθεί κάπως και έχουν κάποιες ρωγμές στην επιφάνεια τους.
Αρχικά σκέφτηκα να το δοκιμάσω με την gillette slim adjustable αφού θεωρούσα πολύ ριψοκίνδυνο να χρησιμοποιήσω φαλτσέτα. Άλλο ένα θέμα που είχα ήταν πως να φορτώσω το πινέλο αφού είναι πάρα πολύ σκληρό αν δεν έχει τραβήξει υγρασία.

Το σαπούνι στην αρχική του μορφή:
Εικόνα

Αποφάσισα λοιπόν να το μαλακώσω σε νερό και να το βάλω σε μπολ σαν και αυτό που έχω χρησιμοποιήσει για το valobra. Το άφησα λοιπόν να μουλιάσει σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι, μετά από πολλές ώρες το έκοψα κομματάκια, το ξανάφησα και το ανακάτεψα έως ότου διαλύθηκε τελείως και έγινε σαν κρέμα.

Η κρέμα που δημιουργήθηκε μετά την "επεξεργασία":
Εικόνα

Εικόνα

(η αλήθεια είναι πως φαίνεται απαίσια... :xp1 )
Μανώλης

"the blind are leading the blind are leading the blind"
Άβαταρ μέλους
Νεκρομάντης
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Μετά ετοίμασα το Dovo, πήρα βαθιά ανάσα, και άρχισα να κάνω αφρό με τα υπολείμματα που είχαν μείνει στο κεσεδάκι.

Εικόνα

Ο αφρός που δημιουργήθηκε αρχικά ήταν πολύ νερουλός, γεμάτος φουσκάλες:

Εικόνα

(και με φλας, αν και οι φουσκάλες δεν φαίνονται τόσο καλά)

Εικόνα

Όταν δοκίμασα να τον απλώσω στο πρόσωπό μου, ήταν πολύ νερουλός, έτρεχε και δεν μπορούσε να απλωθεί με τίποτα... Σκέτη αποτυχία... :cry
Δεν υπήρχε περίπτωση να ξυριστώ με αυτό το πράγμα. :dash

Τελικά πρόσθεσα και άλλο σαπούνι, και δημιουργήθηκε ένας πολύ πηχτός πράσινος αφρός ( υπέρ του δέοντος θα έλεγα...) ο οποίος καθόταν πολύ καλά πάνω στο πρόσωπο.
Δυστυχώς δεν τράβηξα φωτογραφίες.
Ο αφρός αυτός βοηθούσε τη φαλτσέτα να γλιστράει απίστευτα, αλλά κολλούσε πάνω της αφού ήταν πηχτός με υφή σχεδόν λάσπης. Από το ένα άκρο στο άλλο δηλαδή.
Παρόλα αυτά το ξύρισμα ήταν απροβλημάτιστο, πολύ βαθύ, και το πρόσωπο μου μετά το ξύρισμα απαλό σαν βελούδο! :dance5
Μόνο που δυσκολεύτηκα να ξεπλύνω τον αφρό από το πρόσωπο μου, αφού είχε αφήσει ένα πολύ παχύ και γλιστερό προστατευτικό φιλμ.

Την δεύτερη φορά που ξυρίστηκα, προσπαθώντας να μην κάνω το αρχικό λάθος και να γίνει νερουλός ο αφρός, έβαλα αρχικά πολύ λίγο νερό, και ο αφρός ήταν αρκετά καλός. Αλλά στην προσπάθειά μου να τον τελειοποιήσω πρόσθεσα πολύ νερό, και χάλασε πάλι, αλλά δεν ήταν τόσο χάλια όσο στην πρώτη δοκιμή. Παρόλο που δεν καθόταν πολύ καλά στο πρόσωπο (μετά από λίγο φαινόταν σαν να μην έχει αφρό το πρόσωπο μου) δεν πρόσθεσα σαπούνι, αλλά ολοκλήρωσα το ξύρισμα με τον αραιό αφρό. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κοντά με το πρώτο ξύρισμα ( με τον διορθωμένο, πολύ πηχτό αφρό), και δεν είχα καθόλου ερεθισμούς!!!!

Συμπέρασμα: το σαπούνι αυτό (η κρέμα όπως το τροποποίησα εγώ) δεν έχει πολλές ανοχές στην ποσότητα του νερού που θα προσθέσεις. Είναι δύσκολο να πετύχεις άριστο αφρό. Το καλό είναι ότι και με "λάθος" αφρό, είτε πολύ αραιό, είτε πολύ πηχτό, καταφέρνεις εξ' ίσου καλά αποτελέσματα!

Το μόνο αρνητικό είναι το άρωμα που αφήνει στο πινέλο. Ενώ το άρωμα του σαπουνιού εμένα μου αρέσει, είναι το κλασσικό άρωμα της καθαριότητας για όσους από εμάς έχουμε μεγαλώσει σε χωριά με τον παππού και την γιαγιά μας, η μυρωδιά που μένει στο πινέλο είναι απαίσια. Ευτυχώς μου έκοψε και χρησιμοποίησα ένα παλιό πινέλο που έχω από τον στρατό. Πάντως η μυρωδιά ενδέχεται να φύγει, αν χρησιμοποιηθεί το πινέλο με άλλο σαπούνι ή κρέμα που έχει πιο έντονο άρωμα...
Μανώλης

Άβαταρ μέλους
Νεκρομάντης
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Και μία βαθμολόγηση του σαπουνιού:
(1 χάλια, 10 άριστα)

* Περιποιηση - προστασια: 10
* Ενυδάτωση: 8
* Αφρός: 6
* Γλυστριμα: 10
* Αρωμα: 5
* Τιμη/αποδοση: 10
Μανώλης

Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Παλι εγω φταιω για τις ιδεες σας? :cry

:xp1 :mad :megagrin
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Ενδιαφέρον το πείραμα για όσους αρέσκονται σε αυτά. Μας δίνει και επιχειρηματολογία για μελλοντικές συζητήσεις γύρω από τα σαπούνια ελαιολάδου. Με 3 € όμως που κάνει ένα proraso θα έλεγα ότι δεν αξίζει εκτός και αν αρέσει σε κάποιον η διαδικασία.
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
Δορυφέρων
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 46 times
Been thanked: 148 times

Επι σειρα ετων ως νεος ξυριζομουν με ελαιοσαπουνο ασπρο σπιτικο μας
Τοτε δεν υπηρχαν ουτε γνωσεις ουτε υλικα της προκοπης αρα η γνωμη δεν πιανεται
Στα τελευταια χρονια παλι δεν ημουν ικανοποιημενος ουτε και τωρα
Το εχω για προετοιμασια,για ξυρισμα με Open Comb ουτε να το σκεφτω.
Ωραια τα πειραματα,δινουν λαβη για περεταιρω διερευνηση και αφορμη για καλη συζητηση.
«ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ»

Blog: http://ksyrisma-shaving.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Ποιες ηταν οι εμπειριες σου τοτε με το "δικο σας" σαπουνι? Οχι "τα τελευταια χρονια" που δεν υπηρχε ικανοποιηση, πιο πριν..
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Νεκρομάντης
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Apostolos έγραψε: Με 3 € όμως που κάνει ένα proraso θα έλεγα ότι δεν αξίζει εκτός και αν αρέσει σε κάποιον η διαδικασία.
Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να μην έχουμε αυτά τα 3 €;;;

Από την άλλη όμως, όπως στοκάρουμε σαπούνια, δεν θα χρειαστεί να προβληματιστούμε για αρκετά χρόνια οι περισσότεροι από εμάς! :mad

Σήμερα ξαναξυρίστηκα με την κρέμα που έφτιαξα από το σαπούνι ελαιόλαδου. Ενώ στην αρχή ήταν μια χαρά, πρόσθεσα πάλι πολύ νερό με αποτέλεσμα ο αφρός να τρέχει. Τελικά το διόρθωσα προσθέτοντας λίγο σαπούνι. Συμπέρασμα: ο αφρός για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έχει πράσινη απόχρωση. Μόλις ασπρίσει έχει γίνει νερουλός και μη χρηστικός...

Έκανα για άλλη μία φορά το λάθος να χρησιμοποιήσω πολύ ζεστό νερό για την προετοιμασία και το ξύρισμα, με αποτέλεσμα πολλούς ερεθισμούς και κοψίματα. Κατάφερα και το χειρότερο κόψιμο που έχω κάνει με ξύρισμα μέχρι σήμερα!!! (για το συγκεκριμένο δεν έφταιγε ούτε το σαπούνι ούτε το καυτό νερό, αλλά μία βιαστική κίνηση... :dash )

Πιθανολογώ ότι λόγω της αδυναμίας μου να κάνω τα σωστά τεντώματα στο δέρμα, το κρύο νερό με βοηθάει, αφού "τεντώνει" το δέρμα και βοηθάει με αυτόν τον τρόπο το ξύρισμα. :bigsmilie

Ακόμα υποψιάζομαι ότι η όλη επίπονη διαδικασία για το δημιουργία κρέμας από πράσινο σαπούνι ήταν περιττή, αφού αν μουλιάσεις κάνα δύο λεπτά το πράσινο σαπούνι σε ζεστό νερό (όπως κάνετε οι περισσότεροι με το MWF), το φόρτωμα του πινέλου θα είναι ικανοποιητικότατο.
Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω και αυτό.
Το πράσινο σαπούνι πάντως πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για ξύρισμα, και αν σου αρέσει η μυρωδιά του (όπως προείπα εμένα μου ξυπνάει πολλές όμορφες αναμνήσεις), αξίζει να το χρησιμοποιείς για αυτό που ονομάζουμε "παραδοσιακό ξύρισμα".
Ακόμα να προσθέσω σε αντίθεση με αυτά που έχω δει στο φόρουμ, πως έχω την πεποίθηση πως το φυσικό χρώμα του σαπουνιού ελαιολάδου είναι το πράσινο, ενώ τα λευκά σαπούνια φτιάχνονται από φοινικέλαιο.

Και εν κατακλείδι μία ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση τώρα που έχει περισσότερη υγρασία το σαπούνι να χαλάσει και να αναπτυχθούν σε αυτό μύκητες και άλλα ανεπιθύμητα μικρόβια;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και συγνώμη αν σας κούρασα πλατειάζοντας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα! :whistle
Μανώλης

Άβαταρ μέλους
Δορυφέρων
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 46 times
Been thanked: 148 times

Stefanos έγραψε:Ποιες ηταν οι εμπειριες σου τοτε με το "δικο σας" σαπουνι?
Παιδι γυμνασιου με το no name πολυχρησιμοποιημενο Πινελο του μπαμπα
Ανοιχτο λες και ειχε σκασει χειροβομβιδα εντος θυσανου
Αφρος μεσα σε γυαλινο ποτηρι κρασιου και ξυρισμα με ΤΤΟ/Astor
Τι να πω?
Δεν ειχα γνωσεις ή μετρο συγκρισης αλλα ουτε και η επιδερμιδα τοτε καταλαβαινε και τιποτα
Ποιος ηξερε ή ασχολουνταν με ενυδατωση κλπ,απλα να εχει αφρο στο προσωπο
Εδω μετα το ξυρισμα βαζαμε οινοπνευμα,ηταν λεει για απολυμανση
Ειχε δει στον στρατο ο πατερας μου μολυσμενο ατομο και μας ειχε φοβησει.
«ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ»

Blog: http://ksyrisma-shaving.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Άβαταρ μέλους
Νεκρομάντης
Δημοτικό
Δημοτικό
13

Και ο παππούς μου από ένα σημείο και μετά από aqua velva και old spice, το είχε γυρίσει στο καθαρό οινόπνευμα!!! :shocking
Μανώλης

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος”