Σελίδα 20 από 21

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 15:45
από Vavous
Ναι, για καφέ φίλτρου.

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 17:22
από Κάβειρος
Arabica είναι μια οικογένεια από φυτά του καφέ. Η άλλη μεγάλη οικογένεια φυτών του καφέ είναι τα ρομπούστα. Όπως λέει και το όνομα, τα ρομπούστα είναι πιο ανθεκτικά φυτά, έχουν όμως περισσότερο καφεΐνη και είναι συνήθως χειρότερης ποιότητας. Οι κόκκοι ρομπούστα κάνουν καλύτερη κρέμα στο εσπρέσσο, για αυτό και τα περισσότερα μείγματα για εσπρέσσο περιέχουν και καφέ ρομπούστα.
Όπως καταλαβαίνεις, η ποιότητα του καφέ καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Όχι μόνο το γεωγραφικό μέρος (άλλο η ντομάτα της Ελλάδος κι άλλο η ντομάτα Ολλανδίας) και το υψόμετρο, αλλά και το μείγμα και η μαστοριά του καβουρδισματος. Επίσης έχει σημασία κσι πώς πίνει τον καφέ του κανείς. Εγώ τον πίνω σκέτο. Για αυτό προτιμώ 100% καφέ arabica μετρίου καβουρδισματος. Για καπουτσίνο πιστεύω ότι είναι προτιμότερο κάποιο μείγμα με ρομπούστα με δυνατό καβούρδισμα, ώστε να έχει περισσότερη κρέμα και πιο έντονη γεύση ο καφές, αφού αρκετή καλύπτεται από το γάλα.
Όλα αυτά είναι βέβαια θεωρίες. Στο τέλος μετράει η προσωπική γεύση. Μπορεί και η ρετσίνα να είναι λευκό κρασί κατώτερης ποιότητας αρωματισμένο με ρετσίνι, αλλά μερικές φορές το καλοκαίρι τη γουστάρω πολύ να συνοδέψει το γαύρο και τη σαρδέλα μου.
Από Coffee Island είχα πάρει κι εγώ κάτι και μου είχε αρέσει πολύ. Άλλωστε το φρέντο καπουτσίνο που ήπια στα Coffee Island είναι για εμένα το καλύτερο. Δυστυχώς μένω στο εξωτερικό αλλιώς θα δοκίμαζα όλα τα χαρμάνια τους.
Συμπέρασμα: 100% Arabica δε σημαίνει πολλά πράγματα.

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 20:14
από ElGreco
Πρόταση για espresso ο καφές της εταιρίας passalacqua στο καβουρδισμα Mekico.
Εταιρία με τεράστια ιστορία του ιταλικού νότου , ξεκίνησε με μικρή παραγωγή και δικά της bar στην Καμπανία όμως η ποιότητα του καφέ της, έφερε την αναπόφευκτη εξάπλωση της σε όλη τη χώρα και φυσικά εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ο Mekico είναι ένας 100% arabica καφές, αρωματικός και γεμάτος. Συνήθιζα να τον απολαμβανω στα όρθια στο Mekico bar στο Vomero της Napoli.
Αν τον βρειτε μπροστά σας δώστε του μια ευκαιρία.

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 21:43
από Ilias-G
Αγαπητέ Παντελεήμονα, καλησπέρα.
Δεν ξερω τι καφέ φιλτρου δίνουν τα Everest. Ειναι μεγαλη εταιρεία και μάλλον εχει τα δικά της χαρμάνια.
Γεγονός ειναι πάντως ότι σε καφέ φιλτρου συνηθως προτιμάμε 100% arabica για τον απλό λόγο ότι ειναι πιο γλυκόπιοτος σε σχεση με τον robusta που ειναι πικρός και μπαίνει σε μειγμα στον εσπρέσσο για την δημιουργία κρέμας (οπως σωστά γράφτηκε από τον Καβειρο).
Τον καφέ φιλτρου η αλήθεια ειναι ότι δεν τον ψάχνω πάρα πολύ, αγοράζω και από Σ/Μ (Lidl, AB), προσεχω βεβαια να ειναι 100% arabica και να μου αρέσει σε γευση. Π.χ. τo Lidl εχει τον Gold 100% αραμπικα που για μενα εχει ωραία γευση, πίνεται πολύ ευχάριστα σκέτος και εμενα με ικανοποιεί.
Τα coffee-island εχουν πολλές ποικιλίες καφέ από διαφορα μερη σε όλο τον κόσμο, και δεν σημαίνει ότι αρέσουν όλα σε όλους, το αντίθετο. Θελει δοκιμές, από λίγα γραμμάρια καθε φορά για να καταλήξεις.
Γενικά στο θεμα καφές θα εχεις 10 διαφορετικές απόψεις και γνώμες αν ρωτησεις 10 ανθρώπους. Παίζουν ρόλο πολλές παραμετροι πέρα απ΄τον ιδιο τον καφέ, με κυριοτερη το νερό.
Εγώ θα έκανα το εξής. Θα εβρισκα ενα καλό καφεκοπτείο κοντά στη γειτονιά μου και θα δοκίμαζα διάφορους καφέδες, από λίγο καθε φορά (όχι πάνω από 50γρ.). Θα εφτιαχνα και μια προσωπική σχέση με τον καφετζή για τυχόν συμβουλές σε ποικιλίες και καβουρδίσματα και νομίζω ότι θα πετύχαινα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 22:11
από Παντελεήμων
Arabica δεν είναι ένα συγκεκριμένο χαρμάνι π.χ. Jacobs? Δηλαδή άλλο ο cold του lidl και άλλο arabica από άλλο γνωστό κατάστημα; επίσης έχετε να πείτε κάτι για την καφετιέρα χειρός κάνει δουλειά; ή αν θες κάλο καφέ φίλτρου γευστικό κ.λ. πρέπει να πάρεις έστω ένα μικρής αξίας ηλεκτρικό, με λίγα ευρώ, με χωρητικότητα ένα ποτήρι, εξ άλλου φίλτρου πίνω μόνο εγώ -προς το παρών δεν πίνω-

Να πω ότι έχω πιει καφέ από τα coffe island της πόλης που μένω ((Φλώρινα) των special τους είχα ρωτήση ποιο χαρμάνι χρησιμοποιούν αν τους ζητά κανείς ένα φίλτρου χωρίς να διευκρινίζει κάτι άλλο σχετικά με χαρμάνι)) και μου άρεσε, μερικές φόρες, δεν θυμάμαι και πολύ καλά βέβαια.

Άλλα σε χαρμάνι που είπα να μου κόψουν δεν

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 22:36
από SolitaryX88
Να πω την αλήθεια εγώ έπινα Jacobs φίλτρου μετά το γύρισα σε melitta που είναι πολύ ωραίος ο γαλλικός της.
Αλλά σε espresso πίνω portioli που είναι λίγο πικρός, μου αρέσει πολύ ο hausbrandt. Jacobs σε espresso είναι λίγο ελαφρύς αλλά πιο γλυκός.

Γενικά δοκίμασε κ melitta για φίλτρου. . .

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 22:46
από Ilias-G
Arabica ειναι η μια κυρια ποικιλία καφέ. Η άλλη ειναι η robusta. Η Jacobs ειναι εταιρεία καφέ. Όλες οι εταιρείες καφέ (π.χ. jacobs, lavazza, illy κλπ.) χρησιμοποιούν αυτές τις δυο ποικιλίες για να φτιάξουν τα χαρμάνια τους, από 100% arabica έως όσο θελει ο καθενας (80/20, 70/30, 60/40). Όσο κατεβαίνει το ποσοστό του arabica τόσο πιο πικρός γινεται ο καφές και πιο φθηνός (όχι απαραίτητα χειρότερος).
Ετσι και με τα διαφορα Σ/Μ. Τα Lidl που ανέφερα ως παραδειγμα για τον φιλτρου τους, εχουν δικούς τους προμηθευτές για καφέδες, δικά τους χαρμάνια. Από 100% αραμπικα (Gold) αλλά και πιο κατω αναλογίες με μικρές διαφορές στην τιμή. Ό,τι αρέσει στον καθένα. Για καφέ φιλτρου όμως προτίμησε 100% arabica, εχει πιο γλυκια γευση.
Θεωρητικά η μηχανή χειρός με την ηλεκτρική κανει την ιδια δουλειά. Στέλνει το ζεστό νερό να περάσει μέσα από το φιλτρο με τον καφέ και το αποσταγμα ειναι αυτό που πίνουμε. Στο σπίτι δεν εχω χειρός, εχω ηλεκτρική. επομένως δεν ξερω αν ειναι ο καφές που φτιάχνει ίδιος. Πάντως μια μικρή ηλεκτρική καφετιέρα φιλτρου ειναι πολύ οικονομική, αν μπορείς πάρε μια να δοκιμάσεις τυχόν διαφορά στη γευση.
Το online shop των coffee-island εχει πολλά χαρμάνια καφέ φίλτρου με πληροφορίες γευσης, επίγευσης και χαρακτηριστικών για το καθενα αν κλικάρεις το "i" που υπάρχει διπλα. Παρατήρησε ότι όταν το χαρμάνι ειναι 100% arabica εχει υψηλή γλυκύτητα, όσο κατεβαίνει η αναλογία arabica/robusta τόσο πικραίνει.

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2018, 23:04
από Παντελεήμων
Έχω πιει machiato jacods πρέπει να ήταν ήταν ωραίος αλλά λίγο. Μου το βάλανε σε ποτήρι jacobs άρα προφανώς δουλεύει η καφετέρια Jacobs.

@Ilias-G Θα δοκιμάσω κάποια και θα σας πω εδώ, να πω και κάτι άλλο ότι στον Jacobs που κάνω βάζω 3ης κουταλιές καφέ και 2 ζάχαρη και μετά από μισό ποτήρι; μπορεί και παραπάνω μπορεί και λιγότερο με πειράζει, με κάνει κάτι το στομάχι έχω ένα τρέμουλο μάλλον με ενοχλεί η πολύ καφεΐνη αλλά σαν να θέλω και έντονη γεύση καφέ αλλά να έχει μια γλυκύτητα κάπως έτσι ήταν του Έβερεστ. (ίσως και να χρειαζόνατν και παραπάνω καφέ ίσως)

Το αστείο είναι ότι δεν το ήπια όλο XD Ήμουν στο Cosmos και ήθελα να μην το έχω μαζί μου στο μαγαζί ήθελα να πάω στα Public Το έχω σε φωτογραφία χεχεχεχε :P


Προστέθηκε μετά από 1 ημέρα 16 ώρες 10 λεπτά 35 δευτερόλεπτα:
Αγοράστηκε καφέ mellita clasic Auslese ίδωμεν. Πως να φυλάω τον καφέ; εγώ το αποθηκεύω σε βάζο και το τοποθετώ στο ψυγείο.

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 08 Αύγ 2022, 09:03
από lozioditalia
Ως λάτρης του ιταλικού εσπρέσο, δεν μπορώ να μην πω τη γνώμη μου σε αυτή τη συζήτηση για τον καφέ.

Χρησιμοποιώ τη μηχανή καψουλών εσπρέσο, δεν θέλω να διαφημίσω την ιταλική μάρκα καφέ αλλά απλώς να δείξω τα είδη καφέ και ποτών που μου αρέσει να πίνω.

Προτιμώ τον εσπρέσο Arabica από τον καφέ τύπου Robusta, τον λατρεύω!
Πίνω δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ποικίλλοντας πολλά είδη καφέ, φιστίκι, καραμέλα, μπισκότο, κορτάντο, σοκολάτα, ακόμη και αφεψήματα από βότανα και τζίνσενγκ.

Αποφάσισα αργά ή γρήγορα να δοκιμάσω και το διάσημο ελληνικό milkshake ... με ποιο ελληνικό γλυκό προτείνετε να το συνδυάσετε;



Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Re: Καφες

Δημοσιεύτηκε: 08 Αύγ 2022, 09:17
από stakyr
Με καρυδόπιτα