Mitchell’s Wool Fat CREAM!

Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 35 times
Been thanked: 149 times

Έγινε πραγματικότητα.

Χθες που δεν μπορούσα να συνδεθώ στο Mens Only άνοιξα ένα θέμα στο SRP ζητώντας πληροφορίες για τον αν υπάρχει μία κρέμα σχεδόν ίδια με το MWF soap, όπως για παράδειγμα η Ωμέγα που είναι σχεδόν ίδια με το Proraso.
Εκεί κάποιος μου έδωσε την ιδέα να την φτιάξω μόνος μου με σαπούνι, νερό και γλυκερίνη.

Ε λοιπόν την έφτιαξα!

Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αντίθετα, ήταν πολύ πιο δύσκολο από ότι αρχικά νόμιζα.
Η δυσκολία είναι στο να δέσει το σαπούνι με το νερό και τη γλυκερίνη.

Πήρα το κομμάτι από το σαπούνι που ήθελα και το έκοψα σε πολύ μικρά κομματάκια ρίχνοντας τα σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο ίδιο μπολ έβαλα πολύ γλυκερίνη (μισό μπουκαλάκι φαρμακευτικό) και ίση ποσότητα νερού.
Προσπαθούσα να ανακατέψω το μίγμα. Δεν ομογενοποιούνταν με τίποτα.
Μετά το έβαλα στα μικροκύματα για 1 λεπτό και μαλάκωσε πολύ το σαπούνι, ενώ το νερό έγινε καυτό.
Έτσι μπόρεσα να λιώσω το σαπούνι. Ανακάτευα συνέχεια αλλά και πάλι δε έδενε.
Το ξαναέβαλα στα μικροκύματα 2 φορές ακόμα και μετά ανακάτευα συνέχεια.
Στο τέλος το όλο πράγμα ήταν καυτό και νερουλό σαν γάλα:

Εικόνα

Εκεί είχε δέσει καλά το μίγμα αλλά αν το άφηνα λίγο ήρεμο το σαπούνι ξαναέδενε με τον εαυτό του και διαχωριζόταν από τη γλυκερίνη και το νερό.
Για 15 λεπτά περίπου ανακάτευα με ένα κουτάλι συνέχεια και με μανία.
Το μίγμα ήταν συνέχεια υγρό σα γάλα. Όσο ανακάτευα έπεφτε η θερμοκρασία, και το μίγμα κρύωνε.
Ξαφνικά, από εκεί που ήταν υγρό, το μίγμα αρχίζει να γίνεται πηχτό και μετά από3 λεπτά σαν κρέμα. Ανακάτευα συνέχεια.
Πλέον είχαν δέσει όλα τα υλικά μεταξύ τους και είχα μία έτοιμη κρέμα με πολύ καλή υφή.
Είναι αρκετά πηχτή, πιο μαλακή από το Proraso, αλλά πιο σκληρή από την Kappus.

Εικόνα

Να σημειώσω ότι η ποσότητα της κρέμας που βγαίνει είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με την αρχική ποσότητα σαπουνιού που προσέθεσα. Πάνω από δεκαπλάσια ποσότητα κρέμας πήρα.

Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας αφρού στ πινέλο έδωσε φανταστικό αποτέλεσμα. Πολύ καλύτερος αφρός (οπτικά) από ότι κάνει το σαπούνι, και πιο γρήγορα.

Σήμερα θα το δοκιμάσω και στην πράξη στο ξύρισμα.
εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15
Has thanked: 156 times
Been thanked: 181 times

Είπα κι εγώ, υπάρχει τέτοιο πράγμα?
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Αυτο ταιριαζει στην "Πειραματικη Ζωνη" μιας και δεν προκειται για τυποποιημενο προϊον αλλα για μια ιδεα δικια σου που υλοποιησες...

Τοσο πολυ σε ελλειψε το φορουμ? :beah2 :megagrin

Παντως καλη η ιδεα, αν και νομιζω οτι με τη γλυκερινη το ψιλομαμησες.. Η πολλη γλυκερινη αποξηραινει το δερμα.. Δεν ειπες ποση εβαλες.. "Φαρμακευτικο μπουκαλακι" εμενα τουλαχιστον δε με λεει τπτ! Εδω εχει μεχρι και 500ml "φαρμακευτικα μπουκαλακια"! :shocking
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Χθες που πήρα την ιδέα θα το έβαζα στο experimental zone αλλά δεν μπορούσα να μπω με τίποτα στο φόρουμ. Αν το πείραμα είχε επιτυχία μετά θα άνοιγα αυτό το νήμα για να υπάρχει σαν κρέμα, δεν έχει σημασία που δεν είναι τυποποιημένη.
Από τη στιγμή που φτιάχτηκε η κρέμα και κάνει τη δουλειά της νομίζω της ταιριάζει ξεχωριστό νήμα στις κρέμες. Κάντε ότι κρίνεται καλύτερα βέβαια, κανένα απολύτως πρόβλημα.

Λοιπόν το πρώτο ξύρισμα με την MWF cream ήταν πολύ καλή εμπειρία.
Γρήγορη δημιουργία πλούσιου αφρού, άψογο ξύρισμα όπως και το σαπούνι. Ο αφρός ήταν πιο λιπαρός και δεν στεγνώνει όσο γρήγορα στεγνώνει του σαπουνιού, πρόβλημα το οποίο έχω επισημάνει στο παρελθόν.
Μου αρέσει πολύ αυτή η κρέμα και θα την χαίρομαι συχνά.

Και εγώ έτσι νόμιζα Στέφανε αλλά χρειάζεται πολύ γλυκερίνη.
Πριν κάνω την προσπάθεια που περιγράφω είχα κάνει μία αρχική πειραματική με μικρότερη ποσότητα σαπουνιού για να δω πως συμπεριφέρονται τα υλικά μεταξύ τους. Εκεί στέγνωνε και γινόταν πολύ σφιχτή η κρέμα, σαν το Proraso στο τέλος. Η προσθήκη νερού δεν έκανε διαφορά. Το νερό την κρατάει σε υγρή μορφή και χρειάζεται περισσότερο ανακάτεμα, μέχρι που εξατμίζεται από τα μικροκύματα και το στριφογύρισμα μετά το παραπανίσιο. Η μόνη λύση για να την σταθεροποιήσω σε κρεμμώδη μορφή ήταν να προσθέσω πολύ γλυκερίνη. Και πιστεύω ότι οι περισσότερες κρέμες έχουν πολύ γλυκερίνη.
Πάντως από τη χρήση που έκανα σήμερα, η κρέμα δεν στεγνώνει καθόλου. Το αντίθετο, ο αφρός του σαπουνιού στεγνώνει πιο εύκολα.

Συγκεκριμένες ποσότητες δεν θα πω, με το μάτι έβαζα.
Άβαταρ μέλους
Apostolos
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
16
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 653 times
Επικοινωνία:

Μάλιστα....πολύ ενδιάφέρον Slur...Μπράβο!
Νow Τhat Υou Αre Α Μan, Shave Like One.
or
Grow A Beard
(growing a beard doesn't mean you have to be ungroomed)
Άβαταρ μέλους
Δορυφέρων
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 46 times
Been thanked: 148 times

Slur έγραψε: Η δυσκολία είναι στο να δέσει το σαπούνι με το νερό και τη γλυκερίνη.

Στο ίδιο μπολ έβαλα πολύ γλυκερίνη (μισό μπουκαλάκι φαρμακευτικό) και ίση ποσότητα νερού.
Προσπαθούσα να ανακατέψω το μίγμα. Δεν ομογενοποιούνταν με τίποτα.
Μετά το έβαλα στα μικροκύματα για 1 λεπτό και μαλάκωσε πολύ το σαπούνι, ενώ το νερό έγινε καυτό.
Ωραιος !
Εαν απο την αρχη ηταν καυτο το νερο δεν θα ηταν καλυτερα;
«ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ»

Blog: http://ksyrisma-shaving.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Slur έγραψε:[...] Συγκεκριμένες ποσότητες δεν θα πω, με το μάτι έβαζα.
Το μπουκαλακι σιγουρα γραφει ποσο εχει μεσα. Αν εβαλες το μισο, ξερουμε ποσο. Και να πουμε οτι ηταν καπου στα 100γρ το σαπουνι?
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Ναι, 100ml είναι το μπουκαλάκι, πες ότι έβαλα περίπου 50.
Αλλά δεν ξέρω πόσα γραμμάρια ήταν το σαπούνι, ούτε πόσο νερό έβαλα.
ΚΑι επίσης δεν έχει σημασία. Ήταν η πρώτη προσπάθεια.
Η επόμενη θα είναι καλύτερη. Αν και αργεί να έρθει, αυτή η ποσότητα που έφτιαξα θα μου κρατίσει κανένα 6μηνο σίγουρα.
Άβαταρ μέλους
JohnnyBlade
Λύκειο
Λύκειο
15
Has thanked: 38 times
Been thanked: 20 times

μπραβο. καλα ειναι τα πειραματα.
Άβαταρ μέλους
Slur
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Ε ναι λοιπόν! Τα κατάφερα!
Και σιγά που δεν θα τα κατάφερνα δηλαδή!!!

Τι κατάφερα;
Μα να καταστρέψω την κρέμα, τι άλλο;

Τι λένε ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού;
Αυτό ακριβώς έγινε και σε εμένα.

Είχα φτιάξει μία πραγματικά πολύ καλή κρέμα Mitchell’s Wool Fat!
Είχε ίδια μυρωδιά και ίδιες ιδιότητες με το σαπούνι, μόνο που έκανε πιο γρήγορα αφρό και ήταν λίίίγο πιο λιπαρή λόγο γλυκερίνης.
Τις τελευταίες μέρες την χρησιμοποιούσα καθημερινά στο ξύρισμα γιατί μου άρεσε πάρα πολύ.
Θέλησα λοιπόν να την τελειοποιήσω. Να είναι λίγο πιο μαλακή.
Και μου ήρθε η φαεινή ιδέα να προσθέσω λίγο λανολίνη για να είναι πιο κρεμώδης. Έτσι και αλλιώς λέω, η λανολίνη είναι το χαρακτηριστικό συστατικό του σαπουνιού αυτού.

Πάω λοιπόν στο ίντερνετ και βρίσκω εφημερεύον φαρμακείο Κυριακάτικα.
Πάω και αγοράζω 100ml εργαστηριακή λανολίνη.
Είναι σαν κερί στο χρώμα και σαν βαζελίνη στην υφή.
Βάζω μία μικρή ποσότητα στο χέρι και πραγματικά προσφέρει πολύ καλή προστασία στο δέρμα. Μόνο που βρωμάει. Λέω, δεν πειράζει, θα αγοράσω αιθέριο έλαιο πατσούλι που είναι χαρακτηριστικό του MWF και να επανέλθει η μυρωδιά.

Εικόνα

Βγάζω την κρέμα μου που είναι γύρω στα 120ml και τη βάζω στο μεγάλο μπολ. Βάζω και ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού λανολίνη. 20 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα για να μαλακώσουν τα υλικά και αρχίζω το ανακάτεμα. Δένει σχετικά εύκολα.
Το βάζω πάλι στο μικρό μπολάκι και το αφήνω να κρυώσει.

Περνάνε 20 λεπτά και πάω να κάνω τη δοκιμή.
Φορτώνω και αρχίζω να στριφογυρνάω στο Mug. Δεν κάνει αφρό με τίποτα. Περίεργο. Ξαναφορτώνω περισσότερη ποσότητα και μετά από πολύ δούλεμα κάνω έναν πολύ μέτριο αφρό. Τον απλώνω στο χέρι. Δεν έχει καμία σχέση με τον ποιοτικό αφρό του σαπουνιού. Και η μυρωδιά, λίγο του σαπουνιού, λίγο η μπόχα της λανολίνης.

Την χάλασα :cry

Ήταν αναμενόμενο, γιατί δεν κάθομαι στα αυγά μου :boeller

Προφανώς η λανολίνη που είναι λίπος μπήκε σε μεγαλύτερη ποσότητα από όσο έπρεπε και αποδυνάμωσε την δυνατότητα του σαπουνιού να κάνει αφρό.

Δεν το βάζω κάτω. Τώρα θα παραγγείλω 2 refill MWF soaps, ένα για να το έχω σαν σαπούνι και ένα για να φτιάχνω τέλειες κρέμες. Μέχρι να μου ξαναέρθουν θα σκεφτώ πώς να την τελειοποιήσω.
Αυτή που είχα πριν βάλω την λανολίνη ήταν πολύ καλή πάντως.

Προσεχώς καινούργια και καλύτερη MWF cream

Για τη λανολίνη:!
Πηγή:
Ουσία που περιβάλλει τις ίνες του μαλλιού των ζώων. Ανήκει στα λιποειδή. Από χημική άποψη αποτελείται από παλμιτικό και μυριστικό εστέρα της χοληστερόλης και από εστέρες άλλων οξέων, όπως το μελισσυλικό, το καπροϊκό, το στεατικό και το βουτυρικό, με αλκοόλες μεγάλου μοριακού βάρους, όπως η μελισσυλική αλκοόλη, η ισοχοληστερόλη κ.λπ.

Εξάγεται με φυγοκέντριση σε μεγάλη θερμοκρασία του νερού και λαμβάνεται κατά το πλύσιμο των ακατέργαστων μαλλιών των ζώων. Με κατάλληλη κατεργασία λαμβάνεται λανολίνη με διάφορους βαθμούς καθαρότητας, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται.

Είναι σώμα βουτυρώδες, με χρώμα σχεδόν κίτρινο. Σαπωνοποιείται δύσκολα, δεν αλλοιώνεται και δεν ταγγίζει.

Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών, γιατί έχει προστατευτική και μαλακτική επίδραση στην επιδερμίδα, και στη φαρμακοβιομηχανία για αλοιφές. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχαιολογία. Αλλά η σπουδαιότερη χρήση της είναι στη βιομηχανία λιπαντικών, γιατί τα λίπη της μπορούν να προφυλάξουν μεταλλικές συσκευές και όπλα από το σκούριασμα και γιατί προσκολλούνται σταθερά στις μεταλλικές επιφάνειες.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος”