Κριτική για το σαπούνι του Δημήτρη

Απάντηση
NikosX
Δημοτικό
Δημοτικό
11
Has thanked: 208 times
Been thanked: 895 times
Επικοινωνία:

Δοκιμή της Μεθυσμένης Αγελάδας με εναλλακτικό φόρτωμα.

Συγκεκριμένα, ακολούθησα το "στεγνό" φόρτωμα πινέλου και το δούλεμα αφρού σε scuttle, μια μέθοθος δημοφιλής προ δεκαετίας στα αμερικανικά φόρουμ, απ' όπου τη γνώρισα. Δείτε την εδώ.
Συνοπτικά: Μουσκεύεις το πινέλο, το στραγγίζεις, όσο περισσότερο δυνατόν, και έπειτα με "στεγνό" πινέλο φορτώνεις σαπούνι. Δεν θα αφρίσει.
Κατόπιν το φορτωμένο "στεγνό" πινέλο το δουλεύεις για αφρισμό στο μπολ προσθέτοντας διαδοχικά λίγο-λίγο νερό.

Λοιπόν: η Μεθυσμένη Αγελάδα απογειώθηκε! Εδωσε κρέμα γλιστερή και λιπαρή, αλλά όχι με την πυκνότατη υφή "στόκου" που έπαιρνα με το ιταλικό φόρτωμα. Υποθέτω διότι με τη "στεγνή-σε μπολ" μέθοδο ελέγχεις καλύτερα την προσθήκη νερού.
Θα επαναλάβω τη διαδικασία, αλλά είμαι σχεδόν πεισμένος ότι το "στεγνό" φόρτωμα ταιριάζει καλύτερα στη Μεθυσμένη Αγελάδα.
Υπέροχη ποιότητα μαρέγκας, λαμπερή, λιπαρή, πυκνή αλλά όχι ασβεστώδης, μοιάζει σαν να προέρχεται όχι από σαπούνι αλλά από κρέμα βρετανικής σχολής.
He shaved evenly and with care, in silence, seriously.James Joyce
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times

Νίκο αυτό είναι νεο! Δηλαδή προτείνεις ότι χρειάζεται λιγότερο νερό;
Άλλαξε η συμπεριφορά του σαπουνιού όσον αφορά την ενυδάτωση;

Δεν μπορώ να το δοκιμάσω, δεν μου έχουν μείνει σαπούνια!!! :bigeek :bigeek :bigeek
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
NikosX
Δημοτικό
Δημοτικό
11
Επικοινωνία:

Δημήτρη, με το νέο φόρτωμα πιστεύω ότι παίρνει όσο νερό του χρειάζεται. Το σταματάς εκεί που κρίνεις την μαρέγκα ικανοποιητική για το ξυριστικό σου στυλ.

Το ιταλικό φόρτωμα είναι ευκολότερο και γρήγορο, αλλά όσο "σβουρίζεις" το πινέλο στο σαπούνι, φορτώνει σταθερά και ΔΕΝ ξεφορτώνει-αραιώνει μετά, εύκολα τουλάχιστον. Αριστη μέθοδος για σαπούνια με ανοχές. Δύσκολη η διόρθωση.
Στο στεγνό φόρτωμα προσθέτεις λίγο-λίγο το νερό και έχεις καλύτερο έλεγχο. Ακόμη κι αν βγει υδαρής η μαρέγκα, διορθώνεις: τινάζεις και παίρνεις λίγο σαπούνι ακόμη. Πιο μπελαλίδικη μέθοδος, ενδείκνυται για triple milled σκληρά σαπούνια.

Στη δεύτερη δοκιμή, χειρίστηκα τη Μεθυσμένη Αγελάδα σαν triple milled -- που δεν είναι.

Ενυδάτωση:
Δεν μπορώ να κρίνω ακόμη. Θα επανέλθω. Σίγουρα όχι χειρότερα...
Ηλίας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
11
Has thanked: 5739 times
Been thanked: 5632 times

Σήμερα ξυρίστηκα με τη μέθοδο που πρότεινε ο Νίκος.
Νίκο, θα ήθελα να κάνω κριτική αλλά με πρόλαβες ήδη. Μπελαλίδικη, κουραστική μέθοδος. Μπορεί ασφαλέστερη στο τελικό αποτέλεσμα αλλά και πάλι μου πήρε το διπλάσιο χρόνο για να το πετύχω.
Εγώ ξυρίζομαι κάπως έτσι. Στο στεγνό σαπούνι στροφάρω το ελαφρά τιναγμένο πινέλο μου. Αν χρειαστώ παραπάνω νερό στη πορεία βουτάω την άκρη στη κούπα. Αυτή η μέθοδος μου δίνει κάθε φορά το επιθυμητό αποτέλεσμα, εύκολα.
Για δύο πράγματα δε πρέπει να στεναχωριόμαστε..
Γι'αυτά που γίνονται και γι'αυτά που δε γίνονται.
NikosX
Δημοτικό
Δημοτικό
11
Επικοινωνία:

Ηλία, είναι πιο μπελαλίδικη μέθοδος, αλλά όχι και απαγορευτική.
Ουσιαστικά, προστίθεται ένα στάδιο: το στεγνό φόρτωμα σαπουνιού. Δηλαδή, δύο λεπτά...

Πάντως, για καιρό την εφάρμοζα με εξαιρετικά συνήθως αποτελεσματα, με "δύσκολα" σκληρά σαπούνια. Επίσης είναι μονόδρομος αν κάνεις superlathering με σαπούνι+κρέμα.
Το ιταλικό απευθείας φόρτωμα απαιτεί μαλακά, εύκολα σαπούνια.
Είναι και θέμα γούστου...
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12
Has thanked: 59 times
Been thanked: 190 times

Σήμερα δοκίμασα πρώτη φορά το σαπούνι του Δημήτρη σε ένα δείγμα που μου έδωσε ο Ηλίας. Όταν μου το έδωσε μου είπε ότι το θεωρεί το ελληνικό pannacrema. Δεν είχε καθόλου άδικο.

Η δοκιμή έγινε με silvertip ασβό, μουλιασμένο και ελαφρώς τιναγμένο. Η πολύ μαλακή υφή του σαπουνιού (σαν κρέμα TOBS) διευκόλυνε το να πάρω μια μικρή ποσότητα με σπάτουλα και να κάνω bowl lathering. Με ελάχιστη ποσότητα δημιουργήθηκε απίστευτα γρήγορα πολύς αφρός. Αφρός γλιστερός και αρκετά πυκνός, όχι τόσο πυκνός όσο του latoja ή του mwf, με μικρές φυσαλίδίτσες και αρκετά ογκώδης. Έμοιαζε πολύ με τον αφρό που παράγει το pannacrema. To άρωμα, στο οποίο κυριαρχούσε το γαρύφαλλο με κάτι από μπαχαρικά ( ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε) ήταν έντονο αλλά σε καμία περίπτωση ενοχλητικό.

Ο αφρός απλωνόταν πολύ εύκολα στο πρόσωπο και δημιουργούσε ένα ογκώδες στρώμα. Φοβήθηκα ότι ο όγκος του αφρού μπορεί να μην μεταφράζεται και σε "μηχανικές" ιδιότητες στο ξύρισμα (πόσο εύκολα γλιστρά η λεπίδα, προστατευτικότητα, κάλυψη, ενυδάτωση). Έκανα όμως πολύ μεγάλο λάθος, καθώς η λεπίδα γλίστραγε πολύ πιο εύκολα από ο,τι με αφρό από pannacrema, ενώ έμενε πίσω και ένα σχετικά λεπτό αλλά ικανοποιητικότατο προστατευτικό φίλμ. Η λεπίδα περνούσε με μεγάλη ευκολία, δεν γινόταν καν αντιληπτή όμως θέριζε σε βάθος τα γένια. Με την προσθήκη μάλιστα, λίγο ακόμα νερού, ο αφρός έχασε σε όγκο αλλά κέρδισε απίστευτα σε γλίστρημα, κάνοντας τη λεπίδα να μην φαίνεται καθόλου ότι υπάρχει.

Συνοψίζοντας :

Στα σύν : τα πάντα χωρίς υπερβολή! άριστα στο θέμα αφρός, άριστα στις μηχανικές ιδιότητες, άριστα στο άρωμα.

Στα πλήν : αν έπρεπε να βρω κάποιο αρνητικό ντε και καλά, θα έλεγα ίσως το θέμα της post-shave ενυδάτωσης. Ένιωσα μετά το ξύρισμα να με "τσιμπά" λίγο το δέρμα αλλά σε οποιοδήποτε άλλο σαπούνι δεν θα το παρατηρούσα. Απλά επειδή είναι πολύ κοντά στο τέλειο! Και - αυτό είναι τελείως δική μου προτίμηση- θα ήθελα να είναι λίγο πιο σκληρό σαν σαπούνι, σε στυλ cella κι όχι τόσο κοντά σε κρέμα.

Αυτάαααα...Φοβερή προσπάθεια από το Δημήτρη που σίγουρα έχει δημιουργήσει ένα σαπούνι που μπορεί να σταθεί επάξια και με αξιώσεις στα κορυφαία της αγοράς!
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 830 times
Been thanked: 2604 times

Παντψς εμενα σαν το Cella μου ειναι, δεν θυμιζει καθολου κρεμα.

Παντως Δημητρη με παγακια ειναι οτι πρεπει για το καλοκαιρι :bigsmilie
Το Ιασονας με Ο
Ηλίας
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
11
Has thanked: 5739 times
Been thanked: 5632 times

Iάσονα, έχει δίκιο ο Αλέξης έχεις δίκιο και 'σύ.
Εσύ το φορτώνεις απο το κανονικό του δοχείο ( υποθέτω ).Όμως για να δουλέψει ο Αλέξης το δείγμα που του έδωσα, ο μόνος τρόπος ήταν η μεταφόρτωση σε κάτι μεγαλύτερο.Λογικό λοιπόν να του φαίνεται κρεμώδης.
( Αλέξη έχει δίκιο ο Ιάσονας )

Y.Γ. Cella δεν έχω αλλά αν πάρετε ένα μικρό κομματάκι στα δάχτυλα δεν είναι εύπλαστο ? Μέσα στο μπολ και όπως το σβουρίζετε με το πινέλο δε μοιάζει σκληρότερο ?
Για δύο πράγματα δε πρέπει να στεναχωριόμαστε..
Γι'αυτά που γίνονται και γι'αυτά που δε γίνονται.
Άβαταρ μέλους
newinhere
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
11
Has thanked: 62 times
Been thanked: 180 times

Παρτίδα:150813
Μούσια 3 ή 4 ημερών.
Το σαπούνι δοκιμάστηκε χθες, βράδι, μετά από ζεστό (σχετικά) ντουζάκι και μέτρια προς καλή προετοιμασία.
Το πινέλο ήταν το Ω48 το οποίο από την αρχή μου κάνει νούμερα. Astor #1
Ξεκίνησα να φορτώνω το πινέλο αφού το τίναξα όσο πιο καλά μπορούσα και μετά από 10-15 σβουρίγματα φόρτωσε αρκετά καλά.
Μου φάνηκε λίγο πηχτό το αποτέλεσμα, πρόσθεσα λίγο νερό ακόμη.
Αφού έγινε καλή η μαρέγκα, την άπλωσα και ξεκίνησα να ξυρίζομαι. Σχετικά γρήγορα μου ξεφούσκωσε και μου ξέφυγε λίγο πίεση στην shavette, οπότε ξεκίνησαν οι ερεθισμοί. Στο τέλος του WTG, φορτώνω το πινέλο και πάω με την μία για face lathering. Με τσούζει λίγο και το σαπούνι (γιατί;) αλλά πάω για ATG. Ο αφρός πιο πυκνός τώρα και καθώς ξυρίζομαι, βλέπω και περισσότερη προστασία.
Καθόλου έξτρα ερεθισμοί στο δεύτερο πέρασμα, αν και με τράβηξε λίγο η λεπίδα... Τα μπιμπίκια δεν είχαν ματώσει αν και είχα κάμποσα.
Συνολική ενυδάτωση δέρματος καλή, τρίχας όχι και τόσο αλλά μπορεί και να έφταιγε η προετοιμασία.
Καληπτικότητα στο 1ο πέρασμα όχι καλή. Είχε πολύ ωραία εικόνα στο μπωλ όμως!
Στο 2ο, πολύ καλή και είχε και προστασία. Σήμερα το πρωί είχα προσωπάκι σαν το πωπουδάκι ενός μωρού!
Βαθμολογίες για το δεύτερο πέρασμα:Καλυπτικότητα:7.5 Προστασία:9 και Ευκολία φορτώματος:9.9
Για το πρώτο, δεν έχει βαθμολογία...
Μάλλον θα το δοκιμασω ξανά... Με άλλο πινέλο ίσως...
Νομίζω έχω S.A.D.
“I have come here to chew bubblegum and kick ass…and I’m all out of bubblegum.”
Μην κοιτάς το τι· αλλά το γιατί!
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Ειδικά το πρώτο σαπούνι του Δημήτρη είναι απίστευτο στην ευκολία αφρισμού. Στον τομέα αυτό, ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Κρίμα που μου τελειώνει.
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος”