Στα αριστερά μια Gillette Tech Ball End εγγλέζικης κατασκευής (η κεφαλή γράφει από κάτω "Made in England" δίπλα στο λογότυπο της εταιρείας). Στα δεξιά μια "Made in USA" μηχανή με ημερομηνία κατασκευής C1 η οποία βρέθηκε καινούργια μαζί με τη χάρτινη συσκευασία της, την οποία τη βρίσκω πολύ όμορφη και πρακτική.
Μια και λέγονται πολλά (καλά κυρίως) για τις vintage Gillette, είπα να δοκιμάσω τις πιο προσιτές -ίσως- από αυτές, που μάλλον είναι οι εν λόγω Gillette Tech Ball End. Οι συγκεκριμένες DE έχουν μπρούτζινη λαβή και συνολικά ζυγίζουν περίπου 63γρ. Υπάρχουν και αλουμινένιες με το μισό περίπου βάρος.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με την "Made in England" και το γενικό συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για μια πολύ καλή μηχανή. Το συνολικό της μήκος είναι περίπου 82,5mm (με την κεφαλή). Το μήκος της λαβής είναι 75,8mm και το πάχος της 9,7mm περίπου
Ειδικότερα:
-Η μηχανή είναι πολύ ήπια, πιο ήπια ακόμη και από την Edwin Jagger EJ89.
-Στο πρώτο πέρασμα που γίνεται με τη φορά νομίζει κανείς ότι δεν κόβει ιδιαίτερα, από το δεύτερο όμως που γίνεται υπό γωνία είναι αρκετά αποτελεσματική. Με ένα τρίτο πέρασμα (συν ένα ακόμη για να "πάρει" και τις τελευταίες λεπτομέρειες - touch up) κάνει ένα πολύ καλό και χωρίς ερεθισμούς ξύρισμα ανάλογο σε βάθος με αυτό των EJ89, Merkur 33c κλπ.
-Το βάρος της είναι ικανοποιητικότατο. Η μηχανή είναι αρκετά καλά ζυγισμένη. Είχα κάποιες επιφυλάξεις στην αρχή για το μήκος και πάχος της λαβής όντας συνηθισμένος από αυτές των EJ89, Muhle και Sabi οι οποίες είναι οι προτιμώμενες για μένα (ιδίως η τελευταία). Όμως πρακτικά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα αφού και το πιάσιμο είναι καλό και δεν γλυστράει λόγω της επιφάνειάς της.
-Οι λαβές σε όλες τις Tech που έχω πιάσει στα χέρια μου (5-6 συνολικά) φαίνεται να βιδώνουν στην κεφαλή λίγο πιο χαλαρά σε σύγκριση με σύγχρονες μηχανές. Αυτό πρακτικά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα όμως. Επιπλέον όλες οι λαβές που δοκίμασα (EJ, Sabi, Muhle) βιδώνουν στη Gillette χωρίς προβλήματα.
-Σε σύγκριση με την EJ που έχει παρόμοια επιθετικότητα: Η Gillette είναι μια Vintage μηχανή που δείχνει ότι παρά την ηλικία της (50+ χρόνια) παραμένει ένα εξαιρετικό και αποτελεσματικό εργαλείο που έχει φτιαχτεί για να διαρκέσει. Σαν αποτελεσματικότητα πάντως το αποτέλεσμα είναι άμεσα συγκρίσιμο με αυτό μιας EJ (αν και προσωπικά προτιμώ τις λίγο πιο επιθετικές Merkur για γενική χρήση, YMMV) η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι είναι άμεσα διαθέσιμη, βρίσκεται καινούργια και σε πολύ καλή τιμή -σε σύγκριση με αντίστοιχες DE της κατηγορίας της. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω αυτές τις δύο Tech στην κατοχή μου (όπως και την EJ και τη Merkur και τη Muhle και τη Sabi και...!)
Στο σημερινό επεισόδιο πήραν μέρος (με σειρά εμφάνισης):
Gillette Tech Ball End (Made in England)
Personna Lab Blues (#5)
Semogue 1800
Cella SS
: )