ακόνισμα ξυραφιού

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
mitsos
Λύκειο
Λύκειο
9
Has thanked: 4009 times
Been thanked: 6277 times

Αν και εννοιολογικά τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει και μεγάλη διαφορά μεταξύ του ακονίζω και του τροχίζω τουλάχιστον δηλαδη όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Και από ότι λένε εδώ οι πιο παλιοί η συντριπτική πλειοψηφία των καινούργιων ξυραφιών έτσι είναι.
Εγώ πιστεύω (και πάντα που η απειρία μου επιτρέπει να έχω γνώμη) ότι το καινούργιο μαχαίρι χρειάζεται τρόχισμα από πολύ καλόν τροχιστή και πολύ καλή εργασία και από την πλευρά του τελικού αποτελέσματος (δηλαδή αυτό που λένε να κόβει την τρίχα που πέφτει πάνω στην κόψη μόνη της) αλλά και από την πλευρά της εφαρμοζόμενης πρακτικής γιαυτό, ώστε να μην καταστραφεί ο αιθέρας.
Και μετά στο διηνεκές συνεχής συντήρηση και φρεσκάρισμα με θρησκευτική ευλάβεια πέρασμα σε λουρί καθημερινό και που και που με προσοχή και επιμονή πέτρα, για να κρατάς την αρχική κόψη που θα του δώσει ο τροχιστής.
"Aut viam inveniam aut faciam "
Άβαταρ μέλους
herco
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
11
Has thanked: 12159 times
Been thanked: 12133 times

Το τροχισμα ως εννοια προυποθετει χρηση περιστροφικης πετρας - ετσι τροχιζαν/ακονιζαν παλια τα ψαλιδια του κομμωτη και τα μαχαιρια του χασαπη. Για ξυραφια ξυρισματος χρησιμοποιουμε ειδικες νεροπετρες και τη διαδικασια την κανουμε με το χερι. Αν σας πουν να σας "τροχισουν" το ξυραφι, κρατηθειτε μακρια.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
mitsos
Λύκειο
Λύκειο
9

Συμφωνω αν και πιστευω τροχος απο τροχο θα εχει διαφορα. Ισως.. Η τιποτα ιμαντες ακριβειας. Η ακομη και τιποτα λειζερ! Θα μου πεις τωρα τι λες βρε mitso! Τελος παντων.
Ακομα και ετσι οπως λες να ειναι ιδια η διαδικασια με πετρες πιστευω οτι το παρθενικο ακονισμα που θα βαδιζουμε παντα πανω σαυτο, πρεπει να γινει απο πολυ εμπειρα χερια..
Να ριξω μια ιδεα. Δεν θα μπορουσε ενας η μερικοι παλιοι κι εμπειροι απο το φορουμ να κανουν "τημ ακονισματος" και να αμοιβονται με λιγοτερα χρηματα απο την ταριφα των 15?
Και τελευταια ερωτηση. Ξερει κανεις για τον Ποριχη?
ManostheDentist
Νήπιο
Νήπιο
10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Περιήλθε στην κατοχή μου μία φαλτσέτα kama 178 5/8, σε πολύ καλή κατάσταση, μόνο ένα παρα παρα πολύ μικρό chip βρήκα. Μήπως μπορώ να το ακονίσω σε κανέναν γνώστη του αντικειμένου στην Αθήνα; Ή δεν ασχολείται κανείς πια με αυτό; Εντυπώσεις απο τον Ποριχη; Αν αποφάσιζα να το φτιάξω και να την ακονίσω μόνος μου μιας και πιάνει το χέρι μου τί πέτρες προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!
Άβαταρ μέλους
herco
Δάσκαλος Ξυρίσματος
Δάσκαλος Ξυρίσματος
11
Has thanked: 12159 times
Been thanked: 12133 times

Φιλε Μανο, θα εχεις σιγουρα καποια απαντηση απο τους γνωστες των ξυραφιων - μονο σε παρακαλω μην ρωτας το ιδιο πραγμα σε 2 διαφορετικα threads ;)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

ManostheDentist έγραψε:Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Περιήλθε στην κατοχή μου μία φαλτσέτα kama 178 5/8, σε πολύ καλή κατάσταση, μόνο ένα παρα παρα πολύ μικρό chip βρήκα. Μήπως μπορώ να το ακονίσω σε κανέναν γνώστη του αντικειμένου στην Αθήνα; Ή δεν ασχολείται κανείς πια με αυτό; Εντυπώσεις απο τον Ποριχη; Αν αποφάσιζα να το φτιάξω και να την ακονίσω μόνος μου μιας και πιάνει το χέρι μου τί πέτρες προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!
Μάνο δες εδώ για προτεινόμενες πέτρες.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
mitsos
Λύκειο
Λύκειο
9

Λοιπόν σήμερα και μόλις τώρα πήρα το ξυράφι το J.A.Henkels από τον Πορίχη ο οποίος στο τλφ μου είπε τα καλύτερα. Και μου συνέστησε συνεχές στροπάρισμα αν θέλω να το έχω χρόνια να κόβει έτσι. Λοιπόν η πρώτη εντύπωση (με όλη την απειρία μου) και λαμβάνοντας υπόψιν σχετικά βίντειο στο διαδίκτυο όπου κυριολεκτικά έδειχνε τον τύπο να κρατάει το ξυράφι (το τροχισμένο) ανάποδα με την κόψη προς τα πάνω και με το άλλο χέρι μία τρίχα να την κατεβάζει όχι και με τόση ταχύτητα προς την κόψη του ξυραφιού και το χέρι σε απόστασι 2-3 πόντων την έκοβε αμέσως. Εδώ όχι. Κακή η πρώτη εντύπωση λοιπόν. Δοκιμή μετά απαλά σε τρίχες του χεριού λίγο τις έκοβε αλλά έδινε την εντύπωση του "άγριου" αιθέρα, και ήθελε λίγο πίεση. Μάλλον (λέω εγώ) θα θέλει πέρασμα με επιμέλεια στο λουρί (δερμάτινη ζώνη της γυναίκας μου πλάτους γύρω στα 5 εκατ.) χιαστί και δοκιμή στον πραγματικό στίβο που είναι οι τρίχες του προσώπου. Και θα τα πούμε τότε οριστικά.
Nα πω ότι πήρα για να διευκολύνω την όλη κατάσταση του εγχειρήματος (λες και πάμε για πόλεμο χαχαχα) και μια pre shave proraso red από τον εδώ hondo.
Θα τα πούμε...
galazia_lepida
Νήπιο
Νήπιο
11
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Μια βοηθεια απο τους διαχειριστές. Ο Δημητρης που ακόνιζε και μαχαίρια από Θεσσαλονίκη είναι εδώ στο φόρουμ; Αν έχει κάποιος το mail του, ας μου στείλει προσωπικά. Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
bill3377
Λύκειο
Λύκειο
10
Has thanked: 21906 times
Been thanked: 4048 times

Όπως είχα γράψει εδώ, αγόρασα ένα φτηνό μαχαίρι για να μάθω να ακονίζω μόνος μου με την coticule που έχω πάρει από το wellshaed. Έκανα λοιπόν την πρώτη δοκιμή με το μαχαίρι best choice. Αρχικά έκανα πολύ πηχτή λάσπη και πέρασα αρκετές φορές το μαχαίρι με κυκλικές κινήσεις ενώ μετά συνέχισα με χιαστή κινήσεις. Ψεκάζοντας νερό, σιγά σιγά αραίωνα τη λάσπη και συνέχιζα να κάνω κυκλικές και χιαστή κινήσεις. Τελικά έφτασα σε σημείο να μην υπάρχει καθόλου λάσπη αλλά μόνο νερό στην πέτρα και έκανα καμιά 50αριά περάσματα χιαστή στην πέτρα με το νερό. Δοκίμασα το μαχαίρι και... :( απογοήτευση. Δεν έκοβε καθόλου. Ξανακάνω την διαδικασία από την αρχή με πολύ λάσπη και σιγά σιγά αραίωμα :think: :doh: Ελάχιστα καλύτερα. Εκεί που δεν έκοβε καμία τρίχα από το χέρι, τώρα με πίεση και 2-3 περάσματα έκοψε λίγες τριχούλες. Ξανά όλη την διαδικασία από την αρχή. >:{ Τίποτε πάλι. Αφού έφαγα γύρο στις 2 ώρες προσπάθεια, σταμάτησα. Σίγουρα δεν ξέρω να ακονίζω και προσπαθώ μέσα από βίντεο να καταφέρω κάτι αλλά δεν έπρεπε να έχω κάποιο αποτέλεσμα καλύτερο; Μήπως φταίει και το μαχαίρι που δεν μπορώ να το κάνω να κόψει; Να δοκιμάσω το hencels που έχω που είναι λίγο παλιό και θέλει τρόχισμα ή θα το χαλάσω;
Βασίλης
Η ζωντανή ψυχή τα θέλει όλα!
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Μπορεί να είναι πολλοί λόγοι που δεν πέτυχε το ακόνισμα. Θα σου πρότεινα να "σπάσεις" την κόψη σε ένα ποτήρι και να ξεκινήσεις το ακόνισμα από την αρχή.
Επίσης κάθε coticule ειναι διαφορετική και μπορεί να θελει περισσότερα περάσματα για να πετύχεις το επιθυμητό απότελσμα. Προσοχή επίσης στην πίεση: Μόνο κατά το στήσιμο τόση αρχικής κόψης ασκούμε πίεση και στη συνέχεια σχεδόν μηδενική.

Προτείνω να διαβάσεις περισσότερα εδώ.
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιποίηση των straight razors”