@gkarave Πολύ δύσκολο "μάτς" μου βάζεις , και δεν νομίζω να έχει κάποιος απο εδώ μέσα σαπούνι από ΛΔΓ.
Τα παλιά Tabac που έχω στο den μου , βρέθηκαν εκεί από τύχη.
Είχαμε θείους και ξαδέρφια που μετανάστευσαν στη Γερμανία αρχές του 70-80 προς αναζήτηση καλύτερου πεπρωμένου , και όταν κάποτε κατέβαιναν για δουλειές/διακοπές με τις μεγάλες ντιζελοκίνητες mercedes τους γεμάτες με τα πασίγνωστα και φημισμένα κουζινικά εργαλεία , μίξερ για τις ελληνίδες νοικοκυρές κοκ...ε υπήρχε λίγος χώρος για κανα-δυο σαπουνάκια .
Ο πατέρας μου ξυρίζοταν με αμφίκοπη μηχανή και σαπούνι , οπότε το γερμανικό του φαίνοταν αρχοντικό (και όντως ήταν σε σχέση με τα σαπούνια λαδιού και τα αλεπουδέλη που υπήρχαν τότε σε παραγωγή στην Ελλάδα).
Δυστυχώς/Ευτυχώς ήταν άνθρωπος ολιγαρκής και του έφτανε και του περίσσευε η μονομάρκα , ειδάλλως θα είχα και κανένα SIR στο den μου.
Για τα ξυριστικά και λοιπά προϊόντα περιποίησης της ΛΔΓ και κατ'επεκταση του πρώην ανατολικού μπλόκ, κάποτε σε ένα ταξίδι , έπεσε στα χέρια μου μια ρώσικη κρέμα "Start" , δεν άξιζε για τίποτε πέραν της μιας και μόνης δοκιμής. Σίγουρα θα υπήρχαν και άλλα πράγματα όπως η Svoboda και η Florena (πριν ενοποιηθεί μαζί με άλλες κάτω από την ομπρέλα της VEB Kosmetik-Kombinat Berlin και κατόπιν του ομίλου της Beiersdorf) - εγώ προσωπικά δεν τα πρόλαβα.
Πάντως από ιστορίες που έχω ακούσει (από φίλο ανατολικογερμανό που γεννηθηκε αρχές του 1960 και μάλιστα με πατέρα μέλος της ΣΤΑΖΙ) , το παραεμπόριο προϊόντων μεταξύ των τότε χωρισμένων μερών έδινε κι έπαιρνε , και το Tabac ήταν σε αρκετά σπίτια ανατολικογερμανών - μαζί και με αμερικάνικα σαπούνια παρακαλώ που έσβηναν τα λογότυπα η άλλαζαν συσκευασίες.
(Όταν έγραφα χιουμοριστικά πως ακόμα και ο Μπρέζνιεφ ξυριζόταν με καμουφλαρισμένο Tabac δεν ήταν τυχαίο.)
Από διάφορες τέτοιες ιστορίες που μου έχουν πεί , άλλες χιουμοριστικές και άλλες φρικώδεις μπορώ να γράψω βιβλίο αλλά δεν είναι το θέμα μας.
Σίγουρα καλύτερη τύχη θα έχει ο "αρχαιολόγος" που θα προσπαθήσει να εντοπίσει αρώματα αντί για σαπούνια , από άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Πολωνία , Τσεχοσλοβακία κοκ) που μάλιστα παράγονται και σήμερα.
Και για να είμαι και on-topic και να μην βγάζω "σφουγγάρισμα" στον αγαπητό moderator, πρωί πρωί με την αυγούλα παρέλαβα το Tabac από το notino.
Είναι η νέα έκδοση -χωρίς το tallow στα συστατικά, δεν πρόλαβα να το ανοίξω και να το δοκιμάσω , θα μπει σε τεστ κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες.
p.s. Ο Naval είναι μεγάλη απώλεια για το φόρουμ -σε παλαιότερη συζήτηση σε καφέ που είχα μαζί του αν θυμάμαι καλά πρέπει να είχε στοκάρει ότι tabac υπήρχε και σίγουρα θα μπορούσε να τα γράψει καλύτερα από εμένα.
Added in 4 hours 44 minutes 53 seconds:
Κατόπιν παράκλησης μέλους για "οσφρητική" δοκιμή.
Μύρισα και το τελευταίο tallow και το προτελευταίο δίπλα δίπλα.
Οι νότες είναι ίδιες- ξεκινάει ένα λουλουδάτο αρχοντικό άρωμα, αλλά το νέο είναι πολύ πιό έντονο , τόσο που όταν μύρισα back-to-back το tallow , το είχε σκεπάσει.
Αναγκάστικα να "καθαρίσω" τη μύτη με κόκκους καφέ για να ξαναδοκιμάσω.
Το νέο βγάζει με πολύ περισσότερο "μαχαίρι στη μύτη" τη λεβάντα και το νερολί , έχουν οξυνθεί πάρα πολύ αυτές οι νότες.
Τόσο που μου σκεπάζουν τη "ζεστή θαλπωρή" που είχε το παλιό.
Υποθέτω πως επειδή είναι φρέσκο και κλεισμένο με το "αλουμινόχαρτο" έχει τόση ένταση. Αν όχι -στη δική μου μύτη - μιλάμε για καταστροφή , σημαίνει πως το άρωμα βγαίνει περισσότερο συνθετικό με απλά λόγια.
Το άφησα ανοιχτό στο μπάνιο και θα μείνει έτσι να δω αν θα κοπάσει και επίσης να γίνει και test lather για να καταλάβω καλύτερα. Ελπίζω πως είναι απλά πολύ φρέσκο.
Πέρασα και από ενα κατάστημα καλλυντικών στην Αθήνα και δοκίμασα το Tabac cologne . Οι νότες ναι μεν δεν είναι τόσο "ζεστές" όσο το παλιό edc , αλλά παραμένει πολύ καλό.Τρείς ώρες μετά και έχει πολύ γλυκό σβήσιμο και το πιο βασικό - δεν μου αφήνει την μυρωδιά "χημικούρας" που με αηδιάζει στα σύγχρονα αρώματα.
Με απλά λόγια (διαφθορέας mode) είναι λουλουδάτο-καπνικό και αρχοντάδικο άρωμα για χειμώνα- καραμπάμ αντρικό.
Ψωνίστε άφοβα και το edc ,αν σας αρέσει το σαπούνι.
P.s - Ευτυχώς που βιαζόμουν και έχει έρθει και ο λογαριασμός της δεη και της εφορίας , ειδάλλως θα είχα "αφηνιάσει" στις αγορές στο κατάστημα καλλυντικών σε σημείο να τρίξει ο θρόνος του διαφθορέα.
(και είχε και όμορφες γλυκομίλητες "τσαπερδόνες" το μαγαζί)
Θα πάρω πενταλέπιδο αν το φτιάξουν σαν του avatar μου ...