Πως θα φτιάξουμε Ελιές Τσακιστές
Αυτή την ανάρτηση ήθελα να την ανεβάσω τον Νοέμβριο που έφτιαξα τις ελιές αλλά οι συνθήκες δεν μου επέτρεψαν. Όμως better late than never!
Θα χρειαστούμε
- μεγάλες πράσινες ελιές
- μια πέτρα
- νερό
- αλάτι
- ένα φρέσκο αυγό (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- Σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Λεμόνι
- Κόλιανδρο
Συνήθως τσακιστές θα κάνουμε τις ελιές πρίν ωριμάσουν και γεμίσουν με λάδι. Φέτος όμως τις έφτιαξα με ώριμες ελιές και μια χαρά μου βγήκαν.
Με τη πέτρα χτυπάμε τις ελιές για να σπάσει η σάρκα, προσεχτικά όμως για να μην σπάει ο πυρήνας, όταν τελειωσουμε τις βάζουμε σε ένα κουβά με νερό.
Αλλάζουμε το νερό μια φορά την ημέρα για 3 μέρες. Την τέταρτη μέρα βάζουμε το αυγό μέσα σε δοχείο με νερό, προσθέτουμε αλάτι σιγά σιγά και ανακατεύουμε για να διαλύθει, όταν το αυγό βγει στην επιφάνεια η άλμη μας είναι έτοιμη. Αν δεν έχουμε αυγό μπορούμε να φτιάξουμε άλμη με αναλογία 8-1.
Βάζουμε τις ελιές σε βάζο και συμπληρώνουμε με άλμη. Τοποθετουμε το βάζο σε σκιερό μέρος και δοκιμαζουμε κατά περιόδους. Είναι έτοιμες όταν η πικράδα είναι σε αποδεκτό από εμας επίπεδο. Συνήθως χρειάζονται πάνω από ένα μήνα.
Σερβίρουμε τις ελιές σε μπολ με μια σελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες, χυμό λεμονιού, λίγο ξηρό κοπανισμένο κόλιανδρο και λίγο ελαιόλαδο.
Καλή Όρεξη!
