Gillette Super Speed

Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

Μπραβο Ηλια ειναι σε αριστη κατασταση νομιζω θα την χαρεις πολυ , ειναι αλλο πραγμα να αγοραζει κατι και να αισθανεσαι οτι τα χρηματα επιασαν τοπο .
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 1363 times
Been thanked: 4912 times

Εικόνα
Εικόνα

Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα όσον αφορά safety razor που φαίνονται στις παραπάνω εικόνες (Ηλία ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα που χρησιμοποίησα τις φωτογραφίες σου). Από όσο έχω καταλάβει, είναι και οι δυο super speed (TTO), η πρώτη 40’s style και η δεύτερη flair tip.
Έχουν διαφορετικές κεφαλές? Παρουσιάζουν διαφορές όσον αφορά το ξύρισμα?
Αυτό που είπε, χαριτολογώντας, ο Απόστολος σε άλλο νήμα για την ''νόσο του Gillette'', ομολογώ ότι με έχει καταλάβει. Μετά την FatBoy, αγόρασα προχθές μια 40’s style, ενώ παρακολουθώ και μια δημοπρασία για μια flair tip, γι’αυτό και οι ερωτήσεις μου.
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.

(Ο.Ε.)
dgn
Νήπιο
Νήπιο
13
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Θα μας πεις αν είναι εύκολο και τη διαδικασία πως τις καθαρίζεις / αποστειρώνεις??
NavalArchitect

Fotakas έγραψε:Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα όσον αφορά safety razor που φαίνονται στις παραπάνω εικόνες. Από όσο έχω καταλάβει, είναι και οι δυο super speed (TTO), η πρώτη 40’s style και η δεύτερη flair tip. Έχουν διαφορετικές κεφαλές? Παρουσιάζουν διαφορές όσον αφορά το ξύρισμα?
Τα safety razors που έχουν βγει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και λίγο πριν τα τέλη του είναι πάρα πολλά, διαφορετικά και κατά συνέπεια ακόμη και σχεδιαστικά στις κεφαλές υπάρχουν από μικρές έως σημαντικές διαφορές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σελίδα με τα Rockets που υπάρχει διαθέσιμη σε ένα άλλο φόρουμ:

http://theshaveden.com/forums/threads/g ... d-de.8590/" onclick="window.open(this.href);return false;

Οι διαφορές στα safety razors που ανέφερες είναι υπαρκτές, μικρές όμως. Έχω δύο '40s Superspeeds κι από Flair Tips έχουν περάσει 5-6 από τα χέρια μου (έχω κρατήσει μόνο ένα). Εμένα προσωπικά τα δεύτερα δε μου πάνε, δεν ξέρω γιατί. Μπορεί να τα συνδύασα με λάθος λεπίδες, δεν το έχω ψάξει αρκετά. Το '40s Superspeed είναι ένα πολύ καλό και τίμιο safety razor, φαντάσου το ας πούμε σαν το Palmolive stick των safety razors. Πολύ εύκολο να το βρεις και να το αποκτήσεις, αξιόπιστο, καλή ισορροπία βάρους και φυσικά φθηνό να αγοραστεί ως vintage.

Τα Superspeed Flair Tips απ'την άλλη έβγαιναν μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '80 (ναι, ναι, το μαύρο). Οι νεώτεροι από εσάς θα βρουν εύκολα το 'γενέθλιο' safety razor τους. Εκεί λοιπόν στα Superspeed Flair Tips οι διαφορές είναι περισσότερες αλλά ομολογώ πως πιό πολύ έχουν να κάνουν με το αν το safety razor είναι Αγγλικό ή Αμερικάνικο αλλά και κυρίως με το τι Flair Tip ακριβώς είναι παρά με το πόσο πολύ διαφορετικά ξυρίζουν. Τα FT Rockets ή τα TV Rockets για παράδειγμα είναι πολύ πιό δυσεύρετα. Το TV ονομάστηκε έτσι από τη διαφήμιση της Gillette τότε στην Αμερικάνικη τηλεόραση (το '58 αν δεν απατώμαι).

Μετά αν πας στα Μπλέ και Κόκκινα Flair Tips, τότε ξεφεύγεις πλέον από τα πιό συνηθισμένα Superspeeds και πας σε πιό ενδιαφέρουσες καταστάσεις (αλλάζει λίγο η κεφαλή, το χερούλι, κλπ.) Το Μπλέ αναφέρεται ως πολύ ήπιο/γλυκό (δεν είχα ποτέ ένα) και το Κόκκινο ως αρκετά επιθετικό (είχα ένα και ομολογουμένως έστω και μόνο από την σχεδίαση, ισορροπία βάρους αλλά και γενική παρουσία του είναι πάρα πολύ ωραίο safety razor, κάτι που καλό είναι να έχει κάποιος αν διατηρεί μια μικρή συλλογή).

Τώρα βέβαια με τη λέξη 'επιθετικό' όλα είναι σχετικά όπως θα γνωρίζετε... Τα Μπλέ είναι πολύ πιό σπάνια να τα βρεις και το Κόκκινο είναι επίσης σχετικά δύσκολο να βρεις σε καλή τιμή και με το κόκκινο χρώμα της άκρης ακόμη άφθαρτο. Για τέτοια πρέπει να κοιτάτε στο Β&Β. Υπάρχουν μερικοί που βρίσκουν κάποια σε κακή κατάσταση και μετά βάφουν την άκρη με Μπλέ ή Κόκκινο (αναλόγως το safety razor που έχουν) που προσεγγίζει όσο περισσότερο γίνεται το προυπάρχον χρώμα της Gillette.

Τα Slim Adjustables και FatBoys δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο κατά την προσωπική μου άποψη. Έχω ένα από τα πρώτα, και απ'τα δεύτερα ομολογώ δεν είχα την ευκαιρία να πιάσω ένα στα χέρια μου. Πολύ διαφήμηση για τα δεύτερα και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στην κυριολεξία σε eBay αλλά και στα fora. Δεν χρειάζεται κάποιος adjustable safety razor για να κάνει βαθύτερο ή 'ελαφρύτερο' ξύρισμα, αυτό όμως μερικοί πιό νέοι στο χόμπυ του wet shaving και πιθανώς δεν το γνωρίζουν αλλά και δεν το έχουν ίσως ακόμη καταλάβει.

Ένα two-piece σύγχρονο Merkur 34C (HD), ένα vintage TTO (π.χ. Gillette '40s Superspeed ή Aristocrat) ξυρίζουν το ίδιο αποτελεσματικά και είναι και πιό σχετικά αξιόπιστα. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ενός TTO Gillette '40s Superspeed κι ενός Aristocrat είναι η πολυτέλεια που έχει το δεύτερο, ναι, δίνει πολύ καλό ξύρισμα αλλά ποτέ ας μη ξεχνάμε τα βασικά, ότι δηλαδή δεν είναι αυτό (το safety razor με άλλα λόγια) που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στο να έχει κάποιος καλό ή πάρα πολύ καλό ξύρισμα.

Απ'την άλλη, υπάρχουν safety razors τα οποία είναι πάρα μα πάρα πολύ καλά αλλά δεν τους φαίνεται και (ευτυχώς ακόμη) δεν έχουν γίνει τόσο πολύ ποθητά από τη μεγάλη μάζα των wet shavers. Ένα απ'αυτά είναι το περίφημο "Aristocrat Jr." (Junior), και το πόσο καλό είναι το καταλαβαίνει κάποιος μόνο όταν το πιάσει στο χέρι του και ξυριστεί, αλλά κι επίσης όταν κοιτάξει τη βάση της κεφαλής του. Αυτό έχει βάση επίπεδη (στο 'από κάτω' μέρος της κεφαλής του δηλαδή) και βάρος μεγαλύτερο, κάτι που του δίνει εντελώς διαφορετική ισορροπία και αίσθηση στο χέρι. Έχω πουλήσει όλα σχεδόν τα Aristocrats που έχουν περάσει από τα χέρια μου, χρυσά, με Rhodium plating - αυτό όμως δεν θα το έδινα ποτέ. Του΄χω βάλει λεπίδα vintage Wilkinson (αρχές δεκαετίας του '70) πάνω και έμεινα με το στόμα ανοικτό στην κυριολεξία απ'το ξύρισμα που μου'δωσε ο συνδυασμός.

Αν βρείτε ένα τέτοιο, μην το αφήσετε. Το καθαρό του βάρος είναι 73 ή 76 γραμμάρια αν δεν απατώμαι. Δείτε το σύνδεσμο που παρέθεσα και παρατηρήστε τις διαφορές στο χερούλι κλπ. Στο eBay υπάρχουν μερικοί που τα βγάζουν για πούλημα αλλά δε γνωρίζουν ακριβώς τι μοντέλο είναι, γράφουν πολλές φορές στην αγγελία "Gillette razor". Ειδικά αν είναι λερωμένο, εκεί μπορεί να βρίσκεται η ευκαιρία. To Junior μοιάζει πάρα πολύ με '40s Superspeed, κι αυτό ξεγελά πολλούς. Το καθαρίζεις και έχεις ένα άριστο (με όλη τη σημασία της λέξης) DE razor που στο Β&Β με τη θήκη του πωλείται $90 και πάνω. Με όλο το σεβασμό, τα Slim Adjustables και FatBoys μπροστά του είναι απλές οδοντόκρεμες (αν και για πολλούς αυτά ταιριάζουν περισσότερο στο ξύρισμα, ισχύει και αυτό οπότε δεν πρέπει να το αγνοούμε.)
Fotakas έγραψε:Αυτό που είπε, χαριτολογώντας, ο Απόστολος σε άλλο νήμα για την ''νόσο του Gillette'', ομολογώ ότι με έχει καταλάβει. Μετά την FatBoy, αγόρασα προχθές μια 40’s style, ενώ παρακολουθώ και μια δημοπρασία για μια flair tip, γι’αυτό και οι ερωτήσεις μου.
Αυτό είναι αλήθεια. Είναι πολύ εθιστική η όλη ιστορία. Και που να δεις αν μπει κανείς στα straights τι γίνεται. Μου το'λεγαν και δεν το πίστευα, κι όταν μπήκα κατάλαβα. Είχα έναν μια φορά στο TSR που είχε 7 FatBoys, με έψηνε να του δώσω κάτι που πούλαγα (δε θυμάμαι τώρα τι ήταν) και μου'λεγε "θα σου δώσω ανταλλαγή το ένα από τα 7..." Τρέλα, τι να λέμε τώρα, εθισμός στα άκρα λίγο ή πολύ μερικές φορές.

Προσωπικές μου προτάσεις για safety razors που καλό είναι να έχει κάποιος στη συλλογή του (αν του αρέσει να μαζεύει μερικά) είναι το πανέμορφο No. 58, ένα HD Rocket ή το HD 500 (αυτό είναι ακριβώς το ίδιο απλά είχε βγει στη Γαλλία), οπωσδήποτε ένα Aristo Jr., αλλά κι ένα Red Tip σε καλή κατάσταση.

Τα υπόλοιπα ακολουθούν και έχουν μικρές διαφορές χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Το Parat, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα διαφορετικό (είχα ένα και το'δωσα) όπως και επίσης τα Rockets με αλουμινένιο χερούλι τα οποία στην πραγματικότητα θα πρέπει να αποφεύγονται διότι το πολύ ελαττωμένο βάρος δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ'όσα προσφέρει. Αυτό θέλει έμπειρο χέρι που να ξέρει να μην βάζει πολύ πίεση - ο μη έμπειρος wet shaver θα δει το ελαφρύτερο safety razor ως αναγκαία συνθήκη για να αφαρμόσει περισσότερη πίεση κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, κάτι το οποίο είναι ακριβώς στην αντίθετη/λάθος κατεύθυνση απ'αυτό που πρέπει να κάνει.
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 366 times
Been thanked: 320 times

dgn έγραψε:Θα μας πεις αν είναι εύκολο και τη διαδικασία πως τις καθαρίζεις / αποστειρώνεις??
Εδώ φίλε μου εξηγώ πως καθαρίζω τις μηχανές μου!

@Φώτη οι κεφαλές των δύο μηχανών που παρέθεσες πιο πάνω είναι ολόιδιες αν δε κάνω λάθος αλλά διαφέρουν στο πάχος των λαβών τους και στο βάρος τους.
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15
Has thanked: 156 times
Been thanked: 181 times

Όσο περιμένω τη μηχανή να φτάσει από Αμερική μελετάω άρθρα στα διεθνή φόρα και βιντεάκια στο youtube σχετικά με το λύσιμο της μηχανής για καθάρισμα, πιστεύω θα τα καταφέρω να τη λύσω ώστε να καθαριστεί σε βάθος, να λιπανθεί ο μηχανισμός κλπ! Για οτιδηποτε νεότερο θα ενημερώνω, είτε εδώ είτε με νέο θέμα!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15

Και το σημερινό απόκτημα, Gillette Superspeed Flair Tip Z3, 3ο τρίμηνο του 1954!

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Και μια οικογενειακή των 2 Superspeed!

Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ch2700
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 672 times
Been thanked: 1639 times

Με την αριστερη ξεκινησα το ξυρισμα στα 15 μου. Αυτην ειχε ο πατερας μου και τωρα δεν μπορω να την βρω στο σπιτι.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 366 times
Been thanked: 320 times

Ωραία Δημήτρη , μπράβο σου και καλοξύριστη!!Και άλλος Gillettοφάγος!
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15

4 είναι τώρα, αλλά δεν θα ησυχάσω αν δεν μπει ανάμεσά τους μία με νουμεράκια πανω!
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Double edge razors”