Εργασίες στα ξυράφια μου

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 366 times
Been thanked: 320 times

Χάρυ δε θα έκανα κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο ξυράφι που έχεις.Όπως σου είχα πει και στη συνάντηση πρέπει να αποφασίσεις αν θα βάζεις ταινία η όχι στα ξυράφια σου, είναι πολύ σημαντικό αυτό!
Tώρα τα Dovo δε ξέρω επ ακριβώς πως έχουνε ακονιστεί αλλά φαντάζομαι το τελικό ακόνισμα γίνεται με ταινία, δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό αλλά απο το δικό μου που έχω δει δε θυμάμαι να ήτανε φαγωμένη η ράχη.Όμως επειδή η κόψη του ξυραφιού είναι πολύ μικρή και η γωνία μεγάλη , δεν έχεις μεγάλη διαφορά στο ακόνισμα, πρόσεξε μιλάω για το πρώτο ακόνισμα και όχι γι'αυτά που θα συνεχίσουνε.Αν είχες κάποιο wedge με 2-3mm κόψη θα το καταλάβαινες αμέσως και με το μάτι.
Καλό για να μη πω πρέπει , να αγοράσεις σίγουρα κάποιο μεγενθυτικό φακό αν δεν έχεις η αυτούς τους ειδικούς φακούς ώστε να παρακολουθεις τη κόψη του ξυραφιού.Αν είχες κάποιο φακό θα καταλάβαινες που ακονίζεται η όχι, στο πάνω μέρος της κόψης η στο κάτω κανονικά.
Το θέμα είναι η ικανοποίηση που παίρνεις πάντα ιδιαίτερα αν το ξεκινάς απο την αρχή ένα ξυράφι.Δοκιμές και πάλι δοκιμές , πάλι απο την αρχή και μοναδικός κριτής είσαι συ!Ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει απο τα μέχρι τώρα που έχω ακονίσει είναι πως όταν τελειώσεις το ξυράφι ολοκληρωτικά το περνάς κατα μήκος του πάνω μερους του χεριού απο το καρπό προς τον αγκώνα αλλά ΟΧΙ να ακουμπάει στο δέρμα αλλά στον αέρα, εκεί θα δεις να κόβονται στον αέρα, τότε θεωρώ πως είναι έτοιμο και πάω στο τελικό στάδιο που είναι και το ξύρισμα.Όλα τα άλλα τεστ είναι τρίχες κατσαρές!
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Mercur 34c, Merkur Futur Gold
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Πάντως η αίσθηση στο ξύρισμα ήταν, όχι απλώς βελτιωμένη, αλλά κάτι παραπάνω από πολύ καλή.
Προσπάθησα να δω με μεγεθυντικό φακό, φάνηκε η διαφορά μετά το ακόνισμα (κυρίως λόγω γυαλάδας), αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβαινα αν υπήρχε διπλή κόψη. Ειδικά στο DOVO ο αθέρας είναι πολύ μικρός.
Ευχαριστώ! Θα συνεχίσω με δοκιμές. Ίσως στείλω ένα email στον Neil Miller να του ζητήσω τη γνώμη αν θα πρέπει να φρεσκάρω το Bengall με ταινία.

Πάντως το ακόνισμα δίνει άλλη διάσταση στο χόμπι του ξυρίσματος με μαχαίρια. Αισθάνεσαι ότι αποκτάς άλλη σχέση με τα μαχαίρια σου. Το DOVO, δεν το συμπάθησα στην αρχή, αλλά μετά το προχθεσινό ακόνισμα, το λάτρεψα!
Χάρης
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Χάρυ το dovo το δικό μου που το είχα πάρει απο το γνωστό ξένο site έκοβε διαολεμένα , άγρια και το φοβόμουνα πολύ καθώς είχα κοπεί και άσχημα μια φορά!Όμως όταν έφτασε η στιγμή να το φρεσκάρω , το πέρασα απο τις πέτρες μου και μαλάκωσε όλο το ξυράφι, δε ξέρω αν είναι καλό η κακό αυτό, εννοώ αν του χάλασα το διαολεμένο κοψιμό του αλλά στα γένια μου ήτανε μια χαρά!
Ναι αυτό ήθελα να σου πω για το bengall, να τον ρωτήσεις αν έχει βάλει ταινία, και σε τι πέτρες το έχει δουλεμένο, δε νομίζω να σου κρύψει τις πέτρες, εξ άλλου η τεχνική μετράει.Επίσης αν θέλεις ρώτα τον και τι τεχνική χρησιμοποίησε , ίσως σου πει :megagrin !
Ακριβώς Χάρυ το ακόνισμα είναι το κάτι άλλο , είναι άλλη αίσθηση..
Dovo Silver Steel Prima, Joseph Allen & Sons Sheffield ,C.V Heljestrand Ringdove Νο55,Dubl Duck Satinedge,Thomas Turner & Co,Thiers-Issard Spartacus "dreadnought",Frederick Reynolds Sheffield
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Όταν το αγόρασα, ο Neil Miller έγραφε ότι η διαδικασία ακονίσματος του Bengall περιλάμβανε:

Honing Progression:
Chosera 1000 / 3000 / 5000 / 10000 / Shapton Pro 15000 then stropped on one of my genuine linen and shell cordovan hanging razor strops.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Από ότι έψαξα στο TSR ο Neil MIller, χρησιμοποιεί πάντα ταινία στο ακόνισμα παλαιών ξυραφιών. Του έστειλα email για επιβεβαίωση, αλλά μάλλον θα αργήσει να απαντήσει γιατί έχει κλειστό το "μαγαζί" ως τις 19 Μαρτίου. Άρα το φρεσκάρισμα στο Bengall θα το κάνω με ταινία.

Τώρα για το Dovo, έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα αν έκανα κακό που δεν έβαλα ταινία. Αν καταλαβαίνω καλά, το να μην βάλω ταινία σε μαχαίρι που αρχικά είχε ακονιστεί με ταινία, δεν θα κάνει κακό. Απλά δεν θα είναι τόσο κοφτερή η ακμή και πιθανόν να μεγαλώσει ο λίγο αθέρας. Οπτικά δεν πρόσεξα κάτι τέτοιο. Το μαχαίρι το είχα αγοράσει από το γνωστό αγγλικό site. Αν και έχω στείλει ένα email για επιβεβαίωση, Ηλία γνωρίζεις αν χρησιμοποιούν ταινία;

Επίσης έκανα και έναν οπτικό έλεγχο στο Kropp που το έχω αγοράσει από το TSR. Ενώ κόβει αρκετά καλά (απέχει πολύ βέβαια από το Bengall), ο αθέρας είναι αισθητά μεγαλύτερος στη μέση από τα άκρα... όπως καταλαβαίνετε, χαλάστηκα.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Μόλις πήρα απάντηση από τον ευγενέστερο κ. Steve του γνωστού αγγλικού site που πουλάει Dovo. Μου συνέστησε να μην χρησιμοποιήσω ταινία για φρεσκαρίσματα γιατί θα αλλάξω την γωνία κοπής του αθέρα.
Οπότε μου έφυγε και αυτή η απορία! :dance5
Χάρης
Άβαταρ μέλους
dimitris
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 149 times
Been thanked: 1807 times

Χάρη μου φαίνεται ότι ο Neil δεν χρησιμοποιεί ταινία, εκτός από μερικά μαχαίρια που είναι από ατσάλι damascus.
Ερασιτέχνης σαπωνοποιός
Συχνές ερωτήσεις για το φόρουμ
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Μπορεί να έχεις δίκιο Δημήτρη. Εγώ το υπέθεσα από αυτό. Λέει ότι 8/10 φορές χρησιμοποιεί ταινία.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
boltsis
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14

Χάρρυ , κοίτα να δεις , το Dovo που αγόρασα και εγώ απο το ίδιο site το φρεσκάρισα και το πέρασα απο τις 4000/8000grit κιόλας με επιτυχία που σημαίνει ότι δούλεψε!Δε ξέρω για τα Dovo πως τα ακονίζουνε αλλά το αγγλικό site τα παίρνει και τα ακονίζει εκ νέου και φαντάζομαι με ταινία γιατί όπως είπα δεν είδα καθόλου φαγωμένη τη ράχη!Τώρα εσύ που δεν έβαλες τη ταινία το πολύ πολύ να μεγάλωνες τον αθέρα του πάνω απο τη κόψη του και δε θα πείραζε την ίδια τη κόψη.Όμως εσύ είπες ότι το ξυράφι άλλαξε και μάλιστα προς το καλύτερο άρα για μένα έχει γίνει δουλειά και σημαίνει ότι δούλεψε αυτό που έκανες!Αφού σε ξυρίζει όπως πρέπει αυτό έχει σημασία, αν δεις ότι κάτι δε πάει καλά το ξαναπερνάς μέχρι να στρώσει καλά το ξυράφι σου, το ξυράφι έχει ψωμί πολύ!

Χάρρυ όλα τα vintage ξυράφια παθαίνουν αυτο στο μέσο της ράχης και της κόψης.Ότι είναι η ράχη το ίδιο θα σκιαγραφηθεί και στη κόψη, επειδή όμως το μέσο της ράχης περνιέται πιο πολύ στις πέτρες γίνεται αυτό που βλέπεις, είναι φυσιολογικό αυτό!Αυτό γίνεται όταν δε χρησιμοποιείς ταινία αλλά τρώγεται ομοιόμορφα το ξυράφι, διατηρεί την αρχική του γωνία και θα κρατήσει για πολλά χρόνια ενω με τη ταινία δε τρώγεται η ράχη άρα και όχι ομοιόμορφα αλλά είναι πιο όμορφη η ράχη του και δε σε πιάνει η καρδιά σου όταν το ακονίζεις, διαλέγεις και παίρνεις..
Ηλίας
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12

Εμένα πάντως από την Αγγλία μου είπαν ότι δεν βάζουν ταινία. Τώρα τι να πω... αφού δούλεψε (σε εμένα και σε εσένα) όλα ΟΚ.

Τώρα, για το Kropp, αυτός που μου το πούλησε, μόλις μου απάντησε ότι χρησιμοποιεί ταινία, όποτε για το φρεσκάρισμα πρέπει να βάλω. Επίσης με ενημέρωσε ότι για το τελείωμα χρησιμοποίησε 16k Shapton και μερικά περάσματα σε μία πολύ μικρή Thuringian.
Χάρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συντήρηση - ανακατασκευή”