Πέτρα ακονίσματος.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ch2700
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 672 times
Been thanked: 1639 times

Πολυ καλο που το επαναφερεις το εχω και εγω στο μυαλο μου αλλα με προβληματιζει το πως θα καταλαβω οτι εχω κανει σωστο ακονισμα. Βεβαια προς το παρων δεν χρησημποποιω το ιδιο μαχαιρι καθε μερα αλλα καθε ενα μια φορα την βδομαδα αρα θα κρατησουν λιγο. Το καλοκαιρακι θα τα περασω και απο την κοκκινη παστα και θα με βγαλουν λιγο ακομη αλλα καλο ειναι να ξερουμε. Νομιζω οτι χρειαζασαι και μια πιο μικρη των 1000 η και μικροτερη.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Ακριβώς το ίδιο με προβληματίζει και εμένα. Πόσο μάλλον που είμαι αρχάριος με τα μαχαίρια και έχω μόλις 2. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι πρακτικό κάθε φορά που θέλουμε ακόνισμα μα το στέλνουμε ... στην Αγγλία ή να αναγορεύουμε τους συνάδελφους του φόρουμ :megagrin. Ίσως για αρχή να αγόραζα και κανένα φτηνό μαχαίρι από το ebay να εξασκηθώ.

Για πέτρα με μικρότερα grit ίσως αυτή.
Χάρης
Άβαταρ μέλους
ch2700
Λύκειο
Λύκειο
13
Has thanked: 672 times
Been thanked: 1639 times

Απο τα βιντεο που εχω δει και οτι εχω διαβασει καποιοι ξεκιναν με 1000 μετα 3000/6000 η 4000/8000 και τελειωνουν με 12000. Θα μας πουν τα παιδια και ιδιατερα ο Γιαννης (γ.ν) που εχει και την μεγαλυτερη πειρα.
Nikos
Robert Williams 8/8, Robert Williams "Purist",Koyei 13/16, C.Mayers & Son 13/16, Friodur 5/8, T.R.Cadman "Bengall", Dubl duck "Special No 1" 6/8, Kropp 13/16, Dovo Best Quality 5/8
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

Μεγαλο το θεμα και πολλες αποριες θα υπαρχουν παντα για το ακονισμα και την συντηρηση .
Πρωτα απο ολα καθε ξυραφι αναλογα με την κατασταση του θελει και διαφορετικη μεθοδο . Εαν απο την αρχη ειναι καλα ακονισμενο και καποια στιγμη με την χρηση θελει φρεσκαρισμα λιγα περασματα σε 10000-12000 ειναι αρκετα , εαν εχουμε χρησιμοποιησει παστα τοτε για μενα στο μεθεπομενο φρεσκαρισμα θα χρειαστει να σπασουμε την κοψη του σε ενα ποτηρι και να ξεκινησουμε απο χαμηλα 3000 ισως και 1000.
υπαρχουν διαφορα ποστ που εχουν γραφτει λιγο παλαιοτερα που νομιζω μπορουν να βοηθησουν , παραδειγμα η πυραμιδα τροχισματος που αναφερει και ο Lyn στην ιστοσελιδα του , επισης στο επισημο σαιτ της βελγικης εταιριας με τις πετρες εχει καλα βιντεο και τεχνικες ειναι λιγο δυσκολο να βρειτε που τις εχει δοκιμαστε εκει που λει ακαδημια και καφε .
Ενας αλλος παραγοντας ειναι η ποιοτητα της πετρας 2 πετρες με ιδιο βαθμο πχ 12000 δεν ειναι το ιδιο . Εδω θα πρεπει να εξεταστει και το ενδεχομενο να αγορασει καποιος και διαμαντοπετρες κατι σαν σχαριστες με διαμαντοσκονη πανω , πιστευω οτι ειναι ποιο ευκολοχρηστες για μενα οτι καλυτερο.
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Harry
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
13
Has thanked: 5738 times
Been thanked: 6984 times

Ναι το ξέρω ότι το θέμα σηκώνει πολυ κουβέντα και έχω διαβάσει τις παλαιότερες συζητήσεις σας. Βάσει αυτών κατέληξα σε αυτα που γράφω εδώ.Η Belgian Coticule, η οποία απο ότι κατάλαβα ειναι 8000 grit, αρκεί για συντήρηση (αρχικώς) καλοακονισμένου μαχαιριού ή χρειάζεται κάτι στα 10k-12k;
Χάρης
Άβαταρ μέλους
hero
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
14
Has thanked: 73 times
Been thanked: 249 times

Η βελγικη μπορει να φτασει πολυ μα παρα πολυ ψηλα ισως και 20000 αναλογα με την ποσοτητα νερου που εχει πανω της ,εγω στο τελος αφηνω συνεχεια την βρυση να σταζει πανω στην πετρα και κανω 20-30 περασματα ειναι σαν να περνας πανω απο βελουδο ,ενω οταν εχει πανω λασπη ακους την αδροποιηση που κανει πανω στην κοψη του μαχαιριου . Παντως να γνωριζεις οτι καμια πετρα δεν ειναι παντα αρκετη για ολες τις δουλειες και κατα την γνωμη μου καλο θα ειναι εαν εχεις μια σειρα απο πετρες να ειναι της ιδιας εταιριας .
Νίκος
"Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία." Σοφοκλης
Άβαταρ μέλους
Iasonas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
12
Has thanked: 830 times
Been thanked: 2604 times

Απο οτι διαβασα στο SRP η Norton 4/8 ειναι απο τις πιο διαδεδομενες πετρες μιας και ειναι ικανη να δημιουργησει κοψη και να φερει το ξυραφι σε επιπεδο να ξυριζει ικανοποιητικα. Υπηρξε επισης κατι σαν "διαγωνισμος" οπου ο καθενας επαιρνε απο δυο ξυραφια χαλαγε την κοψη τους και δουλευε αποκλειστικα στην εν λογω πετρα (μερικοι εκαναν και λασπη με DMT ή coticule). Απο οτι λενε ολοι ειχαν ικανοποητικοτατα αποτελεσματα. Οποτε αρχισα και εγω να λιγουρευομαι μια 4/8 και μια κινεζικη φυσικη.

Οριστε και δυο βιντεακια απο τον "διαγωνισμο" , ενα του Lynn και ενα του Glenn
Το Ιασονας με Ο
ΛΑΡΡΥ
Νήπιο
Νήπιο
13
Been thanked: 35 times

Μιας που το ψάχνω κι εγώ με πέτρες, βρήκα αυτό το site με καλές τιμές. Οι εν λόγω πέτρες (ohisi) θεωρούνται καλές. Δεν έχω βέβαια καταλάβει αν είναι καλύτερα να πάρω την 3000/8000, ή την 6000/10000 και μία negura. Επίσης αν ενδιαφέρεται κάποιος και μπορεί να περιμένει μέχρι Σεπτέμβριο, παραγγέλνουμε μαζί και μοιραζόμαστε τα μεταφορικά.
EDIT Έχει και NORTON
Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Γυμνάσιο
Γυμνάσιο
12
Has thanked: 59 times
Been thanked: 190 times

Εδώ και ένα χρόνο τώρα ψευτο-παίζω με straight. Έχω πάρει κάποια, έχω και ένα λουρί, με έχουν βοηθήσει και κάποια μέλη (τα οποία υπερ-ευχαριστώ για την ανιδιοτελή βοήθεια) αλλά χωρίς πέτρα κακά τα ψέματα έχεις μηδενική αυτονομία και χρειάζεται να εξαρτάσαι πάντα από κάποιον άλλον. Για τους λόγους αυτούς προγραμματίζω την αγορά μίας πέτρας μέσα στους επόμενους μήνες. έχω διαβάσει αρκετά και διαβάζω ακόμα και θα ήθελα μερικές απόψεις στον κύριο προβληματισμό μου : επειδή δουλεύω μόνο με vintage straight θέλω να ξέρω αν μία φυσική πέτρα (coticule ή ιαπωνέζικη) αρκεί για όλα τα επίπεδα δημιουργίας της κόψης (δημιουργία bevel, ακόνισμα, "μαλάκωμα", τελείωμα) ή καλύτερα να προσανατολιστεί κανείς σε ένα σετ Norton 220/1000 (είναι απαραίτητος ο συνδυασμός αυτός άραγε????) - 4000/8000 - και 12000 κινέζικη ? Επίσης το να δουλεύεις σε φυσική πέτρα με slurry και να ανεβοκατεβαίνεις σε grit πόσο εύκολα γίνεται και πόσο εύκολα το μαθαίνεις?
chris82
Δημοτικό
Δημοτικό
12
Has thanked: 410 times
Been thanked: 205 times

Για μένα Αλέξη πήγαινε κατευθείαν σε φυσική πέτρα (οι περισσότεροι εκεί καταλήγουν). Με μια φυσική πέτρα έχεις μεγαλύτερο εύρος σε grit και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τελείωμα. Τώρα μια 1000 ή και με λιγότερα grit θα σου χρειαστεί απο την στιγμή που σε ενδιαφέρουν αποκλειστικά τα vintage straight.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιποίηση των straight razors”