Τώρα το είδα αυτό, ας γράψω κάποια πράγματα γιατί τουλάχιστον με αυτό το hobby δεν είμαι noobas :bigsmilie
Γενικά στην αγορά τα τελευταία 90+ χρόνια κυριαρχούν οι πίπες από ρεΐκι λόγω των ιδιοτήτων του σαν υλικό και φυσικά για marketing (οι Αγγλικές πίπες των αρχών του 20ου αιώνα). Υπάρχουν με φίλτρο ή χωρίς. Το φίλτρο εμφανίστηκε στη δεκαετία του '60 (την ίδια εποχή που εμφανίστηκε και στα τσιγάρα). Υπάρχουν πολλά είδη, τα κυριότερα είναι: ενεργού άνθρακα ή balsa. Οι φιλτράτες πίπες δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας στις περισσότερες χώρες (με μεγάλη εξαίρεση την Γερμανία όπου στην αγορά κινούνται κυρίως τέτοιες).
Σημαντικό πράγμα όταν αγοράζεις μια πίπα από ρεΐκι είναι να μην έχει στοκαρίσματα. Αυτό είναι πιο εύκολο να το διαπιστώσεις στις πίπες με λείο φινίρισμα παρά στις σκαλιστές. Αν η πίπα έχει στοκάρισμα, αυξάνει περισσότερο η θερμοκρασία της στο συγκεκριμένο σημείο και μπορεί κάποια στιγμή να ραγίσει/σπάσει. Στοκάρισμα μπορεί να έχει και στο εσωτερικό της πολλές φορές (ακόμη πιο επικίνδυνο)
Άλλο σημαντικό πράγμα είναι η πίπα να είναι τρυπημένη καλά. Χρησιμοποίσησε έναν μικρό φακό για να δεις το shank ή επειδή η πίπα είναι κυρτή, πέρασε ένα μάκτρο (αυτό το "σκοινάκι" που λες) από το επιστόμιο μέχρι να το δεις να ξεπροβάλει στον πάτο του bowl.
Μην βάλεις υγρά στο εσωτερικό bowl! Είχα κάνει το λάθος στην πρώτη μου πίπα να την αλείψω με μίγμα από μέλι και στάχτη, γιατί άκουσα πως έτσι θα φτιάξει καλό "cake" (το οποίο είναι κάρβουνο στο εσωτερικά τοιχώματα του bowl το οποίο σχηματίζεται με τα πρώτα καπνίσματα και προστατεύει το ρεΐκι από το κάψιμο) κι άστα να πάνε. Ό,τι καπνό κάπνιζα είχε και νότες μελιού στην γεύση και σιγά-σιγά το μέλι ανέβαινε στα τοιχώματα κι έπρεπε να σκουπίζω το χείλος του bowl. Μετά από 2 μήνες δεν άντεχα άλλο, έτριψα το κέικ, έδιωξα τα κατάλοιπα με την μέθοδο "αλάτι και οινόπνευμα" και την ξαναέστρωσα από την αρχή.
Επίσης, αυτό που λέει Στέφανος ότι δεν πρέπει να καπνίζεις στην ίδια πίπα καπνούς με διαφορετικά αρώματα ισχύει μεν, αλλά οι καπνοί που αφήνουν έντονο "φάντασμα" στην πίπα είναι συνήθως αρωματικοί και κάποιοι άλλοι που έχουν υποστεί αρκετή χημική επεξεργασία που δεν πιστεύω πως θα ήθελες να καπνίζεις.
Με τις Pipex δεν έχω εμπειρία, αλλά δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα. Και στο λέω αυτό γιατί μπορεί να απογοητευτείς στην αρχή όχι επειδή θα έχεις βγάλει συμπέρασμα ότι "το κάπνισμα πίπας δεν σου αρέσει", αλλά επειδή η πίπα που καπνίζεις δεν καπνίζει καλά. Σύντομα θα χρειαστείς να πάρεις κι άλλη πίπα για να της ξεκουράζεις (ή να τις εναλλάζεις όπως λέμε, να δημιουργήσεις "rotation") κι η επόμενή σου αγορά θα είναι σίγουρα καλύτερη όσο αρχίζεις να το ψάχνεις, να ρωτάς και να πειραματίζεσαι.
Κάθε αρχή και δύσκολη! Ό,τι απορίες έχεις, ρώτα άφοβα εδώ για να μαζευτεί υλικό. Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να στα πω όλα σε ένα post!
Κάτι τελευταίο: πόσο έκανε τα καθένα από τα υπόλοιπα αφού πλήρωσες για όλα 35 €; Σαν πολλά μου φαίνονται...
***Επίσης, θα δεις ότι υπάρχουν πολλοί στον χώρο που θα το παίξουν αυθεντίες και ψαγμένοι με την δικαιολογία ότι "ξέρουν καλύτερα". Μην πέσεις στην παγίδα να πιστεύεις ό,τι λένε χωρίς να το κρίνεις πρώτα εσύ ο ίδιος.
"There is nothing more deceptive than an obvious fact," he answered, laughing.