Συντήρηση σαπουνιών και ημερομηνία λήξης(?)

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Προσωπικα τα σαπουνια που δεν χρησιμποιποιω συχνα, τα αφηνω να στεγνωσουν και μετα τα κλεινω. Αυτα που χρησιμοποιω πιο συχνα, απλα τα κλεινω. Παλιοτερα τα ξεπλενα ολα και τα αφηνα να στεγνωσουν. Και ετσι ειναι πιο καλα. Απλα με πιανει βαρεμαρα.. :shocking
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Δημήτρης
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
15
Has thanked: 156 times
Been thanked: 181 times

Στο ντουλάπι έχω ένα Eau de toilette Drakkar noir Guy Laroche 30+ ετων! Το έχω μπροστά μου τώρα, και μυρίζει τέλεια, ίσως λίγο πιο αδύναμα, αλλά μυρίζει!
Εικόνα
NavalArchitect

Ναι, τα γαλακτώματα έχουν θέμα, όπως έχω ξαναπεί. Θέλουν προσοχή.

Είχα την απορία παλαιότερα, καλό νήμα επίσης να πω, και τότε είχα ρωτήσει τον Χενκ. Αυτός είναι ο βιοχημικός στην Ολλανδία που φτιάχνει και σαπούνι ξυρίσματος όπως και after shave balm δικό του.

Η απάντησή του τότε ήταν πάνω-κάτω αυτά που έχω πει, αλλά για το τυπικό της ιστορίας θα την παραθέσω εδώ ολόκληρη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

"...AS balms are basically thin 'creams', oil in water emulsions. Any oil in water emulsion is susceptible to bacterial/fungal/yeastal degradation, the more water the more prone to microbial growth. Commercial cosmetics producers do two things to counteract that: work cleanly, and add an appropriate preservative. They will sometimes also choose the oil so as to slow any deterioration -- mineral oils are less prone to microbial growth than vegetable oils (or other triglycerides). The effective shelf life of an unopened lot, especially if kept cool, is probably a couple of years. Handling an oil in water emulsion however will introduce more microbes with every manipulation -- and the conservation system (the preservatives) can handle only 'so much' contamination. So there is a definitive limit on the lifetime of an in-use product. 12 months after opening for a commercial product is about right (and probably is conservative). For an artisanal product, with preservative, a best guess average is 6 months (due to 'lesser' production standards than for a commercial product). Having said that, products may keep longer, especially when kept under refrigeration..."

Αναφορικά με σαπούνια, κρέμες και λοιπά, γενικά δεν έχουν πρόβλημα. Αυτό που ανέφερε ο Απόστολος είναι πολύ σωστό. Έχω 1-2 after shave balms που μου χάλασαν στο παρελθόν, αλλά τα είχα 2-3 χρόνια και δεν τα έβαλα ποτέ στο ψυγείο, συν το ότι έφαγαν κι εκείνο το ταξίδι με την οικοσκευή στο κοντέινερ πριν 2 χρόνια όταν επέστρεψα από Κορέα.

Η πιό καλή λύση είναι, ειδικά με τα balms, είναι να παίρνεις ένα, να τελειώνει και μετά να αγοράζεις άλλο. Δεν κάνει και καθόλου καλό στο δέρμα να αλλάζει κάποιος κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα ενυδατική κρέμα. Πολλοί δεν το τηρούμε αυτό, και οι φωτό που βλέπουμε σε κάθε φόρουμ μας παρασύρουν στο να αλλάζουμε προιόντα πολύ συχνά, αυτό όμως έχει και τα μειονεκτήματά του.

Είπα πως 'γενικά' τα σαπούνια δεν έχουν πρόβλημα, όμως με τύπου Cella, P.160, κλπ. πρέπει κάποιος να είναι λίγο προσεκτικός. Όχι αέρας μέσα στο μπωλάκι, αν έχει κάποιος κιλό καλό είναι να το έχει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη (τώρα ποιό από τα δύο αυτά είναι το σωστό αυτό δεν το θυμάμαι, πρέπει να το κοιτάξω), ο Slur νομίζω όμως το κάνει αυτό ήδη και κάπου πρέπει σίγουρα να το έχει αναφέρει...

Τα after shave lotions και perfumes δεν έχουν κανένα θέμα, και μια στα τόσα να εξασθενήσει η μυρωδιά τους δε χάλασε κι ο κόσμος. Τα σαπούνια ή κρέμες ξυρίσματος που ξεραίνονται πολύ απλά ίσως να θέλουν λίγο νεράκι που θα επαναφέρει την υγρασία τους στο σωστό επίπεδο, και τίποτε αλλο.
Άβαταρ μέλους
Aris
Λύκειο
Λύκειο
15
Has thanked: 34 times
Been thanked: 50 times

Η πιό καλή λύση είναι, ειδικά με τα balms, είναι να παίρνεις ένα, να τελειώνει και μετά να αγοράζεις άλλο. Δεν κάνει και καθόλου καλό στο δέρμα να αλλάζει κάποιος κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα ενυδατική κρέμα.
Πραγματικα αυτο δεν το ηξερα κ ειναι μια οδηγια που θα τηρησω ευλαβικα.

Εχω 3 ASB
H Weleda ειναι 13 μηνων, ο Κορρες 8-9 μηνων και η Body shop καινουργια.....

Ευτυχως η Weleda ειναι στα τελευταια της βγαζει δεν βγαζει τον Ιανουαριο...και πανω που σκεφτομουν να παρω καποιο αλλο balm στη θεση της.

Να πω την αληθεια δεν με ενθουσιαζει η ιδεα να τα εχω ψυγειο

Οποτε θα κοιταξω να εχω κ να παιζω μονο ενα. Ισως μελετησω λιγο το κομματι των Lotion ισως σε κατι με ελαφρυ αρωμα που να φευγει κ γρηγορα για να μην μπερδευεται με τα αρωματα τα κανονικα μου....
My Ammo
Μηχανή: Edwin Jagger DE89L
Πινέλα: Boar Omega 10018, 10048, 2x10065, Edwin Jagger pure badger
Κρέμες: Body Shop Maca Root, Nivea
Σαπούνια: Valobra, Mama Bear Lavender
Λοσιόν: 4711, Floid Suave
Balm: Body Shop Maca Root
Άβαταρ μέλους
Aris
Λύκειο
Λύκειο
15

ΠΗΓΗ : Shaving 101

According to the FDA, which regulates product labeling in the U.S., "There are no regulations or requirements under current United States law that require cosmetic manufacturers to print expiration dates on the labels of cosmetic products." The European Union's Cosmetic Directive requires expiration dating only for products whose "minimum durability" is less than 30 months. Many professional organizers advise replacing shaving products every 2 years; however, high-quality wetshaving products are useable years beyond that time frame if stored properly. "All natural" shaving products may have a shorter shelf life because they have fewer preservatives, and they may have plant-derived substances conducive to microbial growth. Use common sense when evaluating your shaving soaps and cream by looking for changes in color or scent.
My Ammo
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Καθηγητής Ξυρίσματος
Καθηγητής Ξυρίσματος
15
Has thanked: 212 times
Been thanked: 1193 times
Επικοινωνία:

Αρη ποιο ειναι το λινκ? Δεν μπορω να το βρω στη σελιδα τους.
Εικόνα
NavalArchitect

Τώρα που ο Άρης ανέφερε τη Weleda. Έχω το μπαλμ της και έχει επάνω ημερομηνία λήξης. Όμως δε συμβαίνει το ίδιο με όλα τα προιόντα. Ο Korres για παράδειγμα δε θυμάμαι αν κάνει το ίδιο, νομίζω ναι.

Άλλες εταιρείες όμως απλά γράφουν "12" μήνες στο προιόν, κι αν δεν μπορείς να δεις ακριβώς την ημερομηνία παραγωγής τότε μετά από 12 ή 18 μήνες δύσκολα θυμάσαι πότε το αγόρασες (ώστε να ξέρεις πόσο περίπου μπορείς να το κρατήσεις ακόμη).
Άβαταρ μέλους
Aris
Λύκειο
Λύκειο
15

Stefanos έγραψε:Αρη ποιο ειναι το λινκ? Δεν μπορω να το βρω στη σελιδα τους.
εδω
My Ammo
Άβαταρ μέλους
akis_peiraias
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
9
Has thanked: 18550 times
Been thanked: 15729 times

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ανοίξουμε ένα θέμα σχετικά με το πως συντηρείς σε καλή κατάσταση τα σαπούνια ξυρισματος και αν κάποιος γνωρίζει αν υπάρχει ημερομηνία λήξη σε αυτά και στις κρέμες . Ας πούμε εγώ μετά από τη χρήση ενός σαπουνιού και αφού στεγνώσει καλά (συνήθως την άλλη μέρα ) βάζω μερικές σταγόνες γλυκερίνης και τις απλώνω στην επιφάνεια του. Έχω παρατηρήσει ότι το κρατάει πιο "ζωντανό " (ακόμα και σαπούνι σαν το Mitchell ' s wool fat που δεν του αρέσει να το αφήνεις καιρό στην άκρη δεν μου σκάει καν ) άσε που την επόμενη φορά που τα ξανά χρησιμοποιώ κάνουν καλύτερο αφρό! Τώρα σχετικά με την ημερομηνία λήξης διάβαζα σε κάποια αμερικάνικα σαιτ ότι οι κρέμες είναι για τρία χρόνια και τα σαπούνια περισσότερο (4 με 5) . Θα μου πείτε τώρα ποιος τα κρατάει περισσότερο? Αλλά αν ένας φίλος έχει πολλά πότε δεν ξέρεις!
Γνωρίζει κάποιος φίλος κάτι σχετικά και θα ήθελα να μάθω αν συντηρείται κάπως τα σαπούνια σας ή δεν χρειάζεται ?
Δύο πράγματα αξίζουν στη ζωή, η λεβεντιά και το χαμόγελο !
Άβαταρ μέλους
Fotakas
Εξειδίκευση
Εξειδίκευση
14
Has thanked: 1363 times
Been thanked: 4912 times

Όλα τα σαπούνια και -νομίζω- οι κρέμες έχουν κάπου στην συσκευασία, μια ένδειξη ""12Μ/24Μ/36Μ". Αυτό σημαίνει σε πόσους μήνες συστήνεται η κατανάλωση του προϊόντος μετά το άνοιγμα και την πρώτη χρήση. Όλα αυτά βέβαια, θεωρητικά.

Στην πράξη, τα σαπούνια αντέχουν πολλούς-πολλούς μήνες παραπάνω, απο αυτή την ένδειξη. Στην χειρότερη, θα εξασθενήσει λίγο το άρωμά τους. Οι κρέμες, ομοίως χάνουν κάποιο απο το άρωμά τους και μπορεί να σκληρύνουν, επιφανειακά ή και σε όλο τους το βάθος. Κανένα απο τα παραπάνω δεν χάνει σε ξυριστικές ή αφριστικές ιδιότητες.

Επίσης κάποια σαπούνια φυτικά ή χωρίς καθόλου συντηρητικά, μπορεί να αλλάξουν χρώμα, προς το κίτρινο.

Αυτά βέβαια, απο προσωπική εμπειρία. Κάποιος συνξυριστής, μπορεί να έχει παρατηρήσει κάτι διαφορετικό.
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει.

(Ο.Ε.)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ερωτήσεις αρχαρίων”